Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2010

Η μείωση του κράτους ξεκινά με την απόλυση 35.000 δημοτικών υπάλληλών

Προβληματισμό προκαλεί η είδηση για «λουκέτο» σε περίπου 1.800 δημοτικές επιχειρήσεις που θα έχει άμεσο επακόλουθο να απολυθούν περίπου 35.000 υπάλληλοι, οι περισσότεροι εκ των οποίων υπηρετούν με συμβάσεις έργου.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα με τον τρόπο αυτό ξεκινά ουσιαστικά η μείωση του κράτους, για το οποίο, εκτός των άλλων, έχει δεσμευθεί η κυβέρνηση και στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης. Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης αναμένεται να συμπεριληφθεί στη νομοθετική ρύθμιση για τον «Καλλικράτη», την οποία καταρτίζει ο υπουργός Εσωτερικών κ. Ι.Ραγκούσης και θα έχει ψηφιστεί από τη Βουλή το αργότερο ως τα μέσα Μαΐου 2010.
Το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων εντάσσεται στη δέσμευση που έχει αναλάβει ο κ. Ραγκούσης να μειωθούν από τις αρχές του νέου έτους τα περίπου 6.000 Νομικά Πρόσωπα που ελέγχονται, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε 2.000, έτσι ώστε να εξοικονομηθούν πόροι. Παράλληλα, συμπεριελήφθη και στις δεσμεύσεις που ανέλαβε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου στην πρόσφατη συνεδρίαση του Εco/Fin για τη μείωση του αριθμού των εργαζομένων του δημόσιου τομέα.
Από την κατάργηση των 1.800 δημοτικών επιχειρήσεων η κυβέρνηση φιλοδοξεί να εξοικονομήσει περίπου 500 εκατ. ευρώ, που αποτελούν και τον ετήσιο τζίρο τους, ενώ θα πρέπει να θεωρείται βέβαιον ότι η συντριπτική πλειονότητα των εργαζομένων σ΄ αυτές θα απολυθεί. Ενδεικτικό του κλίματος που έχει διαμορφωθεί στους κόλπους της κυβέρνησης είναι η τοποθέτηση του κ. Θ. Πάγκαλου, ο οποίος υποστήριξε ότι εν όψει της διαδικασίας κατάργησης και συγχώνευσης δημοσίων φορέων και οργανισμών οι υπάλληλοι που σήμερα εργάζονται σε αυτούς μπορούν να βγουν στον δρόμο ή να μεταταγούν. Η μονιμότητά τους μάλιστα, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, μπορεί να αρθεί, καθώς δεν υπάρχουν συνταγματικά κωλύματα. Παρά ταύτα, στόχος του υπουργείου Εσωτερικών είναι οι μόνιμοι δημόσιοι υπάλληλοι, που υπηρετούν σήμερα στις δημοτικές επιχειρήσεις, να μεταταγούν στις θέσεις των υπό σύσταση δήμων του «Καλλικράτη», στις οποίες θα μεταφερθούν και οι αρμοδιότητες των υπό κατάργηση δημοτικών επιχειρήσεων. Η πλειονότητά τους όμως, που εργάζεται με συμβάσεις έργου, θα απολυθεί.πηγη

Τρίτη 23 Φεβρουαρίου 2010

Ο Νομάρχης Λακωνίας Κ. Φούρκας απαντά στην ανακοίνωση της εταιρίας "Σπάρτη Ελλάς".

Ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας απαντά με επιστολή του στην ανακοίνωση της εταιρίας "Σπάρτη Ελλάς", στοιχεία της οποίας είχαν περιληφθεί σε τηλεγράφημα του ΑΠΕ-ΜΠΕ, στις 13 Ιανουαρίου. Ο Νομάρχης Λακωνίας χαρακτηρίζει ψευδείς και συκοφαντικούς τους ισχυρισμούς που περιλαμβάνονται στην ανακοίνωση της εταιρίας, η οποία διανεμήθηκε σε όλα τα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι αυτό προκύπτει από σειρά δημοσίων εγγράφων, "τα οποία ήταν και παραμένουν στη διάθεση της δημοσιογραφικής έρευνας ανά πάσα στιγμή". Στην επιστολή του Νομάρχη Λακωνίας κ. Κ.Φούρκα τονίζονται τα παρακάτω σχετικά με τους ισχυρισμούς της εταιρίας "Σπάρτη Ελλάς ΑΕ": "Η εν λόγω εταιρία, κατά τη λειτουργία της τα τελευταία έτη αρνείται προκλητικά να συμμορφωθεί με τους όρους των διοικητικών αδειών που της είχαν κατά καιρούς χορηγηθεί (διάθεσης αποβλήτων, τεχνικής ανασυγκρότησης, μετεγκατάστασης), κατά σύστημα απορρίπτοντας τα στερεά και υγρά απόβλητα της μονάδας χυμοποίησης της σε παρακείμενους του εργοστασίου χείμαρρους του Ευρώτα, προκαλώντας τις καταγγελίες περιοίκων. Σημειώνεται απλά ότι σύμφωνα με τους εγκεκριμένους για τη μονάδα αυτή περιβαλλοντικούς όρους, η εταιρία όφειλε να διαθέτει τα στερεά και υγρά απόβλητα της χυμοποίησης προς επεξεργασία σε εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού σε άλλη γεωγραφική θέση. Έτσι κατά τα έτη 2005 και 2008 και για ανάλογες διαπιστωμένες παραβάσεις επιβλήθηκαν κατ' εφαρμογή των σχετικών διατάξεων νόμου εις βάρος της εταιρίας τόσο σχετικά πρόστιμα από την Ν.Α.Λακωνίας, και από την υπαγόμενη απευθείας στο ΥΠΕΧΩΔΕ, Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος (Υ.Ε.Ε.Π.), όσο και το διοικητικό μέτρο σφράγισης της ευρισκόμενης στο 2Ο χλμ. Ε.Ο. Σπάρτης Γυθείου μονάδας χυμοποίησης και όχι ασφαλώς των εγκαταστάσεων άλλης εταιρίας στα Βρυσικά Λακωνίας, όπως αναληθώς αναφέρεται στο δημοσίευμα. Ειρωνεία δε αποτελεί το γεγονός, ότι η εταιρία προσπαθεί να δημιουργήσει εντυπώσεις μιλώντας για προσωρινή δικαίωση από το ΣτΕ, προφανώς αναφερόμενη σε προσωρινή διαταγή αναστολής σφράγισης, η οποία ωστόσο ανακλήθηκε από το ΣτΕ εντός 23 ημερών, μετά την διαπίστωση συνέχισης ρίψεως των αποβλήτων της χυμοποίησης σε χείμαρρους του Ευρώτα από την εταιρία". πηγη

Δευτέρα 22 Φεβρουαρίου 2010

Οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών την εβδομάδα από 13 έως 19 Φεβρουαρίου

Συνεχίστηκαν με κανονικούς ρυθμούς οι εξαγωγές οπωροκηπευτικών και την εβδομάδα που πέρασε. Ενώ ήδη βρισκόμαστε στην τελευταία εβδομάδα για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Μέρλιν, γιατί τα ισπανικά πορτοκάλια ποικιλίας Lane Lates «κάλυψαν» ήδη το μεγαλύτερο μέρος των καταναλωτικών αγορών της Ευρώπης. Η έναρξη της συγκομιδής για τα πορτοκάλια της ποικιλίας Βαλέντσια αναμένεται να ξεκινήσει περίπου σε 15 ημέρες.Η απεργία των τελωνιακών έχει επηρεάσει αρνητικά τις εξαγωγές. Αν συνεχιστεί η απεργία αναμένεται να επιφέρει μεγάλο πλήγμα για το εξαγωγικό εμπόριο. Οι εξαγωγικοί φορείς κάνουν έκκληση στους τελωνιακούς να εκτελωνίζονται τα φορτηγά με ευπαθή προϊόντα και νωπά φρούτα. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, οι εξαγωγές νωπών οπωροκηπευτικών για την εβδομάδα από 13 έως 19 Φεβρουαρίου 2010, είναι οι εξής:

  • Μανταρίνια 24.053 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 17.357 τόνων
  • Πορτοκάλια 127.228 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 120.108 τόνων
  • Λεμόνια 133 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 93 τόνων
  • Γκρέιπ φρουτ 187 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 178 τόνων
  • Ακτινίδια 25.776 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 26.075 τόνων
  • Αγγούρια 12.773 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 10.087 τόνων
  • Μήλα 1.707 τόνοι έναντι αντίστοιχων περσινών 3.715 τόνων

Εκτιμάται ότι οι εξαγωγές Πορτοκαλιών ανέρχονται σε 165 - 170 χιλιάδες τόνους.ΠΗΓΗ

Κυριακή 21 Φεβρουαρίου 2010

Μίνι οπλοστάσιο εντοπίστηκε στη Χαριά Λακωνίας

Μπροστά σε ένα μίνι οπλοστάσιο βρέθηκαν το μεσημέρι της Κυριακής οι αστυνομικοί κατά την διάρκεια έρευνας στην κατοικία ενός 51χρονου, στον οικισμό Χαριά του δήμου Οιτύλου Λακωνίας.

Ειδικότερα βρέθηκαν και κατασχέθηκαν: 10 χειροβομβίδες, τρία πιστόλια (δύο 6,35 χιλιοστών και ένα 9 χιλιοστών με σιγαστήρα), ένα περίστροφο παλαιό των 32 χιλιοστών, δύο μακρύκανα πολεμικά τυφέκια με κινητό ουραίο, 1.188 φυσίγγια διαφόρων διαμετρημάτων, 1.900 γραμ. ζελατοδυναμίτιδας, ένα στιλέτο, ένα όπλο τύπου «Φλόμπερ», καθώς και ποσότητα χασίς.

Στο ισόγειο της κατοικίας, που χρησιμοποιείται ως ξυλουργείο, εντοπίστηκε ένας 34χρονος Ουκρανός, ο οποίος βρίσκεται παράνομα στη χώρα. Τόσο ο 51χρονος, όσο και ο 34χρονος Ουκρανός συνελήφθησαν.πηγη

ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΠΑΤΡΙΚΑΡΕΑΣ

Ενώ στη Σκάλα συμβαίνουν αυτά στην πρωτεύουσα μας την Αθήνα, η Εταιρεία Ελλήνων Λογοτεχνών την 17-2-2010 ημέρα Τετάρτη και ώρα 19.00 στην αίθουσα Μιχαήλας Αβέρωφ Γενναδίου 8 και Ακαδημίας, τίμησε με εκδήλωση της, τον Σκαλιώτη Λογοτέχνη Συγγραφέα και Δημοσιογράφο Θεόδωρο Πατρικαρέα για τα 55 χρόνια προσφοράς του στο έγγραφο λόγο.
Στην εκδήλωση αυτή μετά από προσωπική πρόσκληση της Εταιρείας παρευρέθηκε ο Δημ. Σύμβουλος ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ Δημήτρης. Στην εκδήλωση αυτή ο φίλος Πατρικαρέας Θεόδωρος
παρούσης της συζύγου του Κλεοπάτρας και των δύο υιών του Γρηγόρη και Γιάννη και πλήθους προσωπικοτήτων από το χώρο της Λογοτεχνίας και του θεάτρου, καταχειροκροτήθηκε και δέχθηκε τα συγχαρητήρια από όλους. Θέλω στο σημείο αυτό να αναφέρω ότι ο φίλος Θεόδωρος Πατρικαρέας επισκέπτεται τακτικά τη γενέτειρά του Σκάλα και επιθυμία του είναι σε κάποια στιγμή που ο Δήμος θα έχει την δυνατότητα να δημιουργήσει Δημοτική Βιβλιοθήκη να χαρίσει την προσωπική του βιβλιοθήκη που αποτελείται από 3.000 περίπου βιβλία, ακόμα ο Δήμος Σκάλας για να τον τιμήσει έχει δώσει το όνομα του σε δρόμο της πόλης μας .(δίπλα από το Ξενοδοχείο ΟΑΣΗ).

Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ.1134/11-2-2010 Απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας ενημερώνουμε ότι, για τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ.1134/11-2-2010 Απόφαση της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σας ενημερώνουμε ότι, για τα επενδυτικά Σχέδια Βελτίωσης με επενδύσεις κυρίως στην κτηνοτροφία που εντάχθηκαν στο Μέτρο 1.1 «Επενδύσεις στις γεωργικές εκμεταλλεύσεις» με τις διαδικασίες της τέταρτης προκήρυξης, καθώς και για τα επενδυτικά σχέδια για την ενθάρρυνση της δημιουργίας Προτύπων Αγροκτημάτων που εντάχθηκαν στο παραπάνω Μέτρο με τις διαδικασίες της δεύτερης προκήρυξης, δύναται να χορηγηθεί παράταση του χρόνου λήξης (καταληκτική ημερομηνία κατάθεσης αίτησης αποπληρωμής) έως και τριάντα έξι (36) μήνες από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της ατομικής απόφασης έγκρισης.
Προϋπόθεση για τη χορήγηση της παράτασης είναι η υποβολή εμπρόθεσμης αιτιολογημένης αίτησης, η οποία θα συνοδεύεται από έγκριση περιβαλλοντικών όρων.
Ειδικά για τα επενδυτικά σχέδια για τα οποία έχει ήδη παρέλθει ο χρόνος λήξης, ως εμπρόθεσμη νοείται η αίτηση που θα υποβάλλεται εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την ημερομηνία πρωτοκόλλου της υπ΄αριθμ 1134/11-2-2010 Απόφασης.
Επιπλέον δύναται να χορηγηθεί παράταση πέραν των 36 μηνών σε περιπτώσεις αποδεδειγμένης δυσκολίας ολοκλήρωσης της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου μη εξαρτώμενη από το δικαιούχο, συμπεριλαμβανομένων των περιπτώσεων ανωτέρας βίας.
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης στη Γεωπόνο Ρουμανά Μαρία (τηλ 2731093800 και εσωτερικό 1118

Ληστεία στον αγροτικό συνεταιρισμό Γερακίου

Δύο άγνωστοι φορώντας κουκούλες και με την απειλή όπλων μπήκαν χθες το βράδυ λίγο πριν από τις 9, στα γραφεία του Αγροτικού Συνεταιρισμού "Γερακίου Λακωνίας" και ανάγκασαν την υπάλληλο να τους παραδώσει συνολικά το ποσό των 55.000 ευρώ που φυλασσόταν σε χρηματοκιβώτιο και συρτάρι του γραφείου.

Στη συνέχεια οι δράστες απομακρύνθηκαν προς άγνωστη κατεύθυνση. Προανάκριση διενεργεί το αστυνομικό τμήμα Περιφέρειας Σπάρτης.πηγη

Δρόμος Σελασσίας:Επιστολή Φούρκα Στο Γ.Γ. Της Περιφέρειας.

" Κύριε Γενικέ,

Από παλιότερα, με σχετικά έγγραφά μας είχαμε εκφράσει την ανησυχία μας σχετικά με την επίβλεψη των έργων που εκτελούσε η περιφέρεια στο νομό μας.

Είχαμε δε κατά καιρούς τονίσει ότι τα σχετικά έργα και υπερέβαιναν τον προϋπολογισμό του και τον χρόνο παράδοσής τους, αλλά όπως στην περίπτωση της «Μακρυνάρας» ήταν και εξακολουθεί να είναι τεχνικώς απαράδεκτα.

Δυστυχώς, παρ’ όλο που τεχνικά είχε φανεί αρχικώς ότι το έργο της «παράκαμψης Σελλασίας - Βουτιάνων» ήταν άψογο, οι τελευταίες βροχοπτώσεις ανέτρεψαν και αυτό το έως χθες δεδομένο, αφού ο μόλις προ δύο μηνών παραδοθείς στην κυκλοφορία δρόμος είναι σήμερα «αδιάβατος» λόγω ερπισμού στο 13ο χιλιόμετρο του δρόμου.

Και τα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι αυτονόητα:

Σε ένα έργο του οποίου η κατασκευή διήρκεσε πέντε περίπου χρόνια και είχε αυξήσει κατά 50% τον προϋπολογισμό της σύμβασης, είχε γεωτεχνική μελέτη;

Εάν ναι, τι είδους κατασκευή προέβλεπε για το συγκεκριμένο επίχωμα; Εφαρμόσθηκε η μελέτη από τον ανάδοχο; Τι έχει να απαντήσει η επιβλέπουσα αρχή;

Κύριε Γενικέ,

Είμαι βέβαιος, πως κατανοείτε αρχικά τις ανησυχίες μας και τελικά την απογοήτευσή μας όταν έργα που προγραμματίζαμε και ονειρευόμαστε για χρόνια στη Λακωνία, τελικά εν μέρει πραγματοποιούνται αλλά με αυτή την κατάληξη".

Η θέση της Περιφέρειας

Να προχωρήσουν το συντομότερο δυνατόν οι εργασίες αποκατάστασης στα τμήματα των εθνικών οδών Τρίπολης – Καλαμάτας, Τρίπολης – Σπάρτης και Καλαμάτας – Σπάρτης (μέσω Ταϋγέτου) όπου δημιουργήθηκαν προβλήματα καθιζήσεων και υποχώρησης οδοστρώματος με τις τελευταίες ισχυρές βροχοπτώσεις, καθώς και να αποδοθούν ευθύνες εφ’ όσον υπάρχουν ζήτησε από τις υπηρεσίες της Περιφέρειας Πελοποννήσου ο Γενικός Γραμματέας κ. Φώτης Χατζημιχάλης.

Τα προβλήματα που έχουν εντοπιστεί είναι:

Θραύση και υποχώρηση του οδοστρώματος σε μήκος 60 μέτρων περίπου, στη θέση «βυθισμένο χωριό», στο νέο τμήμα «Σελλασία – Γέφυρα Κελεφίνας» της εθνικής οδού Τρίπολης – Σπάρτης.

Το εν λόγω έργο δεν έχει παραληφθεί ακόμη από την αρμόδια υπηρεσία της Περιφέρειας Πελοποννήσου και δόθηκε εντολή στον ανάδοχο να προχωρήσει άμεσα στην επανεξέταση του γεωλογικού φαινομένου και την αποξήλωση και επανακατασκευή του δρόμου στο σημείο της καθίζησης.

Επίσης , προκειμένου να αποφευχθεί ο κίνδυνος πρόκλησης ατυχημάτων, η ΔΕΚΕ σε συνεργασία με την Τροχαία Σπάρτης προέβησαν στη διακοπή της κυκλοφορίας, η οποία διεξάγεται κανονικά από την παλαιά εθνική οδό.

Καθίζηση του οδοστρώματος στις Χ.Θ. 29+200 και 33+500 της εθνικής οδού Τρίπολης – Καλαμάτας. Στα σημεία αυτά ο ασφαλτοτάπητας παρουσιάζει εκτεταμένες φθορές λόγω παλαιότητας, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ενεργή καθίζηση, η οποία παρακολουθείται συστηματικά από την αρμόδια υπηρεσία.

Καταπτώσεις βράχων από τα πρανή του δρόμου στην εθνική οδό Καλαμάτας – Σπάρτης μέσω Ταϋγέτου Η αρμόδια υπηρεσία ήδη έχει καθαρίσει το δρόμο και διεξάγεται κανονικά η κυκλοφορία.

Τέλος με συστηματικούς ελέγχους παρακολουθείται από τις αρμόδιες υπηρεσίες το οδικό δίκτυο στα σημεία που εμφανίζουν πιθανούς κινδύνους εξαιτίας των έντονων και παρατεταμένων βροχοπτώσεων, με στόχο την άμεση επέμβαση όπου χρειάζεται και την αποκατάσταση των ζημιών.

Αναμένω εύλογα το έμπρακτο ενδιαφέρον σας για την αποκατάσταση και διαρκή χρήση έργων, που με το υστέρημά του ο ελληνικός λαός πληρώνει.

ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Μαρία Κωστάκου - Κουλουφάκου

KOYLOYFAKOY_highΗ Μαρία Κωστάκου ανήκει στην κατηγορία των ανθρώπων που σπανίζουν στους καιρούς μας, κι αυτό όχι μόνο γιατί αλλάξαν οι καιροί... Η πολυτάραχη ζωή της στην αριστερά και η "στρατευμένη" τέχνη της αποτελούν παράδειγμα αντίστασης απέναντι σε κάθε τι συμβατικό και εύκολο. Από τα έξι της χρόνια που έπιασε το κοντύλι και την πλάκα για να χαράξει το πορτρέτο μιας συμμαθήτριάς της (στη Σκάλα Λακωνίας, όπου γεννήθηκε), μέχρι και σήμερα που κοντεύει πια τα ενενήντα της χρόνια, η σύντροφος του Κώστα Κουλουφάκου παραμένει παθιασμένη με τη ζωγραφική, ίσως διότι, όπως λέει, τη βοήθησε να εκφράσει τον πόνο που κατοικούσε μέσα της, έναν πόνο που ξαλάφρωνε με την έκφρασή του στο τελάρο. Τη συναντήσαμε, έτσι χωρίς πρόγραμμα, όπως θά 'λεγε και η Ρεζάν, και μιλήσαμε για όλα όσα θυμάται και τη συγκινούν ακόμη. "Παιδιά, εγώ δεν είχα χρόνο. Δεν είχα, γιατί είχα παιδί, σπίτι, υποχρεώσεις. Ποτέ όμως δεν σταμάτησα να ζωγραφίζω. Ζωγράφιζα νύχτες, δεν είχα χρόνο ούτε να κάνω επαφές, καριέρα κι όλα τα συναφή... Κάποια στιγμή είπα ότι ήθελα να κάνω μια έκθεση, μιλώ γι' αυτήν που ονόμασα 'Χρέος καρδιάς'".
* Χρέος καρδιάς σε ποιον;
Ήταν τέσσερις κοπέλες που ήταν στην Αντίσταση, οι οποίες σκοτώθηκαν ή εκτελέστηκαν στον εμφύλιο. Μια απ' αυτές, η Ασπασία η Δασκαλοπούλου, βγήκε και στο δεύτερο αντάρτικο και όταν η Πελοπόνησος εγκλωβίστηκε πια, έμαθα ότι αυτοκτόνησε για να μην παραδοθεί. Ήταν μια κοπέλα σπαθί, πανέξυπνη, ο θαυμασμός μου στο πρόσωπό της ήταν απεριόριστος. Εκείνη που με τσίγκλισε όμως πιο πολύ ήταν η Νίκα Μαρτοπούλου (το ψυχικό πορτρέτο). Η Νίκα προδώθηκε απ' όλους! Με τη μια από τις κοπέλες, τη Μαρία τη Λαφαζάνη, ήμασταν μαζί στις φυλακές της Τρίπολης και οι συνεργάτες των Γερμανών στη Λακωνία θέλανε να με φάνε οπωσδήποτε, διότι ήμουνα μοναχοπαίδι, από πλούσιο σπίτι, τους χάλαγα τα μέλια πάρα πολύ. Η Μαρία φρόντισε να με βάλει σε αποστολή εργατών στη Γερμανία και έτσι τό 'σκασα και γλύτωσα.
* Πότε την ξεκινήσατε αυτή τη δουλειά;
Έγινε το 1975 στην «Ώρα»! Μια μέρα μου τηλεφώνησε ξαφνικά ο Μπαχαριάν και μου λέει: «Θέλεις την πάνω αίθουσα να κάνεις έκθεση; Κάτω είχε βάλει κάποιον που λογάριαζε να πουλήσει πολύ, αλλά εμένα δεν με ενδιέφεραν οι κάτω αίθουσες. Η έκθεση αυτή ήταν ολόκληρη αφιερωμένη στην Αντίσταση.
* Έχετε πει ότι αντίσταση είναι μόνο το βουνό...
Για μένα «ναι», παιδιά μου. Παρ' ότι βγήκα κι έγραψα σε τοίχους, παρ' ότι έκανα κι άλλα πράγματα, για μένα αντίσταση ήταν το βουνό. Οι αντάρτες! Πίστευα ότι θα νικήσουνε, το πίστευα και το ήθελα! Δεν ήμουνα ποτέ στο κόμμα, δεν πήρα μέρος στο αντάρτικο, ήμουνα όμως πιστή μέχρις εκεί που δεν λέγεται. Εγώ δεν έζησα, το ονειρευόμουνα το βουνό, εκεί ήθελα να είμαι, τον είχα φάει τον Κουλουφάκο τότε, να βγούμε στο βουνό, να βγούμε στο βουνό... δεν προλάβαμε.
* Μα έχει ελευθερία το βουνό;
Και δράση! Αυτά που γίνονταν τότε στα χωριά ήταν φοβερά. Είναι καταπληκτικό πόσο έντιμος ήταν ο κόσμος, είχε βγάλει ένα άλλο είδος άνθρωπο από μέσα του.
* Τον Κουλουφάκο πώς την γνωρίσατε;
Από την Επιθεώρηση Τέχνης.
* Συμμετείχατε κι εσείς στο περιοδικό;
Βοήθαγα. Όπου δουλειά βοηθούσα. Με στέλναν από 'δώ κι από 'κεί. Και ξέρεις πώς έγινε; Ήταν ο Τίτος (Πατρίκιος) με την Κάκια και ο Κώστας ήτανε τρίτος κι εγώ έγινα τέταρτη. Για μια μεγάλη περίοδο ήμουνα μαζί τους κι ένιωθα άνετα, δεν είχαμε ακόμη σχέση, δεν βιαζόμουν, ξέρεις τώρα, δεν ήθελα να είμαι πρόχειρη, έπρεπε να υπάρχει και κάτι άλλο. Ε, σιγά - σιγά τα πήγαμε... Παντρευτήκαμε 23 του Φλεβάρη και την ίδια χρονιά γεννήθηκε η κόρη μου.
* Οι γονείς σας συμφωνούσαν;
Ο πατέρας, αν και δεν συμφωνούσε, είπε στη μάνα μου: Μην την πιέσεις σε τίποτα, άστη να κάνει ό,τι θέλει. Η μάνα μου όταν είδε τον Κώστα τού είπε: "Κοίταξε, εγώ τρία πράγματα θέλω από τον γαμπρό μου: Να της κόψει τον κουμουνισμό, να της κόψει το τσιγάρο και να της κόψει και τη ζωγραφική!".
* Βρήκε τον κατάλληλο άνθρωπο, ε;
Και της λέει εκείνος: "Πώς να της κόψω τον κομμουνισμό, κομμουνιστής είμαι κι εγώ. Για το τσιγάρο, η μάνα μου από τότε που γεννήθηκα ήταν με ένα τσιγάρο στο χέρι, ε, όσο για τη ζωγραφική, αυτή είναι η προίκα της", λέει. Τέλος πάντων, είπε η μάνα μου, εγώ άντρας θέλω να μπει στο σπίτι κι ας είναι και... ξύλινος.
* Από πότε ξεκινήσατε να ζωγραφίζετε;
Έξι χρονών στην πλάκα μου με το κοντύλι έφτιαξα το πορτρέτο μιας γειτονοπούλας και της έμοιαζε. Ξέρεις, σχολείο πήγα 5 χρονών, ενώ τότε πηγαίνανε 7 κι όταν πήγα διάβαζα ήδη. Ίσως η κλίση μου στη ζωγραφική να οφείλεται σε μια Ελβετίδα φίλη της οικογένειάς μας στη Σκάλα της Λακωνίας, που έπαιζε πιάνο και ζωγράφιζε. Και κάπου φαίνεται κόλλησα κι εγώ.
* Γιατί ζωγραφίζετε τοπία, κ. Κωστάκου; Λένε ότι ο ζωγράφος ζωγραφίζει τη βιογραφία του, είναι έτσι;
Δεν νομίζω... Μην το ψάχνετε τόσο, ρε παιδιά. Κοιτάξτε να δείτε: Το ύπαιθρο με ελευθέρωσε να εκφραστώ προσωπικά, όταν πια δεν μπορούσα να βγω έξω λόγω των υποχρεώσεων που απέκτησα. Και κουράστηκα να κάνω φάτσες. Για να εκφραστώ σε σχέση με το κίνημα είχα δύο τρόπους: ή να βάλω ανθρώπους αγωνιστές, θύματα και τόνα και τ' άλλο, δεν μου άρεσε, μου φαινόταν ψεύτικο, ρητορικό. Δεν ήθελα να κάνω τέτοιο πράγμα. Έτσι χρησιμοποίησα σύμβολα, χρησιμοποίησα τα πουλιά, τα χέρια τα δεμένα πίσω... Θα δείτε τη δουλεια που αναφέρεται στην Αντίσταση και θα καταλάβετε.
* Άρα και τα τοπία είναι "πολιτικά" τοπία;
Αφού εγώ ήμουνα πολιτικό άτομο; Εκείνο που ξέρω είναι ότι είναι τοπία της καρδιάς μου. Ρε παιδιά, δεν μπορώ να πω λόγια. Δεν έχεις από πριν φτιάξει την εικόνα στο μυαλό σου και μετά φτιάχνεις το έργο. Γεννιέται, γκαστρώνεσαι και το κάνεις. Ορισμένες συνθέσεις ήξερα τι θέλω να κάνω, αλλά το πώς θα το κάνω; Πιστεύω ότι καθένας ζωγραφίζει όπως θέλει, δεν προηγείται το μυαλό, αυτό έρχεται μετά να ελέγξει, να αναγνωρίσει, να κρίνει. Η τέχνη βγαίνει από αλλού, είναι μια ανάγκη άλλου είδους. Και γι' αυτό δουλεύεις πολύ, δεν σταματάς, δεν ξεκουράζεσαι, διότι ζωγραφίζοντας ξαλαφρώνεις από πράγματα που έχεις μέσα σου. Είναι σαν να μιλάς σε κάποιον και να του λες τον πόνο σου.
* Λένε ότι η ζωγραφική σας είναι οραματική, τι σημαίνει για σας οραματικό;
Δεν το βάφτισα εγώ κι έπειτα ούτε που τό 'ψαξα, απλώς το δέχτηκα.
* Υπάρχει κάποιο όραμα στη δουλειά σας;
Το λένε τα έργα; συμπάθα με, αλλά ό,τι λένε τα έργα κι όπως τα δει ο καθένας... Δεν μ' αρέσει η ανάλυση που το διαλύει το πράγμα.πηγη
http://skala-lakonias.nets/

Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου 2010

ΔΙΑΡΡΗΞΗ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Σήμερα τα ξημερώματα Τετάρτης 17-02-10 άγνωστοι διέρρηξαν το περίπτερο ιδιοκτησίας Παναγιώτη Μοτσάκου που βρίσκεται πλησίον του εθνικού σταδίου Σκάλας.
Συγκεκριμένα οι διαρρήκτες έσπασαν την πρόσοψη των δύο ψυγείων και αφαίρεσαν όλο το εμπόρευμα που ήταν στα ψυγεία.

Η αξία των εμπορευμάτων σύμφωνα με τον ιδιοκτήτη ανέρχεται στα 500€.
Προανάκριση διενεργεί το Α.Τ. ΣΚΑΛΑΣ.

http://skala-lakonias.net/

Πράσινο φως για 15χίλιαρο στους Βέλγους αγρότες

Ενίσχυση έως 15.000 ευρώ ανά εκμετάλλευση θα λάβουν οι Βέλγοι αγρότες, καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε το πράσινο φως για τη χορήγηση εθνικών ήσσονος σημασίας (de minimis) ενισχύσεων.

Μετά από τους Γάλλους, Γερμανούς, Ολλανδούς, Ιταλούς, Ούγγρους και Λιθουανούς, σειρά παίρνουν οι Βέλγοι αγρότες, αφού εγκρίθηκε από την Κομισιόν το αίτημα της Βελγικής κυβέρνησης για την καταβολή de minimis εθνικών ενισχύσεων στους αγρότες της χώρας.

Οι Βέλγοι αγρότες θα λάβουν ενίσχυση ύψους 2,73 εκατ. ευρώ για την αναπλήρωση της απώλειας εισοδήματος που είχαν κατά τους τελευταίους μήνες, εξαιτίας της μείωσης των τιμών των αγροτικών προϊόντων και της διεθνούς οικονομικής κρίσης. Με το εν λόγω ποσό, το σύνολο των εθνικών de minimis ενισχύσεων που έχει εγκριθεί μέχρι τώρα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για να χορηγηθεί στους αγρότες των επτά κρατών της Κοινότητας ανέρχεται στα 1.164,64 εκατ. ευρώ.πηγη

Κυρία Μπατζελή, γιατί οι Ελληνες αγρότες δεν ειχαν απώλεια εισοδήματος?δεν περνάει κρίση η Ελληνική Αγροτιά? Οι Ελληνες Αγροτες για ποιό λόγο έμειναν απ' έξω απο το 15χίλιαρο.

http://www.skala-lakonias.net/

ΦΟΡΟΛΟΓΙΑ ΑΓΡΟΤΩΝ

Δεν έχει ξεκαθαριστεί ακόμα, μέχρι τουλάχιστον να κατατεθεί το νομοσχέδιο, το καθεστώς που θα φορολογούνται οι αγρότες. Μέχρι σήμερα, έχουν την επιλογή να φορολογηθούν τεκμαρτά ή να φορολογηθούν με βάση τα έσοδα μείον έξοδα, τον λογιστικό προσδιορισμό δηλαδή. Σε περίπτωση που σταματήσουν να φορολογούνται αυτοτελώς τα εισοδήματα τους, τα σταθερά ποσά φόρου που αναλύονται παρακάτω θα σταματήσουν να ισχύουν και θα φορολογούνται αποκλειστικά με το λογιστικό τρόπο. Μέχρι και σήμερα, οι αγρότες φορολογούνται μεν και αυτοί τεκμαρτά, για σταθερό εισόδημα αλλά το συγκεντρώνουν με βάση τις καλλιέργειες και τον αριθμό των ζώων που έχουν και έτσι αθροίζεται το συνολικό τους εισόδημα.Συγκεκριμένα, έχουν την επιλογή της τήρησης βιβλίων και άρα της λογιστικής (έσοδα-έξοδα) αντιμετώπισης του εισοδήματος τους, αλλά στην πράξη κανείς δεν τηρεί βιβλία και όλοι φορολογούνται τεκμαρτά.

Καταρχήν σύμφωνα με το νόμο, αγρότες είναι οι ασχολούμενοι με κύρια απασχόληση σε κάθε είδους αγροτική εργασία, που τους αποφέρει εισόδημα τουλάχιστον το 50% του συνολικού τους εισοδήματος και απασχολούνται αυτοπροσώπως και επαγγελματικά τουλάχιστον κατά το 50% του συνολικού χρόνου απασχόλησής τους, έστω και αν συμπληρωματικά χρησιμοποιούν και ξένους εργάτες.

Για αυτούς που εμπίπτουν στην παραπάνω κατηγορία, το εισόδημα τους υπολογίζεται αθροιστικά για κάθε κλάδο γεωργικής εκμετάλλευσης. Για κάθε τομέα παραγωγικής δραστηριότητας (φυτική, ζωική κλπ) υπάρχει ένα ποσό καθαρού γεωργικού εισοδήματος. Παραδείγματος χάρη, για κάθε στρέμμα ή για ζώο που πρέπει να δηλωθεί υπάρχει ένα σταθερό ποσό εισοδήματος το οποίο πολλαπλασιάζεται με τον αριθμό στρεμμάτων ή ζώων αντίστοιχα και έπειτα μπαίνει αθροιστικά στη δήλωση.

Τέλος οι αγροτικές ενισχύσεις και οι επιδοτήσεις, δεν φορολογούνται αλλά μπορούν να συμπεριληφθούν σαν τεκμήρια στην φορολογική δήλωση.
http://www.skala-lakonias.net/

Τρίτη 16 Φεβρουαρίου 2010

Προληπτική Ιατρική στο Δήμο Σκάλας

Στο πλαίσιο προληπτικής ιατρικής και σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία, ο Δήμος Σκάλας παρέχει -μέσω της Κοινωφελούς του Επιχείρησης- δωρεάν εξετάσεις στις δημότισσες ηλικίας 40 έως 70 ετών, με σκοπό την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση καρκίνου. Ειδικότερα, όσες δημότισσες επιθυμούν, θα έχουν τη δυνατότητα να υποβληθούν σε προληπτικό έλεγχο που αφορά:
στο μαστό (με ψηφιακή μαστογραφία) στον τράχηλο της μήτρας, με το τεστ Παπανικολάου Στο παχύ έντερο, με το Τεστ της μικροσκοπικής αιμορραγίας από το τοίχωμα του παχέος εντέρου στα κόπρανα και το τεστ αυτό λέγεται Haemoccult Test.

Σημειώνεται ότι, οι γυναίκες οι οποίες θα υποβληθούν στις ανωτέρω εξετάσεις θα πρέπει να μην έχουν συμπτώματα, δηλαδή να μην έχουν χειρουργηθεί για καρκίνο Μαστού, Τραχήλου Μήτρας και Παχέος Εντέρου, καθώς η παρακολούθηση των ατόμων αυτών, γίνεται από τους ΘΕΡΑΠΟΝΤΕΣ ιατρούς τους και ΟΧΙ από το ΚΕΝΤΡΟ.

Οι παραπάνω εξετάσεις θα πραγματοποιηθούν στο ΚΕΝΤΡΟ ΠΡΟΛΗΨΗΣ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗΣ ΔΙΑΓΝΩΣΗΣ ΚΑΡΚΙΝΟΥ στις 13, 14 και 26 Μαΐου - ώρα 9 π.μ., στην Αθήνα.

Τα έξοδα μετακίνησης των δημοτισσών θα καλύψει η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα τηλ.: 2735360038 και 2735360022.

Ο Δήμος Σκάλας επιδεικνύοντας ευαισθησία, δίνει από την πρώτη στιγμή βαρύτητα στον κρίσιμο τομέα της υγείας και συνεχίζει την αξιόλογη πρωτοβουλία, εισάγοντας νέα προγράμματα τόσο στην υγεία όσο και τον εθελοντισμό.

Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

ΗΛΕΚΤΡΟΦΩΤΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΤΑΔΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ

Την Τρίτη 12 Ιανουαρίου 2010, πληροφορηθήκαμε με μεγάλη μας λύπη τη διάλυση της εργολαβίας γα τον ηλεκτροφωτισμό του Δημοτικού Σταδίου Σκάλας.
Πληροφορηθήκαμε την ακύρωση των διαδικασιών ενός ήδη δημοπρατημένου έργου πνοής, που αφορά αν μη τι άλλο, σε νέους ανθρώπους και γενικότερα τον αθλητισμό μιας έντονα παραμελημένης περιοχής.
Μιας περιοχής που κατά καιρούς έχει γνωρίσει κατά κόρον την αδικία, οι νέοι της οποίας δεν έχουν εναλλακτικές λύσεις, ενώ η μάστιγα των ναρκωτικών τους έχει πλήξει σε πολύ υψηλά ποσοστά.
Σε αυτή την κοινωνία που όλοι μαζί πασχίζουμε –ακολουθώντας ο καθείς τις δικές του πολιτικές διαδρομές- να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής των ανθρώπων και ιδίως των νέων που ασχολούνται με τον αθλητισμό, μια τέτοια απόφαση κατακεραυνώνει όλες μας τις πολιτικές ενέργειες και τα πιστεύω και πάνω από όλα αφήνει άναυδα τα παιδιά μας, τη νέα γενιά. Αξίζει, επίσης, να σημειωθεί ότι, στο Δημοτικό Στάδιο Σκάλας εξυπηρετούνται καθημερινά πάνω από εκατό (100) αθλητές, ενώ παράλληλα προπονούνται περισσότερα από εκατόν πενήντα (150) παιδιά – μέλη των σωματείων του δήμου. Ταυτόχρονα, λειτουργούν τμήματα – προ παίδων – παίδων, στίβου και μαζικού αθλητισμού.
Επιπροσθέτως, το Στάδιο φιλοξενεί την ομάδα βόλεϋ κορασίδων της περιοχής, αθλητές Πανελλήνιας Κλίμακας, καθώς επίσης μέλη Εθνικών Ομάδων.
Παρακαλώ όπως επανεξετάσετε το αίτημά σας κι επιτρέψετε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της εργολαβίας, προς όφελος και μόνο των νέων ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής της Σκάλας Λακωνίας.
Ο πρόεδρος της Επιτροπής Σταδίου
Χρήστος Αναγνωστάκος

Κυριακή 14 Φεβρουαρίου 2010

Η άποψη μου για τα πολιτιστικά δρώμενα του δεκαημέρου !!

Αρκετά τα σχόλια υπήρξαν σχετικά με το καρναβάλι της Σκάλας με το αν ήταν επιτυχημένο ή όχι και πόσα άρματα συμμετείχαν κλπ.
Κοινώς γνωστό πλέον είναι ότι το καρναβάλι της Σκάλας ήταν καταδικασμένο, κυρίως από την αδιαφορία του κόσμου και της νεολαίας ιδιαίτερα που δεν συμμετέχει σε εκδηλώσεις του δήμου όπως και στο καρναβάλι.
Αρκετοί δημότες επιρρίπτουν ευθύνες στην δημαρχιακή αρχή για το φετινό καρναβάλι. Μην ξεχνάμε όμως τον άσχημο καιρό, της Κυριακής όπου έβρεχε μέχρι την 15:00 ώρα, μην ξεχνάμε την οικονομική κρίση που υπάρχει , πόσο ωραίο θα ήταν αν ξοδευόντουσαν αρκετές χιλιάδες ευρώ μόνο για 2 ώρες παράσταση? τέλος όμως όπως και να είναι, οι απόψεις και οι κριτικές των δημοτών είναι σεβαστές και πρέπει εισακούονται και να αξιολογούνται
Πρέπει πρώτα να γίνουμε πραγματικοί ενεργοί δημότες και ενεργοί πολίτες, με λόγο και πράξεις, στα κοινά προβλήματα του τόπου μας, για να μπορέσουμε να ανεβάσουμε τον πήχη ποιο ψηλά.
Οι αγώνες δεν γίνονται από τους καναπέδες και στα καφέ, αλλά με την ενεργή συμμετοχή, Κατά καιρούς βλέπουμε διάφορα γκρουπ ομάδες {fb - hi5} ή συλλόγους ή φορείς να εκδηλώνουν το ενδιαφέρον τους η την αγάπη τους για τα προβλήματα του τόπου καταγωγή τους ή για άλλα θέματα, αλλά μόνο για χάρη εντυπωσιασμού και τίποτε άλλο.
Αλήθεια που είναι οι σύλλογοι? αλλά και αυτοί έχουν χάσει τη πολιτιστική τους ταυτότητα και για το μόνο που ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται είναι τα πανηγύρια με σκοπό την είσπραξη χρήματος, και την αυτοπροβολή.
Πρόσφατο παράδειγμα ο σύλλογος ΝΕΟΙ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ στην εκδήλωση της κοπής πίτας τους, το Σάββατο 6-02-10 τιμώμενο πρόσωπο ήταν η ηθοποιός Βάνα Μπάρμπα,το σύμβολο του sex και παράλληλα έγινε πασαρέλα νυφικών,
Το άκρον άωτον της ιστορίας είναι το μαζί με τη Βάνα Μπάρμπα τίμησαν την μαθήτρια Μαριλένα Κατσάπη και το δάσκαλο Παναγιώτη Καραμούζη για το πρώτο βραβείο που απέσπασε στο ΑΘΛΟΝ ΠΟΙΗΣΕΩΣ που πραγματοποιείτε κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα εις ένδειξη μνήμης των Ελλήνων Μαρτύρων του Ολοκαυτώματος των Καλαβρύτων .
Λίγο σεβασμό και λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2010

ΑΠΟΚΡΙΑ: Πανάρχαιη γιορτή υποδοχής της άνοιξης

«Εψόφισ' ο Λοκάνικος,/ ψυχομαχάει ο Τύρος./ Κι η Βρούβα νη παλιόβρουβα/ στέκεται στην καβάλα/ να πέσει στην τσουκάλα», τραγουδούσαν, σαν σήμερα, τρώγοντας και πίνοντας οι καρναβαλιστές στην Πελοπόννησο. Στη Φθιώτιδα, στο γιορτάσι της Τυρινής, τραγουδιόταν και το τραγούδι της Καθαρής Δευτέρας: «Τ' ακότε τι παράγγειλεν η Καθαρή Δευτέρα;/ Πέθανε ο Κρέος, πέθανε, ψυχομαχάει ο Τύρος,/ σηκώνει ο Πράσος την ουρά κι ο Κρέμμυδος τα γένια./ Μπαλώστε τα σακούλια σας, τροχίστε τα λεπίδια/ και στον τρανό τον πλάτανο να μάσουμε στεκούδια».

Αυτά τα λέγαν τότε, που το καρναβάλι δεν ήταν «πολιτιστική» βιτρίνα δήμων και μπίζνα διαφημιζόμενων εταιριών, εμπόρων μαζικής παραγωγής τυποποιημένων καρναβαλίστικων κοστουμιών, εταιριών μηχανημάτων ήχου, κλπ., κλπ. Τα λέγαν, τότε, που καρναβάλι σήμαινε δημιουργικό, αυθεντικά λαϊκό, γνήσιο ελληνικό γλέντι κι όχι «μαϊμού» που δηλώνεται «εφάμιλλο» του καρναβαλιού του μακρινού Ρίο.


Τα παραδοσιακά καρναβαλίστικα έθιμά μας έρχονταν από τα βάθη των αιώνων και συνέθεταν έναν Υμνο για την άνοιξη της φύσης και της ζωής. Ο λαός μας μπορούσε να γλεντά τον ερχομό της νιας ζωής ακόμα και στις μεγάλες φτώχειες του, ακόμα και με ξερό ψωμί: «Αποκριές τις λέγαν/ και ξερό ψωμί ετρώγαν», τραγουδούσαν οι αυτοσχέδια μασκαρεμένοι και μη καρναβαλιστές. Τραγούδι αλληλοπεριπαικτικό έκαναν τη φτώχεια τους: «Προφωνούσιμη βδομάδα,/ προφωνέσου νοικοκύρη,/ κι αν δεν έχει το πουγκί σου,/ πάρε πούλα το βρακί σου».

Στα πανάρχαια καρναβαλίστικα έθιμα του τόπου μας και όχι στα κακόγουστα κοσμοπολίτικα των ημερών μας ταξιδέψαμε τους φίλους του ΧΟΡΕΥΤΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΣΚΑΛΑΣ την Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου.



Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2010

«Λακωνικό Καρναβάλι» Δήμου Σκάλας Ο θεσμός που έκλεψε και φέτος την παράσταση


Με μεγάλη επιτυχία και… ως εκ θαύματος χωρίς βροχή, πραγματοποιήθηκε το «λακωνικό καρναβάλι» της Σκάλας, την Κυριακή 7 Φεβρουαρίου, παρά τις αντίξοες καιρικές συνθήκες που έπλητταν τις τελευταίες μέρες το νομό μας.
Ο καιρός στάθηκε, ευτυχώς, σύμμαχος των καρναβαλιστών, οι οποίοι έδωσαν και φέτος το δυναμικό παρόν, παρελαύνοντας στον κεντρικό δρόμο της πόλης, από τις 4 έως τις 5.30΄περίπου το απόγευμα.
Ο βασιλιάς καρνάβαλος και οι υπήκοοί του, έκλεψαν και φέτος την παράσταση, κερδίζοντας το απλόχερο χειροκρότημα των χιλιάδων επισκεπτών από όλη τη Λακωνία, οι οποίοι αψηφώντας τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες, κατέκλυσαν και φέτος την πόλη της Σκάλας.
Με τη συνοδεία δυνατής μουσικής και μιας εκρηκτικής διάθεσης, είκοσι σε σύνολο άρματα και πεζά προσέδωσαν στη Σκάλα ζωντάνια και χρώμα αποκριάς.
«Πειρατές της Καραϊβικής, Άνοιξη, Σκιάχτρα, Μαζορέτες, Κλόουν, Ταυρομάχοι, Σπανιόλες, Καουμπόηδες, Ινδιάνοι, Χάρυ Πότερ, κλπ» ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που σατίρισαν οι καρναβαλιστές της Σκάλας, ενώ από το σκηνικό, δεν θα μπορούσε βέβαια να λείψει, το αχτύπητο δίδυμο Πετρούλας και Αφρούλας –γνωστές από την παρουσίαση του δελτίου καιρού γνωστού καναλιού- αλλά επίσης και το θέμα που απασχολεί έντονα το χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και ακούει στο όνομα «Καλλικράτης»!
Την παρουσίαση του καρναβαλιού επιμελήθηκαν οι κκ. Δημήτριος Διαμαντάκος –δημοτικός σύμβουλος και Νεκταρία Λυμπέρη –γραμματέας του ΔΣ της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σκάλας.
Άφθονο γέλιο, λοιπόν, ξεφάντωμα και πολύ…θέαμα είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν όσοι παρευρέθησαν στην όμορφη αυτή διοργάνωση, η οποία ολοκληρώθηκε με ζωντανή μουσική υπό τους ήχους της ορχήστρας του κέντρου «ΗΧΟΔΡΟΜΙΟ», στην Πλατεία Πηγών Σκάλας.
Την εκδήλωση τίμησαν μεταξύ άλλων ο βουλευτής ΝΔ Λακωνίας κ. Αθανάσιος Δαβάκης, ο νομάρχης Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Φούρκας, ο αντινομάρχης Λακωνίας κ. Παναγιώτης Φαρλέκας, ο δήμαρχος Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Θεανώ Παπαφάγου, οι αντιδήμαρχοι κκ. Γεώργιος Σταυράκος και Παναγιώτης Λυμπέρης, ο δήμαρχος Γυθείου κ. Συμεών Χατζηχαραλάμπους, ο δήμαρχος Μυστρά κ. Δημήτριος Αποστολάκος, ο δήμαρχος Θεραπνών κ. Ιωάννης Ράλλης, ο δήμαρχος Νιάτων κ. Γεώργιος Ντόβολος, ο αντιδήμαρχος Σπαρτιατών κ. Χρήστος Κανακάκος, ο αντιδήμαρχος Έλους κ. Ιωάννης Πλατανίτης, νομαρχιακοί ,δημοτικοί και τοπικοί σύμβουλοι, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας κ. Γεώργιος Μαρουδάς, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Λακωνίας κ. Κωνσταντίνος Πανδής, ο διοικητής του Νοσοκομείου Μολάων κ. Μάριος Μαρσινόπουλος και πλήθος κόσμου.
Εξάλλου, η διοργανώτρια Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση είχε πραγματοποιήσει τις προηγούμενες ημέρες μια πλούσια σειρά εκδηλώσεων για τον εορτασμό της αποκριάς, πρωταγωνιστές των οποίων υπήρξαν και φέτος τα παιδιά.
Ειδικότερα, την Τσικνοπέμπτη 4 Φεβρουαρίου, οι δημότες της Σκάλας αλλά και όλοι όσοι παρέστησαν στην Πλατεία Πηγών, απήλαυσαν τους μαθητές της Σχολής Χορού «Χριστιάνου – Μαραβέλια», οι οποίοι προσέφεραν μοναδικό θέαμα με τις χορευτικές τους ικανότητες.
Μοναδική όμως, ήταν και η εικόνα των μελών του Χορευτικού Ομίλου Σκάλας, οι οποίοι, την επομένη -Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου- «πλημμύρισαν» αφενός με την παρουσία τους την Πλατεία Πηγών, εντυπωσιάζοντας αφετέρου το κοινό με τις πανέμορφες χορευτικές φιγούρες τους, υπό τους ήχους παραδοσιακών αποκριάτικων τραγουδιών.
Μικροί και μεγάλοι έστησαν το περίφημο «γαϊτανάκι», μυώντας τον κόσμο που παρακολουθούσε με ενδιαφέρον, στο πνεύμα της αποκριάς.
Το Σάββατο 6 Φεβρουαρίου ,δε, οι μαθητές του Δήμου Σκάλας ξεχύθηκαν στους δρόμους της πόλης για την εξεύρεση του χαμένου θησαυρού. Πρόκειται για ένα παιχνίδι άρρηκτα συνδεδεμένο με την αποκριά και το Καρναβάλι στο Δήμο Σκάλας, που δεν αφήνει αδιάφορα τα νέα παιδιά.
Το ίδιο βράδυ ακολούθησε πάρτι μασκέ και δυνατή μουσική, επίσης στην Πλατεία Πηγών. Ο dJ Σπύρος διασκέδασε τους μικρούς φίλους, ενώ το αποκριάτικο πρόγραμμα διήρκεσε έως αργά το βράδυ.
Με ξεφάντωμα, χορό, αμείωτο κέφι, διασκέδαση και ατελείωτη μουσική γιόρτασε και φέτος ο Δήμος Σκάλας την αποκριά, στο πλαίσιο μιας διοργάνωσης που θα μείνει, αν μη τι άλλο, αξέχαστη!
Νεκταρία Λυμπέρη

Σάββατο 6 Φεβρουαρίου 2010

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΠΕΣΟΝΤΩΝ ΣΤΟ ΚΑΘΗΚΟΝ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ


Μνημόσυνο υπέρ των πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών τελέσθηκε σήμερα πρώτο Ψυχοσάββατο των Αποκριών, στον Ιερό Ναό Αγίας Τριάδας Σκάλας, όπως και κάθε χρόνο, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου και με συν λειτουργούς τους ιερείς Σκάλας Χρυσικάκο Ευστράτιο και Λέκκα Γεώργιο.
Παρόντες στην εκδήλωση αυτή του Δήμου Σκάλας με συνεργασία της Ένωσης Αστυνομικών Λακωνίας, ήταν ο βουλευτής Δαβάκης Αθανάσιος, εκπρόσωπος του Νομάρχη Λακωνίας Φωτεινάκος Γεώργιος, η Νομαρχιακή σύμβουλος Δεντάκου Ελένη, ο αντιδήμαρχος Σκάλας Σταυράκος Γεώργιος, η πρόεδρος του Δ.Σ Παπαφάγου Θεανώ, η Δ.Σ Μαστρογιαννάκου Δήμητρα ο Δ.Σ Διαμαντάκος Δημήτριος, εκπρόσωπος του Δήμου Σπάρτης Σμυρνιός Γεώργιος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων Φωτόπουλος Χρήστος, ο Πρόεδρος της Ένωσης αστυνομικών Λακωνίας Μπακάρας Γρηγόρης, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Α Τζανάκος Γιάννης, εκπρόσωπος της ένωσης αποστράτων Λακωνίας Στρατηγός ε.α Κοτσώνης Γεώργιος. Από την Φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ παρευρίσκοντο ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής περιφέρειας Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Τούζος Κωνσταντίνος, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Γεωργακόπουλος Βασίλειος, ο Δ/της Α.Τ.Σκάλας Α/Υ Μαρουδάς Γεώργιος, ο Δ/της Α.Τ. Γυθείου Α/Υ Μητσέας Ηλίας , ο Δ/της Α.Τ.Σπάρτης Α/Υ Παπαγεωργίου Παναγιώτης και όλοι οι Δ/τες των Αστυνομικών Τμημάτων Λακωνίας καθώς και πλήθος κατώτερων Αστυνομικών όπως και αρκετοί πολίτες της Σκάλας αλλά και από όλη την Λακωνία.
Στην συνέχεια έγινε επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο μνημείο υπέρ πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών. Ο Δήμος Σκάλας παρέθεσε καφέ και μικρογεύμα στο Ξενοδοχείο ΟΑΣΙΣ.
Η Φιλαρμονική του Δήμου έδωσε ξεχωριστή όψη με τους ήχους της.
Τελετάρχης όλων των εκδηλώσεων αυτών ήταν ο Δ.Σ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ Δημήτριος

Παρασκευή 5 Φεβρουαρίου 2010

ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΝΟΜ/ΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

Κυρίες, κύριοι,

Καλείσθε σε συνεδρίαση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την 8 Φεβρουαρίου 2010 ημέρα Δευτέρα & ώρα 14.30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:

1ο Kατάρτιση προϋπ/σμού Ε.Φ. 390 έτους 2010

Εισηγητής: Π. Δήμας

2ο Συμμετοχή της Ν.Α. στην 3η γιορτή Λακωνικών προϊόντων στο Σύνταγμα

Εισηγητής:Γ. Φωτεινάκος

3ο Συνδρομή της Ν.Α. στο περιοδικό Πόλη & Πολιτική

Εισηγητής: Α. Τζανετέα

4ο Ορισμός μέλους του Ν.Σ. για την συμμετοχή του στην επιτροπή κίνησης

θαλασσίων μέσων αναψυχής – Καθορισμού παραλιών ως πολυσύχναστες

- κατοικημένες περιοχές-τοποθέτηση ναυαγοσωστών

Εισηγητής: Σ. Ζυγά

5ο Κατάρτιση προγ/τος ΚΑΠ 2010.

Εισηγητής: Π.Φαρλέκας

6ο Μεταφορά ταμειακών υπολοίπων προγ/τος ΟΣΚ

Εισηγητής: Α. Τζανετέα

7ο Συνδιοργάνωση εκδήλωσης με σύλλογο γεωπόνων & άλλους φορείς

με θέμα: Νέοι εχθροί των φοινικοειδών, πρόληψη- διάγνωση- αντιμε-

τώπιση

Εισηγητής: Π. Μπαρμπαγιάννης

8ο ΄Εγκριση προγράμματος έργων & εργασιών δημόσιας δασοπονίας

έτους 2010.

Εισηγητής: Ν. Μηλιάκος

9ο Γνωμοδότηση του Ν.Σ. για την σκοπιμότητα επενδύσεων

Εισηγητής: Π. Φαρλέκας

10ο Aνάθεση έργου: Ανανέωση-επικαιροποίηση της ιστοσελίδας της Ν.Α.

Εισηγητής:Σ. Ζυγά

11ο Aνάθεση έργου: Διερεύνηση-τρόπου ανάπτυξης αίθουσας σε πολυ-

πολιτισμικό κέντρο.

Εισηγητής:Π. Μπαρμπαγιάννης

12ο Αναμόρφωση προϋπ/σμού Ε.Φ. 072

Εισηγητής: Π. Δήμας

13ο΄Εγκριση μετακινήσεων εκτός έδρας του Νομάρχη

Εισηγητής: Η. Μυλωνάκος

Ο Πρόεδρος Ν.Σ.

Νικόλαος Καλογεράκος

Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2010

Νέες τιμές διοδίων Κορίνθου-Τρίπολεως

Νέες τιμές αλλά και αλλαγές θα τεθούν σε εφαρμογή από τις 3 Μαρτίου στους σταθμούς διοδίων στην εθνική οδό . Οι οδηγοί θα πληρώνουν στο Σπαθοβούνι και τη Νεστάνη, σε κάθε κατεύθυνση. Σήμερα όσοι κινούνται προς Καλαμάτα πληρώνουν μόνο στο Σπαθοβούνι, ενώ όσοι κατευθύνονται προς Αθήνα μόνο στη Νεστάνη.

Η εταιρεία «Μορέας» αναφέρει ότι οι τιμές επιμερίστηκαν στους δύο σταθμούς και μειώθηκαν κατά 4% έως 7%, ανάλογα με την κατηγορία του οχήματος. Αρμόδιοι της κοινοπραξίας μάς ενημέρωσαν ότι αυτό προβλέπεται από τη σύμβαση παραχώρησης, με το δεδομένο ότι είναι έτοιμο το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής Κόρινθος - Τρίπολη.

Δεν μπορούσαν ωστόσο να μας εξηγήσουν γιατί οι οδηγοί θα πληρώνουν λιγότερο τώρα που ο αυτοκινητόδρομος έχει βελτιωθεί, ούτε ήταν σε θέση να μας απαντήσουν αν προβλέπονται νέες αυξήσεις μέσα στο 2010. Πάντως όσα Ι.Χ. κατευθύνονται προς ενδιάμεσους προορισμούς, π.χ. Ναύπλιο, σήμερα πληρώνουν στο Σπαθοβούνι 2 ευρώ μόνο στη μία κατεύθυνση. Από τις 3 Μαρτίου θα πληρώνουν ένα ευρώ προς κάθε κατεύθυνση, δηλαδή και πάλι 2 ευρώ.

Στα τέλη Μαρτίου πάντως προβλέπεται να δοθεί στην κυκλοφορία ένα καινούργιο τμήμα μήκους 14 χλμ. στο τμήμα Αθήναιο - Λεύκτρο, με το οποίο παρακάμπτονται οι στροφές της Μεγαλόπολης και μειώνεται ο χρόνος ταξιδιού κατά 15 λεπτά.

Στο τέλος Αυγούστου θα είναι έτοιμο άλλο ένα τμήμα, στο Καλογερικό, κοντά στην Τρίπολη. Σε αυτό το κομμάτι προβλέπεται να λειτουργήσει νέος σταθμός διοδίων.

Υπενθυμίζεται ότι οι οδηγοί που διαθέτουν πομποδέκτες της Αττικής οδού μπορούν να τους χρησιμοποιούν και στην εθνική οδό Κορίνθου - Τρίπολης.πηγη

Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου 2010

5,5 κιλά χασίς στην ΣΠΑΡΤΗ

Μια γυναίκα, που κρυβόταν πίσω από την διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων ακατέργαστης ινδικής κάνναβης στην Σπάρτη, έπεσε στα χέρια της τοπικής Αστυνομίας χάρη στην πληροφορία που έδωσε άνθρωπος από το περιβάλλον της!

Οι αστυνομικοί της Ασφάλειας Σπάρτης εντόπισαν την κατοικία της Ελληνίδας σε κεντρικό σημείο της πόλης και το έθεσαν υπό παρακολούθηση. Όταν βεβαιώθηκαν ότι η ένοικος βρισκόταν μέσα, έκαναν έφοδο παρουσία εισαγγελέα, ερεύνησαν το σπίτι και ανακάλυψαν μια σακούλα που περιείχε 5,5 κιλά χασίς.

Ωστόσο, η σύλληψη κρατήθηκε μυστική αφού οι αστυνομικοί συνεχίζουν τις έρευνες αναζητώντας τους συνεργάτες της γυναίκας που της προμήθευαν τα ναρκωτικά, καθώς και τα «βαποράκια» που είχαν αναλάβει τη διανομή στα στέκια τοξικομανών της Σπάρτης και των γύρων περιοχών.ΠΗΓΗ