Τετάρτη 31 Δεκεμβρίου 2008

Λίγο γέλιο

κάνε κλίκ στη photo

ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ


Το μπλόκ τής ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ σας εύχεται ευτυχισμένο το 2009.

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1966-67

Από ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΑΘΗΤΩΝ 1966-67
επανω απο αριστερα
ΒΛΑΧΟΛΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ
ΓΡΥΠΙΩΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΤΣΙΜΠΙΔΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΤΣΩΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ
ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗΣ ΝΙΚΟΣ
ΛΑΔΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΚΟΥΤΟΥΛΑΣ ΣΤΕΛΙΟΣ
ΠΑΠΑΦΑΓΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΒΛΑΧΟΛΙΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΓΙΑΝΝΑΚΑΚΟΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ
ΚΟΥΤΣΟΒΑΣΙΛΗΣ ΠΕΤΡΟΣ
ΑΝΙΚΟΛΑΪΤΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ
ΣΑΡΡΗΣ ΗΛΙΑΣ
ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ
ΚΟΥΡΛΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ

ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΕΡΑ ΚΑΤΩ
ΜΙΧΟΥ ΓΙΩΤΑ
ΜΑΡΕΣΚΑ ΒΙΒΗ
ΚΑΛΚΑΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ
ΜΙΧΟΥ ΑΣΠΑΣΙΑ
ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ
ΚΟΛΛΑΤΟΥ ΡΙΤΑ
ΠΑΠΑΤΣΑΚΩΝΑ ΜΑΙΡΗ
ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΥ ΤΑΣΙΑ
ΚΟΥΡΛΑ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ
ΠΑΠΑΔΑΚΗ ΡΙΤΑ
ΛΕΪΜΟΝΙΤΗ ΕΡΑΣΜΙΑ
ΣΚΑΛΚΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ

Γεννηθήκαμε το 1966-1967 και πολλοί από εμάς είμαστε μαζί από το νηπιαγωγείο ως και το λύκειο. Πόσοι από εμάς σπούδασαν? Θα γράψω την αμίμητη ατάκα που είπε ο Γιάννης το βράδυ της συνάντησή μας, "παιδιά δε νομίζω πως άλλη τάξη έβγαλε τόσα πολλά στουρνάρια, όσα η δική μας". Ωστόσο είμαστε καλή "πάστα" παιδιών και αν και έχουν περάσει αρκετά χρόνια από τότε που τελειώσαμε το σχολείο, δεν συμπεριφερόμαστε σαν ξένοι όταν συναντιόμαστε στο δρόμο, όπως συμβαίνει σε αρκετές περιπτώσεις.

Μόνο καλές αναμνήσεις έχουμε από τα σχολικά χρόνια και τώρα μπορούμε να θυμόμαστε στιγμές με δασκάλους ή καθηγητές, που τότε μας άγχωναν, μας στενοχωρούσαν ίσως, αλλά σήμερα τα θυμόμαστε και γελάμε.
Βέβαια δε νομίζω πως οι στιγμές που ζήσαμε ως μαθητές μπορούν να περιγράφουν μέσα από τις γραμμές ενός κειμένου ,εν τούτοις θα αναφέρω κάποιες από αυτές.
Στο Γυμνάσιο είχαμε καθηγητή γυμναστικής τον Θάνο (επώνυμο είναι, όνομα δεν θυμάμαι), ο οποίος όταν δεν καταφέρναμε να κάνουμε κάποια άσκηση, ειδικά τα κορίτσια, μας έβαζε τιμωρία να τρέξουμε ως την Αγία Σωτήρα (στου διαόλου τη μάνα και ανηφόρα). Πολλά από τα κορίτσια δεν τα καταφέρναμε σε άλμα εις ύψος, δοκό, κλπ. οπότε κάθε φορά πηγαίναμε στη Χάρη της, αλλά πιάναμε και κουβεντούλα στο δρόμο.
Καθηγητής μαθηματικών ήταν ο Πολίτης, ο οποίος κάποια στιγμή είχε πρόβλημα με την τεχνίτη οδοντοστοιχία που φορούσε, οπότε στο μάθημα της γεωμετρίας κρατούσε με τον αντιχείρα την οδοντοστοιχία και με το άλλο χέρι μας έδειχνε στον πίνακα. Εμείς κοιτούσαμε ο ένας τον άλλον και γελούσαμε.
Ώρες μαθήματος, διαλείμματα, εκδρομές, παρτυ, φλερτ, ανησυχίες, στιγμές μοναδικές όπως και οι αναμνήσεις μας.

Παπαδάκη Ρίτα

Υπάρχει κάποιος σε αυτόν τον πλανήτη που πιστεύει πως αυτά τα παιδιά φταίνε;

Ολη η αλήθεια για τον Αη Βασίλη

Η πιο ευχάριστη και παραδοσιακή μορφή των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς είναι αναμφισβήτητα ο Αγιος Βασίλης. Χονδρός, ροδομάγουλος και ντυμένος στα κόκκινα, συνεχώς γελαστός και κρατώντας στη πλάτη του τσουβάλι με δώρα, γυρίζει όλο τον κόσμο και τα μοιράζει στα παιδιά, μένοντας για πάντα τυπωμένος στην καρδιά και στην ψυχή μας.
Ποιός όμως θα πίστευε ότι ο Αη Βασίλης ήταν αδύνατος και τα κόκκινα ρούχα του τα "φόρεσε" η Κόκα Κόλα το 1931 για διαφημιστικούς λόγους; Η λαϊκή παράδοση φρόντισε να δημιουργήσει την εικόνα του Αη Βασίλη - προστάτη των φτωχών, αν και στη διανομή των δώρων στα παιδιά, εμπλέκονται δύο ορθόδοξοι Αγιοι, δύο διαφορετικά πρόσωπα. Πρόκειται για δύο Ελληνες επισκόπους, τον Μέγα Βασίλειο και τον Αγιο Νικόλαο.
Αγιος Νικόλαος ή Σάντα Κλάουs

Η κλασσική φιγούρα που έχουμε συνηθίσει ως Αη-Βασίλη Για τις χώρες της Δύσης αυτός που φέρνει τα δώρα στους φτωχούς και τα παιδιά είναι ο Αγιος Νικόλαος ή Santa Clause, τον οποίο στην Ελλάδα γιορτάζουμε στις 6 Δεκεμβρίου και τον θεωρούμε προστάτη των Ναυτικών. Στην Ιστορία του Αγίου Νικολάου, ως προστάτη των φτωχών και των παιδιών, οι λαοί του βορρά ανάμιξαν και στοιχεία από αρχαιότερους μύθους, όπως τα ξωτικά, το άστρο του βορρά, το έλκυθρο, κ.λπ, Ετσι δημιουργήθηκε ο μύθος του Σάντα Κλάους, ενός ευτραφούς τύπου με στρογγυλά γυαλιά λευκά γένεια, κόκκινη στολή και μαγικές ικανότητες, ο οποίος κατοικεί στο Βόρειο Πόλο και περιστοιχίζεται από νεράϊδες του χιονιού και ξωτικά.
Ο Αγιος Νικόλαος εικονογραφείται στην ορθόδοξη παράδοση, ως γέροντας, ασπρογένης επίσκοπος και επειδή την πρώτη του Γενάρη γιορτάζει ο Αγιος Βασίλειος και συνηθίζουμε να προσφέρουμε δώρα την Πρωτοχρονιά, συνδυάστηκε το όνομα του εορτάζοντος Αγίου Βασιλείου με τη μορφή του άλλου Αγίου, του Αγίου Νικολάου, ο οποίος θεωρείται στη Δύση ως ο καλός παππούς Αγιος, που μοιράζει τα δώρα. Οσον αφορά για το χρώμα της στολής του Αγίου Βασιλείου, μάλλον θα πρέπει να μην ανατρέξουμε τόσο πίσω αλλά να στραφούμε στο έτος 1931, όταν η εταιρία αναψυκτικών Coca Cola ανέθεσε σε ένα γραφίστα να ντύσει τον Santa Claus στα κόκκινα ώστε να ταιριάζει με το αναψυκτικό της. Η διαφήμιση είχε τόση επιτυχία ώστε σήμερα ο Αη Βασίλης στα κόκκινα να θεωρείται αναπόσπαστο μέρος των εορτών και της λατρείας.
Η πραγματική ιστορία του Μέγα Βασιλείου
O Μέγας Βασίλειος Στην πραγματικότητα, ο Μέγας Βασίλειος υπήρξε αυστηρός ασκητής, πολύ ψηλός και πολύ αδύνατος, είχε χλωμό σκούρο δέρμα και κοντά μαλλιά και μακριά μαύρα γενιά, σκούρα μάτια και ερευνητική ματιά. Ηταν φιλάσθενος, είχε προβλήματα υγείας και υπέφερε από το ανυπόφορο κρύο και το βαρύ χειμώνα της Καππαδοκίας. Ηταν πολύ δυναμικός, εμπνευστής της οργανωμένης φιλανθρωπίας (Βασιλειάδα) και δεινός θεολόγος. Ας δούμε όμως πότε και που έζησε και ποιά ήταν η οικογένειά του. Ο παππούς του ήταν μάρτυρας, ο αδελφός του Γρηγόριος ήταν επίσκοπος Νύσσης, ο αδελφός του Πέτρος επίσκοπος Σεβαστείας και ο αδελφός του Ναυκράτιος ασκήτευε στην έρημο του Πόντου και πέθανε σε ηλικία μόλις 27 χρόνων. Ο ίδιος ήταν επίσκοπος Καισαρείας. Οι αδελφές του ήταν όλες αφιερωμένες στον Θεό και η μία από αυτές ήταν η Αγία Μακρίνα, η οποία και επηρέασε τον Αη Βασίλη να στραφεί στην χριστιανική πίστη. Τον πατέρα του τον έλεγαν και αυτόν Βασίλειο και ήταν δικηγόρος, ενώ μητέρα του ήταν η Εμέλεια, μία σοφή και άγια γυναίκα. Γεννήθηκε στην Καισάρεια το 330 μ.Χ. Μετά τις πρώτες σπουδές του στην Καισάρεια μετέβη στην Κωνσταντινούπολη όπου διδάχτηκε από τον περίφημο εθνικό ρήτορα Λιβάνιο. Σε ηλικία 22 ετών ήρθε στην Αθήνα, για πανεπιστημιακές σπουδές με συμφοιτητές τον φίλο του Γρηγόριο Ναζιανζηνό και τον Ιουλιανό, τον μετέπειτα αυτοκράτορα. Σπούδασε φιλολογία, μαθηματικά, φιλοσοφία, ρητορική, ηθική, αστρονομία, γεωμετρία, διαλεκτική. Απεβίωσε από ασθένεια σε ηλικία 48 ετών, τον Δεκέμβριο του 378 μ.Χ και κηδεύτηκε την 1η Ιανουαρίου του 379 μ.Χ και έτσι το ονομά του συνέπεσε με τον εορτασμό της Πρωτοχρονιάς από τους Ορθοδόξους, ενώ οι Καθολικοί έχουν τον Αγιο Συλβέστρο, οι Άγγλοι τον St. Nikolas κ.λ. Τη μνήμη του Αγίου ή Μέγα Βασιλείου τη γιορτάζουμε δύο φορές μέσα στον Ιανουάριο, καθώς εκτός από την Πρωτοχρονιά τη γιορτάζουμε και στις 30 του μηνός με τους Τρεις Ιεράρχες.
Οι Τρεις Ιεράρχες
Λόγω του σημαντικότατου έργου του, ο Αγιος Βασίλειος ονομάστηκε Μέγας. Μοίρασε την περιουσία του στους φτωχούς. Ίδρυσε το πτωχοτροφείο και νοσοκομείο "ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΑ" σε μια πόλη 30.000 κατοίκων. Οργάνωσε την ελεημοσύνη και τη φιλανθρωπία στην επαρχία του, έφτιαξε κοντά στην Καισάρεια μια ολόκληρη πόλη από φιλανθρωπικά ιδρύματα, γηροκομεία, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, ορφανοτροφεία και καθιέρωσε την διανομή αγαθών τροφίμων, ρούχων, χρημάτων και κάθε είδους βοήθειας σε φτωχές οικογένειες απόρων. Σπουδαία ήταν και η συγγραφική του εργασία. Έγραψε δογματικά, ασκητικά, ηθικά, παιδαγωγικά έργα καθώς και ομιλίες, κηρύγματα και επιστολές. Κήρυξε την ελληνοχριστιανική παιδεία, στηριζόμενη στον Απόστολο Παύλο και τον Πλάτωνα. Συμπλήρωσε με ευχές την Θεία Λειτουργία. Διακρίθηκε για το ήθος του, τη σοβαρότητα και την αξιοπρέπειά του, καθώς επίσης για την ευσέβειά το, για την καλοσύνη και την ανθρωπιά του και παρέμεινε μέχρι το τέλος ακλόνητος στις αρχές και στα πιστεύω του.
Η χαρά και η ευτυχία της προσμονής
Η ιστορία του Αη Βασίλη έχει υποστεί ουσιώδεις αλλαγές από την παράδοσή μας. Ωστότο μάλλον δε θα ενοχλείται από αυτή τη μικρή ‘διαστρέβλωση’ της ζωής και της μορφής του, αφού σκοπός της αλλαγής αυτής ήταν να ταιριάξει περισσότερο με την παιδική ψυχή και τα παιδικά όνειρα. Αντιθέτως θα χαίρεται που αποτελεί πηγή χαράς για όλα τα μικρά παιδιά. Χάρη στον Αη Βασίλη, η ανθρωπότητα για λίγες ημέρες αλλάζει ύφος, γίνεται πιο ανθρώπινη, πιο χαρούμενη. Ο Αη Βασίλης λοιπόν υπάρχει και δεν περιορίζεται μόνο μέσα στα στενά όρια της Χριστιανοσύνης, αλλά τα ξεπέρασε κατακτώντας τις καρδιές όλων των ανθρώπων σε παγκόσμια κλίμακα, καθώς ποτέ δεν έρχεται κατσούφης και φτωχικός και όποτε εμφανίζεται μοιράζει στα παιδιά όχι μόνο δώρα αλλά την ίδια τη χαρά, την ελπίδα και την ευτυχία της προσμονής.
Καλή Χρονιά σε όλους!!!
Αρθρο του Χρίστου Ποντίκη από το Flash.gr
http://www.hotstation.gr/article134.html

Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΑΝΤΑ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑΣ

Αρχιμηνιά κι Αρχιχρονιά ψηλή μου δεντρολιβανιά κι αρχή- κι αρχή καλός μας χρόνος εκκλησιά- εκκλησιά με τ' άγιο θρόνος.
Αρχή που βγήκε ο Χριστός άγιος και Πνευματικός, στη γή- στη γή να περπατήσει και να μας- και να μας καλοκαρδίσει.
Άγιος Βασίλης έρχεται, και δεν μας καταδέχεται, από- από την Καισαρεία, συ' σαρχο- συ σ' αρχόντισσα κυρία.
Βαστά εικόνα και χαρτί ζαχαροκάρνο, ζυμωτή, χαρτί και καλαμάρι δες και με- δες και με το παλικάρι.
Το καλαμάρι έγραφε, τη μοίρα του την έλεγε και το- και το χαρτί ομίλει, Άγιε μου- Άγιε μου καλέ Βασίλη....

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ


Το ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς

Μια από τις παραδόσεις είναι και το ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς. Ο πρώτος άνθρωπος που θα μπεί στο σπίτι μας μετά την αλλαγή του χρόνου, μπαίνει με το δεξί για το καλό ξεκίνημα της χρονιάς, και του χρεώνεται η όποια καλοτυχία ή κακοτυχία θα ακολουθήσει.
Κάποιοι επιλέγουν προσεκτικά τον άνθρωπο που θα κάνει ποδαρικό, ποιός θέλει άλλωστε έναν γρουσούζη να πρωτομπεί σπίτι του! Θα δούμε κάποιους να προτιμάνε ζώα για το ποδαρικό του σπιτιού τους, ενώ κάποιους άλλους να ποντάρουν την τύχη της χρονιάς τους στις αθώες παιδικές καρδιές.

Προσωπικά δεν ξέρω πόσο παλιό είναι το έθιμο του ποδαρικού και πως πρωτοξεκίνησε, όμως δεν είναι μόνο δικό μας έθιμο. Στη Σκωτία για παράδειγμα προτιμούν ψηλούς άντρες με σκούρα μαλλιά για να κάνουν το ποδαρικό του σπιτιού τους και σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να προσφέρεις όσο φαγητό και ποτό ζητήσει ο άντρας αυτός.
Για κάποιους, έθιμα σαν το ποδαρικό, είναι δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις που ανήκουν στο παρελθόν, για κάποιους άλλους όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και στις μέρες μας.
Με το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και γλέντι,την γνωστή μας ρεβεγιόν, αποκορυφώνεται το εορταστικό των ημερών. Η λέξη Reveillon προέρχεται από τη λέξη réveil που σημαίνει άγρυπνος ή αυτός που μένει άγρυπνος. Είναι γαλλική λέξη και αφορά το γαλλικό εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων.
Το γαλλικό αυτό έθιμο, ξεκίνησε κάπου στον 18ο αιώνα όταν το τραπέζι στρωνόταν για να δειπνήσουν οι εκκλησιαζόμενοι Γάλλοι, που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη νυχτερινή λειτουργία και φυσικά δήλωνε και το τέλος της νηστείας.
Με τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας, δε θα μπορούσε να μείνει στην αφάνεια ένα τόσο σημαντικό δείπνο. Αρχικά διαδόθηκε όπως είναι λογικό στις Γαλλικές αποικίες και στη συνέχεια έγινε περισσότερο γνωστό από τους Γάλλους σεφ σε όλο τον κόσμο.
Το Reveillon υιοθετήθηκε σχεδόν από όλες τις χώρες για να καταλήξουμε σήμερα να ρωτάμε τους φίλους μας που θα κάνουν ρεβεγιόν.
Σας εύχομαι όπως και όπου να κάνετε την Πρωτοχρονιά σας να περάσετε καλά και ο νέος χρόνος να σας εκπληρώσει τις επιθυμίες που δεν πρόλαβε ο παλιός. Καλή χρονιά!!!!

Βραβεία - Τα λαμόγια του 2008!

(+) Στα dvd. Είχαν την τιμητική τους φέτος. Με εκβιασμούς και μπόλικη τσόντα, επιτέλους ξεπεράσαμε την «Παπαρήγα την καλή». Επιπλέον, τα dvd καθορίζουν τις κυκλοφορίες των εφημερίδων.
(-) Στα… πογκρόμ. Από το πολύ πρόσφατο, με την Ισραηλινή επίθεση στα παλαιστινιακά εδάφη, στους φονικούς τυφώνες που σάρωσαν τη δύσμοιρη Βιρμανία και τους σεισμούς στην Κίνα. Μεγάλος ο απολογισμός των νεκρών και φέτος.
(+) Στη νέα γενιά. Όχι στους μαλάκες που αμαύρωσαν τη χώρα μας τις τελευταίες μέρες, αλλά στα παιδιά που βγήκαν και φώναξαν και ζήτησαν και επαναστάτησαν για κάτι καλύτερο.
(-) Στο ναδίρ της πολιτικής. Η αποσύνθεση του πολιτικού συστήματος στο αποκορύφωμά της. Από το άλμα ενός γενικού γραμματέα από τον τέταρτο, στο ξεπούλημα δημόσιας γης σε εκπροσώπους της θρησκείας μας.
(+) Στα ελληνικά blogs. Το πρώτο και σημαντικό βήμα για περισσότερες επιλογές στην ενημέρωση, έγινε. Ακόμα είμαστε στα σπάργανα, αλλά έχουμε προοπτικές…
(-) Στην ολυμπιακή εκεχειρία. Βιάστηκε (θύμα βιασμού, όχι βιασύνης, έτσι;) περισσότερο από κάθε άλλη λέξη. Γεωργία και Ρωσία γράψανε στα παλιότερα των υποδημάτων τους το ολυμπιακό ιδεώδες και επιδόθηκαν σε μια μάχη με πολλά θύματα…
(+) Στους Βουλγαράκη και Ρουσόπουλο. Οι Λαλιώτηδες της Νέας Δημοκρατίας επιτέλους παραιτήθηκαν. Φοβηθήκαμε μήπως βαλσαμωθήκανε στις καρέκλες της εξουσίας…
(-) Στις τηλε-ρέγκες. Κλάψανε για αρκετό κόσμο και φέτος. Για το Νίκο Σεργιανόπουλο, για τον Κώστα Παπαχρόνη, για τα δύο μικρά παιδιά στην Ορεστιάδα και άλλους. Δυστυχώς διψάνε και γι’άλλο αίμα…
(+) Στον Εφραίμ. Είναι ο μόνος που μπορεί να βοηθήσει την Κύπρο να επανακτήσει τα κατεχόμενα εδάφη της, την Ελλάδα να προσαρτήσει στα εδάφη της τη γη των Σκοπίων και τη Μικρά Ασία και την ΑΕΚ να χτίσει το γήπεδό της στη Νέα Φιλαδέλφεια.
(-) Στους Άραβες. Μα τι θα πάθουν αν αγοράσουν την Ολυμπιακή; Έπαθαν τίποτα οι Γερμανοί με τον ΟΤΕ και οι Κινέζοι με το λιμάνι;http://drseeng.blogspot.com/2008/12/2008_29.html

Δευτέρα 29 Δεκεμβρίου 2008

ΕΙΔΕΣ Η ΔΕΗ?


Δευτέρα, 29 Δεκέμβριος 2008
Έκοψαν το ρεύμα σε πολύτεκνη γυναίκα που έχει ανάπηρο παιδί
Μα καλά ρε Αθανασόπουλε δεν ντρέπεστε καθόλου στην ΔΕΗ; Πήγε μια γυναίκα να ζητήσει να μην της κόψουν το ρεύμα για χρέος που είχε και για το οποίο έδωσε προκαταβολή από τα 900 ευρώ έγινε έρανος και συγκεντρώθηκαν 500 ευρώ)αλλά ο ακέραιος επικεφαλής της ΔΕΗ
στην Ρόδο είπε όχι στην πολύτεκνη μητέρα που μάλιστα έχει και ένα παιδί με ειδικές ανάγκες που χρειάζεται το ρεύμα. Αλλά η Ελλάδα δεν είναι ο κάθε Αθανασόπουλος! Είναι και οι γείτονες που με μπαλαντέζα δίνουν ρεύμα στην οικογένεια. Οι διευθυντές τους οποίους πρέπει να χαίρεται το Ελληνικό κράτος και δεν...δείχνουν ούτε μια στιγμή την ευαισθησία τους. Που είναι δηλαδή το φοβερό να την βάλεις να πληρώσει με δόσεις; Αντίθετα της είπε της γυναίκας: "Μην με φορτώσεις και με τα δικά σου προβλήματα"!!! Μπράβο. Συγχαρητήρια.

Είχε πέσει πολύ η τιμή του πετρελαίου και να που με όσα γίνονται στην Γάζα ξαναπαίρνει τα πάνω της. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Ότι σε λίγες ημέρες θα εκτοξεύουν και πάλι την τιμή της βενζίνης. Όχι γιατί είναι αναγκαίο αλλά γιατί υπάρχει κερδοσκοπία και μια καλή δικαιολογία! Ότι ανέβηκε η τιμή του πετρελαίου.

Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

Τι συνέβη σήμερα στην Απογευματινή?














Σε όλες τις σημερινές εφημερίδες της Απογευματινής στις σελίδες 15,16 έχει σκιστεί ένα κομμάτι όπως φαίνεται στις φωτογραφίες. Περιμένουμε την Απογευματινή να μας απαντήσει τι ακριβώς έγραφε εκείνο το σημείο το οποίο σκίστηκε...

http://enimerwsi-gr.blogspot.com/2008/12/blog-post_3926.html

Το νέο τραγούδι της Christina Aguilera



Το νέο τραγούδι της Christina Aguilera λέγεται “Falling In Love Again”. Δεν μας ενθουσίασε είναι η αλήθεια.

Σάββατο 27 Δεκεμβρίου 2008

Ο καιρός των επόμενων ημερών

Το Σάββατο 27/12 σε ολόκληρη τη χώρα αναμένεται να επικρατήσει έντονη κακοκαιρία με κατά τόπους ισχυρές βροχές , καταιγίδες κυρίως στα νότια θαλάσσια και παραθαλάσσια τμήματα και ισχυρές χιονοπτώσεις στο μεγαλύτερο μέρος της ηπειρωτικής χώρας, ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο από τη Στερεά και βορειότερα. Χιονοπτώσεις αναμένονται και στα βορειότερα τμήματα του λεκανοπεδίου Αττικής και πιθανόν τις βραδινές ώρες στα βόρεια προάστια της Αθήνας. Σχεδόν θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Βόρειο και Κεντρικό Αιγαίο, ισχυροί νοτιοανατολικοί στο Νότιο Αιγαίο και θυελλώδεις ανατολικοί άνεμοι έντασης 8 -9 μπ. στο Ιόνιο

Την Κυριακή 28/12 η κακοκαιρία θα συνεχιστεί κυρίως στη δυτική, κεντρική και νότια χώρα συμπεριλαμβανομένων των νησιών του Αιγαίου και της Κρήτης, με κατά τόπους και κατά περιόδους ισχυρές βροχές και χιονοπτώσεις ακόμα και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Χιονοπτώσεις αναμένεται να εκδηλώνονται κατά περιόδους κυρίως στα βόρεια τμήματα του νομού Αττικής. Θυελλώδεις βορειοανατολικοί άνεμοι θα πνέουν στο Αιγαίο και σχεδόν θυελλώδεις ανατολικοί στο Ιόνιο, όπου από το βράδυ θα εξασθενήσουν. Η θερμοκρασία σε ολόκληρη τη χώρα θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ τις πρωινές ώρες στα ηπειρωτικά θα εκδηλωθεί παγετός που στα κεντρικά και βόρεια θα είναι ισχυρός.

Τη Δευτέρα 29/12 τα φαινόμενα θα παρουσιάσουν σημαντική εξασθένιση και θα περιοριστούν σε τμήματα της ανατολικής και νότιας χώρας.

Τονίζεται ότι λόγω της μεγάλης διάρκειας και έντασης των χιονοπτώσεων στα ορεινά και ημιορεινά τμήματα της ηπειρωτικής χώρας καθώς και σε περιοχές της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας με χαμηλότερο υψόμετρο, οι εκδρομείς θα πρέπει να επιδεικνύουν ιδιαίτερη προσοχή και να είναι εφοδιασμένοι με αντιολισθητικές αλυσίδες. Επίσης προσοχή χρειάζεται να επιδειχθεί στην περιοχή του Ιονίου, όπου οι άνεμοι θα πνέουν με ιδιαίτερα αυξημένες εντάσεις και με παρατεταμένη διάρκεια.



http://www.meteo.gr/newsDetails.asp?NewsID=412
ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Από τις 19 Δεκεμβρίου έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα των Χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων στο Δήμο μας που ομολογουμένως φέτος είναι ιδιαίτερα πλούσιο και ποικίλο σε θέματα για μικρούς και μεγάλους.
Το παγοδρόμιο έως τώρα προσφέρει χαρά και διασκέδαση στη νεολαία της περιοχής μας και προσελκύει κόσμο και από τα γύρω χωριά ωστόσο δεν συμβαίνει μόνο αυτό φέτος στη πόλη μας.
Μέχρι στιγμής στο πνευματικό κέντρο έχουν παρουσιαστεί ωραιότατες μουσικές βραδιές που όμως δεν έτυχαν αποδοχής και ικανοποιητικής προσέλευσης σε σχέση με τον πληθυσμό της πόλης μας. Είναι κρίμα να συμβαίνει αυτό και σε εκδηλώσεις ποιότητας το πνευματικό κέντρο να είναι ουσιαστικό άδειο ενώ από την άλλη μεριά να παραπονιόμαστε ότι δεν μας παρέχονται πολιτιστικές δραστηριότητες και επιλογές.
Προσωπικά θα ήθελα να συγχαρώ το Δήμο μας για τα φετινά Χριστουγεννιάτικα δρώμενα και την επιτυχημένη μέχρι στιγμής διοργάνωση και να προτρέψω όσους περισσότερους μπορώ να εκμεταλλευτούν την ευκαιρία και με τις οικογένειες τους να παρευρεθούν στις υπόλοιπες εορταστικές πολιτιστικές εκδηλώσεις.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ

ΜΙΚΡΕΣ ΑΓΓΕΛΙΕΣ

[mikres-aggelies.gif]
http://blog85100.blogspot.com/

Βlogger

ΓραφομηχανήΤελευταία έχει ξεσπάσει διαμάχη για τους bloggers και τα τεκταινόμενα στο «χώρο». Θα προσέξατε βέβαια ότι τη μεγάλη φασαρία την κάνουν άνθρωποι των ΜΜΕ.
Με τους bloggers σίγουρα δεν μπορείς να συμφωνήσεις σε όλα. Όμως σε ένα μπορούμε να συμφωνήσουμε όλοι. Η ελευθερία που προσφέρει προς το παρόν o «χώρος» και εκφράζεται από τους bloggers ενόχλησε πολλούς. Ουσιαστικά όμως δεν τους ενόχλησε ο λόγος, αλλά ο αντίλογος.
Μέχρι σήμερα τα κατευθυνόμενα ΜΜΕ (μέσα μαζικής εξαθλίωσης) δεν είχαν αντίλογο…
Πάρτε για παράδειγμα τα κρατικοδίαιτα κανάλια, έντυπα, ραδιόφωνα και άλλα, όπου ο κάθε εγκάθετος κομματόσκυλος εφάρμοζε τη γραμμή τού εκάστοτε εξουσιαστή.
Μήπως θέλετε να μιλήσουμε για τα ιδιωτικά μέσα; Ο κακός χαμός και εκεί. Όλοι αυτοί λοιπόν έκαναν τη δουλίτσα τους χωρίς αντίλογο και ξαφνικά βρέθηκαν χιλιάδες φωνές που τους ξεβράκωσαν. Οι εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες των ιστοσελίδων δεν στέρησαν μόνο έσοδα από τους «παραδοσιακούς», υπάρχει και ο φόβος να «μην περάσει η γραμμή» από την οποία βγάζουνε το παντεσπάνι τους.

Είναι τόση μεγάλη η αγωνία των τηλεοπτικών καταρχάς, «δημοσιογράφων» που προσπαθούν να μπούνε στο παιχνίδι του διαδικτύου «χτίζοντας» τις δικές τους, παράλληλες των εκπομπών τους, σελίδες. Το να βγάζεις σκάνδαλα καλυπτόμενος κάθε φορά από διαφορετικό κόμμα με τις πλάτες του καναλάρχη (οποίος τα «παίρνει» από τον εντολέα πολιτικό και τα δίνει σε δικηγόρους για να βγάλουν τον «μέγα ρεπόρτερ» δημοσιογραφάρα, αδιάφθορο και ήρωα) είναι πανεύκολο. Αν αρχίσουμε να αριθμούμε δημοσιογράφους που θα «έκαιγαν» ανθρώπους της εξουσίας με στοιχεία, αλλά αντί γι’ αυτό είδαν την πόρτα του Μέσου, θα μας πάρει το πρωί. Αυτή η «τσίχλα» των αδιάφθορων του χώρου είναι σαν να λες: «Σκατά με άρωμα μέντας».
Τα blogs προς το παρόν δεν έχουν κάμερα και αυτό είναι μεγάλο πλεονέκτημα για τους bloggers και μειονέκτημα για το δημοσιογραφικό μόντελιγκ γιατί το θέμα δεν είναι τί θα πω αλλά «πώς θα βγω».

Το δεύτερο χτύπημα έγινε στην έντυπη δημοσιογραφία. Αφού δεν κατάφεραν να τραβήξουν κόσμο στα περίπτερα ούτε όταν σου έκαναν δώρο χύτρα ταχύτητος, αντιλήφθηκαν ότι διώχνοντας αρθρογράφους με ούμπαλα και ρεπόρτερς με τσαγανό, οι εφημερίδες τους μόνο για να τυλίγεις αβγά από το χωριό κάνουν. Αν εξαιρέσεις τρεις αρθρογράφους (π.χ τον κ. Χ. Γιανναρά), τα υπόλοιπα θέματα είναι αντιγραφή θεμάτων εφημερίδων του εξωτερικού. Και αυτό γιατί οι δημοσιογράφοι των ξένων εντύπων είναι κατά πλειοψηφία free lancers και αυτό σημαίνει ότι αν έχεις το θέμα, έχεις δουλειά και δεν τους νοιάζει είσαι - δεν είσαι «γιος παλαιού συναδέλφου». Μπορεί να έχουν τους χαρτογιακάδες τους και αυτοί αλλά τα φράγκα στην εφημερίδα θα τα φέρει και θα τα πάρει όποιος βάζει το χέρι του στην φωτιά.

Οι bloggers έκαναν καλή δουλειά γιατί ξεκόλλησαν ένα μεγάλο κομμάτι Ελλήνων από τις fast food ειδήσεις και κάθε φορά που γράφουν, κάνουν τον αναγνώστη του post να ψάχνει. Και όταν αρχίσεις να ψάχνεις σκέφτεσαι και όταν σκέφτεσαι έχεις άποψη (μεγάλο αμάρτημα για τους καρεκλοκένταυρους).
Είναι σίγουρο ότι οι «παραδοσιακοί» θα φωνάξουν κι άλλο, θα κάνουν τα πάντα, γιατί προς το παρόν τουλάχιστον δεν τον ελέγχουν το «χώρο». Ομάδες ανθρώπων που καταπιέστηκαν από την επιβολή του «ξέκωλου» συναντήθηκαν τρομάζοντας τους «ρυθμιστές» με τον αριθμό τους. Άνθρωποι που μπήκαν στο περιθώριο επειδή δεν «εξυπηρετούσαν» βγήκαν στην επιφάνεια. Τέχνη και άλλα πολλά που μας στερούσαν εξωνημένοι «διανοούμενοι» και γλείφτες του συστήματος τώρα τα δίνεις ή τα παίρνεις αν το επιθυμείς. Θυμηθήκαμε το τι σημαίνει επιλογή στη ζωή, γιατί μας τη στερούσαν με την επιβολή.
Το μόνο όπλο των αγγελιοφόρων (γιατί δημοσιογράφοι δεν είναι ούτε κατά διάνοια), είναι να βάλουν στους bloggers το σαράκι που λέγεται «πρωτιά». Είναι κάτι σαν την AGB. Πόσες επισκέψεις έχει, αν βγάλει πρώτος το θέμα, αν μένουν πολλή ώρα στο blog. Αυτό το παιχνίδι, αν το παίξουν με τους επαγγελματίες του έξω χώρου, θα το χάσουν σίγουρα. Η ποιότητα του θέματος και της είδησης είναι το ζουμί και εκεί την πάτησαν οι μιντιάδες. Μην την πατήσουμε κι εμείς. Γιατί όπως έλεγαν και οι παλιοί: «Αν δεν έχεις να πεις κάτι, μην λες τίποτε».

Πηγή:http://www.pare-dose.net/blog/?p=1782 & epikairo.gr

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές της Γερμανίας

Οι χριστουγεννιάτικες αγορές
( Weihnachtsmarkt) δίνουν παραμυθένια εικόνα στην Γερμανία μέχρι να έρθουν τα Χριστούγεννα.Ο χώρος μοσχομυρίζει από λιχουδιές και ζεστό κρασί
( Glühwein) βρασμένο με κανέλλα, ζάχαρη, φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού κ.λ.π. Οι αγορές είναι γεμάτες από μαγαζάκια με ζαχαρωτά, παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα είδη και πολύ πολύ κόσμο. Σας στέλνω τρείς φωτογραφίες από τις πιο κοντινές μου που πήγα αυτές τις μέρες, της Φρανκφούρτης και του Μαίνζ.
Χρόνια πολλά και πάλι και μεταξύ μας.. οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα της Ελλάδας αφήνουν
χιλιόμετρα πίσω τους τα γερμανικά αντίστοιχα....Όπως μεγάλωσε κανείς!! Το ζεστό κρασί τους δεν λέω, είναι δικαιωματικά καλύτερο.
Στην Υγειά όλων μας!


Χρόνια πολλά! Καλά Χριστούγεννα σε όλον τον κόσμο! Πολύχρονοι οι εορτάζοντες!!!

Scorpions - Send Me An Angel - Moscow 2001 (with orchestra)

Τις ευχές μου στους φίλους και ¨Δράστες του Κακού¨ των οποίων τα προφίλ βλέπετε στα δεξια κάτω απο το Πάμε για ψώνια. Θα ακολουθήσουν τα ονοματεπώνυμα τους και οι περιοχές όπου βρίσκονται ώστε να τους γνωρίσετε και εσείς καλύτερα..

Επίσης οι ηλεκτρονικές διευθύνσεις τους (email) ώστε να μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί τους..

Εντάξει … εντάξει, με πείσατε. Θα δώσω και σταθερά τηλέφωνα για ποιο άμεση επικοινωνία..

Χρόνια Πολλά και καλά.. Ευτυχισμένα Χριστούγεννα σε όλους.

Με Υγεία πάνω από όλα, και πολύ πολύ διάθεση για χιούμορ.



Τετάρτη 24 Δεκεμβρίου 2008

Ο μαραγκός

νιόπαντρο ζευγάρι μόλις έχει εγατασταθεί στο μικρό τους διαμέρισμα και την επομένη το πρωί χωρίζει με ένα φιλί. Εκείνος πάει γραφείο και εκείνη κάνει τις δουλειές του σπιτιού. Ξαφνικά η πόρτα της ντουλάπας ανοίγει μόνη της... Η νοικοκυρούλα την κλείνει αλλά ύστερα από λιγό η πόρτα της ντουλάπας ξανανοίγει. Αυτό επαναλαμβάνεται μερικές φορές οπότε παρατηρεί ότι η πόρτα της ντουλάπας ανοίγει κάθε φορά που από κάτω περνάει το τρόλεϋ. Αποφασίζει λοιπόν να φωνάξει ένα μαραγκό. Ο μαραγκός αφού επιθεωρεί την πόρτα της ντουλάπας αποφαίνεται ότι δεν φταίει το τρόλεϋαλλά οι μεντεσέδες και τους αλλάζει. Δεν έχει όμως προλάβει να βγει από το διαμέρισμα και η πόρτα της ντουλάπας ανοίγει και πάλι... Ο μαραγκός αποφασίζει να πάρει δραστικά μέτρα και προτείνει στην νοικοκυρά να μπει μέσα στην ντουλάπα ώστε να παρακολουθήσει την πόρτα και τους μεντεσέδες όταν θα περάσει το επόμενο τρόλεϋ. Έτσι και γίνεται. Την επόμενη στιγμή μπαίνει στο διαμέρισμα ο σύζυγος λέγοντας "Χρυσή μου σήμερα γιόρταζε ο Διευθυντής και μας άφησε να φύγουμε νωρίς" και πριν προλάβει η σύζυγος να πει τίποτα ανοίγει την ντουλάπα να βάλει το σακάκι του και έκπληκτος βλέπει μέσα τον μαραγκό. "Τι κάνεις εσύ εκαί μέσα?" Του λέει με άγρια φωνή και ο μαραγκός "Αν σου πώ ότι περιμένω να περάσει το τρόλεϋ θα με πιστέψεις?"

Το νέο βίντεο κλιπ της Beyonce


Τετάρτη, 24 Δεκέμβριος 2008

Φωτογράφησε έναν Άγγελο
ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟ ΘΑΥΜΑ Η ΚΟΡΗ ΤΗΣ ΣΩΘΗΚΕΌταν τέτοιες ιστορίες γίνονται τέτοιες μέρες τότε όλοι νιώθουμε λίγο καλύτερα. Η Colleen Banton έπρεπε να πάρει τη γενναία απόφαση να αποσυνδέσει την κόρη της από μηχανική υποστήριξη, δεν είχε καμία ελπίδαΟι συγγενείς και οι φίλοι είχαν μαζευτεί για το τελευταίο αντίο στη μικρής Chelsea. Καταλαβαίνετε πως θα ήταν το κλίμα. Εκείνη τη στιγμή μια νοσοκόμα είδε...ένα περίεργο φως στις κάμερες παρακολούθησης. Το είδαν και άλλοι, η μητέρα του κοριτσιού είπε ότι έμοιαζε σαν άγγελος. Κατάφεραν να το πάρουν και φωτογραφία αν και όχι τόσο καλά όσο το είδαν αυτοί. Παράλληλα οι γιατροί αφαιρούσαν την μάσκα με την οποία ανέπνεε οι μικρούλα. Η ώρα είχε έρθει. Η Chelsea όμως αποφάσισε πως ήθελε να κάτσει λίγο ακόμα εδώ, να γνωρίσει καλύτερα την τρέλα του κόσμου. Και άρχισε να αναπνέει! Προβληματισμένοι οι γιατροί υπολόγισαν ότι δε θα αντέξει πάνω από 36 ώρες. Για άλλη μια φορά όμως τους αγνόησε… και συνεχίζει να αναπνέει

ΛΙΓΟ ΓΕΛΙΟ

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ

hi5 comments
Με μέσο το BLOG του φίλου μου του Μιχάλη, εύχομαι στον ίδιο, στους συνεργάτες του ΒLOG και σε όλους τους αναγνώστες του, καλές γιορτές και ένα δημιουργικό νέο έτος.
Περισσότερες ευχές στους Έλληνες του Εξωτερικού, που η ανάγκη, οι υποχρεώσεις και η ίδια η ζωή τους κρατούν μακριά μας.
Εύχομαι καλή επάνοδο στην γενέτειρα Όλοι μαζί και ο καθένας μόνος του, να προσπαθήσουμε να φέρουμε τον τόπο μας στο ύψος του οράματος μας.
Φιλικά¨ Διαμαντάκος Δημήτρης.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΙΕΝΝΙΑΤΙΚΑ ΕΘΙΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΑΝΗ

Τα καρκατζόλια στα χωριά της Έξω Μάνης
«Τις λιγοστές ώρες που μέναμε το βράδυ στο μαγερειό, κοντά στην αναμμένη φωτογονία, πνιγμένοι στον καπνό, ακούγαμε τις κυράδες μας, να μας λένε για τα καρκατζόλια (καλλικαντζάρους), που ήταν λέει κάτι μαγαρισμένα δαιμονικά. Όλο το χρόνο ζούσαν κάτω από τη Γη και προσπαθούσαν να κόψουν το τεράστιο δέντρο που την κράταγε με όλες τις πολιτείες και τα Χωριά της. Ήθελαν να την δουν να γκρεμίζεται στο χάος και να γελάνε. Παραμονές όμως Χριστουγέννων άφηναν το κόψιμο του δέντρου και ανέβαιναν πάνω στη Γη, για να πειράξουν τους ανθρώπους, γιορτές μέρες που έρχονταν, μαγαρίζοντας τα φαγητά και τα γλυκά τους. Έμεναν μέχρι την Πρωτάγιαση, που αγιάζονταν τα νερά. Τότε έλεγαν γεμάτα τρόμο: "Φύγετε να φύγουμε, γιατί έρχετ' ο τουρλόπαπας με την αγιαστούρα του και με τη βρεχτούρα του", και έφευγαν. Στο μεταξύ το μισοκομμένο δέντρο είχε θρέψει, και οι κουτούτσικοι καλλικάντζαροι πολέμαγαν πάλι από την αρχή και πάλι το άφηναν μισοκομμένο τα ερχόμενα Χριστούγεννα. Έτσι η γη έμενε και θα μένει στη θέση της.»

(Από το περιοδικό «Μάνη, χθες, σήμερα, αύριο»)

Τα Τσιλικρωτά (Δυτική Μάνη)

Και στη Μάνη ακούγονται δοξασίες για τα δαιμονικά και άλλα υπερφυσικά όντα, που βγαίνουν τα δωδεκαήμερα από του Χριστού ως τα Φώτα. Πρόκειται για τους Καλικάντζαρους. Πολλοί λαογράφοι υποστηρίζουν πως είναι οι Καλικάντζαροι απόγονοι του τραγοπόδη θεού Πάνα ή των Σατύρων, που πηδήσανε από την μυθολογία στη χριστιανική ζωή. Ο πατέρας της Ελληνικής Λαογραφίας Νικ. Γ. Πολίτης στις «Παραδόσεις» του αναφέρεται σε Λυκοκατζαραίους, Σκαλικαντζέρια, Καρκαντζέλια, Κωλοβελώνηδες, Πλανηταρούδια, Κάηδες, Παγανά. Στην περιοχή της Αντρούβιτσας (Δ. Μάνη) ονομάζουν τους Καλικάντζαρους Τσιλικρωτά. Ο Πασαγιάννης στο ομώνυμο χριστουγεννιάτικο διήγημά του αναφέρεται με ένα χαριτωμένο τρόπο σε θρύλους για τα ξωτικά αυτά.

Τους Καλικάντζαρους που μπαίνουν στα σπίτια από τις καπνοδόχους, γιατί τους προσελκύει η μυρωδιά του λαδιού από τις τηγανίδες, ο λαός τους έχει πλάσει ψηλούς, μαυριδερούς, ισχνούς, άσχημους με κόκκινα άγρια μάτια και τριχωτό όλο το σώμα.

Θεωρούνται «μαγαρισμένοι» και σιχαμεροί, κάνουν ζημιές όπως: σβήνουν τη φωτιά, μαγαρίζουν τα εδέσματα, παρενοχλούν τους ανθρώπους, κυρίως τα παιδιά και τις γριές και χοροπηδάνε στους δρόμους. Τρώνε βατράχους, χελώνες, φίδια, σκουλήκια κ.ά. Οι άνθρωποι προσπαθούν να εξολοθρεύσουν τις βλαπτικές τους ενέργειες με εξορκισμούς ή προσφορά γλυκισμάτων, τηγανίδων κ.τ.λ. Ο μεγάλος τους φόβος είναι ο αγιασμός.

Στη Μάνη ακούγονται και στην εποχή μας κάποια λαϊκά στιχουργήματα για τους Καλικάντζαρους:

Αρορίτες είμαστε,
αραρά γυρεύουμε
τηγανίδες θέλομε
τα παιδιά τα παίρνουμε
ή το (γ)κούρο ή τη (γ)κότα
ή θα σπάσαμε τη (μ)πόρτα.

Φοβούνται τον αγιασμό, γιατί, όποιος βραχεί με αγιασμένο νερό, αφανίζεται. Όταν βλέπουν τον παπά που αγιάζει, τρέχουν φωνάζοντας:

Φεύγετε να φεύγουμε
τι έφτασε ο σκυλόπαπας
με την αγιαστούρα του

(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)

ΗΘΗ ΚΑΙ ΕΘΙΜΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

Χριστουγεννιάτικο Δέντρο

Οι πρόγονοι του Χριστουγεννιάτικου δέντρου μπορούν να αναζητηθούν στα ειδωλολατρικά έθιμα της λατρείας των δέντρων. Τότε δέντρα μεταφέρονταν μέσα στα σπίτια και οι άνθρωποι τα στόλιζαν για να εξασφαλίσουν καλή σοδειά τον επόμενο χρόνο. Λέγεται ότι ο Μαρτίνος Λούθηρος ξεκίνησε την παράδοση των αναμμένων λαμπών στο Χριστουγεννιάτικο δέντρο, στη Γερμανία, τον 16ο αιώνα. Η εικόνα ενός πράσινου δέντρου την παραμονή των Χριστουγέννων, με τα αστέρια να λάμπουν στον ουρανό από πάνω του, λέγεται ότι του έκανε μεγάλη εντύπωση κι έτσι τοποθέτησε ένα παρόμοιο δέντρο, διακοσμημένο με αναμμένα κεριά, μέσα στο σπίτι του. Στα μέσα του 1800, το έθιμο του Χριστουγεννιάτικου δένδρου είχε επεκταθεί ταχύτατα σε όλο τον κόσμο. Το έθιμο γινόταν αιτία για πολλά ατυχήματα!. Έτσι, μέχρι να εφευρεθούν τα ηλεκτρικά φωτάκια, οι προνοητικοί είχαν και έναν κουβά νερό κάτω από το δέντρο, για τον κίνδυνο πυρκαγιάς…

Το 1882, το πρώτο ηλεκτρικά φωτισμένο Χριστουγεννιάτικο δέντρο του κόσμου, στολίσθηκε στην πόλη της Νέας Υόρκης, στην κατοικία του Έντουαρτ Τζόνσον, ενός συναδέλφου του εφευρέτη Τόμας Έντισον. Σήμερα, περισσότερα από 72 εκατομμύρια δέντρα στολίζονται κάθε Χριστούγεννα, και από αυτά, 35 εκατομμύρια είναι αληθινά δέντρα ενώ 37 εκατομμύρια είναι ψεύτικα.

Valentine floral creations

Η Γαλοπούλα.
Στην Ευρώπη, υπήρχε παλαιότερα η συνήθεια να μαγειρεύουν μεγάλα πουλιά για το γιορτινό γεύμα. Προτιμούσαν τους φασιανούς, τις χήνες και τα παγόνια. Όταν, όμως δοκίμασαν τη γαλοπούλα, την καθιέρωσαν ως το κατεξοχήν χριστουγεννιάτικο γεύμα. Στις αρχές του 19ου αιώνα, στο Νόρφολκ της Αγγλίας οι πτηνοτρόφοι έλυσαν το πρόβλημα της μεταφοράς της γαλοπούλας ως εξής: έβαζαν τα πουλιά να διανύουν πάνω από 100 χιλιόμετρα σε μια εβδομάδα για να φτάσουν στην πρωτεύουσα. Κι επειδή τα ποδαράκια τους δεν είναι φτιαγμένα για πεζοπορία, τους φορούσαν ειδικά καλύμματα ή τα βουτούσαν σε πίσσα, για να σκληρύνουν!


Οι τηγανίδες (Χωριά της Έξω Μάνης)

Σε όλα τα σπίτια, παραμονές Χριστουγέννων θα έπλαθαν και θα έψηναν τις τηγανίδες, τα μανιάτικα λαλάγγια. Στο σοφρά ή σε κάποιο τραπέζι κοντά στην φωτογονία, η μητέρα και τα κορίτσια έπλαθαν το έτοιμο ζυμάρι σε χοντρό μακαρόνι, τις τηγανίδες, και το δίπλωναν τεχνικά στα τέσσερα. Μετά το έριχναν στη μεγάλη τηγάνα που ήταν γεμάτη καυτό λάδι πάνω στη φωτιά, για να ψηθεί. Η πρώτη τηγανίδα, μεγάλη και στρογγυλή με σταυρό στη μέση ήταν του Χριστού, η δεύτερη παρόμοια του σπιτιού κ.λ.π. Τις ψημένες τηγανίδες τις έβαζαν μέσα σε μπουρέκια (στρογγυλά μπακιρένια ταψιά) και σε λεκάνες. Όταν στράγγιζαν καλά τις έβαζαν σε κοφίνια και τις κρεμούσαν ψηλά. Η ποσότητα του ζυμαριού που θα γινόταν τηγανίδες ήταν αρκετή και πάντοτε ανάλογη με τον πληθυσμό της φαμελιάς. Η φωτιά για τις τηγανίδες έπρεπε να είναι δυνατή και να έχει διάρκεια. Γι αυτό ο πατέρας είχε σκίσει σκίζες τα χοντρά κούτσουρα. Ήταν η καλλύτερη καύσιμη ύλη για την περίπτωση. Τα παιδιά παρακολουθούσαν και όλοι, αν δεν ήταν Τετάρτη ή Παρασκευή, δοκίμαζαν και έκαναν τις κρίσεις τους. Και κάθε χρόνο σχεδόν εύρισκαν τα ίδια ελαττώματα στο πλάσιμο και το ψήσιμο, όταν μάλιστα κάποιος ήθελε να πιει νερό του έλεγαν να γυρίσει την πλάτη προς το τηγάνι για να μην ...τον βλέπουν οι τηγανίδες και ρουφάνε το λάδι. Οι "λυπημένοι", που είχαν πρόσφατο θάνατο, δεν έψηναν τηγανίδες, τους πήγαιναν όμως συγγενείς και φίλοι. Άλλα γλυκά που έφτιαχναν στο σπίτι την περίοδο αυτή ήταν οι κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα.

Μάνη, χθες, σήμερα, αύριο


Το σπάσιμο του ροδιού, έθιμο της Πελοποννήσου

Το πρωί της Πρωτοχρονιάς, η οικογένεια πηγαίνει στην εκκλησία και ο νοικοκύρης κρατάει στην τσέπη του ένα ρόδι, για να το λειτουργήσει. Γυρνώντας σπίτι, πρέπει να χτυπήσει το κουδούνι της εξώπορτας – δεν κάνει να ανοίξει ο ίδιος με το κλειδί του – και έτσι να είναι ο πρώτος που θα μπει στο σπίτι, για να κάνει το καλό ποδαρικό, με το ρόδι στο χέρι. Μπαίνοντας μέσα, με το δεξί, σπάει το ρόδι πίσω από την εξώπορτα, το ρίχνει δηλαδή κάτω με δύναμη, για να σπάσει και να πεταχτούν οι ρώγες του παντού και ταυτόχρονα λέει: "με υγεία, ευτυχία και χαρά το νέο έτος κι όσες ρώγες έχει το ρόδι, τόσες λίρες να έχει η τσέπη μας όλη τη χρονιά".
Τα παιδιά μαζεμένα γύρω-γύρω κοιτάζουν οι ρώγες, αν είναι τραγανές και κατακόκκινες. Όσο γερές κι όμορφες είναι οι ρώγες, τόσο χαρούμενες κι ευλογημένες θα είναι οι μέρες που φέρνει μαζί του ο νέος χρόνος.

Από το ηλεκτρονικό περιοδικό «Παπάκι»

Το Χριστόψωμο…

Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).
Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.

Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).

Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.

(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

…στη Μάνη

Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.

(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)

…στη Σπάρτη

Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια.

(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)


Στον ΟΝΑ του Δήμου Κηφισιάς θα αποσπαστεί ο Νικοπολίδης, διευκρίνισε ο δήμαρχος

Το νόμιμο του διορισμού του Αντώνη Νικοπολίδη στο Δήμο Κηφισιάς υπερασπίστηκε ο δήμαρχος, Νίκος Γ. Χιωτάκης, ο οποίος πάντως διευκρίνισε ότι εφόσον ο 37χρονος τερματοφύλακας του Ολυμπιακού αποδεχθεί τον τύποις διορισμό του ως δενδροκηπουρός, τότε θα αποσπαστεί στον ΟΝΑ.
«Το νόμιμο βάση της ιδιότητος του κ. Νικοπολίδη ως πρωταθλητή Ευρώπης και του τίτλου σπουδών του αναφέρονται στο διορισμό του στο ΦΕΚ. Για το ηθικό μέρος της υπόθεσης, εφόσον ο κ. Νικοπολίδης αποδεχθεί τον διορισμό του και προσληφθεί στο Δήμο Κηφισιάς θα αποσπαστεί στον Αθλητικό Οργανισμό του Δήμου για να προσφέρει τις υπηρεσίες του στη νεολαία της Κηφισιάς» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Χιωτάκης.
Newsroom ΔΟΛ με πληροφορίες: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Μήπως κύριε Νικοπολίδη θα πρέπει να αφήσεις την θέση αυτή, για έναν άλλο συνάνθρωπο μας που την έχει ανάγκη για να ζήσει;
Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μερικοί είσαστε κολλημένοι. Θα ήταν μαλάκας ο Δήμαρχος αν αναφερόταν σε ένα blog. Τότε θα έπρεπε να αναφερθεί και σε δεκάδες άλλα blog που έχουν σχέση με τη Σκάλα και δεν τα ξέρετε. Άλλωστε τι γράφει αυτό το blog για να το αναφέρει κάποιος σε μια επίσημη εκδήλωση; Το έχει ένας άσχετος και γράφει τα δικά του. Μη τρελαθούμε τώρα, ο κάθε τζαμπατζής κάτοχος blog να θέλει και εύσημα!!!
( ΠΑΡΜΕΝΟ ΑΠΟ ΣΧΟΛΙΟ ΑΝΩΝΥΜΟΥ)

ΕΥΤΥΧΩΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΙ ΤΖΑΜΠΑΤΖΙΔΕΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΣΕ ΦΟΥΣΤΙΔΕΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΕΠΙΠΕΔΟ . ΞΟΔΕΥΟΝΤΑΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΤΕΛΕΙΩΤΕΣ ΩΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΑΚΙ ΤΟΥΣ.

Τρίτη 23 Δεκεμβρίου 2008

ΕΥΧΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗ


Λέπτυνε η ατμόσφαιρα
Αυξομειώσεις της ιονόσφαιρας καταγράφει στρατιωτικός δορυφόρος
Ιονόσφαιρα, το ανώτερο στρώμα της ατμόσφαιρας, είναι σήμερα περίπου 200 χιλιόμετρα πιο λεπτή από το αναμενόμενο, πιθανώς λόγω της εξασθενημένης ηλιακής δραστηριότητας, διαπιστώνει δορυφόρος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ.
Σύμφωνα με τις μετρήσεις του δορυφόρου C/NOFS, το άνω όριο της ιονόσφαιρας βρίσκεται σε ύψος 420 χιλιομέτρων στις περιοχές που έχουν νύχτα, ενώ στη διάρκεια της ημέρας ανεβαίνει μέχρι τα περίπου 800 χιλιόμετρα λόγω της ηλιακής ακτινοβολίας.
Η αυξομείωση του πάχους της ιονόσφαιρας και άλλες διαταραχές στη δομή της έχουν σημασία επειδή μπορούν να προκαλέσουν ανωμαλίες στις δορυφορικές επικοινωνίες και στα ραντάρ.
Η ιονόσφαιρα διαφέρει από τα υποκείμενα στρώματα της ατμόσφαιρας, καθώς σε αυτό το ύψος τα μόρια του άερα διασπώνται από την ισχυρή υπεριώδη ακτινοβολία και μετατρέπονται έτσι σε πλάσμα (θερμό ιονισμένο αέριο). Και όπως τα κύματα του ορατού φωτός διαθλώνται όταν διέρχονται από το νερό, έτσι και τα ραδιοκύματα των δορυφόρων εκτρέπονται όταν διέλθουν από το αραό πλάσμα της ιονόσφαιρας.
Ο στρατιωτικός δορυφόρος C/NOFS των ΗΠΑ τέθηκε σε ελλειπτική ισημερινή τροχιά φέτος τον Απρίλιο, σε υψόμετρο 400 έως 860 χλμ., με σκοπό να μελετήσει τα αινιγματικά φαινόμενα της ιονόσφαιρας. Διαθέτει αισθητήρες καταγραφής της πυκνότητας και της θερμοκρασίας του πλάσματος, καθώς και της ισχύος και της διεύθυνσης των ηλεκτρικών και μαγνητικών πεδίων στο εσωτερικό της.
Μέχρι την ανακοίνωση των τελευταίων μετρήσεων στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, που πραγματοποείται στο Σαν Φρανσίσκο, οι γεωφυσικοί εκτιμούσαν ότι το όριο της ιόνόσφαιρας βρίσκεται σε ύψος περίπου 640 χλμ. τη νύχτα και 960 χλμ. Εκτιμούσαν επίσης ότι η πυκνότητά της είναι μεγαλύτερη.
Η μείωση του ύψους και της πυκνότητας θεωρείται παροδικό φαινόμενο και αποδίδεται στο γεγονός ότι ο Ήλιος βρίσκεται φέτος στο ελάχιστο του 11ετούς κύκλου δραστηριότητας.
Επόμενο βήμα για τον C/NOFS είναι να μελετήσει πώς επηρεάζουν τις τηλεπικοινωνίες οι τοπικές διαταραχές σαν «φυσαλίδες» που έχει εντοπίσει στην ιονόσφαιρα.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Να τα πούμε;;


Τα χριστουγεννιάτικα κάλαντα ξεκινάνε συνήθως με το γνωστό “Καλην ημέραν άρχοντες” και συνεχίζουν με διάφορες παραλλαγές, ανάλογα με τον τόπο και χώρο που ψάλλονται. Για να μη ξεχάσουμε λοιπόν κι αυτά που ξέρουμε, σας εύχομαι με την παραδοσιακή έκδοση μέσω της οποίας τα λέγαμε μικροί από πόρτα σε πόρτα, Καλά Χριστούγεννα όπου και αν βρίσκεστε, εντός ή εκτός Ελλάδας.


Καλήν ημέραν άρχοντες αν εί- αν είναι ο ορισμός σας Χριστού τη θεία γέννησηνα πω- να πω στ’ αρχοντικό σας
Χριστός γεννάται σήμερον εν Βη- εν Βήθλεέμ τη πόλη οι ουρανοί αγάλλονται χαίρει- χαιρεί η φύσις όλη
Εν τω σπηλαίω τίκτεται εν φά- εν φάτνη των αλόγων ο Βασιλεύς των ουρανών και ποι- και ποιητής των όλων
Σ’ αυτό το σπίτι που ‘ρθαμε πέτρα- πετρά να μη ραγίσει κι ο νοικοκύρης του σπιτιού χρόνια- χρονιά πολλά να ζήσει
Πίνακας με Θέμα τα Κάλαντα του Νικηφόρου Λύτρα

Καλά Χριστούγεννα

Κυριακή 21 Δεκεμβρίου 2008




Το Χριστόψωμο…
Το «ψωμί του Χριστού» το έφτιαχνε, την παραμονή των Χριστουγέννων, η νοικοκυρά με ιδιαίτερη ευλάβεια και με ειδική μαγιά (από ξερό βασιλικό κ.λ.π.).Απαραίτητος επάνω, χαραγμένος ο σταυρός. Γύρω - γύρω διάφορα διακοσμητικά σκαλιστά στο ζυμάρι ή πρόσθετα στολίδια. Αυτά τόνιζαν το σκοπό του χριστόψωμου και εξέφραζαν τις διάφορες πεποιθήσεις των πιστών.
Την ημέρα του Χριστού, ο νοικοκύρης έπαιρνε το χριστόψωμο, το σταύρωνε, το έκοβε και το μοίραζε σ’ όλη την οικογένειά του και σε όσους παρευρίσκονταν στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι. (Μερικοί εδώ βλέπουν ένα συμβολισμό της Θείας κοινωνίας. Όπως ο Χριστός έδωσε τον άρτον της ζωής σε όλη την ανθρώπινη οικογένειά του...).
Γύρω από το χριστόψωμο υπάρχουν και άλλες παραδόσεις. Αναφέρονται στην ενότητα της Εκκλησίας και των λαών, με συμβολικό πρότυπο την ένωση των κόκκων του σίτου σ΄ ένα ψωμί. Οι λαοί κάποτε θα ενωθούν μ’ ένα ποιμένα, το Χριστό.
(Από το βιβλίο «Ήθη, έθιμα και… άλλα» του Τιμόθεου Κ. Κιλίφη)

…στη Μάνη
Κάθε οικογένεια στο φούρνο του σπιτιού «ρίχνει» τα χριστόψωμα, για να τα κόψει στο τραπέζι των Χριστουγέννων ο οικοδεσπότης σταυρώνοντάς τα, και ευχόμενος «Χρόνια πολλά και του χρόνου». Τα χριστόψωμα κατασκευάζονται όπως το ψωμί, μόνο που στολίζονται με σταυρούς και ποικίλα στολίδια ανάλογα με την καλαισθησία της νοικοκυράς.
(Από το περιοδικό «Αδούλωτη Μάνη»)

…στη Σπάρτη
Στη Σπάρτη, σε κάθε σπίτι, δυο τρεις μέρες πριν, ζυμώνουν 1 – 15 καρβέλια ψωμί. Το ένα, που το τρώνε ανήμερα των Χριστουγέννων, είναι το ψωμί του Χριστού και το πλάθουν σε σχήμα σταυρού από ζύμη. Τα’ άλλα χριστόψωμα τα κάνουν με μύγδαλα και καρύδια.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)

…στους Σαρακατσάνους
Οι Σαρακατσάνοι τσοπάνηδες φτιάχνουν δύο χριστόψωμα. Το πρώτο, το καλύτερο και με τα πιο πολλά κεντίδια, είναι για το Χριστό «για να τους φυλάει και να τους βλογάει». Πάνω του σκαλίζουν ένα μεγάλο σταυρό – φεγγάρι με πέντε λουλούδια.
Το δεύτερο, η τρανή Χριστοκουλούρα ή Ψωμί του Χριστού, είναι για τα πρόβατα. Έτσι τα τιμά ο βοσκός και τα βλογά ο Χριστός. Στη Χριστοκουλούρα παριστάνεται με ζύμη, όλη η ζωή της στάνης, δηλαδή η μάντρα, τα πρόβατα, οι βοσκοί κ.λ.π.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)


…στην Κεφαλονιά
Χαρακτηριστική είναι μια κεφαλλονίτικη συνήθεια. Όλο το σόι συγκεντρώνεται στο σπίτι του πιο ηλικιωμένου. Στο πάτωμα τοποθετούν τρία δαυλιά «χιαστί» και πάνω τους βάνουν την «κουλούρα».
Όλοι κάνουν ένα κλοιό γύρω ακουμπώντας καθένας με το δεξί του χέρι την κουλούρα. Ύστερα ο νοικοκύρης ψάλλει το «Η γέννησή σου Χριστέ ο Θεός…» και ρίχνει λάδι στα δαυλιά, βάζοντάς τα στη φωτιά. Μετά κόβει την κουλούρα, τη μοιράζει και δειπνούν όλοι μαζί.
(Από το περιοδικό «Ουράνιο Τόξο»)

…στην Κρήτη
Το χριστουγεννιάτικο ψωμί το φτιάχνουν οι γυναίκες με ιδιαίτερη φροντίδα και υπομονή. Η ετοιμασία του είναι ολόκληρη ιεροτελεστία: χρησιμοποιούν ακριβά υλικά, ψιλοκοσκινισμένο αλεύρι, ροδόνερο, μέλι, σουσάμι, κανέλα, γαρίφαλα και καθώς ζυμώνουν λένε: "Ο Χριστός γεννιέται, το φως ανεβαίνει, το προζύμι για να γένει."
Όταν πλάσουν το ζυμάρι, παίρνουν τη μισή ζύμη και φτιάχνουν μια κουλούρα, ενώ με την υπόλοιπη φτιάχνουν ένα σταυρό με λωρίδες και τον τοποθετούν πάνω στο ψωμί. Στο κέντρο βάζουν ένα άσπαστο καρύδι και στην υπόλοιπη επιφάνεια σχεδιάζουν σχήματα με το μαχαίρι ή με το πιρούνι, όπως λουλούδια , φύλλα, καρπούς, πουλάκια.
Για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, το Χριστόψωμο είναι ευλογημένο ψωμί. Το κόβουν ανήμερα τα Χριστούγεννα, ανταλλάσσοντας πολλές ευχές.

Για να σπάσει ο πάγος! κάνε κλίκ στη photo.


ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Θα σας παρακαλούσα να σταματήσει εδώ με το θέμα που προέκυψε με την έναρξη των χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων του Δήμου Σκάλας .
Ξεκινάει μια νέα εβδομάδα ,μια εβδομάδα αγάπης ,και σε αυτό το κλίμα πρέπει να δώσουμε την προσοχή μας .
Παρακαλούνται οι συνεργάτες του μπλοκ να κάνουν αναρτήσεις, με χριστουγεννιάτικα θέματα
Θα είμαι απών αυτές της μέρες από το μπλόκ.

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Σάββατο 20 Δεκεμβρίου 2008

Κρίμα για το blog της Σκάλας αφού ορισμένοι ΑΡΧΟΝΤΕΣ του Δήμου δεν
αναφέρθηκαν σε αυτό σε μία εορταστική εκδήλωση που πολλοί παρακολουθήσαν.
Τόσο ιδιαίτερα σε έναν άνθρωπο το Μιχάλη!!! που για αρκετό διάστημα 2 τουλάχιστον ετών από όσο ξέρω με πολύ προσπάθεια, τρέξιμο, δαπανηρά έξοδα,
και πολλά άλλα, κατάφερε να κάνει τη ΣΚΑΛΑ, και τα δημοτικά διαμερίσματα
αυτής να προβληθούν σε κάθε γωνιά της γης με απόλυτο σεβασμό και περηφάνια.
Επειδή αν κάτσω και γράψω και άλλα, ξέρω ότι θα με γράψετε και εσείς ΑΡΧΟΝΤΕΣ του τόπου, μα να ξέρετε ότι θα πρέπει να υπάρχει λίγο φιλότιμο,
μα στην πολιτική που ασκείτε εσείς ιδιαίτερα στους επαρχιακούς δήμους είναι να λυπάται κανείς!!!


ΑΙΣΧΟΣ

Χριστουγεννιάτικα τραγούδια


• ΚΑΛΑΝΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ


Όπως αναφέρει ο Γ. Β. Σιέττος , πολλοί πιστεύουν ότι το έθιμο προέρχεται από αρχαίες διονυσιακές γιορτές , όπου τα παιδιά τραγουδούσαν για την καλοχρονιά , κρατώντας στο χέρι το κλαδί της Ειρεσιώνης – ένα κλαδί δάφνης ή ελιάς , τυλιγμένο με πρόβειο μαλλί ( έριο ) , που συμβόλιζε τη ευφορία και τη γονιμότητα .
Το πρωί της παραμονής ομάδες παιδιών πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι και τραγουδούν τα κάλαντα ( η λέξη προέρχεται από τις καλένδες , τις Ρωμαϊκές πρωτομηνιές ). Τα κάλαντα είναι ευχετικά τραγούδια για την ευετηρία . Σε διάφορα μέρη τα παιδιά κρατούν στο χέρι μήλο ή πορτοκάλι κι αλλού ( κυρίως στα νησιά ) χάρτινο καράβι.


• Τέλλος 'Αγρας


Είδα χτες το βράδυ στ' όνειρό μου το γεννημένο μας Χριστό.Τα βόδια επάνω του εφυσούσαν όλο το χνώτο τους ζεστό
Το μέτωπό του ήταν σαν ήλιος και μέσα η φάτνη η φτωχική, άστραφτε πιο καλά από μέρα με κάποια λάμψη μαγική.
Στα πόδια του έσκυβαν οι Μάγοι κι' έμοιαζε τ' άστρο από ψηλά πως θα καθίση σαν κορώνα στης Παναγίτσας τα μαλλιά.
Βοσκοί πολλοί και βοσκοπούλες τον προσκυνούσαν ταπεινά. Ξανθόμαλλοι άγγελοι εστεκόνταν κι' έψελναν γύρω του "ωσσανά"
Μα κι' από αγγέλους κι' από μάγους δεν ζήλεψα άλλο πιο πολύ,όσο της Μάνας Του το στόμα και το ζεστό - ζεστό φιλί.

Κωστής Παλαμάς
Νάμουν του σταύλου έν' άχυρο, ένα φτωχό κομάτι την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.Να ιδώ την πρώτη του ματιά και το χαμόγελό του,το στέμμα των ακτίνων του γύρω στο μέτωπό του.Να λάμψω από τη λάμψι του κι' εγώ σαν διαμαντάκι κι' από τη θεία του πνοή να γίνω λουλουδάκι.Να μοσκοβοληθώ κι' εγώ από την ευωδία,που άναψε στα πόδια του των Μάγων η λατρεία.Νάμουν του σταύλου ένα άχυρο ένα φτωχό κομμάτι,την ώρα π' άνοιγ' ο Χριστός στον ήλιο του το μάτι.

ΑΠΟΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ

Πάει ο παλιός ο χρόνος ας γιορτάσουμε παιδιά και του χωρισμού ο πόνος ας κοιμάται στη καρδιά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Γέρε χρόνε φύγε τώρα παει η δική σου η σειρά ήρθε ο νέος με τα δώρα,με τραγούδια και χαρά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά, χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Μα κι αν φεύγεις πια μακριά μας στην καρδιά μας πάντα ζει κάθε λύπη και χαρά μας που περάσαμε μαζί.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)
Όλα γύρω χιονισμένα όλα γύρω παγωνιά μα θα λιώσουν ένα ένα με τη νέα τη χρονιά.
Καλή χρονιά, καλή χρονιά,χαρούμενη, χρυσή πρωτοχρονιά.. (δις)

ΤΡΙΓΩΝΑ - ΚΑΛΑΝΤΑ

Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού κάθε σπίτι μια φωλιά του μικρού Χριστού.Τρίγωνα κάλαντα μέσ' τη γειτονιά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.
Aστρο φωτεινό, θα 'βγει γιορτινό,μήνυμα να φέρει από τον ουρανό.Μες στη σιγαλιά ανοίγει η αγκαλιά και κάνει η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
Τρίγωνα κάλαντα στο μικρό χωριό και χτυπά Χριστούγεννα το καμπαναριό.Τρίγωνα κάλαντα σκόρπισαν παντού και μας φέρνουν μήνυμα του μικρού Χριστού.
Τρέχουν τα παιδιά μέσα στο χιονιά,ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.Μες στη σιγαλιά άνοιξ' η αγκαλιάκι έκανε η αγάπη στη καρδιά φωλιά.
Τρίγωνα κάλαντα κέφι και χαρά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.Τρίγωνα κάλαντα χρόνια σας πολλά ήρθαν τα Χριστούγεννα κι η Πρωτοχρονιά.

• Ο μικρός τυμπανιστής

Μου'παν έλα να πάμε να δεις,Χριστός γεννήθηκε στην άκρη της γης.Κι εγώ γυρεύω απόψε στον ουρανό τ' αστέρι ψάχνω να βρω το φωτεινό, ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,να με πάει στο μικρό βασιλιά,πέρα μακριά.
Μες στη νύχτα παιδί μοναχό,τι δώρο να του φέρω, που 'μαι φτωχό. Φέρνω το τύμπανο που μόνο κρατώ, τα κάλαντα να παίξω για το Χριστό, ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,το πιο ωραίο τραγούδι θα πω,για το Χριστό.
Μες τη φάτνη τα ζώα ξυπνούν κι απέξω ταπεινά βοσκοί προσκυνούν. Στης Παναγιάς κρυμμένο την αγκαλιά χρυσό στεφάνι φως φορεί στα μαλλιά,ραπαπαπαμ, ραπαπαπαμ,σα με βλέπει, η καρδιά μου χτυπά χαρωπά και μου γελά.

ΣΤΟ ΠΕΡΙΘΩΡΙΟ ΤΟ ΜΠΛΟΚ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Εχθες 19/12/08/ξεκινησαν στη Σκάλα οι χριστουγεννιάτικες εορταστικές εκδηλώσεις του δήμου στη πλατεία των Πηγών .
Ήδη έχει ξεκινήσει ένα καινούργιο μπλοκ όπου θα καταγράφονται όλες οι χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις ,είναι στο επάνω μέρος του μπλοκ, πατήστε την εικόνα για να μεταφερθείτε.
Εγώ ήθελα να αναφερθώ προς το Δήμαρχο Σκάλας κ. Γρυπιώτη ,και στο παρουσιαστή της χθεσινής εκδήλωσης κ. Διαμαντάκο.
Είναι η δεύτερη φορά που το μπλοκ της ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ παραγκωνίζεται, και δεν αναφέρθηκε κατά την χθεσινή ομιλία συνεισφορά του στα πλαίσια της ενημέρωσης στα όσα διαδραματίζονται στη περιοχή μας ,αλλά αναφέρθηκαν άλλα ΜΜΕ έκτος Σκάλας με ιδιαίτερη μνεία .
Κύριε Δήμαρχε και αγαπητέ φίλε κ. Διαμαντάκο το μπλοκ της ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ είναι μια νόμιμη ιστοσελίδα που λειτουργεί στο διαδίκτυο ,δεν ασκεί δημοσιογραφικά καθήκοντα καθότι οι γνώσεις μας δεν φτάνουν σε αυτό το σημείο, αλλά απλά ενημερώνουμε το κόσμο .
Είναι πολύ εύκολο να κατασκευάσω μια ιστοσελίδα να κάνω και μια έναρξη επαγγέλματος στην εφορία ,να βρω και ένα δημοσιογράφο για να έχω και την απαιτούμενη άδεια,να βρω χορηγούς στο να βάλω διαφημίσεις, και να τα οικονομώ,αλλά θέλω η προσφορά προς στο τόπο μου να είναι καθαρά εθελοντική και τίποτε άλλο.
ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΤΗΝ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΑΣ
Μετά τιμής
ΜΙΧΑΛΗΣ ΛΕΙΜΟΝΙΤΗΣ

Παρασκευή 19 Δεκεμβρίου 2008


Τάσος Παπαδόπουλος ένας μαχητής έφυγε...

Ο μαχητής του Κυπριακού λαού , ο μαχητής του Κυπριακού Ελληνισμού άφησε την τελευταία του πνοή στην Κύπρο μετά από σκληρή μάχη με την επάρατη νόσο.
Αυτό ακριβώς ήταν ο Τάσος Παπαδόπουλος, ένας μαχητής, η πορεία του μέσα στα πολιτικά πράγματα της Κύπρου μας το δείχνει έμπρακτα.
Επιχειρώντας να φωτίσουμε την πορεία του αυτή, θα γυρίσουμε τον χρόνο αρκετές δεκαετίες πίσω.
Ο Τάσος Παπαδόπουλος γεννήθηκε τον Ιανουάριο του 1934, σπούδασε Νομική στην Αγγλία και ήταν γνήσιο τέκνο της γενιάς της αντίστασης της ΕΟΚΑ εναντίων των Άγγλων, διαφώνησε με την υπογραφή των συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου. Συμμετείχε σε Κυβέρνηση υπό τον Μακάριο από την θέση του υπουργού των Εσωτερικών ενώ ταυτόχρονα ήταν μέλος της επιτροπής που συνέταξε το Κυπριακό Σύνταγμα. Στην συνέχεια κατέλαβε τα υπουργεία Εργασίας και Κοινωνικών ασφαλίσεων, Υγείας και Οικονομικών.
Ιδρύει κόμμα μαζί με το Γλαύκο Κληρίδη το 1970 και εκλέγεται Βουλευτής, το 1974 φυλακίζεται, ακολούθως συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις της Γενεύης και αντικαθιστά τον Γ. Κληρίδη το 1976 στην θέση του διαπραγματευτή, καταθέτει στην διάσκεψη της Βιέννης -1977- πρόταση για δικοινοτική – διζωνική ομοσπονδία, χωρίς κανένα αποτέλεσμα -όπως όλοι γνωρίζουμε - αφού προσκρούει στην Τουρκική αδιαλλαξία για οποιασδήποτε ουσιαστική λύσης.
Στην συνέχεια ιδρύει νέο κόμμα μετέχοντας συνεχώς στην πολιτική ζωή της Κύπρου.
Κορυφαία στιγμή του ήταν το 2003 η εκλογή του στην Προεδρία της Κυπριακής Δημοκρατίας και ακολούθως το ιστορικό ΟΧΙ στο σχέδιο Ανάν με 76%.
Το Διάγγελμα του για το σχέδιο Ανάν, θα μείνει στην ιστορία ως το «φτερούγισμα» της ψυχής και της καρδιάς ενός πραγματικά μεγάλου, ενός αγωνιστή, ενός ασυμβίβαστου πολιτικού, που δεν ορρωδεί μπροστά στα κελεύσματα των «σειρήνων», και των πιέσεων των εξουσιαστών του κόσμου.
Μπροστά στο τεράστιο αυτό ανάστημα του πολιτικού, του ανθρώπου, του αγωνιστή της Ελευθερίας της Κύπρου, του Τάσου Παπαδόπουλου, οφείλουμε να σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι και να πούμε το «Ύστατο Χαίρε»,
ας είναι ελαφρύ το χώμα –της Ελληνικής Κύπρου- που σε σκεπάζει.
Πηγές
Προεδρία της Κύπρου, Γραφείο τύπου
Ιστοσελίδα in.gr
Εφημερίδα Καθημερινή
Εφημερίδα Τα Νέα