Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

ΤΟ ΡΟΛΟΙ ΤΗΣ ΔΙΑΦΘΟΡΑΣ

Πεθαίνει ο Μήτσος και πάει στον παράδεισο. Εκεί βλέπει ένα μέρος γεμάτο με ρολόγια. Την ίδια στιγμή συναντάει έναν άγγελο και τον ρωτάει:
- Γιατί είναι όλα αυτά τα ρολόγια εδώ;
-Κάθε ρολόι μετράει τη διαφθορά μιας χώρας. Όσο πιο γρήγορα κινούνται οι δείκτες τόσο πιο μεγάλη είναι διαφθορά, του λέει ο άγγελος.
Αμέσως ο Μήτσος πηγαίνει για να δει τα ρολόγια.
Βλέπει το ρολόι της Αμερικής και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Γερμανίας και οι δείκτες κινούνταν κανονικά. Βλέπει το ρολόι της Ιταλίας και οι δείκτες κινούνταν κανονικά.
Ψάχνει για το ρολόι της Ελλάδας αλλά δεν το βρίσκει. Τότε ρωτάει τον άγγελο:
- Ρε άγγελε, το ρολόι της Ελλάδας δεν το βρίσκω… Πού είναι;
Και του απαντάει ο άγγελος:
- Το ρολόι της Ελλάδας το πήρε ο θεός για ανεμιστήρα।

Προσβολή φοινικοειδών από το κόκκινο σκαθάρι στη Λακωνία.


Από τη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης Λακωνίας ανακοινώνεται και σε συνέχεια του υπ΄αριθμ. 9435/17-9-2010 δελτίου τύπου της Υπηρεσίας μας, η επικινδυνότητα εξάπλωσης του επιβλαβούς λεπιδόπτερου καραντίνας Paysandisia archon Ήδη σε νέο επιτόπιο έλεγχο στο Τ.Δ. Νομίων του Δήμου Μονεμβασιάς από φυτοϋγειονομικούς ελεγκτές της Υπηρεσίας μας στις 23-9-2010, διαπιστώθηκε η σοβαρότητα της κατάστασης.Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκαν φοίνικες φαινομενικά υγιείς, αλλά με οπές και εκδύματα πάνω στους ψευδοκορμούς τους.Πρόκειται δηλαδή για δένδρα σοβαρά προσβεβλημένα τα οποία σύντομα θα οδηγηθούν σε ολοσχερή ξήρανση και βεβαίως είναι εστίες μόλυνσης για την ευρύτερη περιοχή και κατ’ επέκταση τον νομό μας, αν δεν ληφθούν τα απαραίτητα φυτοϋγειονομικά μέτρα (μηχανική και χημική, με εγκεκριμένα φυτοπροστατευτικά προϊόντα, καταπολέμηση).
Συνήθως η προσβολή γίνεται αντιληπτή, αφού έχει καταστραφεί η καρδιά του προσβεβλημένου φοίνικα. Χαρακτηριστικά συμπτώματα είναι τα φαγώματα στα νεαρά φύλλα που βρίσκονται στην καρδιά του φοίνικα με την παρουσία πριονιδιού ή εκκριμάτων, στοές στον κορμό και στα φύλλα και ανώμαλη ανάπτυξη του φοινικοειδούς. Το Paysandisia archon (Lepidoptera : Castniidae) είναι πεταλούδα με έντονα χρώματα και άνοιγμα πτερύγων 9-11cm. Η προνύμφη έχει χρώμα λευκό μήκους 7 cm, ενώ η νύμφη έχει ωχροκίτρινο χρώμα και φθάνει μέχρι τα 9cm.
Υπεύθυνη φυτοϋγειονομικών θεμάτων: Α. Γρηγοράκου
Πληροφορίες στο τηλ. 2731093800 εσωτ. 1107

Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Μετά την τρικυμία ηρεμία

Μετά την τρικυμία ηρεμία και αναφερόμαστε στις πορείες των Πακιστανών την προηγουμένη εβδομάδα στη Σκάλα.
Δόθηκε μια προσωρινή λύση, στο να καταθέσουν αιτήσεις για πολιτικό άσυλο και άδεια παραμονής και έτσι ηρέμησαν τα πράγματα .
Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να προσέρχονται κατά δεκάδες οι Πακιστανοί στο ΑΤ Σκάλας για να καταθέσουν τις αιτήσεις τους και δεν έφταναν οι Πακιστανοί που ζούσαν στη Σκάλα και στα όμορα χωριά οι οποίοι δεν ξεπερνούσαν τους τριακόσιους, αυτήν την χρονική περίοδο μιάς και οι αγροτικές εργασίες είναι λιγοστές, αρχίζουν να έρχονται Πακιστανοί και από άλλες περιοχές της Ελλάδος για να καταθέσουν αιτήσεις .
Κατάντησε η Σκάλα να γίνει το πλυντήριο προσωρινής νομιμοποίησης των Πακιστανών,και η λιγοστή δύναμη που έχει το ΑΤ Σκάλας να ασχολείται με την χαρτούρα των μεταναστών.
Κάπου πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτήν την ιστορία γιατί προβλέπω η Πακιστανική κοινότητα της Ελλάδος να μετακομίσει  στη Σκάλα.
Ας το λάβουν υπόψη τους οι αρμόδιοι.

Εισαγγελική παρέμβαση στο ποδόσφαιρο μετά το πρωτοσέλιδο του «Π»

thumb  Την παρέμβαση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ι. Τέντε προκάλεσε η αποκάλυψη του σημερινού  «Π» για την κατάσταση που επικρατεί στο ποδόσφαιρο.  Στο πλαίσιο προκαταρκτικής εξέτασης και με εντολή του κ. Τέντε καλείται από τον αρμόδιο αντιεισαγγελέα κ. Κανελλόπουλο, ο ειδικός γραμματέας του ΣΔΟΕ Ι. Καπελέρης, προκειμένου να δώσει όλα τα οικονομικά στοιχεία που υπάρχουν για διαιτητές.
Ταυτόχρονα ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, με την ίδια εντολή, ζητάει να γίνει έρευνα για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο ποδόσφαιρο και να κληθούν όλοι όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση (ΕΠΟ, Σούπερ Λίγκα, ΠΑΕ Α΄και Β΄ Εθνικής).
Tο ΠΟΝΤΙΚΙ αποκαλύπτει ότι από ελέγχους του ΣΔΟΕ έχει εντοπιστεί εν ενεργεία διαιτητής με περίπου 300.000 ευρώ σε καταθέσεις που προέρχονται από κέρδη στο Στοίχημα και έχει στην κατοχη του τα αντίστοιχα παραστατικά από τον ΟΠΑΠ.
Το «Π» καλεί τον  Άρειο Πάγο να δείξει «κόκκινη» κάρτα στα κυκλώματα και να παρέμβει για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση που έχει γίνει πλέον επικίνδυνη. Μαύρο χρήμα, μαύρες διαιτησίες, μαύρα στοιχήματα, αποτελούν εκρηκτικό μηχανισμό στα θεμέλια της εξουθενωμένης κοινωνίας...πηγη

Αυστηροί κανόνες για τις μεγαφωνικές των εκλογών

Οι ώρες λειτουργίας και ο βαθμός έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων των εκλογικών κέντρων κατά την προεκλογική περίοδο των δημοτικών και περιφερειακών εκλογών, καθορίζονται με κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών και Προστασίας του Πολίτη.
Όπως αναφέρει η απόφαση, χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων από τα εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα που θα χρησιμοποιούν οι συνδυασμοί για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές, επιτρέπεται μόνο μία ημέρα πριν από τις προγραμματισμένες κεντρικές ή τοπικές συγκεντρώσεις, καθώς και τη συγκεκριμένη ημέρα, τις παρακάτω ώρες:
α) Από 19.00 – 22.00 την προηγούμενη από τη συγκέντρωση ημέρα.
β) Από 11.00-13.00 την ημέρα της συγκέντρωσης.
γ) Μία ώρα και τριάντα λεπτά πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της συγκέντρωσης και
δ) Δεκαπέντε λεπτά της ώρας μετά τη λήξη της συγκέντρωσης.
Σε κάθε περίπτωση απαγορεύεται η χρήση των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε ώρες κοινής ησυχίας. Επίσης, απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής σε περίπτερα ή άλλες κατασκευές, που θα τοποθετηθούν από τους συνδυασμούς σε χώρους που θα παραχωρηθούν από τους δήμους, έστω και αν σε κάποιο από αυτά χορηγηθεί άδεια ίδρυσης και λειτουργίας εκλογικού κέντρου.
Επίσης, απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων σε εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα συνδυασμών εφόσον γειτνιάζουν με νοσηλευτικά ιδρύματα, οίκους ευγηρίας ή σχολεία.
Ακόμη αναφέρεται ότι ο βαθμός της έντασης των μεγαφωνικών εγκαταστάσεων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 70 D.B. στην πηγή εκπομπής.
Τέλος, απαγορεύεται η χρήση μεγαφωνικών εγκαταστάσεων κάθε μορφής από εκλογικά κέντρα, γραφεία και οχήματα των συνδυασμών κατά την παραμονή και την ημέρα των εκλογών.πηγη

Διαχείριση υδατικών πόρων ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ.

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΝΤΑΛΙΑΝΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ .
Υποψήφιος Δήμαρχος
ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
Γεωπονος Γ.Π.Α.
Δήμαρχος ΚΡΟΚΕΩΝ

Θεματικη ενοτητα: Διαχείριση υδατικών πόρων ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ
(Άρδευση, εμπλουτισμός υδροφόρου ορίζοντα, αντιμετώπιση υφαλμυρωσης , αντιπλημμυρικά)

Το νερό είναι ένας ανανεώσιμος φυσικός πόρος όμως περιορισμένα στο χώρο , αλλά και στο χρόνο σε σχέση με τις κλιματικές συνθήκες κάθε έτους.

Η σύγχρονη αντίληψη και νομική υποχρέωση που απορρέει από Ε.Ο. 2000/60/Ε.Κ. και το Ν. 3199/2003 για την άρδευση δεν έχει να κάνει με λογικές απλών σωλήνων μεταφοράς νερού και αντιπαραθέσεις μεταξύ των κατοίκων αλλά με την ολοκληρωμένη διαχείριση υδατικών πόρων.
Ο σχεδιασμός, η διεκδίκηση και η υλοποίηση του έργου της ολοκληρωμένης διαχείρισης υδατικών πόρων είναι η πρώτη προτεραιότητα του Δήμου ΕΥΡΩΤΑ καθότι με φιλοπεριβαλλοντικο τρόπο συμβάλει καθοριστικά στη διατήρηση των φυσικών πόρων και στην ανάπτυξη της οικονομίας της περιοχής.
Προς την κατεύθυνση αυτή προτείνουμε, και δεσμευόμαστε εκτός από το μεγάλο αρδευτικό έργο, θα στηριχθούν έργα και δράσεις που θα αφορούν την Ορθολογική Διαχείριση των υδατικών πόρων στην γεωργία με την άμεση αξιοποίηση μετεωρολογικών, υδρολογικών, εδαφολογικών, και δεδομένων καλλιέργειας. Συγκεκριμένα:
1. Αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης των περιοχών του Κάτω Ρου του Ευρώτα (Απιδιάς, Αστερίου, Βλαχιώτη, Γλυκόβρυσης, Μακρυνάρας, Έλους, Μυρτιάς, Περιστερίου, Λεήμονα, Σκάλας). Για την αντιμετώπιση του προβλήματος της άρδευσης των παραπάνω περιοχών θα αξιοποιηθούν οι παρακάτω μελέτες μετά από τις απαραίτητες επικαιροποιήσεις και επέκταση των στον κάμπο της ΑΠΙΔΙΑΣ :
Μελέτη Αρδεύσεως του Κάτω Ρου Ευρώτα (Υπ. Γεωργίας 1983) συνολικής καθαρής αρδευόμενης έκτασης 51.770 στρεμμάτων (62.700 στρέμματα συνολική ακαθάριστη έκταση) .
Εδαφολογική Μελέτη Περιοχών του Κάτω Ρου του Ευρώτα (Υπ. Γεωργίας 1967). Η ποσότητα του απαιτούμενου νερού για την άρδευση της έκτασης αυτής ανέρχεται σε 15.000.000 κ..μ./έτος περίπου. Σε μια κανονική χρονιά υπολογίζεται ότι 7.000.000 κ.μ. δηλ. τα μισά περίπου μπορούν να καλυφθούν από την απορροή του ποταμού Ευρώτα. Χαρακτηριστικό είναι ότι την χρονιά που μας πέρασε (υδρολογικό έτος 2009-2010) υπήρχε μια τεράστια παροχή νερού στον Ευρώτα η οποία πήγε στην θάλασσα ανεκμετάλλευτη. Το καλοκαίρι που μας πέρασε (2010) υπήρχε εκμεταλλεύσιμη παροχή νερού σχεδόν και όλο τον Ιούλιο. Οι υπόλοιπες απαιτήσεις σε νερό θα καλυφθούν με την ανόρυξη και αξιοποίηση των αναγκαίων γεωτρήσεων στις περιοχές με πλούσιο υπόγειο υδατικό δυναμικό (Έλος, Αστέρι). Ταυτόχρονα το χειμώνα με το ίδιο έργο θα γίνεται εμπλουτισμός του υπόγειου υδροφόρου με νερά από τον Ευρώτα (για την αναπλήρωση αντλούμενων ποσοτήτων). Με την κατασκευή του έργου όλοι οι αγρότες στην περιοχή αυτή θα έχουν νόμιμη χρήση νερού σύμφωνα και με τις απαιτήσεις της πολλαπλής συμμόρφωσης.
Το κόστος του έργου ανέρχεται σε 20.000.000 €. Θα προχωρήσουμε άμεσα στον εκσυγχρονισμό του αρδευτικού έργου του ΤΟΕΒ Τρινάσου 21.700 στρεμμάτων κόστους 7.000.000 €.
.
2. Αντιπλημμυρικά έργα –εμπλουτισμού υδροφόρου ορίζοντα.
Απαιτείται η κατασκευή ανασχετικών φραγμάτων εμπλουτισμού και ταμιευτήρων στα ρέματα Πλατάνα, Ξεριά, Λαγγαδιά, Βορβά – Μαριόρεμα, Ταβέρνιζα, Απιδιά κλπ. Με σκοπό την προστασία όλου του κάμπου του Ευρώτα. Ειδικά για το ρέμα Βορβά – Μαριόρεμα η κατασκευή των ανασχετικών φραγμάτων κρίνεται απόλυτα επιτακτική. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται η ταχύτατα του νερού και συγκρατείται προσωρινά στην ορεινή λεκάνη εμπλουτίζοντας το υπόγειο υδροφόρο.

Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου 2010

Μέ λαμπρότητα τά ὀνομαστήρια τοῦ Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου μας


Μέ ἰδιαίτερη εὐλάβεια καί τή δέουσα μεγαλοπρέπεια ἑόρτασε καί ἐφέτος ὁ λαός καί ὁ κλῆρος τῆς Μητροπολιτικῆς μας Περιφέρειας τά ὀνομαστήρια τοῦ σεπτοῦ Ποιμενάρχου μας κ. Εὐσταθίου. Ὁ ἐφετινός ἑορτασμός εἶχε καί μία ξεχωριστή διάσταση, ἀφοῦ στίς 31 Αὐγούστου ὁ προεστώς τῆς τοπικῆς μας Ἐκκλησίας συμπλήρωσε θεία συνάρσει τριάκοντα ἔτη καρποβριθοῦς πνευματικῆς δεσποτείας.
Ἀναλυτικότερα, τήν παραμονή τῆς ἑορτῆς τοῦ Ἁγίου Μεγαλομάρτυρος Εύσταθίου, Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, ἐτελέσθη στό Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό Σπάρτης Πανηγυρικός πολυαρχιερατικός Ἑσπερινός μετά ἀρτοκλασίας καί θείου κηρύγματος.Χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Φλωρίνης κ. Θεόκλητος, ἐνῶ, ἐκτός τοῦ Σεβασμιωτάτου μας, ἔλαβαν μέρος καί οἱ Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ Σεραφείμ, Νιγηρίας κ. Ἀλέξανδρος, Ἐδέσσης κ. Ἰωήλ, Τριφυλίας κ. Χρυσόστομος, Μεσσηνίας κ. Χρυσόστομος, Κηφισίας κ. Κύριλλος καί ὁ Θεοφιλ. Ἐπίσκοπος Ἀνδρούσης κ. Θεόκτιστος.
Τό θεῖο λόγο κήρυξε μέ χαρακτηριστική σαφήνεια καί μεστότητα ἐπίκαιρων μηνυμάτων ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Ἐδέσσης κ. Ἰωήλ.
Τήν ἑπομένη, Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου, κυριώνυμο ἡμέρα τῆς ἑορτῆς, πραγματοποιήθηκε πολυαρχιερατική θεία λειτουργία, ὅπου πλῆθος πιστῶν μετά τῶν ἀρχόντων τῆς πόλεως καί τοῦ Νομοῦ, κατέκλυσαν το Ναό, γιά νά τιμήσουν τόν καταξιωμένο πνευματικό τους πατέρα καί νά συμπροσευχηθοῦν γιά αὐτόν.Συγκεκριμένα, στόν Ὄρθρο χοροστάτησε ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Κηφισίας κ. Κύριλλος, ενῶ στήν πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία προεξῆρχε ὁ Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Εὐστάθιος, συμπαραστατούμενος ἀπό τούς Σεβ. Μητροπολίτες Καστορίας κ. Σεραφείμ, Νιγηρίας κ. Ἀλέξανδρο , Δημητριάδος κ. Ἰγνάτιο, Φλωρίνης κ. Θεόκλητο, Πειραιῶς κ. Σεραφείμ, Ἐδέσσης κ Ἰωήλ, Ζιχνῶν κ. Ἱερόθεο, Πατρῶν κ. Χρυσόστομο, Γόρτυνος κ. Ἱερεμία, Κορίνθου κ. Διονύσιο, Τριφυλίας κ. Χρυσόστομο, Ἰλίου κ. Ἀθηναγόρα, Κηφισίας κ. Κύριλλο καί τον Θεοφιλ. Ἐπίσκοπο Ἀνδρούσης κ. Θεόκτιστο. Ἐπιπρόσθετα, κατά τή διάρκεια τῆς Θείας Λειτουργίας προσῆλθαν καί συμπροσευχήθηκαν οἱ Ἀρχιερεῖς Ἠλείας κ. Γερμανός, Θηβῶν κ. Γεώργιος, καί Ὠλένης κ. Ἀθανάσιος. Στό πηγαῖο καί μεστό κήρυγμά του ὁ Σεβ. Μητροπολίτης Καστορίας ἐπικεντρώθηκε στό νόημα πού ἔχει γιά τή ζωή τοῦ χριστιανοῦ ὁ Τίμιος Σταυρός τοῦ Κυρίου μας. Ἐπίσης, μέ καρδιακά λόγια ἐγκωμίασε τίς ἀρετές πού κοσμοῦν τήν προσωπικότητα τοῦ οἰακοστρόφου τῆς τοπικῆς ὁλκάδος καί ἀποτελοῦν τήν ἀφετηρία καί τή σφραγίδα τοῦ πολυδιάστατου ἔργου πού ἔχει ἐπιτελεσθεῖ καί ἐξακολουθεῖ νά ἐπιτελεῖται στή γεραρά καί ἱστορική Μητρόπολή μας.
Περατωθείσης τῆς Θείας Λειτουργίας, ὁ Σεβασμιώτατος στό σύντομο καί βαθυστόχαστο λόγο του εὐχαρίστησε ὁλόθερμα τούς Ἁγίους Ἀρχιερεῖς οἱ ὁποῖοι τίμησαν μέ τή σεπτή παρουσία τους τήν ἐπέτειο τῶν ὀνομαστηρίων του. Ἀκόμη, ὑπογράμμισε τήν ἀξία τῆς ταπεινοφροσύνης καί τῆς συγχώρεσης στή ζωή τοῦ ἀνθρώπου, ἀρετές τίς ὁποῖες προσπαθεῖ νά μετουσιώνει σέ στάση ζωῆς. Στήν κατακλείδα τῆς προσλαλιᾶς του εὐχαρίστησε τίς ἀρχές τοῦ νομοῦ μας, τόν ευαγῆ κλῆρο καί τόν εὐσεβῆ λαό γιά τίς ἐγκάρδιες εὐχές τους.
Ἀκολούθησε ἡ ὑποδοχή τοῦ πυκνοῦ ἐκκλησιάσματος στό ἐπισκοπεῖο πού προσῆλθε καί ἐξέφρασε τίς εὐχές του στό Σεβασμιώτατο, λαμβάνοντας τό καθιερωμένο κέρασμα.

Ἀξιοσημείωτη ὑπῆρξε ἡ ἐπίσκεψη τοῦ Μακαριωτάτου Ἀρχιεπισκόπου Ἀθηνῶν καί πάσης Ἑλλάδος κ. Ἱερωνύμου, ὁ ὁποῖος ἦλθε στήν πόλη μας, γιά νά ἐκφράσει διά ζώσης τίς ἑόρτιες εὐχές του στόν Ἐπίσκοπό μας.

Τό ἀπόγευμα ὁ Σεβασμιώτατος δέχθηκε πολλούς χριστιανούς καί ἐκπροσώπους φορέων καί Ἀρχῶν πού μέ ἐγκαρδιότητα εὐχήθηκαν τά προσήκοντα στό Μητροπολίτη μας. Ἀνάμεσά τους, διακρίνουμε τήν ἐπίσκεψη τῶν Σεβ. ΜητροπολιτῶνἈργολίδος κ. Ἰακώβου, Μεσογαίας κ. Νικολάου καί τοῦ Θεοφιλ. Ἐπισκόπου Ἐπιδαύρου κ. Καλλινίκου.

Τέλος, καταγράφουμε καί τήν ἐπίσκεψη τοῦ Δημάρχου Σπάρτης κ. Χρήστου Πατσιλίβα καί μελῶν τοῦ Δημοτικοῦ Συμβουλίου Σπαρτιατῶν, πού ἐνεχείρισαν στό Σεβασμιώτατο ἀναμνηστικό τιμητικό δίπλωμα γιά τή συμπλήρωση τριακονταετοῦς ἀγλαοκάρπου καί πολυκάρπου ποιμαντορίας. Ὁ προεστώς τῆς Ἱ. Μητροπόλεώς μας τούς εὐχαρίστησε γιά τήν ἄψογη καί ἐποικοδομητική συνεργασία τους. Ἀπό τήν πλευρά του, ὁ Δήμαρχος Σπαρτιατῶν ἐξέφρασε τήν εὐγνωμοσύνη τῆς δημοτικῆς Ἀρχῆς στό Σεβασμιώτατο, διότι ὅλα αὐτά τά χρόνια, ὅταν τοῦ ζητήθηκε, ἔδωσε πρόθυμα τίς εὔστοχες παραινέσεις του, βοηθώντας στήν ἐπίλυση σοβαρῶν θεμάτων τῆς τοπικῆς μας κοινωνίας καί, διατυπώνοντας τίς ἑόρτιες εὐχοπροσρήσεις του, τοῦ εὐχήθηκε ὑγεία, μακροημέρευση καί τελεσφορία στόν ἐπίπονο ἀγῶνα τῆς διακονίας τοῦ λαοῦ τοῦ Θεοῦ.

ΓΡΗΓΟΡΑΚΟΣ:ΣΤΗΡΙΖΩ ΝΤΑΛΙΑΝΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Αναδημοσιεύουμε τη δήλωση του βουλευτού Λακωνίας κ.Γρηγοράκου στον fly fm
Πρέπει να τονίσουμε ότι στην έκτακτη συνεδρίαση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο το βράδυ  υπήρξε μεγάλη αντίδραση από πολλά στελέχη και ιδιαίτερα από πρώην δήμαρχο της περιοχής μας που είχε την στήριξη του ΠΑΣΟΚ

Στο τελευταίο μέρος της συνέντευξης του, ο βουλευτής Λακωνίας καταπιάστηκε με τις επικείμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και αναμφισβήτητα όσα δήλωσε θα συζητηθούν!
Όσον αφορά στον κύριο Μανουσάκη, ο Λεωνίδας Γρηγοράκος ξεκαθάρισε πως "δε γίνεται να συζητάς με το κόμμα εξουσίας και μετά να εντάσσεσαι στο αντίπαλο ψηφοδέλτιο. Αναφορικά με τον κύριο Μοιράγια δήλωσε πως θέλησε να κατέβει δίχως "προίκα" και χαρακτήρισε την υποψηφιότητα του κυρίου Πουλοκέφαλου παρουσίαζε ενδιαφέρον γιατί ήταν ειλικρινής πρόταση αλλά ετεροχρονισμένη και ως εκ τούτου η στήριξη του βουλευτή δε βρήκε αντίκρυσμα.
Κατόπιν, ο βουλευτής Λακωνίας τάραξε τα ραδιοφωνικά νερά με τη δήλωσή του ότι βρίσκει ενδιαφέρον στην υποψηφιότητα Αργειτάκου σε συγκεκριμένα πλαίσια βέβαια με εντολή Καρχιμάκη, μιας και το ΠΑΣΟΚ πάει στις εκλογές συντεταγμένο χωρίς όμως να επηρεάζει το έργο του δημάρχου. Συγκεκριμένα, ο κύριος Γρηγοράκος αποκάλυψε πως το ΠΑΣΟΚ στηρίζει Αργειτάκο για το δήμο Σπάρτης, Ανδρεάκο στη Μάνη, Νταλιάνη για το δήμο Ευρώτα και Τάντουλο στο δήμο Μονεμβάσιας. Τέλος, ο βουλευτής Λακωνίας υπογράμμισε πως το ΠΑΣΟΚ ανέβασε τα ποσοστά του στη Λακωνία και η δυναμική του θα φανεί στην υποψηφιότητα Τατούλη, την οποία θα στηρίξει υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, αφού το κόμμα της εξουσίας επιθυμεί να έχει ξεκάθαρες σχέσεις με τον περιφερειάρχη , ο οποίος όλα δείχνουν πως θα είναι ο Πέτρος Τατούλης.πηγη

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Αργειτάκος-Πήλιουρας-Τάντουλος,οι επιλογές ΠΑΣΟΚ?

Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο ο βουλευτής Λακωνίας, κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε τη γνώμη του (κατ' ουσία πρόταση) ότι εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει τα εξής πρόσωπα:
Για το Δήμο Σπάρτης τον κύριο Σταύρο Αργειτάκο,
Για το Δήμο Ευρώτα τον κύριο Φίλιππο Πήλιουρα
Για το Δήμο Μονεμβάσιας τον κύριο Αντώνη Τάντουλο.
Δε γνωρίζουμε αν η πρόταση του βουλευτή κατετέθη ως προβληματισμός ή αν είναι εδραιωμένη βούλησή του για τη στήριξη των υποψηφίων αυτών. Δε γνωρίζουμε αν αυτή η πρόταση είναι πρόταση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ ή τελικά του ΠΑΣΟΚ στο νομό μας. Πάντως μεγάλος προβληματισμός υπάρχει στο σύνολο των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και μεγενθύνεται στην υποψηφιότητα του κυρίου Πέτρου Τατούλη για την Περιφφέρεια Πελοποννήσου.Τέλος, μεγάλα προβλήματα και αδυναμίες εμφανίσθηκαν και τώρα διευρύνονται με την υποψηφιότητα του κυρίου Νταλιάνη , ο οποίος έχει μαζικά και το χρίσμα ( στήριξη ) του ΠΑΣΟΚ. Γι' αυτό και ο βουλευτής κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε τη γνωμη του στη ΝΕ να κατέβει ο κύριος Νταλιάνης ως αντιδήμαρχος του κυρίου Πήλιουρα στις Κροκεές!πηγη



Η παραπάνω είδηση είχε δημοσιευθεί στις 20 Σεπτεμβρίου στην ιστοσελίδα του fly.gr και παρέμεινε έως και τις 22 Σεπτεμβρίου .
Σήμερα 23 Σεπτεμβρίου δεν υπάρχει η δημοσίευση,
Σε αναζήτηση στο Google βρήκαμε τη δημοσίευση και την παραθέτω προς αποφυγήν παρεξηγήσεως μιας και εγώ έκανα μια αναδημοσίευση και τίποτε άλλο.


Fly Radio 89,7 Ραδιόφωνο Σπάρτη - Αργειτάκος-Πήλιουρας-Τάντουλος ...

20 Σεπτ. 2010 ... ειδήσεις Λακωνία Σπάρτη ραδιόφωνο fly fm 89,7 Λακωνία, Σπάρτη, ... Στην έκτακτη συνεδρίαση της Ν.Ε του ΠΑΣΟΚ το Σάββατο ο βουλευτής Λακωνίας, κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος, κατέθεσε τη γνώμη του (κατ' ουσία πρόταση) ότι εν όψει των αυτοδιοικητικών εκλογών το ΠΑΣΟΚ πρέπει να στηρίξει τα εξής πρόσωπα: ...
flyradio.gr/index.php?option... -

Fly Radio 89,7 Ραδιόφωνο Σπάρτη - Αργειτάκος-Πήλιουρας-Τάντουλος ...

20 Σεπτ. 2010 ... Για το Δήμο Σπάρτης τον κύριο Σταύρο Αργειτάκο,. Για το Δήμο Ευρώτα τον κύριο Φίλιππο Πήλιουρα και. Για το Δήμο Μονεμβάσιας τον κύριο Αντώνη Τάντουλο. Δε γνωρίζουμε αν η πρόταση του βουλευτή κατετέθη ως προβληματισμός ή αν είναι εδραιωμένη βούλησή του για τη στήριξη των υποψηφίων αυτών. ...
flyradio.gr/index.php?option...

Fly Radio 89,7 Ραδιόφωνο Σπάρτη - Αργειτάκος-Πήλιουρας-Τάντουλος ...

20 Σεπτ. 2010 ... Αργειτάκος-Πήλιουρας-Τάντουλος,οι επιλογές ΠΑΣΟΚ; ... και αδυναμίες εμφανίσθηκαν και τώρα διευρύνονται με την υποψηφιότητα του κυρίου ... Γι' αυτό και ο βουλευτής κύριος Λεωνίδας Γρηγοράκος κατέθεσε τη γνωμη του στη ΝΕ να κατέβει ο κύριος Νταλιάνης ως αντιδήμαρχος του κυρίου Πήλιουρα στις Κροκεές! ...
flyradio.gr/index.php?option...

ΔΙΑΚΟΠΗ ΗΛΕΚΤΡΟΔΟΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΥΔΡΟΔΟΤΗΣΗΣ

Διακοπή ηλεκτροδότησης και παράλληλα της υδροδότησης θα σημειωθεί την Τρίτη 21 Σεπτεμβρίου από τις 8:30 π.μ. ως τις 12:00, στη Σκάλα και στα δ.δ. Αγίων Ταξιαρχών και Λεήμονα λόγω απαραίτητων εργασιών της ΔΕΗ. Αν οι εργασίες τελειώσουν νωρίτερα, το ρεύμα θα ξαναδοθεί πριν από το χρόνο λήξης της διακοπής που αναφέρεται. Για τον λόγο αυτό, οι ηλεκτρικές εγκαταστάσεις και της δίκτυα της ΔΕΗ θα πρέπει να θεωρούνται ότι έχουν ρεύμα. Έτσι για λόγους ασφαλείας απαγορεύεται η προσέγγιση σε αγωγούς ή άλλα στοιχεία του δικτύου ακόμη και αν βρίσκονται καταγής γιατί υπάρχει σοβαρός κίνδυνος ηλεκτροπληξίας

Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Σκάλας

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Ο Γυμναστικός Αθλητικός Σύλλογος Σκάλας σας εύχεται καλή σχολική χρονιά!

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για στίβο ξεκινούν από 20 Σεπτεμβρίου 2010.

Οι προπονήσεις θα ξεκινήσουν την Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010 στο Δημοτικό Στάδιο Σκάλας.

Μέλη του συλλόγου Γ.Α.Σ.Σ. θα βρίσκονται στο γήπεδο προκειμένου να γίνουν οι εγγραφές.

Τα τμήματα που θα λειτουργήσουν αυτή τη χρονιά είναι:

Τρίτη 1ο Τμήμα 6:00 -7:00 μ.μ (Τα παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)
2ο Τμήμα 7:00 – 8:00 μ.μ (Τα παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

Πέμπτη 1ο Τμήμα 6:00 -7:00 μ.μ (Τα παιδιά Α΄, Β΄, Γ΄ Δημοτικού)
2ο Τμήμα 7:00 – 8:00 μ.μ (Τα παιδιά Δ΄, Ε΄, ΣΤ΄ Δημοτικού)

Σημ. Το πρόγραμμα μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με το τηλ. 6946757491
Το Δ.Σ.

Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2010

ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΤΟ ΚΑΘΙΕΡΩΜΕΝΟ ΕΤΗΣΙΟ ΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ

Διαρκής καί μέ πολλούς τρόπους ἐκδηλούμενη εἶναι ἡ μέριμνα τοῦ Σεβ. Ποιμενάρχου μας γιά τούς κληρικούς τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, προκειμένου νά βελτιώνονται συνεχῶς καί νά ἀνταποκρίνονται ἀποτελεσματικότερα στή θεόσδοτη ἀποστολή τους. Στό πλαίσιο αὐτό τακτικά πραγματοποιοῦνται μηνιαῖες συνάξεις καί ἐτήσια συνέδρια μέ ἀξιοσημείωτα θετικά ἀποτελέσματα.Τό ἐφετινό, εἰδικότερα, Συνέδριο τῶν Κληρικῶν τῆς Μητροπολιτικῆς μας Περιφέρειας διεξήχθη τήν 6η Σεπτεμβρίου 2010 στή Στέγη Νεότητος τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως καί υπεύθυνος για τήν διεξαγωγή του ορίσθηκε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κ. κ. Θεόκτιστος.
Προηγήθηκε Θεία Λειτουργία στό Μητροπολιτικό Ἱερό Ναό καί ἀκολούθησαν δύο πολύ ἐινδιαφέρουσες καί ἐποικοδομητικές εἰσηγήσεις ἀπό διακεκριμένους πανεπιστημιακούς Διδασκάλους, οἱ ὁποῖοι με ἀξιέπαινη προθυμία ἀνταποκρίθηκαν στήν πρόσκληση νά ὁμιλήσουν.
Στήν πρώτη Εἰσήγηση ἀναπτύχθηκε τό θέμα «Ἡ Λειτουργική ζωή τοῦ ἱερέως καί τῶν Ἐνοριτῶν του» ἀπό τόν Αἰδεσιμ. Πρωτ. π. Κωνσταντῖνο Καραϊσαρίδη, Ἐπίκουρο Καθηγητή τῆς Θεολογικῆς Σχολῆς τοῦ Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στή δεύτερη παρουσιάστηκε τό θέμα «Ἡ ἀποστολή τοῦ ἱερέως στό σύγχρονο κόσμο» ἀπό τόν Ἐλλογιμ. κ. Ἀλέξανδρο Σταυρόπουλο, ὁμότιμο Καθηγητή τῆς Θεολογικής Σχολῆς τοῦ Παν/μίου Ἀθηνῶν.

Στή διάρκειά του, ἐπίσης, οἱ κληρικοί τῆς Ἱ. Μητροπόλεως προσέφεραν στό Σεβ. Μητροπολίτη μας ὡς δώρημα μία ἀρχιερατική μήτρα ἐπί τῇ ἐπετείω τῆς συμπληρώσεως τριάντα ἐτῶν ἀπό τήν εἰς ἐπίσκοπο χειροτονία του.
Τό Συνέδριο ὁλοκληρώθηκε μέ γόνιμη συζήτηση καί σύντομη προσλαλιά τοῦ Σεβ. Μητροπολίτη μας, ὁ ὁποῖος εὐχαρίστησε θερμά τούς ὁμιλητές καί τούς κληρικούς γιά τό δώρο τους επισημαίνοντας ότι η άριστη επιτέλεση του94 καθήκοντός τους είναι τό καλύτερο δώρο γιά αυτόν, ενώ τόνισε τή σημασία πού ἔχουν τέτοιες συνάξεις γιά τό ἔργο τοῦ κληρικοῦ στή σημερινή δύσκολη καί ἀπαιτητική ἐποχή.
Ἀκολούθησε σέ ἑστιατόριο τῆς Σπάρτης παράθεση τράπεζας στούς κληρικούς καί τούς εἰσηγητές ἀπό τήν Ἱερά Μητρόπολή μας.

Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010

Π Ρ Ο Σ Κ Λ Η Σ Η ΓΙΑ ΣΥΝΕΔΡΊΑΣΗ ΝΟΜ/ΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Κυρίες, κύριοι,
Καλείσθε σε συνεδρίαση που θα γίνει στην αίθουσα συνεδριάσεων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης την 20η Σεπτεμβρίου 2010 ημέρα Δευτέρα & ώρα 13.30 μ.μ. για συζήτηση και λήψη αποφάσεων επί των κατωτέρω θεμάτων της ημερήσιας διάταξης:
1ο Μεταφορά ταμειακών υπολοίπων και Tροποποίηση 11 προγ/τος ΚΑΠ 2010
Εισηγητής: Π. Φαρλέκας
2ο ΜΠΕ Φωτ/κού σταθμού της ΑΚΤΙΝΑ ΑΙΓΑΙΟΥ Α.Ε.στη θέση
Αλογόμανδρα Δ. Κροκεών
Εισηγητής: Π. Μπαρμπαγιάννης
3ο ΜΠΕ για την εγκατάσταση ΑΣΠΗΕ της CNI ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ – σύμβουλοι επιχειρήσεων Α.Ε. στη θέση Μαρατζάκι- Πυργάκι Δ. Ζάρακα
Εισηγητής: Ν. Μηλιάκος
4ο ΜΠΕ του έργου «Βιολογικός Καθαρισμός Δ. Μολάων»
Εισηγητής:Ν.Μηλιάκος
5ο Αναμόρφωση προϋπ/σμού Ε.Φ. 073
Εισηγητής: Π. Δήμας
6ο Αναμόρφωση προϋπ/σμού Ε.Φ. 292
Εισηγητής: Π. Δήμας
7ο Αναμόρφωση προϋπ/σμού Ε.Φ. 294
8ο Απολογισμός ΟΠΑΝΑΛ 2004
Εισηγήτρια: Α. Τζανετέα
9ο Συμμετοχή της Ν.Α. Λακωνίας στη διεξαγωγή του 39ου
Διεθνούς Ράλλυ ΦΙΛΠΑ
Εισηγητής: Ν.Μηλιάκος
10ο Συμμετοχή στην οργάνωση των αποκαλυπτηρίων της
προτομής του Νικηφόρου Βρεττάκου στην Πλούμιτσα
Εισηγητής:Σ.Ζυγά
11ο Αναμόρφωση προϋπ/σμού Ε.Φ. 071
Εισηγητής: Π.Δήμας
12ο Συμμετοχή στη Διοργάνωση της «Συνάντησης της Μάνης» της
΄Ενωσης Καθηγητών Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών.
Εισηγητής: κ. Μυλωνάκος
13ο Μεταφορά ταμειακών υπολοίπων και τροποποίηση προγράμματος από ΤΕΛΗ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ
Εισηγητής:Π.Φαρλέκας
14ο Διαχείρηση – Διάθεση αποσυρθέντος από τη χρήση κινητού
εξοπλισμού των υπηρεσιών της Ν.Α. Λακωνίας
Εισηγητής:Π.Μπαρμπαγιάννης
Ο Πρόεδρος Ν.Σ.
Νικόλαος Καλογεράκος

Η 185η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο Βρονταμά


Με λαμπρότητα, τιμές και δόξα εορτάστηκε και φέτος η 185η επέτειος του ολοκαυτώματος στο Παλαιομονάστηρο του Βρονταμά. Ο Δήμος Σκάλας απέδωσε για άλλη μια χρονιά φόρο τιμής στους μαρτυρικούς εκείνους βρονταμίτες που στις 15-09-1825 ήρθαν αντιμέτωποι με τις ορδές του Ιμπραήμ στο Παλαιομονάστηρο.
Έτσι, από τις πρωινές ώρες της Τετάρτης 15 Σεπτεμβρίου έως τη δύση του ηλίου, πραγματοποιήθηκε γενικός σημαιοστολισμός δημοσίων, δημοτικών, ιδιωτικών καταστημάτων, καταστημάτων δημοσίου και ιδιωτικού δικαίου και κατοικιών, καθώς επίσης φωταγώγηση του δήμου και όλων των παραπάνω καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες.
Ο χαιρετισμός της ημέρας έγινε -ως όριζε το πρόγραμμα- στις 7.30΄το πρωί με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες, ενώ μια ώρα αργότερα ακολούθησε η έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία (έδρας και ΤΔ), με φροντίδα των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.
Επίσημη δοξολογία τελέστηκε στις 10.30΄το πρωί στη Μονή Παλαιομονάστηρου, της οποίας προεξήρχε ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ανδρούσης κκ. Θεόκτιστος, συνεπικουρούμενος από πλήθος ιερέων του δήμου και της ευρύτερης περιοχής.
Στο τέλος της δοξολογίας εκφωνήθηκε ο πανηγυρικός της ημέρας από τον πρόεδρο του ΤΔ Βρονταμά κ. Διαμαντή Φαρλέκα, ενώ στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από τις τοπικές αρχές και τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ενδόξων νεκρών.
Λίγο αργότερα, δε, η μαθητική χορωδία έψαλε τον Εθνικό Ύμνο.
Μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη της Ελένης Θεοδωρακοπούλου Στρατήγη, για την πολύτιμη προσφορά της στην ανάδειξη του Παλαιομονάστηρου και τη βαθιά αγάπη που έτρεφε γι΄αυτό.
Ακολούθως ο δήμαρχος και το δημοτικό συμβούλιο δεξιώθηκαν τις αρχές και λίγες ώρες αργότερα, στις 6.30μ.μ. έγινε η υποστολή της σημαίας στις κεντρικές πλατείες, με φροντίδα, επίσης, των διευθυντών των δημοτικών σχολείων.

Στον εορτασμό της επετείου παρευρέθησαν ο δήμαρχος Σκάλας και υποψήφιος δήμαρχος Ευρώτα κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο νομάρχης Μεσσηνίας, πρόεδρος ΕΝΑΕ και υποψήφιος περιφερειάρχης Πελ/σου κ. Δημήτρης Δράκος, ο αντινομάρχης Λακωνίας και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης κ. Παναγιώτης Φαρλέκας, η νομαρχιακή σύμβουλος και υποψήφια αντιπεριφερειάρχης κ. Αδαμαντία Τζανετέα, ο διοικητής του ΚΕΕΜ, ταξίαρχος κ. Αθανάσιος Σαπουντζής, ο αστυνομικός διευθυντής Λακωνίας κ. Βασίλειος Γεωργακόπουλος, ο διοικητής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κ. Κωνσταντίνος Καστρής, ο πρόεδρος του ΤΔ Βρονταμά κ. Διαμαντής Φαρλέκας, δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων – φορέων και πλήθος κόσμου.
Τελετάρχης είχε οριστεί ο δημοτικός υπάλληλος κ. Παναγιώτης Σταθούσης.
Τέλος, ο εορτασμός της επετείου του ολοκαυτώματος, ολοκληρώθηκε με λαϊκό γλέντι και ζωντανή μουσική στην κεντρική πλατεία του Βρονταμά.


Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Βρέθηκε λύση στο πρόβλημα των οικονομικών μεταναστών Δήλωση του δημάρχου Σκάλας κ. Ιωάννη Γρυπιώτη

Με αφορμή τα γεγονότα των τελευταίων ημερών, αναφορικά με τη διαμαρτυρία των οικονομικών μεταναστών στην περιοχή της Σκάλας, θα ήθελα να δηλώσω τα κάτωθι:
Για τρεις διαδοχικές μέρες, η κοινότητα των πακιστανών που ζει στη Σκάλα, πραγματοποιούσε πορεία διαμαρτυρίας ζητώντας εργασία, τροφή και στέγη, αναφαίρετα δηλαδή δικαιώματα κάθε οικονομικού μετανάστη.
Η ανοικτή δημοκρατική κοινωνία των πολιτών της Σκάλας αλλά και της ευρύτερης περιοχής, αποδεικνύει εμπράκτως, εδώ και πολλές δεκαετίες, τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει τους οικονομικούς μετανάστες.
Αλληλοσεβασμός, ίση μεταχείριση και αξιοπρεπής διαβίωση είναι οι έννοιες που συνιστούν την πολιτική μας απέναντί στους μετανάστες, ενώ την ίδια στιγμή, καταδικάζουμε την ξενοφοβία και το ρατσισμό, όπως επίσης την παραβατικότητα και την εγκληματικότητα.
Η ελεύθερη δημοκρατική κοινωνία μας διατηρεί στο ακέραιο τις πανανθρώπινες αξίες και ιδιαίτερα αυτή της φιλοξενίας των οικονομικών μεταναστών.
Είναι όμως και καθήκον της να διατηρήσει την ηρεμία και τη νομιμότητα στον τόπο της.
Μέσα από έναν ουσιαστικό διάλογο μεταξύ ημών και της κοινότητας των οικονομικών μεταναστών, η διαμαρτυρία των τελευταίων έληξε, καθώς δώσαμε λύση στα αιτήματά τους, παρά το γεγονός ότι, η πολιτεία είναι η καθ΄ ύλην αρμόδια για την επίλυση αυτού του είδους προβλημάτων.
Παρά ταύτα, λοιπόν, με γνώμονα το αληθινό ενδιαφέρον για τον τόπο μας και την εξασφάλιση ειρηνικής συνύπαρξης κι ευταξίας, προχωρούμε - στοχεύουμε στην καταγραφή και νομιμοποίηση (ασφάλιση) των οικονομικών μεταναστών, με την πρόβλεψη δημιουργίας Συμβουλίου Ένταξης Μεταναστών (ως ορίζει, εξάλλου και ο Καλλικράτης) έτσι ώστε, με την ύπαρξη δεδομένων και καταγεγραμμένων στοιχείων, να καθίσταται δυνατή η αξιοποίηση και απασχόλησή των.
Η Δημοκρατική συμβίωση και συμφιλίωση είναι μια μεταβατική διαδικασία που χρειάζεται χρόνο. Απορρίπτουμε κάθε είδους ακρότητα, από όπου κι αν προέρχεται.
Ως Δήμαρχος Σκάλας, δεσμεύομαι για την εξασφάλιση ηρεμίας, αξιοπρέπειας και ειρηνικής διαβίωσης στην περιοχή και παρακαλώ όπως, πρυτανεύσει η ηρεμία -προπαντός η ψυχραιμία, έτσι ώστε το άνοιγμα του δημοκρατικού διαλόγου να αποκτήσει περιεχόμενο προς όφελος των πολιτών της Σκάλας, αλλά και των μεταναστών.
Ο Δήμαρχος Σκάλας Γιάννης Γρυπιώτης

Η προστασία της κατσίκας

ΛΩΡΗ ΚΕΖΑ Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου 2010
Ιστορίες ανθρώπινης δυστυχίας καλείται να διαχειριστεί η υφυπουργός Μετανάστευσης κυρία Αννα Νταλάρα. Ιστορίες που έχουν πάντοτε πολλές όψεις, σαν και αυτή που εξελίσσεται στη Σκάλα Λακωνίας. Στην κεντρική πλατεία της πόλης βρήκαν καταφύγιο περί τους 500 Πακιστανούς που δεν έχουν τα απαραίτητα έγγραφα για τη διαμονή στη χώρα. Ζούσαν σε ενοικιασμένα διαμερίσματα αλλά βρέθηκαν όλοι μαζί προ εκπλήξεως όταν οι σπιτονοικοκύρηδες πέταξαν τα πράγματά τους στον δρόμο. Αφορμή η ποινή που επιβλήθηκε σε κάτοικο επειδή παρείχε κατάλυμα σε λαθρομετανάστες. Οι ντόπιοι φοβήθηκαν ανάλογες κυρώσεις: εισέπρατταν τα ενοίκια χωρίς να έχουν συμβόλαια και πάει λέγοντας. Χωρίς συμβόλαια δεν μπορούσαν να δηλώσουν το εισόδημα, χωρίς χαρτιά οι εκδιωχθέντες δεν μπορούν να διαμαρτυρηθούν.

Αυτή η απλή ιστορία έχει πολλές όψεις. Η κυρία Νταλάρα πρέπει εν πρώτοις να αποφασίσει τι θα κάνει με τους ανθρώπους. Ακόμη και αν ήθελε να τους πάρει από τη Λακωνία δεν έχει τη δυνατότητα παρά να τους πληρώσει ένα εισιτήριο ΚΤΕΛ. Να τους μεταφέρει στη Μεσσηνία. Ακόμη κι αν τους ενέτασσε στο πρόγραμμα επιστροφής (εισιτήριο για την πατρίδα και 300 ευρώ στην τσέπη) δεν έχει τα κονδύλια να εξυπηρετήσει όλους τους αλλοδαπούς που ζουν παράνομα. Ας υποθέσουμε όμως ότι επηρεασμένη από την παράνοια του Καντάφι, η υφυπουργός όρθωνε το ανάστημα. Ας υποθέσουμε ότι αποσπούσε από τους Ευρωπαίους αυτά τα 5 δισ. ευρώ που ζήτησε ο ηγέτης της Αφρικής για να περιορίσει τη διέλευση των ξένων. Αν το πετύχαινε αυτό η κυρία Νταλάρα και έστηνε τον σούπερ ξενοδιωκτικό μηχανισμό, ποιος θα μάζευε τα λεμόνια; Οι Πακιστανοί της Λακωνίας εξυπηρετούν ανάγκες της παραγωγής και της οικονομίας.

Η νεόκοπη πολιτικός έπεσε αμέσως στα βαθιά. Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν έχει κοσμική διάσταση παρεκτός αν γίνεται σε εθελοντική βάση. Το μεταναστευτικό ζήτημα δεν έχει σχέση με συναυλίες έθνικ μουσικής ούτε με την απόλαυση γευμάτων με ταντούρι και κάρι. Τα πράγματα είναι ελαφρώς πιο περίπλοκα στην προχωρημένη πίστα, αυτή της αληθινής πολιτικής. Γιατί ενόσω η κυρία Νταλάρα αναφέρεται στη «συγκροτημένη πολιτική ενσωμάτωση και ένταξη», οι γυναίκες στη Σκάλα της Λακωνίας καταγγέλλουν σεξουαλικές παρενοχλήσεις. Δεν χρειάζεται να είναι γυναίκα η υφυπουργός για να αντιληφθεί πόσο δυσάρεστη είναι μια επίθεση με μαχαίρι. Δεν χρειάζεται ούτε να είναι άντρας, στερημένος από επαφές, για να καταλάβει ότι 500 νοματαίοι χωρίς θηλυκή παρέα δημιουργούν ένα παράξενο σύμπαν.

Για την κυρία Νταλάρα είναι διάχυτη η άποψη ότι περιφέρεται από εκδήλωση σε εκδήλωση κρατώντας ένα ποτήρι καμπανίτη. Προέρχεται από τον χώρο του θεάματος, οπότε όλοι ασχολούνται με τις τσάντες και τα παπούτσια της. Ισως αδικείται από τη δημόσια εικόνα της, δεν το ξέρουμε ακόμη.

Καθώς είναι φρέσκια στα καθήκοντά της δεν μπορούμε να έχουμε κάποια ιδέα για τις πρωτοβουλίες της σε ιστορίες σαν και αυτή της Λακωνίας. Μικρές ιστορίες όπου οι προτάσεις θα ήταν ενδεικτικές για το γενικότερο πολιτικό σκεπτικό.

Δεν ξέρουμε αν η οργάνωση αντιρατσιστικών φεστιβάλ δίνουν στην κυρία Αννα Νταλάρα τη σκευή που χρειάζεται κάποιος για να διαχειριστεί το Μεταναστευτικό σφαιρικά. Μπορεί όμως να συντονίσει μια ομάδα ειδικών. Δεν είναι ένα ελληνικό ζήτημα ώστε να το αναλάβει και να το φέρει εις πέρας. Είναι μια νέα ευρωπαϊκή πραγματικότητα. Ωσπου να καταγραφεί το φαινόμενο, ώσπου να ληφθούν οι αποφάσεις και να υπάρξει διακρατικός συντονισμός, θα έχουν περάσει χρόνια. Η υφυπουργός Μετανάστευσης δεν διαχειρίζεται καν την παροχή ασύλου. Οπότε είναι αμφίβολο αν θα παρουσιάσει αποτέλεσμα στον τομέα της.

Με περιορισμένες τις πρωτοβουλίες στον τομέα της, η κυρία Αννα Νταλάρα μπορεί να στραφεί στις παράλληλες ιστορίες. Ας φροντίσει τουλάχιστον τις κατσίκες. Μαζί με όλα τα υπόλοιπα που καταλογίζουν οι κάτοικοι της Σκάλας στους Πακιστανούς είναι ο βιασμός και η κακοποίηση αιγοπροβάτων.

Καημένες κατσικούλες...
Απο το ΒΗΜΑ

Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Καζάνι που βράζει είναι αυτή τη στιγμή 21:00 στη Σκάλα από διαδήλωση που πραγματοποιείτε από Πακιστανούς στους δρόμους της Σκάλας.
Συγκεκριμένα εκατοντάδες Πακιστανοί με πανό και πλακάτ φωνάζουν συνθήματα για καλύτερες συνθήκες εργασίας και διαμονής.
Θα έχουμε συνεχή ενημέρωση.
Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούν 22:00 καθιστική διαμαρτυρία έξω από το ΑΤ Σκάλας, και παρουσία του πρόεδρου της Πακιστανικής κοινότητας παραδίδουν στον διοικητή του ΑΤ Σκάλας αιτήσεις για την παροχή ασύλου.
Προς εκτόνωση είναι αυτή τη στιγμή 23:15 οι διαδήλωση των Πακιστανών.
Συγκεκριμένα θα επιστρέψουν στα σπίτια όπου διέμεναν έως ότου βρεθεί μια οριστική λύση.
Στο ΑΤ Σκάλας κατατέθηκαν 470 αιτήσεις πολιτικού ασύλου και άδειων παραμονής.
Επίσης καθόρισαν το κατώτατο μεροκάματο να είναι στα 35 €.

Η Ιερά Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου μετονομάστηκε σε Μητρόπολη Μάνης

Σε Ιερά Μητρόπολη Μάνης μετονομάστηκε με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Ιερά Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου.

Να σημειωθεί, ότι η Ιερά Μητρόπολις Γυθείου και Οιτύλου (Μητρόπολη Μάνης) περιλαμβάνει τμήματα του Νομού Μεσσηνίας (τους δήμους Αβίας, Λεύκτρου και τμήμα του δήμου Καλαμάτας) και τμήματα του νομού Λακωνίας (τις τέως επαρχίες Γυθείου και Οιτύλου).

Η Ιερά Μητρόπολη Μάνης, αποτελεί σήμερα μία από τις 81 Ιερές Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος με έδρα το Γύθειο.

Η "Romfea.gr" παρακάτω παραθέτει από την εφημερίδα της Κυβερνήσεως την Κανονιστική Διάταξη.

Μετονομασία Ιεράς Μητρόπολεως Γυθείου και Οιτύλου.

Η ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Έχουσα υπόψη:

1) Τας διατάξεις του άρθρου 11 παρ. 1 υποπαρ. Α στοιχ. στ και παρ. 2 Ν. 590/1977 «Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» (146/Α/31.5.1977).

2) Την διάταξιν του άρθρου 1 παρ. 30 περ. Α. υποπαρ. 2, του νόμου 3852/2010 «Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης − Πρόγραμμα

Καλλικράτης» (ΦΕΚ Α΄ 87/2010).

3) Τους Ιερούς Κανόνας λδ΄ των Αγ. Αποστόλων, ιζ΄ της Δ΄ ΟKκ. Συνόδου, λη΄ της Πενθέκτης Συνόδου, στ΄ της εν Σαρδική Συνόδου, νστ΄, ρθ΄ της εν Καρθαγένη Συνόδου.

4) Την υπ. αριθμ. 180/7.5.2010 Πρότασιν – Εισήγησιν του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Γυθείου και Οιτύλου Χρυσοστόμου προς την Ιεράν Σύνοδον της Εκκλησίας της Ελλάδος.

5) Την από 16.6.2010 Εγκριτικήν Απόφασιν της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου.

6) Την από 23.6.2010 Απόφασιν Αυτής, αποφασίζει:

Η κατά το άρθρον 11 παρ. 1 στοιχ. στ΄ του Ν. 590/1977«Περί του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας της Ελλάδος» συσταθείσα «Ιερά Μητρόπολις Γυθείου και Οιτύλου» της Αυτοκεφάλου Εκκλησίας της Ελλάδος, μετονομάζεται πλέον δια λόγους ιστορικούς ως «ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΣ ΜΑΝΗΣ» με έδραν το Γύθειον, έδραν του Δήμου Ανατολικής Μάνης, εντεύθεν δε δια του φερωνύμου ιστορικού τίτλου «ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΝΗΣ» μνημονεύεται και υπογράφεται ο επιχώριος Μητροπολίτης Γυθείου και Οιτύλου.

Η παρούσα να δημοσιευθή δια της Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και του Επισήμου Δελτίου της Εκκλησίας της Ελλάδος «ΕΚΚΛΗΣΙΑ».

Ο Πρόεδρος

† Ο Αθηνών ΙΕΡΩΝΥΜΟΣ

Ο Αρχιγραμματεύων

† Αρχιμ. ΜΑΡΚΟΣ ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ

πηγη

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΊΖΟΝΤΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΕΠΟΥΣΑ ΣΟΒΑΡΟΤΗΤΑ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΣΕΙ ΛΥΣΗ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ ΚΑΛΕΣΕ ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΤΩΝ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΝΩΝ ΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΟΤΕΙΝΕ ΝΑ ΣΤΕΓΑΣΘΟΥΝ ΣΕ ΟΙΚΗΜΑΤΑ ΙΔΙΩΤΩΝ ΜΕ ΕΞΟΔΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΟΠΟΥ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΟΙ ΟΡΟΙ ΥΓΙΕΙΝΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΒΙΩΣΗΣ.

Ο ΔΗΜΟΣ ΣΚΑΛΑΣ ΕΙΝΑΙ ΣΕ ΣΥΝΕΧΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΑ ΑΡΜΟΔΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΦΟΡΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΛΥΣΗ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ. ΑΚΟΜΑ ΑΠΕΥΘΥΝΕΤΑΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΣΥΜΠΑΡΙΣΤΑΤΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΟΥΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΝΑ ΔΕΙΞΕΙ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗ ΚΑΙ ΝΑ ΣΕΒΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΗ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ.
ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ

Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Οι καλύτεροι δρομείς των υπεραποστασεων στο «Σπάρταθλον 2010»

Τα μεγαλύτερα ονόματα των υπεραποστάσεων θα πάρουν μέρος στο φετινό αγώνα δρόμου «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ 2010» που θα διεξαχθεί στη διαδρομή Αθήνα-Σπάρτη απόστασης 246 χιλιομέτρων και έχει πανηγυρικό χαρακτήρα λόγω της συμπλήρωσης 2.500 χρόνων από το επίτευγμα του Φειδιππίδη.

Πρόκειται για την 28η διοργάνωση του θεσμού η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου

Στον αγώνα έχουν δηλώσει συμμετοχή 450 αθλητές και αθλήτριες, από 32 χώρες, εκ των οποίων 42 είναι γυναίκες. Αριθμός που αποτελεί ρεκόρ συμμετοχής αθλητών και χωρών. Αναμένεται να εμφανιστούν στην αφετηρία περί τους 360 δρομείς.

Η Ελλάδα μετέχει με 27 αθλητές και έχει σημαντικές ελπίδες διάκρισης, καθώς παίρνουν μέρος στη διοργάνωση οι Δημήτρης Πετρολιάγκης, Μάριος Φουρνάρης, Λουκάς Κώνστας, Γιώργος Κρυστάλλης, που ξεχώρισαν ιδιαίτερα σε προηγούμενους αγώνες.

Οι καλύτεροι δρομείς των μεγάλων αποστάσεων θα βρεθoύν στην εκκίνηση την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου στις 7 το πρωί στην Ακρόπολη, μπροστά από το Ηρώδειο.

Στο «28ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» παίρνουν μέρος, μεταξύ άλλων:

ΑΝΔΡΕΣ
Σκότ Τζούρεκ (φωτο, ΗΠΑ), Πρώτος το 2006, 2007 & 2008 με τους καλλίτερους χρόνους, μετά το Γιάννη Κούρο.
Βαλμίρ Νούνες (Βραζιλιάνος), νικητής το 2001, δεύτερος το 2003, τρίτος το 2007

ΓΥΝΑΙΚΕΣ
Κίμι Νότο (Ιαπωνία), νικήτρια το 2004 και το 2005, τρίτη το 2007
Ακίκο Σακαμότο (Ιαπωνία), πρώτη το 2003 και το 2007
Μαίρη Λάρσον (Σουηδία), νικήτρια του αγώνα πέντε φορές (1984, 1985, 1986, 1989, 1998). Είναι η αθλήτρια με τις περισσότερες συμμετοχές και τερματισμούς, η οποία μέχρι το 2002 κατείχε τον καλύτερο χρόνο στη διοργάνωση.
Μαρίκα Χεϊνλέιν (Γερμανία), τρίτη το 2008.

Η διαδρομή του «ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ» διεξάγεται από σημείο σε σημείο, η ανύψωση ποικίλει από την επιφάνεια της θάλασσας μέχρι τα 1.200 μέτρα, πάνω σε ασφαλτοστρωμένο δρόμο και κακοτράχαλα βουνίσια μονοπάτια.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι κάθε ένα από τα σημεία ελέγχου έχει τους δικούς του χρονικούς περιορισμούς και ο δρομέας θα πρέπει να φθάσει πριν από τον επίσημο χρόνο κλεισίματος, διότι διαφορετικά θα αποκλειστεί από τον αγώνα.

Η διαδρομή που ακολουθούν οι αθλητές στο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ, θεωρείται η πιο δύσκολη στον κόσμο. Ακολουθούν δύσβατα μονοπάτια και χωματόδρομους, διασχίζουν αμπέλια και ελαιώνες, σκαρφαλώνουν σε πλαγιές λόφων, ενώ το φόβητρο όλων των αθλητών και η μεγαλύτερη πρόκληση, είναι η αναρρίχηση στο Παρθένιο Όρος (1.200 μ. ύψος) μέσα στο πυκνό σκοτάδι, χωρίς ίχνος μονοπατιού, μέσα στα βράχια και τους θάμνους, με θερμοκρασία 4°-5° C και δυνατούς ανέμους.

O Διεθνής Σύνδεσμος ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ έχει φροντίσει να πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια αθλητών.

Οι δρομείς υποστηρίζονται από 75 σταθμούς βοήθειας (θα υπάρχουν σε όλη την διάρκεια της διαδρομής) και είναι τοποθετημένοι κάθε τρία έως πέντε χιλιόμετρα. Οι σταθμοί είναι εφοδιασμένοι με τροφή, νερό, αναψυκτικά, καθώς επίσης και τα προσωπικά είδη των αθλητών.

Ο αγώνας διεξάγεται κάτω από αστυνομική και ιατρική επίβλεψη με γιατρούς, φυσιοθεραπευτές και ασθενοφόρα, που είναι διαθέσιμα στην 36ωρη διάρκεια του.

Η διοργάνωση έχει γίνει θεσμός, μετά τους απόλυτα πετυχημένους αγώνες του παρελθόντος ενώ φέτος υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από τα ξένα ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα και τα ειδησεογραφικά πρακτορεία, για να καλύψουν από κοντά «28ο ΣΠΑΡΤΑΘΛΟΝ».

Δείτε την πλήρη λίστα εδώ (.xls στα google documents)πηγη

ΠΟΡΕΙΑ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Για 2η μέρα συνεχίζεται η πορεία των Πακιστανών στη Σκάλα.
Η πορεία θα ξεκινήσει από τη γέφυρα του ποταμού Ευρώτα,στις 20:00 η ώρα και θα τερματίσει στην πλατεία των πηγών όπου θα πραγματοποιήσουν καθιστική διαμαρτυρία.
Παρακολουθήστε ζωντανά μέσα από live web cam.

Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου 2010

ΠΟΡΕΙΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ


Πορεία διαμαρτυρίας γίνεται αυτή την ώρα 2100 στο κεντρικό δρόμο της Σκάλας από Πακιστανούς οικονομικούς μετανάστες .
Διαμαρτύρονται για την σύλληψη 60 ομοεθνών τους κατά την προχθεσινή εξόρμηση της Αστυνομίας,με αποτέλεσμα σήμερα πάρα πολλοί Πακιστανοί να βρεθούν στο δρόμο, καθώς οι ιδιοκτήτες που τους είχαν ενοικίαση τα οικήματα όπου διέμεναν να τους βγάλουν έξω φοβούμενοι τις εξοντωτικές ποινές της δικαιοσύνης
Η πορεία κατευθύνεται προς την πλατεία των πηγών όπου έχουν καθιστική διαμαρτυρία, και θα πραγματοποιήσουν και αύριο πάλι την ιδιά ώρα, πορεία και καθιστική διαμαρτυρία στην πλατεία των πηγών.

Εκατόν πενήντα (150) δημότες συμμετείχαν στην εκδρομή στην Αγία Θεοδώρα.

Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς της, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας πραγματοποίησε με επιτυχία την 6η κατά σειρά μονοήμερη εκδρομή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.
Έτσι, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, εκατόν πενήντα (150) δημότες είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν το εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας στη Βάστα Μεγαλουπόλεως και τον οικείο Ατμοηλεκτρικό Σταθμό.
Πιο συγκεκριμένα, οι συμμετέχοντες στην εκδρομή ξεναγήθηκαν αρχικά στον ΑΗΣ (Ατμοηλεκτρικό Σταθμό της ΔΕΗ) Μεγαλόπολης, όπου και εντυπωσιάστηκαν από τις εγκαταστάσεις, ενώ στη συνέχεια μετέβησαν στο περίφημο εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας, σε ένα πραγματικά γαλήνιο και πανέμορφο τοπίο που αποπνέει ηρεμία και προκαλεί ανάταση ψυχής.
Οι δημότες μας – προσκυνητές θαύμασαν αυτό το μοναδικό σύμπλεγμα, το ανεξήγητο θαύμα της φύσης με τα δεκαεπτά πελώρια δένδρα να στέκουν αγέρωχα πάνω στη στέγη του ναού, την ίδια στιγμή που από τα θεμέλιά του αναβλύζουν τα νερά ενός κεφαλαριού.
Κατά την επιστροφή, έγινε μια στάση σε ένα ειδυλλιακό τοπίο - την πηγή του ποταμού Ευρώτα, στην περιοχή του Λογκανίκου, ενώ επόμενος σταθμός ήταν το γραφικό Καστόρι, όπου οι συμμετέχοντες απόλαυσαν τον απογευματινό καφέ τους.
Τους εκδρομείς συνόδευσαν ο πρόεδρος κ. Δημήτρης Γκουβούσης και μέλη της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης, καθώς επίσης, ο δημοτικός σύμβουλος κ. Δημήτρης Διαμαντάκος, σε ένα ζεστό και φιλικό κλίμα.
Αποχαιρετώντας τους συνοδούς κι έχοντας αποκομίσει τις καλύτερες των εντυπώσεων, οι δημότες εξέφρασαν την επιθυμία – αίτημα για τη διοργάνωση επόμενης εκδρομής.
Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας συνεχίζει, ωστόσο, να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς ευθύνης της, δίνοντας πάντα προτεραιότητα και πρωταρχικό ρόλο στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της υγείας.


Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ ΕΞΟΡΜΗΣΗ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ

Σε αστυνομική εξόρμηση που πραγματοποίησαν από κοινού το Αστυνομικό Τμήμα Σκάλας και η Αστυνομική Διεύθυνσης Λακωνίας το πρωί της 10ης Σεπτεμβρίου στη Σκάλα με παρουσία εισαγγελικού λειτουργού,έγιναν έρευνες σε οικήματα όπου διέμεναν παράνομοι οικονομικοί μετανάστες, Πακιστανικής υπηκοότητας, οι οποίοι ζούσαν κάτω υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης.
Συγκεκριμένα συνελήφθησαν εξήντα (60)λαθρομετανάστες,οι οποίοι στερούμενοι ταξιδιωτικών εγγράφων και αδειών παραμονής Στη συνέχεια οι άνδρες της Αστυνομίας παρουσία του εισαγγελικού λειτουργού έκαναν έφοδο σε οικία ημεδαπού στη Σκάλα ο όποιος είχε νοικιάσει τα παραπάνω οικήματα στους αλλοδαπούς όπου και συνελήφθη στο υπόγειο της οικίας του.
Ο δράστης με τη δικογραφία που θα σχηματισθεί σε βάρος θα οδηγηθεί στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Σπάρτης.

Εορτασμού Επετείου 15ης Σεπτεμβρίου 1825 στη Μονή Παλαιομονάστηρου Βρονταμά

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Γενικός σημαιοστολισμός Δημοσίων, Δημοτικών Καταστημάτων, Νομικών Προσώπων Δημοσίου και Ιδιωτικού Δικαίου και κατοικιών από πρωινής ώρας μέχρι και της δύσεως του ηλίου της 15ης Σεπτεμβρίου 2010.
Φωταγώγηση του Δήμου (έδρας και Δ.Δ.) και όλων των ανωτέρω Καταστημάτων κατά τις βραδινές ώρες της ανωτέρω ημερομηνίας.
Την 15η Σεπτεμβρίου 2010
Ώρα 7:30 π.μ.
Χαιρετισμός της Ημέρας με χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες όλων των εκκλησιών και ανάκρουση εμβατηρίων από τη Φιλαρμονική.
Ώρα 8:30 π.μ.
Έπαρση της σημαίας στην κεντρική πλατεία (έδρας και Δ.Δ.) με φροντίδα των κ.κ. Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων
Ώρα 9:30 π.μ.
Συγκέντρωση επισήμων στο χώρο της Πλατείας Βρονταμά.
Ώρα 10:30 π.μ
Επίσημη δοξολογία στη Μονή Παλαιομοναστηρίου Βρονταμά.
Στην είσοδο της Μονής παράταξη στρατιωτικού αγήματος.
Μετά το τέλος της δοξολογίας θα πραγματοποιηθούν οι παρακάτω εκδηλώσεις :
α. Εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Πρόεδρο του Τ.Σ. Βρονταμά κο Φαρλέκα Διαμαντή.
α. Επιμνημόσυνη δέηση.
β. Κατάθεση στεφάνων από τους κ.κ.
Δήμαρχο Δήμου Σκάλας
Νομάρχη Λακωνίας
Ανώτερο Διοικητή Φρουράς Λακωνίας
Αστυνομικό Δ/ντή Νομού Λακωνίας
Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Λακωνίας
Πρόεδρο ΤΕΔΚ Λακωνίας
Πρόεδρο Τ.Σ. Βρονταμά
Εκπρόσωπο Αναπήρων & Θυμάτων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης
(ΠΕΑΕΑ, ΠΟΑΕΑ, ΠΣΑΕΕΑ Ε.Α)
Μαθητή Δημοτικού Σχολείου Βρονταμά
γ. Τήρηση ενός λεπτού σιγής στη μνήμη των ένδοξων νεκρών.
δ. ΕΘΝΙΚΟΣ ΥΜΝΟΣ από μαθητές
ε. Στη συνέχεια ο Δήμαρχος με το Δημοτικό Συμβούλιο θα δεξιωθούν τις αρχές
Ώρα 6:30 μ.μ.
Υποστολή της σημαίας στις κεντρικές πλατείες με φροντίδα των κ.κ. Δ/ντών των Δημοτικών Σχολείων.
Κατά την τελετή παρακαλούνται να παραστούν οι :
Εκκλησιαστικές Αρχές
Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας
Κάτοικοι του Δήμου Σκάλας
Παρακαλούνται να ρυθμίσουν :
Τη δοξολογία η Εκκλησιαστική Αρχή Βρονταμά.
Η Αστυνομική Αρχή τα της τάξεως.
Τελετάρχης και συντονιστής ορίζεται ο Δημοτικός Υπάλληλος, κ. Σταθούσης Παναγιώτης.
Σκάλα 10 Σεπτεμβρίου 2010
Ο Δήμαρχος
Ιωάννης Γ. Γρυπιώτης

Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

ΓΙΟΡΤΗ ΚΡΑΣΙΟΥ ΣΤΗ ΓΡΑΜΜΟΥΣΑ 2010



Πέφτει η αυλαία των πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Σκάλας για το φετινό καλοκαίρι την Παρασκευή 10-09-2010 στη Γράμμουσα με τη γιορτή κρασιού .
Συγκεκριμένα αύριο Παρασκευή και ώρα 21:00 στον προαύλιο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου θα δοθεί μεγάλη συναυλία με τους Βαγγέλη & Γιάννη & Μιχάλη Κονιτόπουλο και τους συνεργάτες του με χορευτικά τραγούδια .
Θα προσφερθούν άφθονοι μεζέδες, κρασί και παγωμένη μπύρα .
Η ιστοσελίδα μας θα σας μεταδώσει απευθείας την γιορτή κρασιού με live webcam και θα υπάρξει φωτογραφικό υλικό
Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Μέχρι την Παρασκευή η επιστροφή φόρου για το πετρέλαιο.

Στα 0,371 λεπτά το λίτρο καθορίστηκε, με βάση την κοινή υπουργική απόφαση η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, η φετινή επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) για το πετρέλαιο που χρησιμοποίησαν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες στις περυσινές τους γεωργικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με την απόφαση, δικαιούχα πρόσωπα για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων με συντελεστή 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρου, που χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία για την εκτέλεση εργασιών με μηχανοκίνητα μέσα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παράγραφο 5, του άρθρου 78 του Ν.2960/01, είναι τα πρόσωπα που προσδιορίζονται ως γεωργοί, με βάση τις αιτήσεις-δηλώσεις τους για την ενιαία κοινοτική ενίσχυση, οι οποίοι είναι ασφαλισμένοι στον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων - ΟΓΑ (ενεργοί - συνταξιούχοι) και τα στοιχεία των οποίων είναι καταχωρημένα στην κεντρική βάση δεδομένων του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων (ΟΠΕΚΕΠΕ) του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Δικαιούχοι για την επιστροφή του ΕΦΚ του πετρελαίου κινητήρων, είναι επίσης πρόσωπα ή συνεταιρισμοί που χρησιμοποίησαν εντός της χρονικής περιόδου 01-01-2009 έως και 31-12-2009 το ως άνω πετρέλαιο για τη λειτουργία αντιπαγετικών ανεμιστήρων.

Για το πετρέλαιο εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων, το οποίο χρησιμοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία, ο συντελεστής ΕΦΚ ορίζεται σε 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο. Κατά τη θέση σε ανάλωση του ανωτέρω προϊόντος εφαρμόζεται ο συντελεστής ΕΦΚ της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73 και επιστρέφεται το ποσό του ΕΦΚ που υπολογίζεται με βάση τη διαφορά του συντελεστή της περίπτωσης στ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 73, ο οποίος λόγω των αναπροσαρμογών για το έτος 2010 υπολογίζεται μεσοσταθμικά σε 392 ευρώ ανά χιλιόλιτρο, και του ως άνω συντελεστή των 21 ευρώ ανά χιλιόλιτρο.

Το ως άνω διαμορφούμενο ως διαφορά ποσό επιστροφής του ΕΦΚ ανά δικαιούχο, υπολογίζεται με βάση την ποσότητα του πετρελαίου κινητήρων που προσδιορίζεται ότι απαιτείται για την εκτέλεση όλων των επεμβάσεων για κάθε καλλιέργεια ή ομάδα καλλιεργειών, καθώς και σε κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου.

Για τον προσδιορισμό των ποσοτήτων πετρελαίου κινητήρων, χρησιμοποιήθηκαν δείκτες μηχανικής απασχόλησης (απαιτούμενης ενέργειας) και καθορίστηκε το είδος και ο αριθμός των επεμβάσεων ανά καλλιέργεια ή ομάδα καλλιέργειας, καθώς και κάθε κατηγορία ή είδος ζωικού κεφαλαίου, με βάση τα γενικά και γεωργοτεχνικά δεδομένα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπόψη τη διαφοροποίηση από περιοχή σε περιοχή για την ίδια καλλιέργεια, καθώς και τα δεδομένα που προβάλλει η νέα ΚΑΠ για την καλύτερη προσέγγιση των αναγκών.

Ποσά επιστροφής ΕΦΚ, τα οποία κατά τη μηχανογραφική επεξεργασία τους προσδιορίζονται σε μικρότερα ή ίσα των 27 ευρώ, ανά δικαιούχο πρόσωπο, δεν θα επιστρέφονται στους δικαιούχους.


Τρεις συλλήψεις για κλοπή αυτοκινήτων

Στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Σπάρτης οδηγούνται τρεις Αλβανοί, οι οποίοι συνελήφθησαν στις 3 τα ξημέρώματα από άνδρες της ΟΠΚΕ (Α.Δ.Λακωνίας) στην εθνική οδό Τρίπλης - Σπάρτης, την ώρα που επέβαιναν σε δύο κλεμμένα οχήματα.

Ειδικότερα, οι Αστυνομικοί εντόπισαν, ακινητοποίησαν και έλεγξαν τα δύο οχήματα που κινούνταν στην εθνική οδό και είχαν κλαπεί την 07/09/2010 από την ευρύτερη περιοχή της Καλαμάτας. Κατά την έρευνα που ακολούθησε στα οχήματα ανευρέθηκαν διαρρηκτικά εργαλεία τα οποία και κατασχέθηκαν.

Από το Αστυνομικό Τμήμα Περιφερείας Σπάρτης ενεργείται προανάκριση σε συνεργασία με το Τμήμα Ασφαλείας Σπάρτης και εξετάζεται τυχόν συμμετοχή των συλληφθέντων και σε άλλες αξιόποινες πράξεις.πηγη

Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2010

Υποβολή δικαιολογητικών για τον έλεγχο τήρησης των μακροχρόνιων συμβατικών υποχρεώσεων των Νέων Γεωργών

Σε συνέχεια του υπ΄ αριθμ πρωτ 3811/15 - 4 – 2010 εγγράφου μας, σας ενημερώνουμε ότι, η υποβολή των δικαιολογητικών για τον έλεγχο τήρησης των μακροχρόνιων συμβατικών υποχρεώσεων των δικαιούχων του Μέτρου 3.1 ΕΠΑΑ – ΑΥ 2000 – 2006 (Πρόγραμμα Νέων Γεωργών) παρατείνεται μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2010.
Καλούνται οι Νέοι Αγρότες του Νομού Λακωνίας, οι οποίοι εγκρίθηκαν από το 2001 και μετά, να καταθέσουν στα ΚΕΓΕΑ της περιοχής τους ή στη Δ/νση Αγροτικής Ανάπτυξης στη Σπάρτη (Διοικητήριο – 2ο χλμ Ε.Ο Σπάρτης – Γυθείου) τα ακόλουθα δικαιολογητικά:
1. Φορολογικό έντυπο Ε1 οικονομικού έτους 2009 (εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2008) και το αντίστοιχο εκκαθαριστικό σημείωμα του οικονομικού έτους 2009.
2. Πρόσφατα εκδοθείσα βεβαίωση του Δημάρχου για το μόνιμο της κατοικίας.
3. Ασφαλιστική ενημερότητα από τον ΟΓΑ για το έτος 2009.
Η παράλειψη υποβολής των παραπάνω δικαιολογητικών θα αποτελεί λόγο αθέτησης των όρων ένταξης και κατά τα προβλεπόμενα όσοι δεν θα ανταποκριθούν έχουν συνέπειες, απένταξη από το πρόγραμμα και επιστροφή εντόκως τόσα δέκατα από το σύνολο των ενισχύσεων που τους έχουν χορηγηθεί, όσα απαιτούνται για τη συμπλήρωση της δεκαετίας.

Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδρομή για την τρίτη ηλικία στην Αγία Θεοδώρα

Στο πλαίσιο κοινωνικής προσφοράς της προς την τρίτη ηλικία, η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Σκάλας πραγματοποιεί μια ακόμη μονοήμερη εκδρομή ψυχαγωγικού χαρακτήρα.

Ειδικότερα, την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου, όσοι δημότες επιθυμούν θα έχουν την ευκαιρία να επισκεφθούν το γραφικό εκκλησάκι της Αγίας Θεοδώρας κοντά στο χωριό Βάστα της Μεγαλόπολης.

Τους συμμετέχοντες στην εκδρομή θα συνοδεύσουν και αυτή τη φορά τα μέλη της Δημοτικής Επιχείρησης και του Δημοτικού Συμβουλίου, σε ένα ευχάριστο και φιλικό κλίμα.

Πρόκειται για την 6η κατά σειρά εκδρομή που διοργανώνει η Κοινωφελής Επιχείρηση, καθώς από πλευράς δημοτών υπάρχει θετική ανταπόκριση.

Η Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση συνεχίζει, ωστόσο, να δραστηριοποιείται σε όλους τους τομείς ευθύνης της, δίνοντας πάντα πρωταρχικό ρόλο και ιδιαίτερη βαρύτητα στον κρίσιμο και ευαίσθητο τομέα της υγείας.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΔΕΣ

Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2010

8η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών Κοσμοπλημμύρα στη Σκάλα


Από απόλυτη επιτυχία στέφθηκαν οι εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σκάλας, στο πλαίσιο συμμετοχής της στην 8η Πανελλήνια Λαμπαδηδρομία Εθελοντών Αιμοδοτών.
Στοχεύοντας στην ανάδειξη του πνεύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας και την προσέλκυση όλο και περισσότερων αιμοδοτών, η Κοινωφελής Επιχείρηση διοργάνωσε μια ξεχωριστή πολιτιστική εβδομάδα, αφιερωμένη στην ιδέα και την αξία του εθελοντισμού.
Ειδικότερα, η αυλαία των εκδηλώσεων άνοιξε την Κυριακή 29 Αυγούστου με μια υπέροχη συναυλία από το σχήμα «ΝΕΦΕΛΕΣ». Ο συντοπίτης μας - εξαιρετικός ερμηνευτής Παναγιώτης Μπούτσαλης και οι συνεργάτες του (Μαρία Κενελλοπούλου, Νεοκλής Νεοφυτίδης, Άννα - Μαρία Κάλφα, κλπ) χάρισαν στο κοινό μοναδικά μουσικά ακούσματα, ταξιδεύοντας όλους σε μια διαδρομή από το ρεμπέτικο στο έντεχνο ελληνικό τραγούδι.
Ακολούθως, την Τετάρτη 1η Σεπτεμβρίου, τα συγκροτήματα «THE GOATS» και «ΝΟΣΤΑΛΓΟΙ» μύησαν μικρούς και μεγάλους στον κόσμο του ελληνικού και ξένου ροκ. Ο λόγος για μια εξαιρετική προσπάθεια, καθώς περιελάμβανε επιτυχίες του ξένου ροκ, αλλά και ποιοτικά ελληνικά τραγούδια μεγάλων καλλιτεχνών.
Από το πρόγραμμα, φυσικά, δεν θα μπορούσε να λείψει η δημοτική Φιλαρμονική και η ορχήστρα νέων του Ωδείου Τέχνης και Πολιτισμού. Πιο συγκεκριμένα, την Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου, η μπάντα του δήμου με επικεφαλής τον αρχιμουσικό Γεώργιο Κούτουλα, εκπλήσσοντας ευχάριστα τους παριστάμενους, πραγματοποίησε μια αξιέπαινη συναυλία. Το πρόγραμμα άνοιξε με ξένα ποπ κομμάτια δεκαετίας ’70 – ’80, για να ολοκληρωθεί στη συνέχεια με ένα μοναδικό αφιέρωμα στις επιτυχίες δύο μεγάλων Ελλήνων συνθετών, του Θεοδωράκη και του Χατζηδάκι.
Τη μουσική βραδιά έκλεισε η ορχήστρα του Ωδείου, υπό τη διεύθυνση του καθηγητή μουσικής Στάθη Σεργιάδη. Έντεχνα λαϊκά ακούσματα σε ορχηστρική μουσική και όμορφες μελωδίες, είχαν την τύχη να απολαύσουν όσοι παρευρέθησαν.
Η «εβδομάδα πολιτισμού» ολοκληρώθηκε, ωστόσο, την Κυριακή 5 Σεπτεμβρίου, με την περίφημη λαμπαδηδρομία να πρωταγωνιστεί γι’ άλλη μια χρονιά. Η «φλόγα της αγάπης» με αφετηρία το Άγαλμα του Λεωνίδα Σπάρτης, ξεκίνησε το ταξίδι για τη Σκάλα, σε κλίμα συγκίνησης και υπερηφάνειας, συνοδευόμενη και φέτος από εθελοντές αιμοδότες του συλλόγου «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΚΡΕΜΜΥΔΑΣ» και παιδιά του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπαρτιατών.
Στη μέση, περίπου, της διαδρομής, οι σκαλιώτες εθελοντές αιμοδότες ανέλαβαν τη μεταφορά τη φλόγας μέχρι την Πλατεία Πηγών, με τον τελευταίο λαμπαδηδρόμο κ. Νεοκλή Κρητικό (Προϊστάμενο Γενικής Χειρουργικής στο Γ.Ν.- Κ.Υ. Μολάων, εθελοντή αιμοδότη από εικοσαετίας και Πανελληνιονίκη και Βαλκανιονίκη Στίβου) να ανάβει το βωμό, συνοδεία παιδιών του Γυμναστικού Αθλητικού Συλλόγου Σκάλας.
Εξάλλου, μαθητές από τα σχολεία του Δήμου Σκάλας σχημάτισαν γύρω από το βωμό τον περίφημο «Κύκλο της Ζωής», απαγγέλλοντας ποιήματα για τη διάδοση του μηνύματος της εθελοντικής αιμοδοσίας.
Την Πλατεία Πηγών κατέκλυσε πλήθος κόσμου από τον οικείο δήμο αλλά και την ευρύτερη περιοχή, αποδεικνύοντας την ύπαρξη κοινωνικής ευαισθησίας, σύμπνοιας και ανθρωπιάς.
Η γιορτινή αυτή ατμόσφαιρα ολοκληρώθηκε με μια ξεχωριστή συναυλία από το μοναδικό Γιάννη Κότσιρα, ο οποίος μας «ταξίδεψε» με τη συγκλονιστική ερμηνεία και τις διαχρονικές του επιτυχίες. «Το σεντόνι, έτσι κι αλλιώς, το τσιγάρο, ανάθεμά σε, πρώτη φορά, κάνε το χειμώνα καλοκαίρι, αγάπη μου εσύ» ήταν μερικά μόνο από τα τραγούδια που χάρισε ο γνωστός τραγουδιστής στις τέσσερις χιλιάδες κόσμου που παρακολούθησαν τη συναυλία.
Τις εκδηλώσεις της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης τίμησαν με την παρουσία τους ο δήμαρχος Σκάλας κ. Ιωάννης Γρυπιώτης, ο αντιπρόεδρος της ΠΟΣΕΑ κ. Ιωάννης Θεοδωρόπουλος, ο πρόεδρος του Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Σπαρτιατών κ. Νικόλαος Σελίμος, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ και Β΄ Βαθμού, ο διοικητής του Α.Τ. Σκάλας κ. Γεώργιος Μαρουδάς, η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Σκάλας κ. Γιάννα Χριστάκου, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εθελοντές αιμοδότες και πλήθος κόσμου.
Εν κατακλείδι, η φετινή διοργάνωση αποτέλεσε στο σύνολό της, ένα τεράστιο αφιέρωμα στην ιδέα της εθελοντικής αιμοδοσίας, με απώτερο σκοπό την ενεργοποίηση κι ευαισθητοποίηση των πολιτών σε ένα τόσο «λεπτό» και σοβαρό κοινωνικό ζήτημα.
Το ΔΣ της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Σκάλας εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες σε όλους όσοι συνετέλεσαν στη διεξαγωγή της διοργάνωσης, καθώς επίσης, σε όλους εκείνους που έδωσαν και φέτος το δυναμικό «παρών».
Σύνθημά μας: «η ελπίδα μπορεί να υπάρχει, όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν τους εθελοντές αιμοδότες, όσο υπάρχουν άνθρωποι σαν εσάς»!
Γραφείο Τύπου ΚΔΕΣ

Τετάρτη 1 Σεπτεμβρίου 2010

Επιστροφή 160 εκατ. ευρώ για το «αγροτικό» πετρέλαιο

Εντός των επόμενων ημερών αναμένεται να λάβουν τα ποσά επιστροφής φόρου για το πετρέλαιο που κατανάλωσαν αγρότες και κτηνοτρόφοι, καθώς σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες υπεγράφη η σχετική ΚΥΑ από τον αρμόδιο υφυπουργό Οικονομικών, Φ. Σαχινίδη. Το συνολικό ποσό που θα εισπράξουν οι παραγωγοί αγγίζει τα 160 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι πέρσι, πληρώθηκαν συνολικά 384.500 δικαιούχοι το ποσό των 120 εκατ. ευρώ από την επιστροφή του πετρελαίου.

ΤΡΙΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΕΠΙΣΚΟΠΙΚΗΣ ΔΙΑΚΟΝΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΜΑΣ


Στις 31 Αυγούστου του 1980, στον Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών χειροτονήθηκε Μητροπολίτης της Ιεράς Μητροπόλεως Μονεμβασίας και Σπάρτης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ.κ. Ευστάθιος. Από τότε πέρασαν 30 χρόνια κατά την διάρκεια των οποίων διακόνησε αγόγγυστα και με περισσό ζήλο την Εκκλησία μας, τόσο στην Ιερά Μητρόπολη την οποία κλήθηκε να υπηρετήσει, όσο και από διάφορες υπεύθυνες και σημαντικές θέσεις στην Εκκλησία της Ελλάδος.
Την επέτειο της εις Επίσκοπον χειροτονίας του, που συμπίπτει με την εορτή της Καταθέσεως της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου, κάθε χρόνο την εορτάζει στην Ιερά Μονή Ευαγγελιστρίας Ιέρακος.
Έτσι και εφέτος σε κλίμα συγκίνησης και συναισθηματικής φόρτισης ο Ποιμενάρχης μας λειτούργησε και ανέπεμψε για μια ακόμη φορά ικεσίες και ευχαριστίες προς τον Πανάγαθο Θεό και την Παναγία Μητέρα Του, παρουσία του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Ανδρούσης κ.κ. Θεοκτίστου, πολλών κληρικών, μοναχών και μοναζουσών και πλήθος κόσμου και παρακάλεσε να προσεύχονται για την σωματική και ψυχική υγεία του και την σωτηρία της ψυχής του.
Περισσότερα εδώ

ΝΕΟΣ ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ ΣΥΝΤΑΞΕΩΝ Ο.Α.Ε.Ε

Ο Ο.Α.Ε.Ε. προχωρά στην αλλαγή του τρόπου πληρωμής των συντάξεων, ικανοποιώντας ένα μακροχρόνιο αίτημα των συνταξιούχων του.

Από 1/11/2010 η σύνταξη θα κατατίθεται σε τραπεζικό λογαριασμό.

Με τον νέο τρόπο ο συνταξιούχος επιλέγει την Τράπεζα που επιθυμεί, απαλλάσσεται από την υποχρέωση φυσικής παρουσίας για την είσπραξη της σύνταξης του και απλοποιούνται πολλές γραφειοκρατικές διαδικασίες.
ΑΝΟΙΓΜΑ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ / ΔΗΛΩΣΗ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟΥ ( Απογραφή)
Προκειμένου να ανοίξετε λογαριασμό ή να δηλώσετε αυτόν που ήδη έχετε, πρέπει να συμπληρώσετε με προσοχή το έντυπο ‘’ΑΠΟΓΡΑΦΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ ‘’ που επισυνάπτεται και να το καταθέσετε σε μια από τις Τράπεζες που αναφέρονται σε αυτό από 01/07/2010 έως 15/10/2010.
Αν κάποιο από τα στοιχεία που αναγράφονται στο απογραφικό δελτίο δεν συμφωνεί με το πραγματικό ή έχει αλλάξει, παρακαλούμε να συμπληρώσετε το σωστό δίπλα στο αντίστοιχο πεδίο και να ενημερώσετε άμεσα τον Ο.Α.Ε.Ε.
Αν λαμβάνετε περισσότερες της μιας συντάξεις από τον Ο.Α.Ε.Ε. θα σας σταλεί χωριστό ‘’Απογραφικό Δελτίο ‘’ για κάθε σύνταξη.
Εκτός από το Απογραφικό Δελτίο θα πρέπει να έχετε μαζί σας :
α) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο.
β) Το Τελευταίο εκκαθαριστικό σημείωμα φόρου εισοδήματος.
Αν δεν υποχρεούστε σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος πρέπει να έχετε εκκαθαριστικό σημείωμα προηγούμενου έτους.
Αν δεν διαθέτετε ΑΦΜ θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Δ.Ο.Υ. που υπάγεστε για να λάβετε βεβαίωση απόδοσης ΑΦΜ.
γ) Το βιβλιάριο της Τράπεζας (εφόσον υπάρχει ) αν έχετε ήδη λογαριασμό.
δ) Αν ο λογαριασμός ανοιχτεί ή δηλωθεί από γονέα , επίτροπο ή αντιπρόσωπο τα πιο κάτω κατά περίπτωση νομιμοποιητικά έγγραφα :
Αν ο δικαιούχος της σύνταξης είναι ανήλικος ( μέχρι 18 ετών), πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης ή δικαστική απόφαση ορισμού επιτρόπου.
Αν τελεί υπό δικαστική απαγόρευση – αντίληψη, δικαστική απόφαση ορισμού συμπαραστάτη.
Αν ο συντ/χος αδυνατεί να προσέλθει η απουσιάζει, πληρεξούσιο ή πρόσφατη εξουσιοδότηση θεωρημένη για το γνήσιο της υπογραφής.
Για να κατατίθεται η σύνταξη στον λογαριασμό σας πρέπει να γνωρίζετε ότι :
Ο λογαριασμός πρέπει να είναι καταθετικός.
Μπορεί να είναι ατομικός ή κοινός με άλλα πρόσωπα.
Αν ο λογαριασμός είναι κοινός πρώτο όνομα θα είναι του δικαιούχου της σύνταξης.
Κατ΄ εξαίρεση επί ανηλίκων τέκνων (έως 18 ετών) πρώτο όνομα μπορεί να είναι του Γονέα ή του Επιτρόπου.
Εάν έχετε ήδη λογαριασμό στην ΕΤΕ έχει προεκτυπωθεί ο αριθμός ΙΒΑΝ του λογαριασμού στο απογραφικό δελτίο. Αν επιθυμείτε να αλλάξετε Τράπεζα διαγράψτε τον αριθμό ΙΒΑΝ και απευθυνθείτε στην Τράπεζα της επιλογής σας με το ίδιο απογραφικό δελτίο.
Εάν μέχρι τις 15/9/2010 δεν δηλώσετε νέο αριθμό ΙΒΑΝ θα θεωρηθεί ότι αποδέχεσθε να πιστώνονται οι συντάξεις σας στον λογαριασμό που ήδη έχετε.

ΓΕΝΙΚΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ :
Μετά την 1/11/2010 (ημερομηνία πρώτης πληρωμής) μπορείτε, αν θέλετε, να αλλάξετε Τράπεζα ή λογαριασμό υποβάλλοντας σχετική αίτηση με αντίγραφο της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου της Τράπεζας ή αντίγραφο κίνησης λογαριασμού, στην Υπηρεσία Ο.Α.Ε.Ε. του τόπου κατοικίας σας.
Δεν πρέπει να κλείσετε τον παλαιό λογαριασμό αν δεν βεβαιωθείτε ότι η σύνταξη κατατίθεται στον νέο.
Για ενημέρωση θα σας αποστέλλεται κάθε τρίμηνο ενημερωτικό σημείωμα με ανάλυση των μηνιαίων συντάξεων και άλλων παροχών που έχουν πιστωθεί στον λογαριασμό.
Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με τον νέο τρόπο πληρωμής και την διαδικασία της απογραφής μπορείτε να απευθύνεστε :
Σε όλα τα Γραφεία, Τμήματα και Διευθύνσεις του Ο.Α.Ε.Ε. στην περιοχή κατοικίας σας.Στην ιστοσελίδα του Ο.Α.Ε.Ε. www.oaee.gr
Για να κατεβάσετε το Απογραφικό Δελτίο Τραπεζικού Λογαριασμού Σύνταξης, πατήστε εδώ.

Στην πώληση καταστήματος στο Γύθειο προχώρησε η Ατλάντικ Σούπερ Μάρκετ Α.Ε.Ε.

Η Εταιρεία ΑΤΛΑΝΤΙΚ ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ Α.Ε.Ε. με γνώμονα την έγκαιρη και έγκυρη ενημέρωση του επενδυτικού κοινού, γνωστοποιεί ότι στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης των λειτουργιών και του δικτύου με στόχο τη μείωση του κόστους και την εξοικονόμηση ρευστότητας, ολοκλήρωσε την πώληση ενός καταστήματός της στην περιοχή του Γυθείου, στην τοπική εταιρεία Σούπερ Μάρκετ με την επωνυμία "Αφοι Καραγιά ννηΑ.Ε.". Η εν λόγω εταιρεία έχει αναλάβει τις υποχρεώσεις των εργαζομένων σε αυτό το κατάστημα. Μετά την ως άνω πώληση, το δίκτυο της ΑΤΛΑΝΤΙΚ αριθμεί πλέον 139 καταστήματα.
Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κος Παναγιώτης Αποστόλου δήλωσε σχετικά: "η ΑΤΛΑΝΤΙΚ συνεχίζει τις ενέργειες αναδιάρθρωσης του δικτύου των καταστημάτων, μεταξύ των οποίων περιλαμβάνεται και η πώληση καταστημάτων που δεν εξυπηρετούν τους στρατηγικούς στόχους της εταιρείας ενώ παράλληλα με τις ενέργειες αυτές ενισχύεται και η ρευστότητα της".πηγη

Δουλειές Με... Φούντες στη Μάνη.

Πρωινές ώρες της 31/08/2010 εκριζώθηκαν και κατασχέθηκαν σαράντα έξι (46) δενδρύλλια κάνναβης σε αγροτική περιοχή του δημοτικού διαμερίσματος Πύργου Δυρού του δήμου Οιτύλου Λακωνίας και την 14.00 ώρα της ιδίας (31/08/2010) συνελήφθη ο 26χρονος ημεδαπός δράστης αυτής.
Ειδικότερα, αξιοποιώντας κατάλληλα σχετική παρασχεθείσα πληροφορία, Αστυνομικοί του Αστυνομικού Τμήματος Σκάλας, σε συνεργασία με Αστυνομικούς των Α.Τ. Γυθείου και Αρεόπολης, εντόπισαν απογευματινές ώρες της 28/08/2010 τα ως άνω δενδρύλλια κάνναβης, ύψους από 0,70 ως 3,10 μέτρα, από τα οποία τα έντεκα (11) καλλιεργούνταν συστηματικά και βρίσκονταν στο στάδιο της πλήρους ανάπτυξης και τα τριάντα πέντε (35) βρίσκονταν σε ξηρή κατάσταση.
Ο χώρος που καλλιεργούνταν τα δενδρύλλια τέθηκε άμεσα υπό επιτήρηση από ομάδα Αστυνομικών και την 20.00 ώρα της 30/08/2010 ενώ ο δράστης προσέγγισε το χώρο της φυτείας συνοδευόμενος από σκύλο ράτσας « PIT BULL », χρησιμοποιώντας κατάλληλα αυτόν, κατάφερε να απομακρυνθεί.
Από τη διενεργηθείσα προανάκριση, προέκυψαν τα στοιχεία του δράστη, ο οποίος την 14.00 ώρα της 31/08/2010 εντοπίσθηκε και συνελήφθη από Αστυνομικούς του Α.Τ. Αρεόπολης. Επίσης, σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε στην οικία του, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν ένα (1) ξίφος μήκους 85 cm και δύο (2) σπάθες, 69 cm και 46 cm αντίστοιχα.
Ο δράστης με τη σχηματισθείσα σε βάρος του δικογραφία θα οδηγηθεί σήμερα (01/09/2010) στον κ. Εισαγγελέα Πλημ/κων Γυθείου.

Παρέμβαση του Νομάρχη Λακωνίας και των Δημάρχων για την άμεση επίλυση του προβλήματος στελέχωσης του Τμήματος του ΤΕΙ στην Σπάρτη.

Την Τρίτη 31 Αυγούστου 2010, στο Διοικητήριο Λακωνίας και μετά από πρόσκληση του Νομάρχη Λακωνίας κ. Κωνσταντίνου Φούρκα, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη όλων των Δημάρχων των Δήμων που θα αποτελέσουν το νέο Δήμο Σπάρτης, προκειμένου να βρεθεί μια λύση στο μείζον πρόβλημα της παντελούς έλλειψης διοικητικού προσωπικού στο τμήμα Τεχνολογίας Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών, του ΤΕΙ στην Σπάρτη.
Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν οι Δήμαρχοι Σπάρτης κ Χρήστος Πατσιλίβας, Θεραπνών κ. Ιωάννης Ράλλης, Μυστρά κ. Δημήτριος Αποστολάκος, Οινούντος κ. Ευάγγελος Βαλιώτης, Πελλάνας κ. Δημήτριος Γομάτος και Φάριδος Δημήτριος Κουμουτσίδης, καθώς και ο Προϊστάμενος του Παραρτήματος Σπάρτης του ΤΕΙ κ. Ιωάννης Παπουτσής
Μετά την ενημέρωση των Δημάρχων για το πρόβλημα και τις μέχρι τώρα ενέργειες της Διοίκησης του ΤΕΙ και της Ν.Α. Λακωνίας, αποφασίστηκε η από κοινού αποστολή υπομνήματος διαμαρτυρίας προς την Υπουργό Παιδείας, δια βίου μάθησης και Θρησκευμάτων, κα Άννα Διαμαντοπούλου από τον Νομάρχη Λακωνίας και όλους τους συμμετέχοντες Δημάρχους. Στο υπόμνημα που έγινε προς την Υπουργό, αναλύθηκε η υπάρχουσα κατάσταση καθώς και οι κίνδυνοι που αυτή εγκυμονεί για τη λειτουργία του ΤΕΙ.
Επίσης αποφασίστηκε να εξετάσουν όλοι οι συμμετέχοντες φορείς, τη δυνατότητα άμεσης προσφοράς προσωπικού από τις υπηρεσίες τους, ώστε να καλυφθεί η διοικητική υποστήριξη προσωρινά, μέχρι να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα.


ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΣΧΕΣΕΩΝ