Πέμπτη 31 Ιουλίου 2008

Ο Προστάτης των φτωχών Αλέκος Αλαβάνος


Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μαζί με τη σύζυγο του, έχουν συνολικά εισοδήματα 179.784,26 ευρώ. Από τη βουλευτική αποζημίωση του ύψους 93.266,50 ο κ Αλαβάνος , έδωσε 21.000 ευρώ για την οικονομική ενίσχυση του κόμματος του καθώς και 5.000 στην ΜΚΟ «Ελληνικό Καραβάνι». Έχει 3 ακίνητα στη Τήνο καθώς και το 12% συμμετοχή σε ένα ξενοδοχείο, 2 στην Αθήνα, 5 στα Χανιά 1 στο Ηράκλειο και 1 στις Βρυξέλλες.Έχει χαρτοφυλάκιο σε 9 εταιρίες: 970 μετοχές στην «Γιούρομπανκ», 1.027 «Άλφα Μπανκ», 1.750 «Βιοχάλκο», 234 «Εμπορική» 600 «Επιχειρήσεις Αττική» 3.750 «Μινωϊκές Γραμμές», 320 «Τιτάν» και 399 «Ιντεραμέρικαν». Καταθέσεις ύψους 474.380,00 ευρώ. Μαζί με τη σύζυγο του δύο αυτοκίνητα ενώ ένα τρίτο 1400 κ.ε το χάρισε στο σύλλογο Ρακοσυλλεκτών «Ερμής»

Πρότυπο αριστερού με καπιταλιστικές συνήθειες.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Σκάλα 23051
ΤΗΛ. : 2735360015
FAX. : 2735024032
Email : mailto:DHMOS-SKALAS@1499.syzeyxis.gov.gr
Πληροφορίες : Γραφείο Δημάρχου
Σκάλα 29 Ιουλίου 2008
Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο Δήμος Σκάλας στην προσπάθεια του για αναβάθμιση και επέκταση των συγκοινωνιακών δικτύων του Δήμου, με σκοπό την εξυπηρέτηση των κατοίκων των τοπικών διαμερισμάτων του, κατέθεσε πρόταση για την ένταξη του στο πρόγραμμα «ΣΥΝ-ΚΟΙΝΩΝΙΑ» που υλοποιείται από την κεντρική ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (Κ.Ε.Δ.Κ.Ε.). Με χαρά σας ανακοινώνουμε ότι ο Δήμος μας εντάχθηκε στο παραπάνω πρόγραμμα, ξεκινώντας έτσι μια προσπάθεια να αρθεί μια αδικία σε βάρος των πολιτών των τοπικών Διαμερισμάτων του Δήμου μας, που δεν είχαν τη δυνατότητα χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς.
Πιστεύουμε ότι βελτιώνοντας την προσπελασιμότητα, προωθούμε την τοπική οικονομική ανάπτυξη δίνοντας την δυνατότητα στους κατοίκους ακόμα και των πιο απομακρυσμένων Τοπικών Διαμερισμάτων να μετακινούνται δωρεάν σε κάθε σημείο της ευρύτερης περιφέρειας του Δήμου.

Ημερήσιο Δελτίο Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς

Σύμφωνα με τον Ημερήσιο Δελτίο Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για σήμερα Παρασκευή 1-8-200 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Ανατολικής & Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Βοιωτίας, Φθιώτιδος, Κορινθίας, Αργολίδος, Αρκαδίας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ευβοίας, Λέσβου(συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Λήμνου), Χίου, Σάμου(συμπεριλαμβανομένης και της νήσου Ικαρίας), Κυκλάδων, Χανίων Ρεθύμνης, Ηρακλείου και Λασιθίου.
Παρακαλούνται οι κάτοικοι της περιοχής μας και ιδιαίτερα στη περιοχή Γράμμουσας όπως έχουν αυξημένη την προσοχή τους ,διότι έχουν παρουσιαστεί το τελευταίο διάστημα πολλές περιπτώσεις εμπρησμού ,που ευτυχώς ηταν άμεση η κατάσβεση τους από το προσωπικό του δήμου Σκάλας και ιδιαίτερα απο τον αντιδήμαρχο κ.κ. Αναγνωστάκο Χρήστο που νυχθημερόν είναι σε κατάσταση ετοιμότητας .Όσο για τον εμπρηστή της περιοχης Γραμμούσης θα του τα μαζέψει ο διάβολος και χαράς το γ….. που έχει να φάει.

Τρίτη 29 Ιουλίου 2008

ΑΝΤΙΟ ΚΩΣΤΑ

Όλη η περιοχή συνόδευσε στο τελευταίο αντίο στο Κώστα ένα νέο παλικάρι εικοσιένα χρονών που άφησε την τελευταία του πνοή επάνω στην άσφαλτο.
Ο πόνος μεγάλος για όλους μας ,και ποιο πολύ για τους γονείς του και την αδελφή του, γιατί ηταν ένα καλό παιδί ,εργασιομανής από τα παιδικά χρόνια ,αλλα είχε ένα πάθος με την ταχύτητα ,και ηταν η αιτία να του κόψει το νήμα της ζωης του, ένα πάθος που το έχουν παρά πολλοί νέοι ,και σε κάθε τέτοιο τραγικό γεγονός όπως το σημερινό καταλαβαίνουν ότι η ταχύτητα σκοτώνει και ηρεμούν για λίγες μέρες, και μετά πάλι τα ίδια .
Αγαπητοί νέοι μην κυνηγάτε το Χάρο αυτός τρέχει ποιο γρήγορα ,και σας περιμένει στη επόμενη στροφή να σας πάρει τη ψυχή.
Η ζωή είναι ωραία Όχι αλλα θύματα Όχι άλλος πόνος .
Εύχομαι ο χαμός του Κώστα να είναι ο τελευταίος νέος που θρηνούμαι .
Στους αγαπητούς μου κουμπάρους τους εύχομαι τα θερμά μου συλλυπητήρια και καλό κουράγιο σε αυτή την μεγάλη συμφορά που τους βρήκε.








ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΔΕΥΑΣ ΔΗΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ

Την Τετάρτη 30-07-2008 λόγω εργασιών της ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος και νερού από 08.00 π. μ. έως 15.00 μ.μ. στο Δ.δ. Γράμμουσας, του Δήμου Σκάλας.

Την Τετάρτη 30-07-2008 λόγω εργασιών της ΔΕΗ, θα πραγματοποιηθεί διακοπή ρεύματος από 13.00 π. μ. έως 14.00 μ.μ. στη Σκάλα, από την Εθνική Τράπεζα έως την Εμπορική Τράπεζα.

Δευτέρα 28 Ιουλίου 2008

ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΑΙΜΑ ΣΤΗΝ ΑΣΦΑΛΤΟ





Άλλος ένας νέος έπεσε θύμα της ταχύτητας με αποτέλεσμα κι άλλο αίμα να χυθεί στην άσφαλτο, συνέπεια σφοδρού Τροχαίου ατυχήματος, που είχε αποτέλεσμα τον τραγικό χαμό του συμπολίτη μας ΚΟΤΣΩΝΗ Κωνσταντίνου του Παναγιώτη , 20 ετών, στρατιώτη.

Το ατύχημα συνέβη σήμερα 28-7-2008 και ώρα 04.10 στο 23ον χιλ. της Ε.Ο Τάραψας Μον/σίας στην είσοδο της πόλεως Βλαχιώτη.

Ας ελπίσουμε να είναι το τελευταίο θύμα και ο τελευταίος νέος που αφιερώνει τη ζωή του στην ταχύτητα.

Το SITE μας εκφράζει τα θερμά συλλυπητήρια στους οικείους του.

http://picasaweb.google.gr/LEIMONITIS/250

Κυριακή 27 Ιουλίου 2008

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΟΥΣ


Στο προαύλιο του Αγ.Κων/νου , ναός όπου εκκλησιάζονται όλοι οι Ορθόδοξοι μετανάστες μας, υπάρχει η προτομή ( 1982 ) του Άνθιμου Σκαλιστήρη

ΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΕΛΟΥΣ ΟΣΟ Ο ΗΛΙΟΣ ΘΑ ΦΕΓΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΛΟΥΖΗ ΤΗΝ ΓΗ ΚΙ ΟΣΟ Η ΘΑΛΑΣΣΑ ΘΑ ΣΤΕΦΑΝΩΝΕΙ ΤΑ ΑΚΡΟΓΙΑΛΙΑ ΤΟΥ ΜΩΡΙΑ Σ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΟΛΕΙΣ ΤΑ ΧΩΡΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΜΕΣΑ ΣΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΚΑΙ ΕΞΩ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ ΘΑ ΕΞΥΜΝΟΥΝ ΤΟΝ ΑΞΙΟ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΟ ΑΡΧΙΕΡΕΑ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΛΟΥΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΟΜΑΧΟ ΚΑΙ ΜΠΡΟΣΤΑΡΗ ΤΟΥ 1821
http://glypto.wordpress.com/2007/01/

ΕΛΟΣ (ΔΟΥΡΑΛΗ)

ΔΟΥΡΑΛΗ(ΕΛΟΣ) Δια την χρονολογία ιδρύσεως του υπάρχει το υπόμνημα του Πέτρου Μεδίκου, το συνταχθέν το 1618 που ήτο απεσταλμένος του ΝΕΒΕΡ δι΄υποκίνησιν των Λακώνων εις επανάστασιν κατά των Τούρκων . Η ονομασία είναι καθαρώς Τουρκική.Απο την επιδρομή του Ιμπραήμ εκάησαν οικίαι, γεωργικά προιόντα,δένδρα και συνελήφθησαν αιχμάλωτοι οι: Πιέρρος Παπαπάνου και Γιαννάκης Κρήτων (Κρητικάκος)διότι δεν επρόφθασαν να φύγουν προς τα ορεινά χωριά.Επι Τουρκοκρατίας το Χωριό επωλείτο μαζί με τα εις την περιοχή του ιχθυοτροφεία¨ Τα ιχθυοτροφεία της Σουλτάνας επωλούντο επι Τουρκίας ομού με τρία χωριά του Ελους, του Ραλί(Δουραλή)προίνικον(Μπροίνικο) και τζάπι(τσάσι) όντα και αυτά της Σουλτάνας(αδελφή του Σουλτάνου ΄΄καθεστώς ΧΙΟΥ΄΄)


Είναι όμως εκτός των συνόρων του μπεζανίου. Α)Διβάρι πλησίον της θαλάσσης εξάγει εγχέλας και ολίγα ψάρια κέφαλοι το είδος.Συνέρχονται κατ΄έτος άπαξ του Αυγούστου εκ των περιχώρων και πληρώνουν εις τον ενοικιαστήν και πιάνουν όσας οκάδας δυνηθή ελευθέρως αφού πρώτα τα φλομώσει πρώτον ο ενοικιαστής.Εις χρόνους ευτυχείς πιάνονται 15-20 χιλιάδες ψαροεγχέλες. Δυνέρχονται δε έως 2.000 άνθρωποι.

ΙΕΡΟΣ ΝΑΟΣ ΑΓΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΥ

Ιερός ναός Αγίου Γεωργίου είναιΒυζαντινού ρυθμού, και περί αυτού γράφει η Βυζαντινολόγος Μαρία Σωτηρίου (Λακωνικά1932 σ.30).Εις αυτήν την εποχή11-12ος αιών δύναται να χρονολογηθεί. Είναι τύπου σταυροειδούς με τρούλον εις ωραίας αναλογίας και με καλήν βυζαντινήν τοιχοδομίαν κατασκευασμένος.Εχει τον τρούλον κυλινδρικόν με τέσσερα μόνο παράθυρα και τας αψίδας ημικυκλικάς κατά πρότυπα αρχαιότερα τα οποία διατήρεισε κατ΄εξοχήν η Ανατολή.Εις επισημον έκθεσην του 1828 αναγράφεται ως εκκλησία κοινή των δέκα χωρίων του Ελους.Χωράφια τούτου στρέματα 10,αμπέλιν νεόφυτον στρέματα 4.
Μετεπαναστατικώς κατά την ημέρα του εορτασμού ετελούντο ιπποδρομίαι με συμμετοχήν αγωνιστών απο ολα τα χωρία του Ελους.Δια Β.Δ/τοςτου 1911 και δι ενεργειών του τότε Δημάρχου Ελους Μιχ Μοίρα καθιερώθη η κατ΄έτος τέλεση μεγάλης εμποροζωοπανήγηρις, διότι η απαιτούμενη ύδρευσις εξησφαλίζετο απο την γειτονική πηγή ΄΄ΜΑΤΑΚΙ΄΄και απο τον Ευρώτα.

Πέμπτη 24 Ιουλίου 2008

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Πυρκαγιά εκδηλώθηκε στις 11.30 στη Σκάλα στις όχθες του ποταμού Βασιλοποτάμου στο ύψος της γέφυρας .
Η πυρκαγιά ξεκίνησε κοντά στο καταυλισμό των αθιγγάνων ,και πήρε αμέσως μεγάλες διαστάσεις λόγω του δυνατού ανέμου .
Στο τόπο της πυρκαγιάς έφθασαν εγκαίρως τα πυροσβεστικά οχήματα του δήμου Σκάλας με το προσωπικό που ηταν σε κατάσταση επιφυλακής ,οι οποίοι και κατά νύχτα αντιμετώπισαν και άλλη πυρκαγιά στη περιοχή μεταξύ του δ.δ. Γράμμουσας και Φιλησίου..
Στο τοπο της πυρκαγιας κατεφθασαν και δυναμεις της πυροσβεστικης ,δυναμεις πυρόσβεσης από τον δήμο Γεροθρων με πυροσβεστικά οχήματα και προσωπικό ,και κατάφεραν ύστερα από δυο ώρες να σβήσουν τη φωτιά και να γλιτώσουν περιουσίες καθότι γύρω από το ποτάμι εκτείνονται καλλιέργειες πορτοκαλιών .
Μπροστάρηδες στη κατάσβεση ηταν ο Δήμαρχος ,αντιδήμαρχοι, πρόεδρος δημοτικού συμβουλίου, πρόεδρος ΔΕΥΑΣ και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι, και ελάχιστοι συμπολίτες μας, ενώ αντιθέτως πάρα πολλοί συμπολίτες μας ηταν αμέτοχοι!!!!!!!
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες και βίντεο από το τόπο της πυρκαγιάς

ΦΩΤΙΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

ΑΠΟ ΤΑ ΚΟΥΦΑ

Μπέτυ Κολλιάκου από το ραφείο τύπου της νομαρχίας Λακωνίας
http://www.apela.gr/5-61.html

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑΣ

25/7/2008


Σύμφωνα με τον Χάρτη Πρόβλεψης Κινδύνου Πυρκαγιάς που εκδίδεται από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προβλέπεται για αύριο Παρασκευή 25-07-2008 πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4), για τις περιοχές: Αθηνών, Δυτικής Αττικής, Πειραιώς, Λάρισας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Ευβοίας, Βοιωτίας, Κορίνθου, Αργολίδας, Λακωνίας, Μεσσηνίας, Ηλείας, Αχαΐας, Φωκίδας, Αιτωλοακαρνανίας, Χανίων και των νήσων Ζακύνθου, Κεφαλληνίας, Λευκάδας.

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ενημέρωσε τις κρατικές υπηρεσίες καθώς και τους Οργανισμούς Τοπικής και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης των παραπάνω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών .

Με βάση τα προβλεπόμενα, δεν επιτρέπεται η εκτέλεση εργασιών στην ύπαιθρο που μπορεί να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών, χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες (δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, κλπ.), καθώς και η ρίψη αναμμένων τσιγάρων.

Τετάρτη 23 Ιουλίου 2008

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σκάλα 22 Ιουλίου 2008
ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ

Ταχ. Δ/νση : Σκάλα 23051
ΤΗΛ. : 2735360015
FAX. : 2735024032
Email : DHMOS-SKALAS@1499.syzefxis.gov.gr
Πληροφορίες : Βασιλακάκου Σωτηρία
Γραφείο Δημάρχου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ


Ο Δήμος Σκάλας και ο ΟΠΑΝΑΛ (ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ της ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ) πραγματοποίησε με επιτυχία το τριήμερο εκδηλώσεων τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2008 στην περιοχή «Αη Γιαννάκη» του Δήμου Σκάλας που αφορούσε το Περιβάλλον και τη Θάλασσα, σε μια περιοχή που αναδείχτηκε για πρώτη φορά με τέτοια εμβέλεια εκδηλώσεων.
Η έναρξη έγινε με τις ομιλίες των κ.κ. Λοβιτάκη Ευάγγελου Χημικού μηχανικού, Φινίτση Δημήτρη Περιβαντολλόγου και Λυκούδη Χάρη Μηχανικού Περιβάλλοντος και η βραδιά έκλεισε μαγευτικά υπό τα ακούσματα μουσικής με φόντο τη θάλασσα και την πανσέληνο.
Ο Διαγωνισμός ψαρέματος από το Σύλλογο Ερασιτεχνών Ψαράδων με έδρα τη Σκάλα ανέδειξε τους ακόλουθους νικητές :
Στην Κατηγορία Κάθετη ο κος Χατζόπουλος Απόστολος
Στην Κατηγορία Παραγάδι οι κ.κ. Κούτουλας Γεώργιος και Γρυπιώτης Ιωάννης
Στην Κατηγορία Τσαπαρί οι κ.κ. Κυλάκος Μιχάλης και Κουλουβάρης Γεώργιος.
Οι οποίοι παρέλαβαν τα βραβεία τους. Η ψαριά προσφέρθηκε την Κυριακή 20 Ιουλίου το πρωΐ στους παρευρισκόμενους στην πλατεία του «Αη Γιαννάκη» με ούζο, κρασί και χταπόδι.
Η λήξη των εκδηλώσεων έγινε με την ομιλία του κου Μπερέτσου Μαρίνου δ/ντή Αναπτυξιακής Πάρνωνα και αφορούσε το Νέο Πρόγραμμα LEADER από το 4ο ΚΠΣ, στη συνέχεια ακολούθησε μουσική βραδιά υπό τους νησιώτικους ρυθμούς με το Βαγγέλη Κονιτόπουλο, όπου 2500 κόσμος διασκέδασε μέχρι τις πρωϊνές ώρες. Υποσχόμαστε ότι οι εκδηλώσεις θα εξελιχθούν σε Φεστιβάλ, όπου εκτός των ομιλιών θα υπάρξουν και νέοι τρόποι ανάδειξης των θαλάσσιων σπορ στην περιοχή μας, καθώς και μουσικές βραδιές και ψάρεμα.

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΠΑΓΕΤΟ

Για μια ακόμη φορά η κυβέρνηση και το υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τις ενέργειες των παραγόντων της Λακωνίας και ιδιαίτερα του Λάκωνα γενικού γραμματέα κ. Σκιάδα ενέσκηψε στα προβλήματα των καλλιεργητών πορτοκαλιών και να δοθούν έγκαιρα οι αποζημιώσεις από το παγετό του χειμώνα του 2008 .

Είναι μια τονωτική ένεση στα προβλήματα που μαστίζει τους αγρότες στα τόσα προβλήματα που έχουν πρόκυψη τα τελευταία χρόνια από τις απότομες μεταβολές των καιρικών φαινομένων που χωρίς την συμπαράσταση τις πολιτείας θα είχαν έρθει σε μεγάλη απόγνωση

Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Κτηνοτροφικό πάρκο δημιουργείται στην Σκάλα Λακωνίας

Την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στον Δήμο Σκάλας του Νομού Λακωνίας, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας, στα πλαίσια του προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της χώρα μας.
Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας συνοδευόμενος από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, συνάντησαν τα μέλη του τοπικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής επένδυσης.Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες άλλη συνάντηση διερευνητική των προθέσεων των κτηνοτρόφων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, ο Νομός Λακωνίας επελέγη αυτός και μόνον προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στη χώρα μας η επένδυση αυτή.
Βασικό σημείο της χθεσινής συζήτησης ήταν το οικονομικό σκέλος της υλοποίησης του κτηνοτροφικού πάρκου.

Τονίστηκε, ότι κατ΄ αρχήν, θα δημιουργηθεί ένας φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν είτε ο Δήμος είτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο οποίος και θα αναλάβει την χρηματοδότηση εξ΄ ολοκλήρου των έργων που επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν στους κοινόχρηστους χώρους. Η συνολική υποδομή θα είναι δωρεάν.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους θα αναλάβουν σε ποσοστό 60% το κόστος κατασκευής των ιδιοκτησιών τους, δηλαδή των στάβλων τους, μέσα στη μονάδα. Το υπόλοιπο 40% θα είναι επιδοτούμενο, μέσω Σχεδίων Βελτίωσης.

Με την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, ενισχύονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου, καλύτερη εκπαίδευση των κτηνοτρόφων ενώ υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης με τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

Επιπλέον θα είναι εφικτή η εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τα παραγόμενα προϊόντα, ενώ θα μπορούν να διεκδικούν και καλύτερες τιμές για τις ζωοτροφές.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/c0d0fccc-769f-42e0-97cf-6473c6acda15

Παρασκευή 18 Ιουλίου 2008

ΦΥΛΑΚΗ ΓΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ

Το μοναστήρι για τον εγκλεισμό, αντί της φυλακής, του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη βρέθηκε στο ορεινό καταφύγιο της Ανω Δίβρης Ηλείας με τα πλούσια νερά. Στο μοναστήρι της περιοχής, μία από τις λίγες που έμεινε ανέγγιχτη από τις φωτιές που πλήγωσαν πέρυσι την Πελοπόννησο, επιθυμεί η Εκκλησία να μεταφερθεί από τις φυλακές Κορυδαλλού ο κ. Παντελεήμων. Το μοναστήρι που βρίσκεται εκεί κρίθηκε κατάλληλο για να φιλοξενήσει το ειδικό σωφρονιστήριο για κληρικούς, τη δημιουργία του οποίου ζήτησε με επιστολή του προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης κκ. Ευρ. Στυλιανίδη και Σ.Χατζηγάκη ο Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος. «Η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε την ίδρυση ειδικού σωφρονιστηρίου κληρικών και μοναχών της Εκκλησίας της Ελλάδος εν τω χώρω ιερών μονών» σημειώνεται στην επιστολή προς τα δύο υπουργεία. Στην επιστολή, που φέρει ημερομηνία 3 Ιουλίου και έφτασε χθες στα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας, η Ιερά Σύνοδος επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι απαιτείται η έκδοση ειδικού προεδρικού διατάγματος, χωρίς ωστόσο να γίνεται ειδική αναφορά στην περίπτωση του πρώην Αττικής, ο οποίος εκτίει την ποινή του στις φυλακές μετά την καταδίκη του από το Πενταμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη γνωστή υπόθεση του Οσίου Εφραίμ. Μάλιστα η Σύνοδος ενημερώνει τα δύο υπουργεία και για το περιεχόμενο του προεδρικού διατάγματος. Αναφέρει συγκεκριμένα στην επιστολή για τις προδιαγραφές του ειδικού σωφρονιστικού καταστήματος: * Ιδρύεται κατάστημα κράτησης (σωφρονιστήριο) κληρικών και μοναχών με έδρα την Ιερά Μονή Ανω Δίβρης της Ιεράς Μητροπόλεως Ηλείας. Η κράτηση επιτρέπεται και στα μετόχια της μονής. * Οι κρατούμενοι κληρικοί και μοναχοί της Ανατολικής Ορθοδόξου του Χριστού Εκκλησίας της Ελλάδος αποτελούν ειδική κατηγορία κρατουμένων και διαβιούν σε σωφρονιστήρια κληρικών. * Οι κρατούμενοι διαβιούν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των ιερών μονών, ενώ δύνανται να ασκούν ακώλυτα τα λατρευτικά και εν γένει θρησκευτικά τους καθήκοντα. Ακόμη τονίζεται ότι οι φυλακές θα διοικούνται σύμφωνα με τον σωφρονιστικό κώδικα. Σε μια προσπάθεια να πείσει τους δύο υπουργούς για την απόφασή της, η Σύνοδος τονίζει ότι η κίνησή της εντάσσεται στο πλαίσιο της «συνεργασίας και της συνεννόησης Εκκλησίας και Πολιτείας επί θεμάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος». Η Ιερά Σύνοδος έλαβε την απόφασή της για τη δημιουργία του εκκλησιαστικού σωφρονιστηρίου στα τέλη Ιουνίου, λίγες ημέρες μετά την καταδίκη του Μητροπολίτη πρώην Αττικής σε δεύτερο βαθμό από το Εφετείο Κακουργημάτων. Ολοι οι συνοδικοί ιεράρχες συμφώνησαν για την ανάγκη δημιουργίας ειδικών φυλακών, αλλά ορισμένοι μητροπολίτες επισήμαναν ότι θα έπρεπε η Σύνοδος να τηρήσει αντίστοιχη στάση και όταν στις φυλακές βρίσκονταν απλοί κληρικοί. Στενοί συνεργάτες του Αρχιεπισκόπου τόνιζαν ότι οι δύο υπουργοί θα αποδεχθούν το αίτημα της Ιεράς Συνόδου καθώς, όπως λένε, έχει υπάρξει σχετική προετοιμασία και συζήτηση με τους αρμόδιους φορείς. Την ίδια ώρα όμως στενοί συνεργάτες των δύο υπουργών απέφευγαν να τοποθετηθούν στο ζήτημα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το μοναστήρι που θα φιλοξενήσει τις φυλακές για τους κληρικούς στην Ανω Δίβρη είναι η Χρυσοπηγή. Το μοναστήρι από το οποίο ο καταγόμενος από την περιοχή Μητροπολίτης πρώην Πειραιώς Καλλίνικος εμπνεύστηκε το όνομα της Μοναστικής Αδελφότητας «Παναγία η Χρυσοπηγή», την οποία ίδρυσε μαζί με τον μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο και τον Μητροπολίτη Καλαβρύτων κ. Αμβρόσιο. Το μοναστήρι ιδρύθηκε το 1650 και σήμερα εγκαταβιώνουν σε αυτό επτά μοναχοί. Ηγούμενος της μονής είναι ο Αρχιμανδρίτης κ. Αθανάσιος Μπαχός, στενός συνεργάτης του Μητροπολίτη Ηλείας κ. Γερμανού. Γνωστός κληρικός ο κ. Μπαχός, είναι ανάμεσα σε εκείνους τους αρχιμανδρίτες που πολλοί εκτιμούν ότι αν εφαρμοστεί η διάταξη για την εκλογή βοηθών επισκόπων για τις Μητροπόλεις, θα είναι ανάμεσα σε εκείνους που θα εκλεγούν.http://press-gr.blogspot.com/2008/07/blog-post_389.html
Ήθελα να ήξερα γιατί η Ιερά Σύνοδος ενδιαφέρεται να μεταφέρει τον μεγάλο κλέφτη και διεστραμμένο σεξουαλικά Μητροπολίτη Αττικής σε ειδική φυλακή και να μην τον αφήσει στη φύλακες Κορυδαλλού να καλοπεράσει με τους υπόλοιπους κρατούμενους.Γιατί δεν τον ξυρίζει,και τον προστατεύει;


Περι χειροδικίας του μητροπολίτη‏

Αποτελεί τουλάχιστον ντροπή, η φημολογία που έχει αναπτυχθεί το τελευταίο διάστημα στην πόλη της Κυπαρισσίας και αφορά την δήθεν χειροδικία του τοπικού μητροπολίτη Χρυσοστόμου ενάντια στον διάκο του Δ.Σ. Είναι γεγονός οτι κατα τη διάρκεια ενός γάμου που έλαβε χώρα στην κωμόπολη Χώρας Τριφυλίας,ο διάκος κάπου έχασε την ακολουθία και εκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, γεγονός που ενοχλησε το μητροπολίτη ο οποίος εν συνεχεία και μετα το πέρας της ακολουθίας προέβη σε επίπληξη σε υψηλούς τόνους.Αυτοί που που διαδίδουν τα περι ξυλοδαρμού, γνωρίζουν οτι ο διάκος επέστρεψε με το αυτοκίνητο του μητροπολίτη στην Κυπαρισσία το ίδιο βράδυ μαζί με το δεσπότη; Γνωρίζουν οτι την επομένη ήταν στα καθήκοντά του κανονικά σα να μην τρέχει τίποτα; Ο διάκος νοοσηλεύτηκε με σπαστική κολίτιδα στο ΓΝΝ Κυπαρισσίας και όχι με τραύματα απο ξυλοδαρμό.Όσο για αυτούς που διαδίδουν διάφορα μην ανησυχείτε,είναι αυτοί που επι 47 έτη επι μακαρισού Στεφάνου Ματακούλια,δεν άφησαν τίποτα όρθιο.Είναι αυτοί που δεν ανέχτηκαν ποτέ οτι στο μητροπολιτικό θρόνο της Τριφυλίας και της Ολυμπίας ανέβηκε πριν ένα και πλέον έτος ένας άνθρωπος βαθιά θρησκευόμενος,πνευματικό τέκνο του Σπάρτης με όρεξη για δουλειά και όχι για αρπαχτές.Ειναι αυτοι που καταληστεψαν στο πέρασμα των ετών τους ναούς της περιοχής με χαρακτηριστικότερα παραδείγματα την Αγία Τριάδα της Κυπαρισσίας και τον Αγιο Χαραλαμπο στα Φιλιατρά.Είναι αυτοί που είχαν μετατρέψει τη μητρόπολη σε κέντρο διερχομένων αρπαχτικών.Αποτέλεσαν το πνευματικό καρκίνωμα της περιοχής και είναι υπόλογοι στην τοπική κοινωνία.Δεν είδα να διαδίδουν τα ίδια για παράδειγμα όταν πλημμύρισε (ξαφνικά) το υπόγειο της μητρόπολης, λίγες μέρες πριν έρθει ο νέος δεσπότης και χάθηκαν πολλά χρήσιμα οικονομικά στοιχεία;ΣΕΒΑΣΜΙΟΤΑΤΕ ΠΟΛΛΑ ΤΑ ΕΤΗ! οι ενεργοί πολίτες Κυπαρισσίας που δεν μάθαμε να κρύβουμε τα λόγια μας ευχόμαστε υπομονή και μακροημέρευση!
Ενεργοί Πολίτες Κυπαρισσίαςhttp://press-gr.blogspot.com/2008/07/blog-post_18.html
Υ.Γ.
Ο Μητροπολίτης Κυπαρισσίας κατάγεται απο το Βλαχιώτη Λακωνίας

Τετάρτη 16 Ιουλίου 2008

ΕΚΘΕΣΗ ΖΩΓΡΑΦΙΚΗΣ

ΟΝΑ ΣΚΑΛΑΣ και ο σύλλογος ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ διοργανώνουν έκθεση ζωγραφικής στη πλατεία Πηγών στη Σκάλα στις 25 Ιουλίου 2008 και ώρα 6:00-12:00μμ.
Οι ΜΙΚΡΟΙ ΑΡΤΙΣΤΕΣ και οι ΟΜΑΔΑ ΧΡΩΜΑΤΩΝ θα εκθέσουν τα έργα τους ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Ποσειδώνια 2008-07-16

Στα πλαίσια των εκδηλώσεων ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2008 που διοργανώνει ο Δήμος Σκάλας και ο ΟΠΑΝΑΛ στον Αγιαννάκη Τρινήσων, θα δοθεί μεγάλη συναυλία τη Κυριακή 20 Ιουλίου 2008 και ώρα 10:00 με το συγκρότημα
ΟΙ ΚΟΝΙΤΟΠΟΥΛΑΙΟΙ

Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2008


ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΝΟΜΟΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ Σκάλα 11 Ιουλίου 2008
ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ
Ταχ. Δ/νση : Σκάλα 23051
ΤΗΛ. : 2735360015
FAX. : 2735024032
Email : DHMOS-SKALAS@1499.syzefxis.gov.gr
Πληροφορίες : Γραφείο Δημάρχου

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ

Ο Δήμος Σκάλας στα πλαίσια του ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ διοργανώνει ένα τριήμερο εκδηλώσεων τα ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2008 σε συνεργασία με τον ΟΠΑΝΑΛ στην περιοχή «Αη Γιαννάκη» του Δήμου Σκάλας από τις 18 – 19 και 20 Ιουλίου 2008.
Ο σκοπός και στόχος της εκδήλωσης αυτής είναι η ανάδειξη των θαλάσσιων σπορ, η προβολή του φυσικού πλούτου της Λακωνίας και ιδιαιτέρως μιας όχι ανεπτυγμένης τουριστικής περιοχής η οποία είναι ιδανική για να προσφέρει εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Ενώ παράλληλα θα γίνουν επιστημονικές συζητήσεις- Ημερίδες με θέματα που αφορούν το περιβάλλον, την υγεία και την κοινωνική δραστηριότητα των δήμων σε συνεργασία με άλλους Δήμους της Λακωνίας και της Ελλάδας.
Το κλείσιμο του τριήμερου εκδηλώσεων θα γίνει με την ορχήστρα του Βαγγέλη Κονιτόπουλου Αχ ! Ελλάδα Σ΄ αγαπώ

ΣΤΕΦΑΝΙ ΕΛΙΑΣ 2500 ΕΤΩΝ


Το εικονιζόμενο δέντρο ελιάς βρίσκεται στις Άνω Βούβες του Δήμου Κολυμβαρίου Χανίων. Με απόφαση του Γ.Γ. της Περιφέρειας Κρήτης έχει κηρυχθεί, από το 1997, διατηρητέο μνημείο της φύσης, λόγω του ιδιαίτερου αισθητικού, οικολογικού και ιστορικού ενδιαφέροντος που παρουσιάζει. Η περίμετρος του είναι 12,5 μ., η διάμετρος του 3,64 μ. και το εμβαδόν του 11,45 τ.μ., ενώ δεν έχει αναφερθεί πουθενά, στην ελληνική ή ξένη βιβλιογραφία, άλλο δέντρο ελιάς με αυτά τα μεγέθη βοτανικών χαρακτηριστικών. Από αυτά τα στοιχεία, καθώς και από άλλα δευτερεύοντα, προκύπτει πως το δέντρο της Ελιάς των Βουβών είναι, πιθανά, το αρχαιότερο ελαιόδεντρο στον κόσμο

Από αυτή την ελιά θα στεφανώσει το κεφάλι του πρώτου ολυμπιονίκη του μαραθωνίου δρόμου των Ολυμπιακών Αγώνων που θα γίνουν στο Πεκίνο

Η τελετή κοπής του κλαδιού έγινε στις Βούβες και όπως δήλωσε ο Δήμαρχος Κολυμβαρίου όπου και ανήκει διοικητικά το χωριό, Πολυχρόνης Πολυχρονίδης, « η ζωή της ελιάς εκτιμάται από την εποχή που είχαν καθιερωθεί οι Ολυμπιακοί
Αγώνες της αρχαιότητας από τον Ιδαίο Ηρακλή».

Το κλαδί ελιάς θα μετατραπεί στην συνέχεια σε στεφάνι (κότινος) που θα
μεταφέρει η ηθοποιός Μαρία Τζομπανάκη που έδωσε και το παρών στην τελετή.

«Το μήνυμα που στέλνει η ελιά είναι ένα μήνυμα πάρα πολύ σημαντικό της ειρήνης και του ελληνισμού. Έχει αυτή την συμβολική αξία και δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι από εδώ ξεκίνησε η ιδέα του ολυμπισμού», τόνισε η κ. Τζομπανάκη.
Στην τελετή στις Βούβες το παρών έδωσε το σύνολο των τοπικών αρχών του νομού
και πολύς κόσμος ενώ παιδιά του δημοτικού σχολείου της περιοχής τραγούδησαν τον ολυμπιακό ύμνο.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΩΝΤΑΣ ΤΟ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΗ ΠΟΥΛΩΝΤΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΑ


Για να μην σας πιάνουν Κώτσο τα μεγάλα Super Market ότι πουλάνε Ελληνικά προϊόντα προσέξτε τα τρία πρώτα ψηφία που είναι επάνω στο barcode αναγράφεται η χώρα προέλευσης του προϊόντος ,για την Ελλάδα είναι ο αριθμός 520 .Δείτε αναλυτικά το κάθε κράτος με τον αριθμο που αντιστοιχεί

ΠΙΝΑΚΑΣ BARCODES

00-13: USA & Canada

750: Mexico

40-44: Germany

770: Colombia

471: Taiwan

777: Bolivia

477: Lithuania

784: Paraguay

482: Ukraine

789: Brazil

486: Georgia

850: Cuba

49: Japan (JAN-13)

860: Yugloslavia

528: Lebanon

880: South Korea

535: Malta

890: India

560: Portugal

90 & 91: Austria

590: Poland

955: Malaysia

600 & 601: South Africa

979: International Standard Music Number (ISMN)

613: Algeria

99: Coupons

625: Jordan

30-37: France

690-692: China

46: Russian Federation

73: Sweden

475: Latvia

742: Honduras

480: Philippines

746: Dominican Republic

485: Armenia

76: Switzerland

489: Hong Kong

775: Peru

520: Greece

780: Chile

531: FYROM

786: Ecuador

54: Belgium & Luxembourg

84: Spain

57: Denmark

859: Czech Republic

599: Hungary

87: Netherlands

611: Morocco

888: Singapore

622: Egypt

899: Indonesia

64: Finland

94: New Zealand

729: Israel

978: International Standard Book Numbering (ISBN)

741: El Salvador

981 & 982: Common Currency Coupons

744: Costa Rica

20-29: In-Store Functions

759: Venezuela

45: Japan (also 49)

773: Uruguay

474: Estonia

779: Argentina

479: Sri Lanka

785: Peru

484: Moldova

80 - 83: Italy

487: Kazakhstan

858: Slovakia

50: United Kingdom

869: Turkey

529: Cyprus

885: Thailand

539: Ireland

893: Vietnam

569: Iceland

93: Australia

594: Romania

977: International Standard Serial Number for Periodicals (ISSN)

609: Mauritius

980: Refund receipts

619: Tunisia

626: Iran

70: Norway

740: Guatemala

743: Nicaragua



























































































Σάββατο 12 Ιουλίου 2008

Ένας διαιτητής στα πάνω του.

Στη Λευκορωσία βρέθηκε ένας διαιτητής μεθυσμένος και τον προσπαθούσαν να τον βγάλουν σηκωτό αλλα αυτός το χαβά του ,που μέχρι και οι φίλαθλοι τον χειροκροτούσαν .
Στην Ελλάδα δεν διαιτητεύουν μεθυσμένοι αλλα ορισμένοι εθισμένοι που στο μόνο είναι ικανοί να ευνοούν ομάδες που προέρχονται από μεγάλους συλλόγους και με μεγάλη επιρροή στην εκάστοτε κυβερνήση, λοιπόν καλύτερα τύφλα μεθυσμένοι και να γελάμε και λίγο ,παρά εθισμένοι και να μας σπανέ τα νεύρα

ΑΞΙΟΣ

Παρασκευή 11 Ιουλίου 2008

Ποιότητα νερών κολύμβησης του Δήμου Σκάλας 2008

ΠΑΡΑΛΙΑ ΤΡΙΝΗΣΑ
ΠΑΡΑΛΙΑ ΛΕΗΜΟΝΑ

Το ναρκωτικό του 21ου αιώνα!

Το ναρκωτικό που αναμενέται να σημαδέψει τον εικοστό πρώτο αιώνα δεν θα μπορούσε παρά να κατασκευάζεται και να διακινείται μέσω ιντερνετ.Ο λόγος για το iDoser, τη νέα εθιστική (ουσία) που κάνει θραύση σε όλο τον κόσμο και δεν λαμβάνεται με χάπια,ενέσεις η εισπνοές,αλλά κυκλοφορεί σε ψηφιακά αρχεία,που οι χρήστες κατεβάζουν εύκολα από το Διαδίκτυο.Η (δόση) είναι βασισμένη σε ηχητικά κύματα, τα οποία έχουν ενσωματωθεί με ειδική επεξεργασία σε κοινά μουσικά αρχεία .mp3.
και πωλούνται ωσ αρχεία .drg. Oι χρήστες δεν έχουν παρά να τα αναζητήσουν στις εκατοντάδες ισοστελίδες-βαποράκια, να τα κατεβάσουν στον υπολογιστή τους και με ένα ειδίκο πρόγραμμα,που διατίθεται δωρεάν στο ιντερνετ,να τα αποσυμπιέσουν,να τα ακούσουν και να φτιάξουν...κεφάλι στην κυριολεξία,αφού τα ηχητικά αυτά ναρκωτικά δρουν κατευθείαν στον εγκέφαλο.
Οπως εξηγούν οι ειδικοί,πρόκειται για συγκεκριμένα κύματα συχνότητας 3 έως 30 Hertz (τα λεγόμενα) υποηχητικά κύματα που επηρεάζουν τη λειτουργία του εγλαφάλου προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις.Για παράδειγμα,τα κύματα άλφα (τα οποία κυμαίνονται από 7 έως 13 Hertz) έχουν χλαρωτική δράση ,όμως υπάρχουν και άλλα που προκαλούν αντιθέτως υπερδιέργεση και ευφορία.

Ηδη οι αρχές έχουν εντοπίσει αμέτρητες ισοστελίδες όπου μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να βρούν την δόση τους.Μάλιστα,υπάρχει και ισοστελίδα όπου παρέχονται οδηγίες χρήσης του νέου ναρκωτικού για τούς αρχάριους και πωλούνται σε CDs με τραγούδια (δόσεις).Οπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις και με τα κοινά ναρκωτικά,οι πρώτες χαμηλές (δόσεις) παρέχονται δωρεάν,με στόχο την προσέλκυση νέων πελατών.Ακόμα όμως και οι πιο ισχυρές (δόσεις) προσφέρονται σε πολύ χαμηλές τιμές (περίπου 5 ευρώ το τραγούδι),παρά το γεγονός ότι μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν αμέτρητες φορές.Την ίδια στιγμή,στο YouTube μπορεί να βρεί κανείς πολλά σχετικά βιντεάκια και να δεί νέους να παραληρούν από ευφορία τη στιγμή που δοκιμάζουν το ναρκωτικότης ψηφιακής εποχής. Αξίζει να σημειωθεί ότι η χρήση των υποηχητικών κυμάτων δεν είναι κάτι καινουργιό για τις αστυνομικές αρχές,οι οποίες στο εξωτερικό τα χρησιμοποιούν ως κατασταλτικά μέσα,για παράδειγμα,στις ντισκοτέκ ώστε να ηρεμούν τη νεολαία.Η χρήση τους έχει πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και σε στρατιωτικούς χώρους.Παρ όλα αυτά,οι κίνδυνοι για την υγεία που σχετίζονται με την χρήση των (cyber-ναρκωτικών) δεν έχουν διαπιστωθεί ακόμα.Οι ειδικοί έχουν αρχίσει έρευνες σχετικά με το μέγεθος και τισ επιπτώσεις του εθισμού.Πρόσφατα Ιταλοί ερευνητές μελέτησαν και υπολόγισαν την αθροιστική επίδραση του ήχου και του (ecstasy) στον εγκέφαλο πειραματόζωων.
(Χορηγήσαμε σε ποντίκια και μία μικρή δόση σε (ecstasy) ανίκανη να προκαλέσει την παραμικρή νευρολογική επίδραση και στην συνέχεια χορηγήσαμε στα ίδια ποντίκια μία (δόση) ήχου 95 ντεσιμπέλ,τη μέγιστη που επιτρέπεται στος ντισκοτέκ.Αμέσως διαπιστώσαμε ενίσχυση της επίδρασης που διήρκεσε πέντε ολόκληρες ημέρες) εξήγησε ο Μικελάντζελο Ιανόνε,ερευνητής από το ινστιντούτο Νευρολογικών Επιστημών του Εθνικού Συμβουλίου Ερευνών του Καταντζάρο.(Αυτό εξηγεί γιατί ορισμένα είδη ναρκωτικών,όπως για παράδειγμα το (ecstasy),καταναλώνονται σε ιδιαίτερα μεγάλες ποσότητες σε περιστάσεις όπως (ρέιβ-παρτι),όπου προφανώς η μουσική ενισχύει την επίδραση
τους. http://zouglapress.blogspot.com/2008/07/21.html


Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ

ΝΕΟΤΕΡΟΙ ΧΡΟΝΟΙ (1832 - 2008)


Μετά την αποκατάσταση της εθνικής ανεξαρτησίας οι κάτοικοι της πεδιάδας του Έλους φρόντισαν για την ανοικοδόμηση και δενδροφύτευση των χωριών τους και επιδόθηκαν στις συνήθεις αγροτικές ασχολίες τους.
Μετεπαναστατικά πολλοί κάτοικοι από το Γεράκι, από χωριά της Μάνης (επώνυμα με κατάληξη '-ακος) και της υπόλοιπης Λακωνίας και της Μεσσηνίας (επώνυμα με την κατάληξη -όπουλος), από την Κυνουρία (κυρίως από τα χωριά Άγιος Βασίλειος, Παλαιοχώρι, Πλατανάκι), από τα νησιά Χίο, Ψαρά, Σπέτσες, Κύθηρα, άλλα νησιά του Αιγαίου, του Ιονίου αλλά και την Κρήτη (επώνυμα με κατάληξη -άκης) ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στα χωριά της εύφορης πεδιάδας του Έλους.
Μετά την απελευθέρωση τα «εθνικά κτήματα» (δηλ. εκτάσεις γης που κατείχαν οι Τούρκοι στα χρόνια της Τουρκοκρατίας) στη Σκάλα ανέρχονταν σε 292,5 στρέμματα ποτιστικά και 666,5 στρέμματα ξερικά (Πηγή: Εθνική Στατιστική Υπηρεσία Ελλάδος, έκθεση 1828). Από την Αντιβασιλεία, που ασκούσε την εξουσία ως την ενηλικίωση του Όθωνα, πρώτου βασιλιά του Ελεύθερου Ελληνικού Κράτους, η Ελλάδα διαιρέθηκε σε 10 νομούς και 42 επαρχίες. Σε κάθε επαρχία δημιουργήθηκαν δήμοι που περιλάμβαναν πολλά χωριά με πρωτεύουσα το μεγαλύτερο από αυτά.
Έτσι, με το Β.Δ της 3ης (15ης)/4/1833, ΦΕΚ 12 ένας από τους 10 νομούς της Ελλάδας ήταν και ο νομός Λακωνίας και δύο από τις 42 επαρχίες της Ελλάδας και τις 5 του νομού Λακωνίας ήταν η επαρχία Λακεδαίμονος με πρωτεύουσα την Σπάρτη και η επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς με πρωτεύουσα την Μονεμβασία (= Επίδαυρος Λιμηρά). Τρεις από τους 62 δήμους που αποτελούσαν τον Νομό Λακωνίας και σχηματίστηκαν με το Β.Δ της 9ης (21ης)/3/1835 ήταν: ο δήμος Γερονθρών, ο δήμος Τρινάσου (οι δύο παραπάνω δήμοι ανήκουν στους 20συνολικά δήμους της επαρχίας Λακεδαίμονος) και ο δήμος Έλους (ένας από τους συνολικά 9 δήμους της επαρχίας Επιδαύρου Λιμηράς). Έτσι το 1835:
• Το χωριό Βρονταμάς ανήκε στο δήμο Γερονθρών που είχε έδρα το Γεράκι.
• Τα χωριά Σκάλα, Λεήμόνας, Σεϋδαλή, Στεφάνια, Τρίνασος (Τρίνησα), Αγριλόβουνο, Σούλι, ανήκαν στο δήμο Τρινάσου, που είχε έδρα την Σκάλα.
• Τα χωριά Τσάσι, Φιλίσι, Αλαήμπεη και Γράμμουσα ανήκαν στον δήμο Έλους που είχε έδρα αρχικά το Έλος (Δουραλή), αργότερα (1840) τη Μυρτιά και ύστερα (1842) την Απιδιά. Επί της βασιλείας του Γεωργίου Α' και της πρωθυπουργίας του Ελευθ. Βενιζέλου με το ΒΑ της 31ης/8/1912, ΦΕΚ Α261, σχηματίστηκαν οι κοινότητες (οι δήμοι έπρεπε να είχαν πληθυσμό πάνω από 10.000 κατοίκους): Γραμμούσης, Τσασίου (η οποία περιλάμβανε τους συνοικισμούς Τσάσι, Φιλίσι, Αλαήμπεη), Βρονταμά, Λεήμονα (η οποία περιλάμβανε τους συνοικισμούς Λεήμονα και Σεϋδαλή), Σκάλας και Στεφανιάς (η οποία περιλάμβανε τους συνοικισμούς Στεφάνια και Σούλι).
Οι συνοικισμοί Αλαήμπεη και Σεϋδαλή μετονομάσθηκαν το 1928 επί Προεδρίας της Δημοκρατίας Π. Κουντουριώτη και πρωθυπουργίας Ελευθερίου Βενιζέλου (με το Δ. της 19ης/7/1928, ΦΕΚ Α156) σε Πανηγυρίστρα (λόγω της τέλεσης πανηγυριού στο χωριό ) και Άγιοι Ταξιάρχαι (από την ομώνυμη εκκλησία) αντίστοιχα.
Το έτος 1994, ψηφίστηκαν οι Νόμοι 2218 και 2240 που προέβλεπαν την εθελοντική συνένωση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (κοινοτήτων). Τότε οι κοινότητες Σκάλας, Στεφανιάς, Λεήμονα, Περιστερίου, Βρονταμά, Αμπελοχωρίου, συνενώθηκαν και αποτέλεσαν το δήμο Σκάλας με έδρα την Σκάλα και δημοτικά διαμερίσματα τα χωριά: Στεφάνια, Σούλι, Λεήμονα, Αγίους Ταξιάρχες, Περιστέρι, Φιλίσι, Άγιο Γεώργιο (Πανηγυρίστρα), Βρονταμά και Γράμμουσα.
Έτσι το πρόγραμμα «I. ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ» (Ν. 2539/1997) που προέβλεπε την υποχρεωτική συνένωση των κοινοτήτων δεν επηρέασε τον ήδη υπάρχοντα δήμο Σκάλας.
Πρώτος δήμαρχος διετέλεσε ο γιατρός Γεώργιος Γρυπιώτης (1994 - 1998) ο Βασίλειος Θεοδωσάκος (1998 - 2002).ο Παναγιώτης Μαστρογιαννάκος (2002-2006) και νυν Ιωάννης Γρυπιωτης.

ΕΝΟΤΗΤΑ Δ'

ΤΕΛΟΣ

Τρίτη 8 Ιουλίου 2008

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ

Α ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1461- 1685)

Μετά τη άλωση της Κων\πολης (1453), η κατάκτηση από τους Τούρκους των άλλων περιοχών του Βυζαντίου ,που ήταν ακόμη ανεξάρτητες ή βρίσκονταν κάτω από την κυριαρχία Λατίνων , ήταν ζήτημα χρόνου.
Ως το 1460 ολοκληρώθηκε και η κατάκτηση της Πελοποννήσου .Η περιοχή του Έλους περιήλθε στην τουρκική κυριαρχία το 1461. Το 1463 όμως ,οι Ενετοί παρακίνησαν τους Έλληνες της Πελοποννήσου σε εξέγερση εναντίον των Τούρκων. Τότε ο σουλτάνος Μωάμεθ Β' παραχώρησε ως δώρο το τιμάριο του Έλους στον αρχηγό των Μανιατών Κροκόδειλο Κλαδά. Εκείνος δε δέχτηκε την προσφορά αλλά συμμάχησε με τους Ενετούς εναντίον των Τούρκων.
Η Τουρκοκρατία βρήκε την πεδιάδα αρκετά πυκνοκατοικημένη και ευημερούσα .Αυτή την εποχή ιδρύθηκαν τα χωριά Αλαήμπεη , Σεΰδαλή (τούρκικες ονομασίες ) και Λεήμονας (από την εκκλησία Άγιος Παντελεήμονας η ονομασία ).Επίσης , χτίστηκε ο ναός των Γενεθλίων της Θεοτόκου στο Τσάσι από τον επίσκοπο Έλους Διονύσιο Λιτζίκα το 1640.
Ολόκληρη η επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς ανήκε στο Βιλαέτι της Μονεμβασίας. Τα εύφορα μέρη της πεδιάδας, εξάλλου , σύμφωνα με τον τουρκικό νόμο, παραχωρήθηκαν στους σπαχήδες (=Τούρκους στρατιωτικούς αξιωματούχους των επαρχιών ) ενώ τα λιγότερο εύφορα στους υπόλοιπους Τούρκους. Ακόμη και η σουλτάνα κατείχε τα χωριά του Έλους Δουραλή, Πρίνικο και Τσάσι καθώς και τα ιχθυοτροφεία της περιοχής .Τα άγονα και βαλτώδη εδάφη παρέμειναν στους χριστιανούς. Ακόμη και αυτή όμως η ελάχιστη γη με τον καιρό περιήλθε στα χέρια των Τούρκων ( ως αντάλλαγμα χρεών ,υποθηκών και τιμωριών των χριστιανών).

ΕΝΕΤΟΚΡΑΤΙΑ (1685 -1715 )

Η ανάκτηση της Πελοποννήσου από τη Βενετία, που διήρκεσε τριάντα χρόνια ( 1685 - 1715 ) , είχε παροδικές μόνο συνέπειες στην οικονομική και κοινωνική εξέλιξη του τόπου, αν και θεωρείται εποχή ανάπαυλας και ανακούφισης από τη βαρβαρότητα των Τούρκων.
Οι Ενετοί φρόντισαν για την ανάπτυξη και τον εκσυγχρονισμό της γεωργίας ,της βιοτεχνίας και του εμπορίου.
Η περιοχή του Έλους υπαγόταν στο Γενικό Προβλεπτή που είχε έδρα τη Μονεμβασία. Η πεδιάδα του Έλους αποτελούσε ένα ξεχωριστό
territorio (=επαρχία ) με την ακόλουθη πληθυσμιακή σύνθεση , όπως φαίνεται από την απογραφή του Ενετού Grimani το 1700:

Πίνακας 1

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ) ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ ΚΑΤΑ ΤΟ 1700 ΧΩΡΙΑ__ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΕΣ_ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ

Vrontama

41

119

Muressi e Felizzi

20

98

Gramella

25

121

Allabei

9

40

Zassi

40

157

Sedagli

28

111

Scalla

61

219

Leimona

43

156

Πηγή: Κουτσογιαννόπουλου

Γ.Δ. «Η Μονεμβασία

και η ενδοχώρα της»,τομ.

Β' ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ (1715-1821)

Τα χρόνια αυτά η Σκάλα ξέπεσε σε μικρή κωμόπολη (με σημασία βέβαια μεγαλύτερη των άλλων χωριών) επειδή το ενετικό έργο, λόγω της παραμέλησης του και των πλημμύρων, καταστράφηκε. Έτσι, η Σκάλα αποκόπηκε και από την θαλάσσια επικοινωνία εφ' όσον από την ξηρά δεν συνδεόταν τότε, όπως σήμερα, με την Μονεμβασία και την Σπάρτη γιατί η κεντρική οδός Μονεμβασίας - Σπάρτης διερχόταν μέσω Σκούρας - Γράμμουσας - Μυρτιάς - Βλαχιώτη - Απιδιάς κ.λ.π.
Μετά το 1700 μ.χ, κατά καιρούς, η Σκάλα υπήρξε έδρα της Επισκοπής Έλους και ο Ναός της Μεταμόρφωσης τότε ήταν επισκοπικός Ναός. Η Επισκοπή Έλους διατηρήθηκε σε όλη την διάρκεια της Τουρκοκρατίας και άλλοτε είχε έδρα τη Σκάλα, άλλοτε το Γεράκι και άλλοτε το Φιλίσι. Το έτος 1800 κτίστηκε ο Ναός της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στο Φιλίσι από τον Επίσκοπο Έλους Κύριλλο.
Ωστόσο, η κατάσταση την περίοδο της δεύτερης Τουρκοκρατίας, ήταν ηπιότερη και δεν σημειώθηκαν πράξεις βαρβαρότητας. Εξάλλου, ελάχιστοι Τούρκοι διέμεναν στην πεδιάδα και σε ορισμένα χωριά μόνο. Παρατηρήθηκε μάλιστα και το αξιοσημείωτο φαινόμενο οι Τούρκοι της πεδιάδας να έχουν σχεδόν εξελληνιστεί, αφού χρησιμοποιούσαν την Ελληνική γλώσσα.
Παρόλα τα παραπάνω, δεν έλειψε ,η δράση ονομαστών κλεφτών. Μετά την αποτυχία όμως της Επανάστασης των Ορλώφ (Ορλωφικά, 1770) περίπου 12.000 Αλβανοί (που είχαν διαταχθεί από τον Σουλτάνο να καταστείλουν την εξέγερση) παρέμειναν για εννέα χρόνια, ρήμαξαν κυριολεκτικά και αιματοκύλισαν την πεδιάδα του Έλους (αλλά και άλλοι, σύνολο 50.000, ολόκληρη την Πελοπόννησο). Πολλοί κάτοικοι της περιοχής που εξετάζουμε κατέφυγαν για να γλιτώσουν στα Κύθηρα (υπό Αγγλική Κατοχή), στην Άνδρο και άλλα νησιά του Αιγαίου ή στην Ρωσία. Μόλις το 1779 η Πύλη κατόρθωσε με την βοήθεια Ελλήνων κλεφτών να τους εξοντώσει, αφού είχαν προξενήσει τεράστιες καταστροφές.
Αλλά και οι Μπέηδες της Μάνης εποφθαλμιούσαν την εύφορη πεδιάδα του Έλους και συνεχώς συγκρούονταν με τους Τούρκους που κατείχαν την περιοχή.
Η προετοιμασία της Επανάστασης κατά τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας δεν άφησε αδιάφορους τους κάτοικους της πεδιάδας. Πολλοί μυήθηκαν στην Φιλική Εταιρεία. Ανάμεσα τους ο Επίσκοπος Έλους, Άνθιμος Σκαλιστήρης, ο οποίος, εκτός των άλλων, έστελνε κρυφά το νίτρο, που εξαγόταν από τα ορυχεία του Φιλησίου, στους μπαρουτόμύλους των Αφών Σπηλιωτόπουλων στην Δημητσάνα για την παρασκευή πυρίτιδας. Ως αντάλλαγμα έπαιρνε έτοιμη πυρίτιδα και βόλια που έκρυβε σε μυστικές αποθήκες για τον αναμενόμενο Αγώνα. Κατά τα τελευταία προεπαναστατικά χρόνια, η πληθυσμιακή σύνθεση των χωριών που εξετάζουμε

ΠΙΝΑΚΑΣ 2

ΠΛΗΘΥΣΜΟΣ (ΟΡΙΣΜΕΝΩΝ) ΧΩΡΙΩΝ ΤΗΣ ΠΕΔΙΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΛΟΥΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ

ΧΩΡΙΟ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Σκάλα 250

Αλαήμπεη 10

Τσάσι 18

Φιλίσι 17

Γράμμουσα 21

Λεήμονάς 32

Σεϋδαλή 9 Πηγή: Κατσώρης Α.Δ «Επαρχία Επιδαύρου Λιμηράς, η άγνωστος χερσόν

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ (1821 -1831)

Η εκκίνηση της Επανάστασης στην Καλαμάτα (21 Μαρτίου 1821), συνέβαλε και στην απελευθέρωση της περιοχής του Έλους, η οποία συγκαταλέγεται στις ελάχιστες περιοχές της Πελοποννήσου που από τις πρώτες ημέρες του Αγώνα κέρδισαν την ελευθερία τους. Μετά την επιτυχία του στρατηγικού τεχνάσματος του Αναγνωσταρά, οι Τούρκοι έντρομοι κατέφυγαν στο φρούριο της Μονεμβασίας.
Ο μεγάλος απελευθερωτικός Αγώνας του 1821 βρήκε τους κάτοικους του Έλους να μάχονται μαζί με άλλους Λάκωνες για να πάρουν από τους Τούρκους το κάστρο της Μονεμβασιάς (έπεσε στις 23/7/21).
Επίσης, οι κάτοικοι της πεδιάδας του Έλους έχοντας στο πλευρό τους τον Επίσκοπο Άνθιμο ο οποίος αφού προσέφερε πολλά στην Επανάσταση, πέθανε από τύφο μετά την άλωση της Τριπολιτσάς (Σεπτέμβρης του 1821) - πολέμησαν σε πολλές μάχες της Πελοποννήσου.
Η άφιξη του Ιμπραήμ στην Ελλάδα (1825) προξένησε μεγάλες καταστροφές : ο στρατός των Αιγυπτίων, αφού αποβιβάστηκε στα Τρίνησα και συνέτριψε την εκεί επί τρεις ημέρες απεγνωσμένη αντίσταση του αγωνιστή Κώστα Σουλιώτη - η οποία όμως έδωσε τον χρόνο στους κάτοικους των χωριών να καταφύγουν στα ψηλότερα χωριά του Πάρνωνα και να σωθούν - κατέκαυσε όλα τα χωριά της πεδιάδας του Έλους. Οι κάτοικοι μάλιστα της Γράμμουσας, κατά την επιδρομή του Ιμπραήμ, κρύφτηκαν για να σωθούν στο σπήλαιο «Καταφύγι» κοντά στον καταρράκτη του Ευρώτα.
Τον Σεπτέμβριο του 1825, 400 (ή 300) κάτοικοι του Βρονταμά -γυναικόπαιδα και οπλισμένοι άντρες υπό την ηγεσία του παπα -Δημήτρη Παπαδημητρίου και του οπλαρχηγού Γιαννάκη Καραμπά -αντιστάθηκαν στο στρατό του Ιμπραήμ κλεισμένοι στο σπηλαιώδη τρισυπόστατο Ναό της Θεοτόκου, του Αγίου Νικολάου και του μεγαλομάρτυρα Νικήτα του 12ου αιώνα, γνωστό και ως Παλαιομονάστηρο. Στην αρχή αναχαίτισαν με επιτυχία όλες τις εφόδους των Αιγυπτίων. Στις 15 Σεπτεμβρίου όμως, οι Αιγύπτιοι πολιορκητές, αδυνατώντας να καταλάβουν τον οχυρό αυτό χώρο, ανατίναξαν τον λόφο - οροφή του μοναστηρίου και από το άνοιγμα ρίχνοντας κλαδιά, μπαρούτι και θειάφι και βάζοντας φωτιά, έκαψαν ζωντανούς ή θανάτωσαν με ασφυξία όλους τους έγκλειστους. Το ολοκαύτωμα του Παλαιομονάστηρο ου αποτελεί ένδοξη σελίδα της Ιστορίας μας ανάλογη των ολοκαυτωμάτων στο Κούγκι και στο Αρκάδι.

ΕΝΟΤΗΤΑ Γ'