Τετάρτη 31 Μαρτίου 2010

Δωρεάν συμμετοχή και για παιδιά ή και οικογένειες αγροτών

Ανακοινώθηκε από το Υπ.ΑΑΤ το πρόγραμμα λειτουργίας παιδικών κατασκηνώσεων για το 2010 στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά (από 7 έως 15 ετών) των υπαλλήλων ή συνταξιούχων του υπουργείου, καθώς και αγροτών (γεωργών, κτηνοτρόφων, δασεργατών και ψαράδων) από όλη τη χώρα.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης οι κατασκηνωτικές περίοδοι είναι: από 21 Ιουνίου μέχρι 9 Ιουλίου, από 9 Ιουλίου μέχρι 26 Ιουλίου, από 26 Ιουλίου μέχρι 13 Αυγούστου και από 13 Αυγούστου μέχρι 30 Αυγούστου. Μετά το τέλος και της τελευταίας περιόδου θα λειτουργήσει η περίοδος των οικογενειών από 2 έως 20 Σεπτεμβρίου με την παραχώρηση των εγκαταστάσεων για φιλοξενία χωρίς καμία επιβάρυνση, εφόσον θα υπάρξει ενδιαφέρον.
Η μεταφορά των κατασκηνωτών και στελεχών γίνεται με μέριμνα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, με πούλμαν που μισθώνονται από αυτό, μόνο από το Κεντρικό Κτίριο του Υπουργείου (Αχαρνών 2 - Αθήνα) μέχρι την κατασκήνωση στο Σούνιο και επιστροφή τους στο Υπουργείο. Η εκκίνηση των πούλμαν θα γίνεται στις 7.00 π.μ., την καθορισμένη ημερομηνία έναρξης της κατασκηνωτικής περιόδου.πηγη

Πασχαλινό Μήνυμα Νομάρχη Λακωνίας

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος παρακολουθούμε με κατάνυξη την εξέλιξη του Θείου Δράματος που κορυφώνεται με την πορεία του Κυρίου μας στον Γολγοθά και την Σταύρωση. Αναμένουμε την Ανάσταση του Θεανθρώπου, την ύψιστη γιορτή της χριστιανοσύνης, που σηματοδοτεί για όλους μας την αναγέννηση και τη λύτρωση, την επικράτηση της αγάπης και της ζωής, στο θάνατο.
Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου το μήνυμα της Ανάστασης να αποτελέσει πηγή αισιοδοξίας και ελπίδας για όλους τους συμπολίτες μας τις δύσκολες αυτές μέρες.
Θα ήθελα ακόμα να ευχηθώ σε όλους τους συμπατριώτες μας, όπου κι αν βρίσκονται, οικογενειακή και προσωπική υγεία και ευτυχία και προπαντός αγάπη.
Καλή Ανάσταση και Καλό Πάσχα.

Κυριακή 28 Μαρτίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2ο ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΚΑΛΑΣ


Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η θεατρική παράσταση που πραγματοποίησε το 2ο Δημοτικό σχολείο Σκάλας για την εθνική μας επέτειο ,στις 24 Μαρτίου 2010 το βράδυ στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου. Οι μαθητές της Ε΄και ΣΤ΄τάξης ανέβασαν το έργο:
Η ΗΡΩΙΔΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ
Πρωτεργάτες και υπεύθυνοι ήταν οι δάσκαλοι Παναγιώτης Κουτσοβασίλης και Γιάννης Αρκούδης που με πολύ μεράκι εργάστηκαν μαζί με τα παιδιά για την επιτυχία της παράστασης.
Τα υπέροχα σκηνικά ,που απέδιδαν πιστά το αρχοντικό της Μπουμπουλίνας και σε μετέφεραν στο κλίμα της εποχής καθώς και η απόδοση των ρόλων από τους μαθητές, καθήλωσαν τους θεατές που είχαν κατακλείσει την αίθουσα. Οι παραδοσιακές στολές του Χορευτικού ομίλου Σκάλας και τα επιλεγμένα μουσικά κομμάτια συνέβαλαν στην επιτυχία.
Αξίζει να σημειωθεί η συλλογικότητα και συνεργασία μεταξύ των δασκάλων του συγκεκριμένου σχολείου που ήταν εμφανής τόσο κατά τις προετοιμασίες όσο και κατά τη διάρκεια της παράστασης όπως τονίστηκε και από το διευθυντή του σχολείου.
Συγκινητική ήταν η προσφορά εξωσχολικών παραγόντων και φορέων. Καταστήματα και σπίτια άνοιξαν τις πόρτες τους και δάνεισαν πολύτιμο υλικό. Αφανής ήρωας της όλης προσπάθειας ήταν ο Παναγιώτης Παυλάκης από την Απιδιά ο οποίος παρείχε τεράστια τεχνική στήριξη αφιλοκερδώς και βοήθησε σημαντικά τους δασκάλους
Συγχαρητήρια σε όλους ,γιατί το πιο σπουδαίο απ'όλα η επιτυχία σφραγίστηκε με το χαμόγελο και τον ενθουσιασμό των παιδιών.
Με τέτοιες δραστηριότητες η Ελλάδα δε χάνει την πολιτιστική της ταυτότητα.

Πέμπτη 25 Μαρτίου 2010

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Με λαμπρότητα εορτάσθηκε στη Σκάλα η επέτειος της 25ης Μαρτίου 1821.. Στις 10:00 π.μ. ετελέσθει δοξολογία στον ιερό ναό της Αγιας Τραδας και στη συνέχεια μετέβησαν στην Πλατεία των Πηγών όπου εψάλλει επιμνημόσυνη δέηση από τους εφημέριους π. Ευστράτιο Χρυσικάκο και τον π. Γεώργιο Λέκκα.
Στη συνέχεια κατετέθησαν στεφάνια από τον δήμαρχο Σκάλας κ. Γρυπιώτη Ιωάννη, τον διοικητή του ΑΤ Σκάλας κ. Μαρουδά Γεώργιο, από τον εκπρόσωπο της Εθνικής Αντίστασης κ Χούμπαυλη Στέφανο, από τους διευθυντές των Δημοτικών σχολείων, από την διευθύντρια του Γυμνασίου κ. Κορμπάκη, από την διευθύντρια του Λυκείου κ. Βασιλακάκου και εκπρόσωπο του εσπερινού Γυμνασίου .
Ακολούθησε η απαγγελία ποιημάτων από τους μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου.
Στη συνέχεια εκφώνησε το πανηγυρικό της ημέρας η εκπαιδευτικός του Γυμνασίου Σκάλας κ. Μιχελάκου Αφροδίτη.
Μετά την ανάκρουση του Εθνικού Υμνου από τη φιλαρμονική του δήμου, ακολούθησε η καθιερωμένη μαθητική παρέλαση στο κεντρικό δρόμο.
Μετά το τέλος της παρελάσεως πραγματοποιήθηκαν στη πλατεία των Πηγών παραδοσιακοί χοροί από τους μαθητές. Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου Σκάλας.
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ.

Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010

Πελοποννησιακοί Αγώνες Πετοσφαίρισης

Η Ένωση Πετοσφαίρισης Πελοποννήσου και ο Δήμος Σκάλας συνδιοργανώνουν την τελική φάση (FINALΕ FOUR), πρωταθλήματος παίδων Πελοποννήσου, την 30η και 31η Μαρτίου.
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο Κλειστό Γυμναστήριο Βλαχιώτη τη Μ. Τρίτη στις 6 και στις 8 το απόγευμα, ενώ ο τελικός, την επομένη στις 3μ.μ.
Οι ομάδες που θα λάβουν μέρος είναι εξής: «Ε.Α.Π.» (ΠΑΤΡΑΣ), «ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ», «Γ.Σ. ΑΡΓΟΥΣ» και «ΚΑΛΑΜΑΤΑ 80».
Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Αναφορά – Καταγγελία Των κατοίκων - πολιτών του τ.δ. Έλους Δ. Έλους Λακωνίας

ΠΡΟΣ
Τον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης Λακωνίας.

Αξιότιμε κ. Εισαγγελέα
Tον τελευταίο καιρό στο Έλος Λακωνίας έχει συγκεντρωθεί και μένει μεγάλος αριθμός αλλοδαπών υπηκόων Πακιστάν σε οικίες εντός του χωριού καθώς και σε στάβλους στα γύρω κτήματα και συγκεκριμένα σε οικίες ιδιοκτησίας των ΒΑΣΙΛΑΚΑΚΟΥ Βασιλείου του Νικολάου, ΔΡΙΜΟΝΑΚΟΥ Στυλιανού του Παναγιώτη, ΔΡΙΜΟΝΑΚΟΥ Χρήστου του Παναγιώτη, ΚΑΤΕΧΟΥ Γεωργίου του Λεωνίδα, ΚΛΑΨΗ Δημητρίου του Βενέτη, ΜΑΝΩΛΑΚΟΥ Γεωργίου του Δημητρίου, κληρονόμων ΤΑΒΟΥΛΑΡΗ Βασιλείου και ΤΖΑΜΟΥΡΗ Γεωργίου του Στυλιανού, ίσως και σε άλλες, με αποτέλεσμα τη δημιουργία πολλών προβλημάτων και διάπραξη ποινικών αδικημάτων από αυτούς σε βάρος των κατοίκων του χωριού.
Φανταστείτε με βάση των αριθμό των καταλυμάτων για τι πληθυσμό μιλάμε, όταν είναι γνωστός σε όλους ο τρόπος με τον οποίο διαμένουν, κυριολεκτικά ο ένας πάνω στον άλλο.
Στο χωριό πλέον έχει δημιουργηθεί σοβαρότατο πρόβλημα δημόσιας τάξης και υγείας. Έχουν γίνει εκ μέρους των πακιστανών επιθέσεις με μαχαίρια σε γυναίκες νέες και ηλικιωμένες με σκοπό τη συνουσία, θώπευση γυναίκας, λεκτικές προκλήσεις για συνουσία σε γυναίκα, βιασμός και κακοποίηση αιγοπροβάτων, εμφανή συνουσία μεταξύ τους και λοιπών άσεμνων χειρονομιών εντός άκτιστων και μη περιφραγμένων χώρων και χέρσων κτημάτων, προσβάλλοντας έτσι τη δημόσια αιδώ και τα χρηστά ήθη. Όπως, επίσης, κλοπές πουλερικών και ζώων, θανάτωση και ημιτεμαχισμό ζώων.
Τα σκουπίδια δε και το ξεχείλισμα των βόθρων, το γεγονός ότι φτύνουν πάνω στους δρόμους που περνούν, ότι δεν πλένονται και πόσο μάλλον περισσότερο ότι πρόκειται για ανθρώπους που δεν είχαν και έχουν ούτε τη στοιχειώδη περίθαλψη υγείας, σαφώς και αποτελεί κίνδυνο υγείας για τους κατοίκους. Συχνές είναι δε οι επισκέψεις τους στο φαρμακείο του χωριού, όπου ζητούν να πάρουν φάρμακα προς αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.
Το αίσθημα ασφάλειας έχει κατακερματισθεί. Από νωρίς πλέον οι νοικοκυρές κλειδώνουν τις αυλόπορτες και η κυκλοφορία πεζών γυναικών και μικρών παιδιών σταματά, καθώς ελλοχεύει ο κίνδυνος και η λιγοστή αστυνομική δύναμη του τμήματος Βλαχιώτη αδυνατεί, παρά τις προσπάθειες που κάνει να λύσει το πρόβλημα, αν και όλη την ώρα το περιπολικό με το διοικητή του τμήματος βρίσκεται στο Έλος.
Τι θα γίνει αν τελικά βιαστεί κάποια γυναίκα ή παιδί; Τι παράδειγμα παίρνουν τα μικρά παιδιά, όταν βλέπουν άντρες να περπατούν χέρι - χέρι και να χαριεντίζονται σα να μη συμβαίνει τίποτα; Τι θα γίνει αν ξεσπάσει κάποια επιδημία; Πως θα εξιχνιαστούν διαπραχθέντα αδικήματα, όταν αυτά τελούνται από άτομα αγνώστων στοιχείων και δύσκολα αναγνωρίσιμων από τους παθόντες, μιας και μοιάζουν μεταξύ τους; Γιατί το κέντρο υποδοχής λαθρομεταναστών στη Σπάρτη να μη λειτουργεί; Το χωριό πλέον αμαυρώνεται και υφίσταται πλήρη υποβάθμιση. Τι θα γίνει ακόμα άραγε, τώρα που οι δουλειές λιγοστεύουν και θα αντιμετωπίσουν εντονότερα το πρόβλημα της σίτισης, και πόσο ακόμα να το πούμε λαϊκά θα αντέξουν τα κοτέτσια, οι στάβλοι και οι μπαξέδες λαχανικών; Πως θα προστατευθούν οι πολίτες και πως θα αντιδράσουν όταν τους πιάσουν να προξενούν ζημιές στις περιουσίες τους; Τα ως άνω γεγονότα και η αδυναμία των αρμοδίων αρχών μήπως οδηγούν τους πολίτες στο να πάρουν το νόμο στα χέρια τους;
Παρακαλούμε όπως οι διαμένοντες πακιστανοί στο χωριό ελεγχθούν για το αν πρόκειται για οικονομικούς μετανάστες ή λαθρομετανάστες, οι ενοικιάζοντας καταλύματα στους αλλοδαπούς ελεγχθούν εάν νομίμως προβαίνουν σε ενοικίαση αυτών, εάν οι ενοικιαζόμενοι χώροι πληρούν τους όρους υγιεινής και δεν είναι νοσογόνοι και επικίνδυνοι για τη δημόσια υγεία, όπως και κάθε δημόσια αρχή – υπηρεσία να κάνουν επιτέλους τις απαραίτητες ενέργειες αρμοδιότητάς τους.
Σ’ αυτό το σημείο θέλουμε να τονίσουμε ότι σίγουρα αποτελεί αναμφισβήτητο δικαίωμα ο κάθε πολίτης να διαχειρίζεται την περιουσία του όπως θέλει, όμως σε καμία περίπτωση δε μπορεί να δημιουργεί κοινωνικό πρόβλημα και να διαταράσσει την ζωή των γύρω του.
Παρακαλούμε πάρα πολύ για τα κατά νόμο.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ
1.Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
2.Υπουργείο Υγείας.
3.Βουλευτές Ν. Λακωνίας.
4.Περιφέρεια Πελοποννήσου.
5.Νομαρχία Λακωνίας.
6.Δήμο Έλους Λακωνίας
7.Α.Δ. Λακωνίας.
8.Α.Τ. Βλαχιώτη Λακωνίας.
9.Υγειονομική Υπηρεσία Σπάρτης.
10.Δ.Ο.Υ Σκάλας Λακωνίας.
11.Λακωνικά Μ.Μ.Ε.
ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ

Τρίτη 23 Μαρτίου 2010

ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ

Επανερχόμαστε με νεότερα από το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ που αφορά την περιοχή μας.
Η ονομασία του νέου δήμου που θα προκύψει θα είναι ΔΗΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ και θα συμπεριλαμβάνει τους υπάρχοντες δήμους ΣΚΑΛΑΣ – ΕΛΟΥΣ – ΚΡΟΚΕΩΝ – ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ – ΝΙΑΤΩΝ.
Με το νέο σχέδιο μάλλον, θα πάμε για τέσσερις δήμους και οι δήμοι, ΜΟΛΑΩΝ - ΑΣΩΠΟΥ - ΒΟΙΩΝ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ θα γίνουν ένας δήμος με ονομασία του νέου δήμου με κάθε επιφύλαξη θα είναι ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ ΛΙΜΗΡΑΣ.
Επίσης πρέπει να επισημάνουμε ότι οι φορείς της κοινότητας ΚΟΣΜΑ ΑΡΚΑΔΙΑΣ έχουν στείλει έγγραφο στο δήμο Σκάλας, με το οποίον. επιθυμούν τη συνένωση με τον δήμο Σκάλας, μιας και οι περισσότεροι κάτοικοι του Κοσμά διαμένουν και έχουν συμφέροντα στο δήμο Σκάλας, αλλά αυτό είναι λίγο δύσκολο και μάλλον θα ενταχθούν στο δήμο ΚΥΝΟΥΡΙΑΣ.
Όσο περνάνε οι μέρες το τοπίο αρχίζει και ξεκαθαρίζει .

«Γάζωσαν» με σφαίρες 25χρονο στην Σπάρτη

Σε προσωπικές διαφορές αποδίδει η Αστυνομία την απόπειρα δολοφονίας ενός 25χρονου στο οικισμό Ριβιώτισσα του δήμου Σπάρτης, σε ενέδρα θανάτου που έστησαν πέντε άτομα η ταυτότητα των οποίων είναι γνωστή και αναζητούνται.

Οι δράστες όρμησαν με αγροτικά φορτηγάκια χρήσης στον οικισμό και πυροβόλησαν με κυνηγετικά όπλα τον 25χρονο, τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι και στα πλευρά. Από τη βροχή πυρών που εξαπέλυσαν εναντίον του, προκλήθηκαν σημαντικές υλικές ζημιές σε αυτοκίνητα που βρίσκονταν σταθμευμένα στον χώρο.

Το θύμα μεταφέρθηκε σε νοσοκομείο, όπου νοσηλεύεται εκτός κίνδυνου και αποκάλυψε τα ονόματα των δραστών, που είναι δύο τσιγγάνοι 51 και 31 χρόνων και τρεις Έλληνες 26, 22 και 29 χρόνων οι οποίοι αναζητούνται. πηγη

Δευτέρα 22 Μαρτίου 2010

ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΡΑΓΚΙΟΖΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Μία παράσταση Καραγκιόζη από το ΛΑΪΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΚΙΩΝ που θα πραγματοποιηθεί στο πνευματικό κέντρο Σκάλας το Σάββατο 27 Μαρτίου

Κυριακή 21 Μαρτίου 2010

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ 2° ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΣΚΑΛΑΣ

Το 2° Δημοτικό Σχολείο Σκάλας σας προσκαλεί στη θεατρική παράσταση που ανεβάζουν οι μαθητές της Ε΄και της ΣΤ΄τάξης, με τίτλο:
<Η ΗΡΩΪΔΑ ΤΩΝ ΣΠΕΤΣΩΝ>>.
Η παράσταση θα δοθεί την Τετάρτη 24 Μαρτίου 2010 και ώρα 19:30, στη αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου
Η ιστοσελίδα μας θα είναι παρόν στην θεατρική παράσταση, με live webcam και φωτογραφικό υλικό .

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2010

ΣΧΕΔΙΟ ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΣΚΑΛΑΣ

Έως τα τέλη Μαρτίου ή τις αρχές Απριλίου θα δοθεί στη δημοσιότητα το τελικό σχέδιο του υπουργείου για τον νέο χάρτη της χώρας, ώστε να τεθεί σε διαβούλευση και να ψηφιστεί το σχετικό νομοσχέδιο μέσα στον Μάιο.
Αρχίζουν να διαρρέουν πληροφορίες για το σχέδιο ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ όσον αφορά το νομό Λακωνίας.
Οι δήμοι που θα προκύψουν θα είναι πέντε (5) και ύστερα από έγκυρες πηγές ξεκαθαρίζει το τοπίο στο δήμο ΣΚΑΛΑΣ.
Με το νέο σχέδιο προβλέπει την σύσταση του νέου δήμου, που θα περιλαμβάνει τους δήμους ΣΚΑΛΑΣ-ΕΛΟΥΣ-ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ-ΚΡΟΚΕΩΝ.
Η έδρα του δήμου από ότι διαφαίνεται θα είναι η ΣΚΑΛΑ, το μόνο που απομένει είναι η νέα ονομασία του δήμου .

ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΜΟΝ/ΣΙΑΣ & ΣΠΑΡΤΗΣ

Στην δύσκολη οικονομικά περίοδο που διανύουμε, κάπου κοντά μας υπάρχει ένας άνθρωπος που δυστυχεί και δεν έχει τα μέσα που χρειάζονται για να ανταπεξέλθει στις καθημερινές απαιτήσεις. Λογαριασμοί, οικονομικές υποχρεώσεις, φόροι, απολύσεις και ανέχεια δυσκολεύουν κάποιους συμπολίτες μας στο να προμηθευτούν ακόμη και τα βασικότερα καθημερινά αγαθά : Τα τρόφιμα!
Για τον λόγο αυτόν, ο Σύλλογος Γυναικών Στεφανιάς, οργάνωσε δράση Συλλογής Τροφίμων για το Ίδρυμα της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, το οποίο με την σειρά του θα τα διαθέσει σε άλλο δικό του ίδρυμα που χρειάζεται βοήθεια. Αυτός είναι ο σκοπός που το Διοικητικό Συμβούλιο του συλλόγου καλεί τους ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους πολίτες του Δήμου μας να συνδράμουν στην επίτευξη της δράσης και να βοηθήσουν στην συγκέντρωση αγαθών που θα γίνει στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου της Στεφανιάς Τα προσφερόμενα υλικά θα πρέπει να είναι συσκευασμένα και να αργεί η ημερομηνία λήξης τους. Ενδεικτικά αναφέρουμε ιδανικά είδη, όπως : παιδικές τροφές, γάλατα, όσπρια, κονσέρβες, μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι κ.λ.π. Η χρονική διάρκεια της προσφοράς και οι ώρες παράδοσης των τροφίμων, θα είναι από Δευτέρα 15 Μαρτίου έως Παρασκευή 19 Μαρτίου 2010 και ώρες από 6 έως 7 το απόγευμα.Καλός ο σκοπός, λίγο το κόστος. Αξίζει και μπορούμε όλοι να συνδράμουμε!
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ

Τετάρτη 17 Μαρτίου 2010

Η πραγματική έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 από τους Μανιάτες

Επετειακές εκδηλώσεις για την απελευθέρωση της Μάνης

Χρησιμοποιούσαν την λέξη "ΝΙΚΗ" και όχι "ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ" γιατί ως γνωστό η Μάνη ήταν πάντα ελεύθερη!!!

Για τις τελευταίες αυτές προετοιμασίες της κήρυξης της Επανάστασης του '21 ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου, γράφει: "Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της Επαναστάσεως, ο σπινθήρ της Ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου (1821) οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τουρκών." Πράγματι την 17ην Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη(είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών) και ορκίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Αγώνα, που το στήσανε προ του ιερού ναού των Ταξιαρχών "Νίκη ή Θάνατος", κηρύσσοντας την έναρξη της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια ξεκίνησαν για την Καλαμάτα ειδοποιώντας και τα λοιπά επαναστατικά στρατεύματα της Μάνης, όσα ευρίσκοντο εκτός της Αρεόπολης, να συγκεντρωθούν σε ορισμένα σημεία για να βαδίσουν όλοι μαζί προς κατάληψη και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο Ι. Θ. Κολοκοτρώνης στα Ελληνικά Υπομνήματα γράφει: "...κατά δε την 22ην Μαρτίου οι Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι και λοιποί πανστρατιά εισήλθαν εις Καλαμάς, ότε αμαχητεί παρεδόθη ο Βοεβόδας μεθ' όλων των εκεί ευρεθέντων Τούρκων υπέρ των 150..."
Από το Φωτάκο μαθαίνουμε πολλά ονόματα αγωνιστών που εισέβαλαν τότε στην Καλαμάτα:
"Πρώτοι λοιπόν εισήλθον κατά την 22αν Μαρτίου 1821 εις τας Καλάμας, οι Σταυριανός Καπετανάκης, Ιωάννης Ν.Καπετανάκης, Μιχαήλ Ν.Καπετανάκης, Ηλίας Π.Μαυρομιχάλης. Ταυτοχρόνως ήλθον ο Γαλάνης Κουμουνδουράκης, την δέ πρωίαν της 23ης Μαρτίου ήλθον ο Κατσής Μαυρομιχάλης, ο Ηλίας Κατσάκος-Μαυρομιχάλης, τη ιδία δε ημέρα ήλθον ο Γεώργιος Καπετανάκης, ο Ιωάννης Καπετανάκης, ο Παναγιώτης και Διονύσιος Μούρτζινοι, ο Παναγιώτης Μπουκουβαλέας, ο Γεώργιος Ντουράκης, ο Παναγιώτης Ντουράκης, ο Παναγιώτης Βενετσανάκος και άλλοι πολλοί. Αυτοί ήσαν με τον Θ.Κολοκοτρώνην. Ακολούθως ήλθον ο Πανάγος Κυβέλος, Νικόλαος Χριστέας, Ηλίας Χρυσοσπάθης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Κυριακούλης Κουτράκος, Χρισόδουλος Καπετανάκης, Κωνσταντίνος Πιεράκος, Δημήτριος Πουλικάκος, Θεόδωρος Μεσικλής, Ιωάννης Γρηγοράκης, ο Σκλαβούνος από τον Πύργο της Μάνης και ο Πιέρος Βοϊδής.
Να πως περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο Θ.Κολοκοτρώνης τα γεγονότα που ακολούθησαν:
" Εις τας 23 Μαρτίου επιάσαμεν τους Τούρκους εις την Καλαμάτα, τον Αρναούτογλου σημαντικόν Τούρκον της Τριπολιτσάς. Είμεθα 2000 Μανιάτες, ο Πετρόμπεης, ο Μούρτζινος, Κυβέλος. Δυτική Σπάρτη 100 ήτον οι Τούρκοι μαζεμένοι, ως 10.000 η φήμη τους μεγάλη. Η Ανατολική Σπάρτη εκινήθη την ίδια ώρα. Ο Τζαννετάκης με την Κακοβουλία εκκινήθη δια τον Μυστρά. Οι Τούρκοι της Μπαρδούνιας και Μυστρά υπάγουν, τραβιούνται εις την Τριπολιτσά. Οι Τούρκοι είχαν βάλει την υποψία, επροσκάλεσαν προεστούς και δεσποτάδες και αυτοί επήγαν. Ήταν έμβα του Μαρτίου. Δεν τους εσκότωσαν. Οι Σπαρτιάται αφού επήραν λάφυρα, προχωρούν και πολιορκούν τη Μονεμβασιά. Εις την Καλαμάτα εκάμαμε συνέλευσην, πόθεν να πρωτοκινήσωμεν τα στρατεύματα.
Οι Καλαματιανοί εκατάφεραν τον Μπέη να πάμε εις την Κορώνη δια να μη βάλουν σπαθί οι Τούρκοι εις τους Χριστιανούς, εγώ δεν εστέρχθηκα, είπα να πάμε εις την παλαιάν Αρκαδία, εις το κέντρο, δια να βοηθούμε τους άλλους. Του Μούρτζινου αρρώστησε το παιδί του, ο Διονύσιος, και έτσι δεν εκίνησαν όλοι οι Μανιάτες, έλαβα 200 από αυτόν και 70 από τον Μπέη με τον καπετάν Βοϊδή και με 30 δικούς μου εγένηκαν 300, και έκοψα ευθύς δύο σημαίες με σταυρό και εκίνησα".

Ο Σαράντος Καργάκος σε ομιλία κατά την επέτειο των 174 ετών του εορτασμού της μάχης της Βέργας έτόνισε:
Έχει ιδιαίτερη σημασία η Λεωνίδιος, αλλά νικηφόρος μάχη της Βέργας στην ευτυχή απόληξη του πολυετούς και πολύ αίμα του αγώνα της Εθνεγερσίας.
Είναι η πρώτη Ελληνική νίκη μετά από αλλεπάλληλες κατά ξηράν ήττες δύο ετών.
Η νίκη αυτή ήταν καθοριστική για την έκβαση του απελευθερωτικού αγώνα των Ελλήνων, πιο σημαντική ίσως και από τη ναυμαχία του Ναβαρίνου που ήρθε 16 μήνες μετά.
Δεν πρέπει να υποτιμάμε τον δικό μας αγώνα.
Και δυστυχώς τον υποτιμάμε σε σημείο τέτοιας αισχρότητας ώστε οι μάχες της Βέργας, του Δυρού και του Πολυαράβου να μην μνημονεύονται σε σχολικά και πανεπιστημιακά εγχειρίδια…
Και όμως η μάχη αυτή θα έπρεπε να μνημονεύεται όχι μόνο γιατί δίνει πρότυπα ανδρείας αλλά γιατί προσφέρει πρότυπα παιδαγωγίας.

Ακόμα και το διάταγμα του Όθωνα της 15-3-1838 που καθιέρωσε την 25 Μαρτίου 1821 σαν ημέρα έναρξης του Αγώνα δεν καθορίζει τον τόπο έναρξης.

Έπισης η μεγαλύτερη απόδειξη οτι καμιά ύψωση του Λάβαρου δεν έγινε στην Αγία Λαύρα από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό είναι τα ίδια τα "Απομνημονεύματά" του .
Σε κανένα σημείο δεν περιγράφει τέτοιο γεγονός, ούτε καν άναφέρεται σ΄αυτό, ενώ καταγράφει πλήθος λεπτομερειών από διάφορα γεγονότα

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της έναρξης της Επαναστάσεως του 1821 ιστορία που πολλοί επιχείρησαν να υποβιβάσουν.
Σαν Μανιάτης θεωρώ όσον αφορά την αποδοθείσα δόξα, οι πρόγονοί μου Μανιάτες αδικήθηκαν!!!!
Πηγές.

mani.
acrobase

Τρίτη 16 Μαρτίου 2010

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΕΛΙΣΣΟΤΡΟΦΟΥΣ

Η Διεύθυνση Κτηνιατρικής Ν.Α. Λακωνίας ανακοινώνει τα ακόλουθα που αφορούν τους μελισσοτρόφους του Νομού .
Στα πλαίσια του προγράμματος βελτίωσης της παραγωγής και εμπορίας μελιού έτους 2010 , όσοι μελισσοτρόφοι δικαιούνται να αγοράσουν επιδοτούμενα μελισσοκομικά φάρμακα για την καταπολέμηση της βαρροϊκής ακαρίασης , θα πρέπει να προμηθευτούν από το Α.Κ. που ανήκουν σχετική συνταγή με καταληκτική ημερομηνία συνταγογράφησης την 03-06-2010 και καταληκτική ημερομηνία έκδοσης εξοφλημένων τιμολογίων την 06-06-2010.

Δευτέρα 15 Μαρτίου 2010

Συμμετοχή του Ε.Κ.Π.Α.Ζ στην επέτειο για την έναρξη της επανάστασης του '21 στην Μάνη


Για πρώτη φορά φέτος ο δήμος Οιτύλου σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φιλίππων Μάνης διοργανώνουν στις 15/03/2010 με αναπαράσταση την αναχώρηση των μαντατοφόρων καβαλάρηδων από τον πύργο του Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη στο Λιμένι για να μεταφέρουν το μήνυμα της επανάστασης του ΄21 στα πλαίσια των τριήμερων εκδηλώσεων του εορτασμού της 17ης Μαρτίου. Σε τέσσερα ζευγάρια οι μαντατοφόροι θα αναχωρήσουν για Καρδαμύλη, Πετρίνα, Γύθειο και Ανατολική Μάνη. Η άφιξή τους, περίπου στις 15.30, θα σημάνει την αρχή των εκδηλώσεων εορτασμού της τοπικής εορτής της Μάνης. Οι εθελοντές του ΕΚΠΑΖ στην Μάνη θα στελεχώσουν τους μαντατοφόρους για την Καρδαμύλη Μεσσηνίας. Την επομένη 16/03/2010 ο διαχειριστής του κέντρου Παύλος Μπήτρος θα συμμετέχει ως μέλος της επιτροπής της ημερίδας ιππικής αντοχής ενώ οι εθελοντές θα είναι σε ετοιμότητα για παροχή βοήθειας αν και όπου χρειαστεί και στις 17 Μάρτη θα παρελάσουν ιππείς ντυμένοι με την παραδοσιακή στολή Μανιάτη πολεμιστή.
Στις 16/03 μετά την απονομή των μεταλλίων στους ιππείς συμμετέχοντες στην ημερίδα και προς το σούρουπο νυκτόβια αρπακτικά θα απελευθερωθούν, σε ένδειξη συνεργασίας του Συλλόγου Φιλίππων Μάνης, δήμου Οιτύλου και του ΕΚΠΑΖ, ενώ στις 17 του Μάρτη και μετά την κατάθεση στεφάνων θα απελευθερωθεί μια γερακίνα σε ένδειξη φόρου τιμής στους πεσόντες για την ελευθερία της πατρίδας μας. Παράλληλα στις εκδηλώσεις θα συμμετέχει και ο Φυσιολατρικός Σύλλογος ΓΑΙΑ με τον πρόεδρό του και ιατρό Γρηγόρη Ορφανίδη, τους εθελοντές του καθώς και με το ασθενοφόρο του.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2010

Τουρνουά «Εmirates Airlines»Γκολ από τον Σταμογιάννο.


Εξαιρετικές εμφανίσεις για τους Νέους του Ολυμπιακού στο 7ο διεθνές τουρνουά «Εmirates Airlines», που διεξάγεται στο Ντουμπάι, με τη συμμετοχή αρκετών ευρωπαϊκών συλλόγων.
Οι «ερυθρόλευκοι» του Αλέξη Αλεξανδρή ξεκίνησαν τις υποχρεώσεις του με νίκη επί της Μπλάκμπερν με 2-0, χάρη στα γκολ των Νικλητσιώτη και Κρητικού.

Συνέχισαν με νέα νίκη (3-1) επί της Φέγενορντ άλλα δύο γκολ του Νικλητσιώτη και ένα του Σταμογιάννου, ενώ στο τρίτο τους παιχνίδι έμειναν στο 0-0 με την Άρσεναλ.

Ο Ολυμπιακός προχώρησε στην προημιτελική φάση και το Σάββατο αντιμετωπίζει τη Σέλτικ με στόχο την πρόκριση στην τετράδα του τουρνούα.

ΤΜΗΜΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ

Από το τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. Λακωνίας ανακοινώνεται ότι:
Κλιμάκιο του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας αποτελούμενο από τους υπαλλήλους του τμήματος Σχεδίων Έκτακτης Ανάγκης Ζορμπακούπη Λάμπρο και Καράτζαλη Πέτρο επισκέφθηκαν τον Πρ/νο Πολιτικής Προστασίας της Ν.Α. κ. Μανωλάκο Παναγιώτη και συζήτησαν τα θέματα Σχεδιασμού Έκτακτης Ανάγκης από σεισμό.
Η επίσκεψη εντάσσεται στα πλαίσια επαφών με εμπλεκομένους φορείς για την συνέχιση της συνεργασίας, τη διαρκή ενημέρωση στελεχών, αλλά και εθελοντών, εκπαιδευτικών, μαθητών κλπ., προκειμένου να εξασφαλίζει το απαιτούμενο επίπεδο ετοιμότητας και να ενισχυθούν οι γνώσεις των στελεχών του μηχανισμού συντονισμού.

ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Αντικατάσταση της Γέφυρας του Ευρώτα στην Σκάλα

Το Νομαρχιακό Συμβούλιο της Δευτέρας 8 Μαρτίου 2010, ενέκρινε μετά από εισήγηση του Νομάρχη Λακωνίας Κωνσταντίνου Φούρκα, την ένταξη για χρηματοδότηση στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (Κ.Α.Π.) 2010 της Ν.Α. Λακωνίας, δυο απαραίτητων μελετών προκειμένου να καταστεί δυνατή, το συντομότερο δυνατό η έναρξη των εργασιών κατασκευής της νέας γέφυρας του Ευρώτα στην Σκάλα.
Η Ν.Α. Λακωνίας έχει εξασφαλίσει από τον Ιούλιο του 2009 και μετά από παρέμβαση του Νομάρχη Λακωνίας, τη χρηματοδότηση του έργου της αντικατάστασης της παλαιάς μεταλλικής γέφυρας του Ευρώτα, στην έξοδο της Σκάλας προς Μολάους από το Εδικό Ταμείο Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.
Η μελέτη για το συγκεκριμένο έργο εκπονήθηκε από το Υ.ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε., χωρίς όμως τις απαιτούμενες υποστηρικτικές μελέτες. Έτσι η Ν.Α. αποφάσισε να προβεί στην εκπόνηση τους, εφόσον βεβαίως της παραχωρηθεί η αρμοδιότητα από την Περιφέρεια Πελοποννήσου – Δ.Ε.Κ.Ε., προκειμένου να επιταχυνθούν οι αναγκαίες διαδικασίες έναρξης της κατασκευής της νέας γέφυρας.
Το έργο θα περιλαμβάνει επίσης την ασφαλτόστρωση των παραευρώτιων δρόμων μεταξύ της παλαιάς και της καινούργιας γέφυρας.
ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ

Πέμπτη 11 Μαρτίου 2010

39η ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ


Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η 39η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία στο Δήμο Σκάλας, την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010.
Έτσι, 100 εθελοντές αιμοδότες ηλικίας 23 έως 55 ετών έσπευσαν στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου, προκειμένου να προσφέρουν λίγο από το αίμα τους, ενισχύοντας την προσπάθεια της ομάδας εθελοντών αιμοδοτών Σκάλας «ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ».
Η αιμοληψία διήρκεσε από τις 5 έως τις 8 μμ., ενώ την όλη διαδικασία έφερε εις πέρας κινητό συνεργείο του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης, με ειδικευμένο προσωπικό.
Μετά το τέλος της διαδικασίας, δε, στους αιμοδότες προσφέρθηκαν μπισκότα και φρέσκος φυσικός χυμός πορτοκαλιού.
Σημειώνεται ότι, μέχρι τώρα, οι εθελοντές αιμοδότες μας έχουν δώσει 2.630 και πλέον φιάλες αίματος για τις ανάγκες των ασθενών και συγκεκριμένα για παιδιά που πάσχουν από μεσογειακή αναιμία, για τροχαία και λοιπά ατυχήματα, εγχειρήσεις ανοικτής καρδιάς, γαστρορραγίες, κατάγματα και έκτακτες περιστάσεις.
Να τονίσουμε ότι, αυτή τη φορά, η ανταπόκριση των εθελοντών αιμοδοτών ήταν πολύ μεγάλη, ίσως η μεγαλύτερη έως τώρα, γεγονός που αποδεικνύει έμπρακτη κοινωνική ευαισθησία, αλληλεγγύη και εθελοντική δράση.
Εξάλλου, σε λίγους μήνες, ο Δήμος Σκάλας και οι αιμοδότες του θα συμμετάσχουν και πάλι στη λαμπαδηδρομία εθελοντών αιμοδοτών που διοργανώνει κάθε χρόνο η ΠΟΣΕΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Εθελοντών Αιμοδοτών), κρατώντας ψηλά τη «φλόγα της αγάπης».
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας ευχαριστεί θερμά τους ιατρούς και φαρμακοποιούς του δήμου για την αμέριστη συμπαράστασή τους και το προσωπικό του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης, μα πάνω από όλα ευχαριστεί και συγχαίρει τους εθελοντές αιμοδότες, οι οποίοι για ακόμη μια φορά προσέφεραν το πολυτιμότερο αγαθό τους, το αίμα.
Με το σύνθημα ότι «το αίμα δεν αγοράζεται, αντίθετα μόνο προσφέρεται», η ΚΔΕΣ συνεχίζει την αξιόλογη πρωτοβουλία.

Με εκτίμηση
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Δευτέρα 8 Μαρτίου 2010

ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΕΛΑΙΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ

Στις 11-1-10 απέστειλα δεύτερη επιστολή στην Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Μπατζελή με την οποία της ζητούσα να ασκήσει το νόμιμο δικαίωμά της και να αποφασίσει την κάλυψη των σημαντικών ζημιών, που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί, από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως και τελικά έκανε, αλλά δυστυχώς απολύτως επιλεκτικά μόνο σε έξη νομούς της χώρας.
Σας κοινοποιώ για ενημέρωση των Λακώνων, την απάντηση εκ μέρους της Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Από την απαντητική της επιστολή κρατώ τη φράση «οι υπηρεσίες του ΕΛΓΑ εξετάζουν τα στοιχεία των ζημιών που επικαλείσθε για το νομό Λακωνίας» και την δημόσια δέσμευση της ότι θα επεκταθούν οι αποζημιώσεις σε όλους τους νομούς της χώρας που έχουν επιβαρυνθεί από τον πυρηνοτρίτη.
Επισημαίνω τα παρακάτω:
• Προφανώς και πρέπει να αποζημιωθούν οι Λάκωνες ελαιοπαραγωγοί που έχουν υποστεί ζημία στην παραγωγή τους από πυρηνοτρίτη.
• Επιβάλλεται επίσης να αποζημιωθούν όλοι οι παραγωγοί που υπέστησαν ζημία και από άλλα αίτια εντομολογικής προσβολής της παραγωγής τους. Στην απάντηση της η κα Υπουργός ισχυρίζεται ότι αυτές οι αποζημιώσεις δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Παραδέχεται όμως στις 4/3/2010 απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση βουλευτού της Ν.Δ. ότι «Οι ζημιές από πυρηνοτρίτη δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, διότι δεν έγινε από την ίδρυση του οργανισμού μέχρι τώρα η ενεργοποίηση του κανονισμού για κάλυψη από επιφυτείες και καταστροφικό χαρακτήρα εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές των καλλιεργειών, εφόσον ο πυρηνοτρίτης θεωρηθεί ως τέτοιος. Στα πλαίσια της αναθεώρησης και εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ θα επαναδιατυπωθούν οι καλυπτόμενοι κίνδυνοι βάσει επιστημονικών και αναλογιστικών μελετών.»
Κατά συνέπεια επιβάλλεται να καλύψει ο ΕΛΓΑ και τις μεγάλες ζημιές που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί μας, όχι μόνο από πυρηνοτρίτη αλλά και από άλλες εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές συμπεριλαμβανομένου και του δάκου.
• Είναι επίσης αυτονόητο ότι οι αποζημιώσεις πρέπει να καλύψουν πέραν της επιτραπέζιας ελιάς και την ελαιοποιήσιμη.
• Ζητώ από τον ΕΛΓΑ Τρίπολης να μας γνωρίσει εάν έχει κινηθεί να καταγράψει τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες μας, από την στιγμή μάλιστα που του είχα κοινοποιήσει το έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχίας Λακωνίας, που καταγράφει το μέγεθος αλλά και τα αίτια της ζημιάς.
Κατόπιν των ανωτέρω, είναι ευθύνη μας η ενεργοποίηση όλων των αρμοδίων φορέων αλλά και των άμεσα ενδιαφερομένων, προκειμένου να καταβληθούν αποζημιώσεις στη Λακωνία για όλες τις προαναφερόμενες προσβολές.
Οι πιέσεις που ασκήσαμε για το θέμα στην υπουργό αρχίζουν να αποδίδουν αποτελέσματα.
Η διεκδίκηση δίκαιων αιτημάτων είναι υποχρέωση μας και δεν πρέπει να την εκχωρούμε.

Φεβρωνία Πατριανάκου
πρώην Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ

Αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας από εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές των ελαιόδεντρων

Κυρία Υπουργέ,

έχει ήδη παρέλθει μήνας από την επιστολή την οποία σας απέστειλα με Α.Π. 1355/10-12-2009 (Γρ. Υπουργού) και αφορούσε τις αποζημιώσεις των ελαιοπαραγωγών της Λακωνίας από εντομολογικές και μυκητολογικές προσβολές των ελαιόδεντρων, οι οποίες αναπτύχθηκαν λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών.

Κατανοώ το φόρτο εργασίας σας, παρ’ όλο ότι η Δ/νση Αγρ. Ανάπτυξης Ν.Α. Λακωνίας είχε απαντήσει σε σχετική μου επιστολή εντός 12 ημερών κι ο ΕΛ.Γ.Α./Υποκατάστημα Τρίπολης εντός 2 ημερών.

Στο διάστημα αυτό των 30 ημερών που μεσολάβησε, με δελτίο τύπου του Υπουργείου στις 14-12-2009, δημοσιοποιήσατε την απόφαση καταβολής αποζημιώσεων για ζημιές που προκλήθηκαν από εντομολογική – μυκητολογική προσβολή (πυρηνοτρίτη) στους ελαιοπαραγωγούς των Νομών Βοιωτίας, Ευβοίας, Μαγνησίας, Φθιώτιδας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.

Μάλιστα στη συνοδευτική της αποφάσεως δήλωση σας, με την οποία αναφέρεστε στην ανασυγκρότηση του ΕΛ.Γ.Α. και στον επαναπροσδιορισμό των κινδύνων που καλύπτονται, αποδέχεστε έμπρακτα το σκεπτικό της επιστολής που σας απέστειλα. Σε χθεσινή δημόσια τοποθέτησή σας παραδέχεστε ότι «δεν πρόκειται για κατ’ εξαίρεση αποζημιώσεις αλλά για επέκταση των επικαλυπτομένων κινδύνων από τον ΕΛΓΑ».

Στην επιστολή, που σας είχα αποστείλει, σας ζητούσα να ασκήσετε το νόμιμο δικαίωμά σας και να αποφασίσετε την κάλυψη των σημαντικών ζημιών που έχουν υποστεί οι ελαιοπαραγωγοί από εντομολογικές και φυτοπαθολογικές προσβολές, όπως και τελικά κάνατε, αλλά δυστυχώς απολύτως επιλεκτικά. Σας υπέβαλα μάλιστα το υπ’ αριθμ. 13812/3-11-2009 έγγραφο της Δ/νσης Αγροτικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας, όπου αναγνωρίζεται ρητά η σοβαρότητα των ζημιών που υπέστησαν οι ελαιοπαραγωγοί, ανάλογων με αυτών που εσείς αναγνωρίσατε στους αγρότες που συμπεριλαμβάνει η υπουργική σας απόφαση.

Μετά την επίσης δημόσια δέσμευσή σας ότι «εάν διαπιστωθεί ανάλογη ζημιά και σε άλλες περιοχές ο ΕΛΓΑ είναι εδώ, εμείς είμαστε εδώ» (εφημ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ 10-1-10), σας επανυποβάλλω το ανωτέρω έγγραφο και σας καλώ, στο πλαίσιο της συμφωνίας λόγων και έργων, να αποζημιώσετε τους ελαιοπαραγωγούς της Λακωνίας όπως πράξατε με αυτούς των προαναφερόμενων Νομών.

Λόγοι ισονομίας και ισοπολιτείας ενός κράτους δικαίου επιβάλλουν οι Λάκωνες να μην αντιμετωπίζονται ως «παιδιά ενός κατώτερου θεού».

Σας θυμίζω ότι η Λακωνία είναι ο φτωχότερος νομός της Ελλάδας με βάση το μέσο δηλωθέν φορολογητέο εισόδημα του 2008, σύμφωνα με τα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας.

Οι Λάκωνες ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την απάντηση σας.

Με εκτίμηση,

Φεβρωνία Πατριανάκου

πρ. Βουλευτής Επικρατείας Ν.Δ.

"Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ"ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ


Ο ομιλητής Ιατρός Ορθοπεδικός κ. Ι. Χιώτης
H εκδήλωση του συλλόγου σχετικά με την οστεοπόρωση είχε επιτυχία μιας και προσέλκυσε αρκετό κόσμο (κυρίως γυναίκες) που θέλησε να ενημερωθεί για την πάθηση η οποία εμφανίζεται επί το πλείστον στο γυναικείο φύλο.

Την εκδήλωση άνοιξε η πρόεδρος του συλλόγου κα Δήμητρα Μαστρογιαννάκου η οποία προλόγησε και παρουσίασε τον κύριο ομιλητή της βραδιάς κ. Ιωάννη Χιώτη, Γιατρό - Χειρουργό- Ορθοπεδικό Διδάκτωρ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου & Επιμελητή στο Iασώ General Hospital.

Ο κ. Χιώτης κατά την διάρκεια της ενδιαφέρουσας ομιλίας του, μοίρασε φυλλάδια του "Ελληνικού Συλλόγου Υποστήριξης Ασθενών με Οστεοπόρωση" και χρησιμοποίησε slides με στατιστικά στοιχεία, ορισμούς και παραδείγματα για την ορθότερη παρουσίαση του θέματος. Μετά το τέλος της ομιλίας ο κ. Ιωάννης Χιώτης δέχθηκε τις ερωτήσεις/απορίες των παρευρισκομένων σχετικά με την οστεοπόρωση και απάντησε σε αυτές.

Παρόντες στην εκδήλωση ήταν ο Δήμαρχος Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης (ο οποίος απήυθυνε χαιρετισμό), ο βουλευτής Λακωνίας (Ν.Δ.) κ. Αθανάσιος Δαβάκης, η υποψήφια βουλευτής Λακωνίας στις εκλογες του 2009 (Ν.Δ.) κα Φεβρωνία Πατριανάκου, τα μέλη του Συλλόγου Γυναικών Στεφανιάς και άλλοι τοπικοί επίσημοι (εκπρόσωπος της εκκλησίας, εκπρόσωπος του Δ.Σ. της Στεφανιάς).

Στην διάρκεια της εκδήλωσης οι κυρίες του συλλόγου προσέφεραν στους συγκεντρωμένους καφέ/τσάϊ/ συνοδευτικά και κατά την λήξη της βραδιάς δώρισαν σε κάθε ένα άτομο για την "γιορτή της γυναίκας" ένα φυτό με λουλούδι.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ

Κυριακή 7 Μαρτίου 2010

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΣ ΓΚΟΥΒΟΥΣΗ


Την Παρασκευή 5-3-2010 και ώρα 12.οο στο Δημαρχείο Σκάλας και στην αίθουσα Δημοτικού Συμβουλίου ο Δήμος Σκάλας οργάνωσε εκδήλωση, λόγω συνταξιοδότησης, προς τιμήν της υπαλλήλου του Παναγιώτας Γκουβούση. Στη σεμνή αυτή εκδήλωση, παρουσία των υπαλλήλων του Δήμου και πολλών Δημοτικών Συμβούλων, ο Δήμαρχος Γιάννης Γρυπιώτης μίλησε για την υπάλληλο και άνθρωπο Παναγιώτα και για την προσφορά της ως υπάλληλος στην τέως κοινότητα Στεφανιάς και στον Δήμο Σκάλας. Συγκίνηση προκλήθηκε όταν στην Παναγιώτα της προσφέρθηκε ως αναμνηστικό δώρο του Δήμου, η εικόνα του Χριστού με ένα πλούσιο πολύχρωμο μπουκέτο από λουλούδια. Η Παναγιώτα συγκινημένη ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και όλους τους παρευρισκομένους, λέγοντας ότι όταν άρχισε την σταδιοδρομία της έδωσε τον όρκο της πάλι σε εικόνα που απεικονίζετο ο Χριστός. Η εκδήλωση έληξε με μια μικρή απλή δεξίωση.

Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΑΙΜΟΔΟΣΙΑ

Την Τετάρτη 10 Μαρτίου 2010, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας διοργανώνει την 39η κατά σειρά εθελοντική αιμοδοσία, στο Πνευματικό Κέντρο του δήμου.
Καλούνται όλοι οι υγιείς άνδρες και γυναίκες ηλικίας 18 έως 62 χρονών να συμμετάσχουν στην εκδήλωση, ενισχύοντας την εθελοντική ομάδα αιμοδοτών -ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ-
Η αιμοληψία θα διαρκέσει από τις 5 έως τις 7 το απόγευμα, ενώ την όλη διαδικασία θα φέρει εις πέρας κινητό συνεργείο του Γ.Ν.Ν. Σπάρτης, με ειδικευμένο προσωπικό.
Υποψήφιος αιμοδότης είναι κάθε υγιής άνθρωπος
Υ π ο ψ ή φ ι ο ι δ έ κ τ ε ς ε ί μ α σ τ ε ό λ ο ι . . .

Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Πέμπτη 4 Μαρτίου 2010

Ποιοι επιλέχθηκαν για το Μέτρο 1.3.2 και τα ονόματα των επιτυχόντων

Ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των Αιτήσεων Ενίσχυσης του Μέτρου 1.3.2 «Συμμετοχή Γεωργών σε Συστήματα για Ποιότητα Τροφίμων» από την πρωτοβάθμια γνωμοδοτική επιτροπή, που αφορούν ενίσχυση για πιστοποίηση κατά τα συστήματα ποιότητας Βιολογικής Παραγωγής και AGRO 2.
Οι τυχόν ενστάσεις θα υποβληθούν εντός 10 ημερών από την ημερομηνία ανάρτησης, στην Υπηρεσία Συντονισμού και Εφαρμογής Οριζόντιων Πολιτικών Αγροτικής Ανάπτυξης (Λεωφόρος Αθηνών 54 - 56, 104 41 - Αθήνα).πηγη

Διαβάστε τη λίστα με τους μη επιλέξιμους

Διαβάστε τη λίστα με τους επιτυχόντες Α

Διαβάστε τη λίστα με τους επιτυχόντες Β

Διαβάστε τη λίστα με τους επιλαχόντες

Βιολογικά προϊόντα ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας Λακωνίας

Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Εσπεριδοειδών Σκάλας απέκτησε πρόσφατα πιστοποιητικό για εμπορία βιολογικών προϊόντων. Παράλληλα, ο ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ υλοποιεί το 2010 το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά τα πρότυπα AGRO και GLOBALGAP που απαιτεί η παγκόσμια αγορά.

Με την απόκτηση του πιστοποιητικού για εμπορία βιολογιικών προϊόντων ο παραγωγός - μέλος του συνεταιρισμού που εμπορεύεται βιολογικά προϊόντα, μπορεί να διακινεί την παραγωγή του μέσω του συνεταιρισμού προσκομίζοντας το σχετικό πιστοποιητικό βιολογικής γεωργίας.

Με τη σειρά του ο συνεταιρισμός μπορεί να παρέχει σε κάθε ενδιαφερόμενο πελάτη το αντίστοιχο πιστοποιητικό που τον χαρακτηρίζει. Αποτελεί μια προσπάθεια του συνεταιρισμού που στόχο έχει να στηρίξει τα μέλη του που ασχολούνται με τη βιολογική γεωργία και να ενταχθεί στην αγορά που ενδιαφέρεται για την προώθηση βιολογικών προϊόντων.

Εν τω μεταξύ ο ΑΣΕ ΣΚΑΛΑΣ υλοποιεί για τρίτη συνεχή χρονιά το πρόγραμμα Ολοκληρωμένης Διαχείρισης κατά τα πρότυπα AGRO και GLOBALGAP που απαιτεί η παγκόσμια αγορά.

Στο πρόγραμμα αυτό έχουν ενταχθεί ήδη 300 παραγωγοί, το πιστοποιητικό των οποίων προωθείται στους πελάτες που ενδιαφέρονται για πιστοποιημένο προϊόν.

«Όσοι παραγωγοί επιθυμούν να ενταχθούν στην ομάδα αυτή καλούνται να προσέλθουν στο γραφείο των γεωπόνων για να δηλώσουν τη συμμετοχή τους», επισημαίνουν από το συνεταιρισμό».

ΕΓΚΑΙΝΙΑ 3ης ΕΚΘΕΣΗΣ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία από πλευράς επισκεψιμότητας και συμμετοχής του Αθηναϊκού κοινού, άνοιξε εχθές τις πύλες της η 3η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων, στο πιο πολυσύχναστο σημείο της Αθήνας, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Μετρό στην πλατεία Συντάγματος.
Από νωρίς το πρωί χιλιάδες καταναλωτές έσπευσαν να επισκεφτούν τα περίπτερα των παραγωγών μας, για να γνωρίσουν και να δοκιμάσουν τη μοναδική γεύση των ξεχωριστών λακωνικών προϊόντων. Εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, επιτραπέζιες ελιές, εσπεριδοειδή, κρασί, σπιτικά ζυμαρικά, παραδοσιακά τυριά, καπνιστό σύγκλινο Μάνης, αγνό μέλι από τον Ταΰγετο και τον Πάρνωνα, αρτοποιήματα και παραδοσιακά γλυκά του κουταλιού, καπνιστή πέστροφα - σολομό και προϊόντα στρουθοκαμήλου, ήταν κάποια μόνο από τα τοπικά προϊόντα που μπόρεσαν να απολαύσουν οι επισκέπτες της έκθεσης.
Επιπλέον τους δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουν από τα περίπτερα των αρμόδιων φορέων τις φυσικές ομορφιές, τα αρχαιολογικά και βυζαντινά μνημεία, αλλά και τους μοναδικούς τουριστικούς προορισμούς της Λακωνίας.
Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της ίδιας ημέρας. Την τελετή άνοιξε ο σκηνοθέτης κ. Μανούσος Μανουσάκης εκ μέρους του φορέα «Σελλασία: Γιορτή ελιάς και λαδιού Δήμου Οινούντος».
Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Φίλιππος Πήλιουρας, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισαν και οι βουλευτές του νομού, κ.κ. Γρηγόρης Αποστολάκος, Λεωνίδας Γρηγοράκος και Αθανάσιος Δαβάκης.
Ακολούθως ο Νομάρχης Λακωνίας κ. Κω/νος Φούρκας καλωσόρισε όλους τους παρευρισκομένους αναφέροντας:
«Κυρίες και κύριοι,
Αγαπητοί φίλοι,
Εκ μέρους της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Λακωνίας και των συνδιοργανωτών της φετινής εκδήλωσης (ΤΕΔΚ Ν.Λακωνίας, Επιμελητηρίου Λακωνίας και του φορέα Σελλασία: Γιορτή Ελιάς και Λαδιού του Δήμου Οινούντος) θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την παρουσία σας στην έκθεση λακωνικών προϊόντων που για τρίτη συνεχή χρονιά πήρε το Μετρό για να έρθει στο Σύνταγμα.
Η έκθεση αποτελεί πλέον έναν θεσμό στο πλαίσιο μίας οργανωμένης προσπάθειας ανάδειξης και προώθησης των προϊόντων και υπηρεσιών του νομού μας.
Όπως και τις προηγούμενες χρονιές, έτσι και φέτος, θελήσαμε να προσφέρουμε, παράλληλα με τη λακωνική φιλοξενία, και ένα ερέθισμα προβληματισμού, για την εξέλιξη και την προοπτική της τοπικής οικονομίας.
Η έκθεση λακωνικών προϊόντων μας βρίσκει φέτος σε μια μεγάλη προσπάθεια ανάκαμψης από τη σοβαρότερη οικονομική κρίση των τελευταίων δεκαετιών.
Κρίση, που έχει ήδη γίνει αισθητή στην αγορά, στην παραγωγή, στις επενδύσεις, στις εξαγωγές αλλά κυρίως στην καθημερινότητά μας, στο εισόδημα του πολίτη, στις πωλήσεις του παραγωγού, στη ζήτηση των τουριστικών υπηρεσιών.
Και εμείς, όπως και εσείς, αναρωτιόμαστε καθημερινά: πού τελειώνει αυτή η κρίση;
Και κυρίως πώς θα γράψουμε τον επίλογό της για να περάσουμε στο κεφάλαιο μίας επόμενης μέρας ευημερίας, ανάπτυξης, προόδου;
Ασφαλώς στην παρούσα συγκυρία δεν μπορούμε να ελπίζουμε σε αναπτυξιακά θαύματα. Δεν μπορούμε να διεκδικήσουμε άλματα προόδου σε ένα δυσμενές εθνικό και διεθνές οικονομικό περιβάλλον.
Το έχουν πει πολλοί πριν από μένα ότι η ατμομηχανή της ανάπτυξης έχει μείνει στεγνή από καύσιμα...
Μπορούμε όμως να οργανώσουμε σταδιακά αλλά σταθερά βήματα ήπιας ανάπτυξης που θα ξαναφέρουν την τοπική οικονομία σε ανοδική τροχιά.

Σε αυτή την πρόκληση η Λακωνία ξεκινά πιστεύουμε από προνομιακό σημείο εκκίνησης:

Καταρχήν είναι μία περιοχή που τα τελευταία χρόνια γνώρισε σημαντική ανάπτυξη σε επίπεδο υποδομών. Εκατοντάδες χιλιόμετρα οδικών έργων, επενδύσεις στις υπηρεσίες υγείας, νέα σχολεία και ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα, νέες μονάδες βιολογικού καθαρισμού, έργα αντιπλημμυρικά, αρδευτικά, πυροπροστασίας, έργα εισαγωγής νέων τεχνολογιών, επενδύσεις σε εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Αυτή η ανάπτυξη, που έγινε σε κάθε περίπτωση με μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος και την ανάδειξη του φυσικού πλούτου της περιοχής μπορεί να μην λειτούργησε σαν ασπίδα προστασίας της τοπικής οικονομίας από τις συνέπειες της διεθνούς κρίσης. Λειτούργησε όμως, και λειτουργεί ακόμα και σήμερα σαν σπόρος για την αναπτυξιακή ώθηση που ευελπιστούμε ότι θα μας βγάλει από την κρίση.

Παράλληλα, αν και κατά βάση αγροτική οικονομία η Λακωνία αφουγκράστηκε εγκαίρως τις σύγχρονες αναπτυξιακές προκλήσεις και προχώρησε στις αναγκαίες προσαρμογές. Ο αγροτικός κόσμος του νομού, που παράγει περίπου το ένα τρίτο του τοπικού εισοδήματος, συνειδητοποίησε έγκαιρα ότι δεν μπορεί να στηριχθεί αποκλειστικά στην αγροτική παραγωγή και ότι ήταν αναγκαία η αναζήτηση εναλλακτικών αναπτυξιακών προτάσεων που θα συνδύαζαν την αγροτική παραγωγή με άλλες πιθανές πηγές εισοδημάτων. Έτσι η Λακωνία υπήρξε μία από τις πρώτες περιοχές της χώρας που υιοθέτησαν την βιώσιμη ανάπτυξη με σεβασμό προς το φυσικό και το παραδοσιακό οικιστικό περιβάλλον. Βιότοποι με πλούσια περιβαλλοντική αξία αναδεικνύονται σε σημαντικό πλεονέκτημα της περιοχής για την προώθηση ενός άλλου μοντέλου τουρισμού, κάτι, που υπογραμμίζεται ταυτόχρονα, από τη μεγάλη συγκέντρωση παραδοσιακών οικισμών και καταλυμάτων φιλοξενίας.

Αλλά και η προσαρμογή στις προδιαγραφές της διεθνούς ανταγωνιστικής αγοράς ξεκίνησε έγκαιρα. Σήμερα ο νομός μας εμφανίζει την αναλογικά μεγαλύτερη έκταση βιολογικών καλλιεργειών ως ποσοστό της αγροτικής της παραγωγής και μάλιστα με βιοποικιλότητα που καθιστά τα λακωνικά προϊόντα μοναδικά σε ολόκληρο τον κόσμο.
Είναι άραγε η ήπια, βιώσιμη ανάπτυξη μία απάντηση στην αναζήτηση διεξόδου από τη σημερινή κρίση;
Αυτό θα μας το απαντήσουν οι ειδικοί. Και με την ευκαιρία αυτή θα ήθελα να ευχαριστήσω τον καθηγητή Γιώργο Βλάχο, Διδάκτωρα Γεωπόνο και Επιστημονικό Συνεργάτη του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, που τιμά την αποψινή μας εκδήλωση. Η εισήγησή του αφορά στους «Προβληματισμούς για τη νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και τις Προοπτικές για τον ελληνικό αγροτικό τομέα»
Από την πλευρά των διοργανωτών της τρίτης έκθεσης λακωνικών προϊόντων θα ήθελα να κάνω ένα τελευταίο σχόλιο. Η ανάπτυξη που διεκδικούμε για την περιοχή μας επιδιώκουμε να εμπεριέχει την έννοια της συνέχειας. Τα αποσπασματικά, βραχυπρόθεσμα και απρόσωπα μέτρα που στοχεύουν σε μία εξίσου βραχύβια και συγκυριακή οικονομική επιτάχυνση δεν μπορούν να θεωρηθούν κατάλληλα για τον τόπο μας. Οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους, προσβλέπουν σε βιώσιμες αναπτυξιακές πρωτοβουλίες γιατί γνωρίζουν ότι τα οφέλη που θα αποκομίσουν σήμερα θα τα κληροδοτήσουν στα παιδιά τους.
Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας και για την παρουσία σας στη φετινή μας γιορτή».
Το ενδιαφέρον των παριστάμενων κέντρισε ο βασικός ομιλητής της εκδήλωσης κ. Γεώργιος Βλάχος του οποίου η εισήγηση «Προβληματισμοί για τη νέα Κ.Α.Π. – Προοπτικές για τον Ελληνικό Αγροτικό Τομέα», είχε ως κεντρικό άξονα τις κινήσεις που πρέπει να γίνουν από τους θεσμικούς φορείς, αλλά και τους Έλληνες παραγωγούς, για να εκμεταλλευτούν τα συγκριτικά πλεονεκτήματα των ελληνικών προϊόντων.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μιχάλης Καχριμάκης, ο τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Παναγιώτης Κρητικός, ο τ. Υπουργός και πρόεδρος του «Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κων/νος Καραμανλής» κ. Ιωάννης Βαρβιτσιώτης, ο τ. Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας & Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας, ο τ. Γενικός Γραμματέας του ΥΠ.Α.Α.Τ κ. Κώστας Σκιαδάς, ο τ.Υπουργός κ. Παναγιώτης Σκανδαλάκης, οι τ. βουλευτές κ.κ. Σοφία Βούλτεψη, Φεβρωνία Πατριανάκου και Πέτρος Μαντούβαλος, οι πολιτευτές του νομού κ.κ. Μανώλης Αντωνάκος και Θεόδωρος Ματάλας, Δήμαρχοι και Νομαρχιακοί Σύμβουλοι του νομού, καθώς και πολλοί εκπρόσωποι πολιτικών και οικονομικών φορέων.
Η 3η Έκθεση Λακωνικών Προϊόντων συνεχίζεται και θα λειτουργεί καθημερινά από 9π.μ. – 10 μ.μ. έως και την Παρασκευή 5 Μαρτίου 2010.

Τετάρτη 3 Μαρτίου 2010

"Στοπ" σε επιδοτήσεις έως 200 ευρώ - Δεν χάνονται τα χρήματα

Κόβονται από φέτος οι επιδοτήσεις σε αγρότες που εισπράττουν ως 200 ευρώ το χρόνο. Η σχετική απόφαση πάρθηκε από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με βάση κοινοτικό κανονισμό.

Στη ρύθμιση αυτή εμπίπτουν περίπου 170.000 αγρότες οι οποίοι έχουν την επιλογή είτε να πουλήσουν τα δικαιώματα τους, είτε ν\' αγοράσουν δικαιώματα ώστε να ξεπεράσουν το όριο των 200 ευρώ. Σε περίπτωση που δεν αντιμετωπιστεί το θέμα, τα δικαιώματα αυτά θα περιέλθουν στο εθνικό απόθεμα. Πράξεις αγοραπωλησίας δικαιωμάτων μπορούν να γίνουν μέχρι τις 15 Μαΐου 2010.

Παράλληλα, πάρθηκαν αποφάσεις, με τις οποίες:

- Καταργούνται οι ενισχύσεις του ποιοτικού παρακρατήματος στο σκληρό σιτάρι, το λάδι, τις ελιές, το βόειο και αιγοπρόβειο κρέας. Θα μετατραπούν σε ειδικές ενισχύσεις και θα δοθούν στους αγρότες (συνολικά 78 εκατ. ευρώ).

- Αποσυνδέονται οι επιδοτήσεις στο σκληρόσιτάρι, το ρύζι τους καρπούς με κέλυφος, τις πρωτεϊνούχες καλλιέργειες, τους σπόρους σποράς και τα μεταποιημένα εσπεριδοειδή. Συνδεδημένη ενίσχυση διατηρούνται μόνον στο βαμβάκι.

Θα δημοσιοποιούνται όλες οι επιδοτήσεις και οι δικαιούχοι αγρότες.πηγη

ΤΙ ΑΛΛΟ ΘΑ ΔΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΙΑ ΜΑΣ


Η σχεδιάστρια μόδας Isabel Mastache παρουσίασε κατά τη διάρκεια της εβδομάδας μόδας στη Μαδρίτη, μια νέα γραμμή , για τη σεζόν Φθινόπωρο-Χειμώνας 2010/2011.

Τα κλοπιμαία των Γερμανών.


Η λεηλασία του χρυσού και των εργων τέχνης από το ναζιστικό καθεστώς των κατεχόμενων χωρών, και την ανακάλυψη του μεγαλύτερου ναζιστικού θησαυρου από τα συμμαχικα στρατευματα σε ορυχεία καλίου σε 800 μέτρα βάθος κοντά στην πόλη Merkers, νοτιοδυτικά του Βερολίνου. Διαθέτει 50 χλμ. σήραγγες μέσω πέντε εισόδων, και εντοπίστηκε το 1945, όταν αμερικανοί στρατιώτες που ελέγχαν την πόλη Merkers, ακούσαν σχόλια σχετικά με το μυστικο θησαυρό και φήμες από τους χωρικούς.
Δύο μέρες μετά κατεβηκαν κάτω στα ορυχεια περίπου 700 μέτρα βαθος. Σε ολο το χώρο,του ορυχειου, σε διάφορες σήραγγες και σπηλιές βρέθηκαν μεταξύ άλλων: 7 δισ. ευρώ σε 550 σάκους με ραβδους χρυσου, 18.527 χρυσα νομισματα της Γαλλίας, της Ελβετίας, και της Ελλαδας . Χιλιαδες διαμάντια, μαργαριτάρια και άλλους πολύτιμους λίθους. Το πιο περιεργο και μακαβριο ευρημα ηταν μερικές σακούλες με χρυσα δοντια, απο ανθρωπους που ειχαν καψει στα στρατοπεδα συγκέντρωσης.
Ειναι ο μεγαλύτερος θησαυρός των Ναζί που αποθηκεύτηκε σε ένα μέρος, φθάνοντας περίπου πάνω από το 90 τοις εκατό των αποθεματικών του ναζιστικου καθεστώς, και ήταν κρυμμένα με διάταξη του Χιτλερ.Η μετακίνηση με τρένο από το θησαυροφυλάκιο εγινε καταλαμβανωντας το μέγεθος των δεκατριών βαγονιων. Εκτός από τα κοσμηματα και το χρυσό, βρεθηκαν και μερικα από τα μεγαλύτερα έργα τέχνης που κλαπηκαν από τους Ναζί, συμπεριλαμβανομένων και σημαντικων βιβλίων. Τα αγαθά και τα έργα τέχνης που διέσωσαν, τα μετεφεραν στη Φραγκφούρτη στην τραπεζα Reichsbank, για την ταξινόμηση περιουσιών. Ακομα και σήμερα, πολλά έργα τέχνης και χρυσαφικα που κλαπηκαν από τους Ναζί εξακολουθούν να αγνοούνται.πηγη

Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Καταργούν υπηρεσίες της Αστυνομίας σε όλη την Ελλάδα.


Σύμφωνα με την 70012/2/1435-ιά απόφαση, της Εφημερίδας της Κυβερνήσεως την 12 Φεβρουαρίου 2010 ,περί κατάργησης Αστυνομικών υπηρεσιών, ο Αρχηγός Οικονόμου Ελευθέριος κλείνει πάνω από 250 Υπηρεσίες σε όλη την χώρα παρά το πρόβλημα της αστυνόμευσης σε όλες τις πόλεις και τα χωριά της χώρας.

Από την Αστυνομική διεύθυνση Λακωνίας καταργούνται οι αστυνομικοί σταθμοί:

Σκούρας, Καρυών, Συκιάς, Ρειχέας, Γερολιμένας, Αρνης και Μυρσίνης.

ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΘΡΑΣΟΣ


Είναι ένα απόσπασμα από τη δημοφιλή εκπομπή Harald< Schmidt Show που προβλήθηκε την Πέμπτη από το κανάλι Das< Erste το οποίο ανήκει στο κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο ARD.
Οι μεγαλύτεροι εγκληματίες< περασμένου αιώνα< έχουν θράσος ακόμα και σήμερα να σπιλώνουν την Ελλάδα
Οι βιομηχανικοί κολοσσοί της Γερμανίας έγιναν από το αίμα των αιχμάλωτων του Β΄Παγκόσμιου πόλεμου.
Ο λύκος τρίχα αλλάζει,το τομάρι παραμένει.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ