Κυριακή 14 Σεπτεμβρίου 2008

Εκκλησιαστικές μπίζνες... και τουρκικά φιρμάνια!

.
Γράφει ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος
.
Ανάμεσα στα άλλα απίστευτα που συμβαίνουν στις ημέρες μας κλονίζονται συνθέμελα και κάποιοι ιστορικοί μύθοι. Η εκκλησία για δεκαετίες ολόκληρες με πάθος πολέμησε για να χτίσει την εικόνα του θεματοφύλακα της ιστορικής φυσιογνωμίας του σύγχρονου έθνους. Λίγοι έλληνες έχουν ξεχάσει το περίφημο Λάβαρο της Αγίας Λαύρας που ιεράρχες κατέβασαν στην Πλατεία Συντάγματος για να διατρανώσουν την αντίθεσή τους στην ανίερη, κατά τη γνώμη τους, προσπάθεια να απαλειφθεί η αναφορά του θρησκεύματος στις ταυτότητες. Η επιβίωση του έθνους οφείλεται στην Ορθοδοξία, επιμένουν οι εκπρόσωποι της Εκκλησίας. Διότι εκείνη ήταν που ύψωσε το ανάστημά της στον Οθωμανό κατακτητή. Και κάτω από διωγμούς, κατακραυγή και βασανιστήρια κράτησε ψηλά το εθνικό φρόνημα.
Κάτω από το άγρυπνο μάτι του Τούρκου δυνάστη, υποστηρίζουν εκκλησιαστικοί παράγοντες, κι’ αντιστεκόμενη σε εξισλαμισμούς και εκτελέσεις ιερωμένων η Εκκλησία κατόρθωσε να εκπαιδεύσει τα ελληνόπαιδα (Κρυφό Σχολειό) και να διατηρήσει αλώβητο το σώμα του ελληνορθόδοξου πληρώματος (απομονωμένα μοναστήρια και διωκόμενες εκκλησιές). Δίχως την εκκλησία και την ορθόδοξη πίστη η Οθωμανική καταιγίδα θα είχε συνεπάρει τα πάντα. Δεν θα υπήρχε πλέον ελληνισμός, καταλήγει η σχετική διδασκαλία.
Το σκάνδαλο όμως της ληστρικής εξαγοράς αξιοποιήσιμης γής από την Μονή Βατοπεδίου ξεδιπλώνει μια εντελώς διαφορετική ιστορία. Για να πεισθεί το (όχι ιδιαιτέρως δύσπιστο είναι η αλήθεια) Νομικό Συμβούλιο του Κράτους να εγκρίνει τις απίστευτες ανταλλαγές οι ίδιοι οι ελληνορθόδοξοι μοναχοί του Αγίου Ορους παρουσίασαν φιρμάνια σουλτάνων με τα οποία η μοναστηριακή περιουσία αποδίδεται αυτούσια στον ορθόδοξο κλήρο. Προκύπτει από τα σχετικά ντοκουμέντα πως το Οθωμανικό κράτος όχι μόνο δεν κυνήγησε την ορθόδοξη εκκλησία αλλά της δώρησε κτήματα, προστάτευσε τα ιδιοκτησιακά της δικαιώματα και της παρέσχε καταφανή πολιτική προστασία.
Δεν είναι εύκολο για τον απλό πολίτη να κατανοήσει πως μια μαχόμενη εκκλησία, που υποτίθεται πως εδιώχθη για την πίστη της και στελέχη της θεωρείται πως θυσιάστηκαν στο βωμό της σύγκρουσης με τους «άπιστους» οθωμανούς απολάμβανε τέτοιων προνομίων στη διάρκεια της λεγόμενης Τουρκοκρατίας. Μάλιστα, τα ντοκουμέντα που προσκόμισε η Ιερά Μονή Βατοπεδίου σημειώνουν με ξεκάθαρο τρόπο πως οι Μονές του Αγίου Ορους δεν υπήρξαν «δορυάλωτες». Δηλαδή, δεν κατελήφθησαν υπό των Τούρκων με το δόρυ, μετά από κάποια σύγκρουση, αλλά συνθηκολόγησαν πριν από την κατάκτηση. Φροντίζοντας δηλ. να εξασφαλίσουν τα προνόμιά τους δίχως να θιγούν στο παραμικρό τα περιουσιακά τους στοιχεία.
Αν κάτι τέτοιο είχε γραφεί στο περίφημο βιβλίο ιστορίας της 6ης δημοτικού, η και όπου αλλού, οι συντάκτες του θα είχαν ριχθεί στην πυρά. Μπροστά όμως στην εξασφάλιση οικονομικών συμφερόντων οι θεματοφύλακες της Ορθοδοξίας δεν διστάζουν μπροστά και στην χειρότερη αποκάλυψη. Αυτά μάλιστα αποδεικνύουν πόσο αστήρικτα είναι τα επιχειρήματα που διστακτικά τελευταία προβάλλονται πως οι ευνοικές αυτές ρυθμίσεις γίνονται δήθεν για την οικονομική ισχυροποίηση του Αγίου Ορους ώστε μελλοντικά να είναι σε θέση να παίξει τον ρόλο Οικουμενικού Πατριαρχείου της Ορθοδοξίας. Αν πρόκειται η κοιτίδα της Ορθόδοξης πίστης στο μέλλον να οικοδομηθεί πάνω σε φιρμάνια και μπαξίσια μουσουλμάνων ηγητόρων τότε μπορούμε να απορρίψουμε την σχετική «εθνική» τιμή. Και καιρός είναι να γίνει συνείδηση πως το αυτοδιοίκητο αφορά τις Μονές στον Αθω. Τα περιουσιακά στοιχεία στην υπόλοιπη Ελλάδα φορολογούνται όπως του καθενός. Δεν μπορεί να υπάρχουν πατρίκιοι από την μια και υποζύγια από την άλλη στη χώρα.
http://press-gr.blogspot.com/2008/09/blog-post_7072.html
Στις 8/09/08 ένας φίλος με το θέμα της 'Ελαφονήσου έκανε αυτό το σχόλιο.
Φαίνεται ότι υπάρχουν κάποιοι που κάνουν ακόμα τη δουλειά τους σωστά. Δηλαδή αν ο κάθε κερατάς έρχεται με οθωμανικά παραχωρητήρια και χτίζει (προφανώς ξενοδοχεία) στους λίγους επίγειους παραδείσους που μας απόμειναν, πού θα καταλήξουμε? Δεν με ενδιαφέρει αν το παραχωρητήριο είναι "νόμιμο", εγώ δεν αναγνωρίζω καμιά νομιμότητα σε έγγραφα της οθωμανικής αυτοκρατορίας και ούτε το δημόσιο θα έπρεπε να τα δέχεται. Δηλαδή οι οθωμανοί κατακτητές δεν ήταν? Δικά τους ήταν και τα μοίρασαν στους υποτακτικούς τους?
Αυτοί οι σημερινοί κληρονόμοι των οθωμανών θα έπρεπε να ντρέπονται διότι ομολογούν ότι είναι απόγονοι προσκυνημένων και προδοτών, αλλά μπρος στο κέρδος πού να βρεθεί η ντροπή...

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Σύμφωνα με την παράδοση, η Θεοτόκος επισκέφθηκε το Όρος, όταν, πλέοντες για την Κύπρο μαζί με τον Ιωάννη τον Ευαγγελιστή, αναγκάστηκαν εξαιτίας μιας μεγάλης τρικυμίας, να προσορμιστούν στη θέση όπου αργότερα ιδρύθηκε η Μονή των Ιβήρων. Στην περιοχή τότε δεν υπήρχαν άλλοι οικισμοί παρά μόνον ο ναός του Απόλλωνος. Άλλες φήμες θέλουν την μονή των Ιβήρων να κατέλαβε τη θέση ενός ιερού του Ποσειδώνα. Κανείς δεν γνωρίζει την πραγματική αλήθεια. Η Παναγία, σύμφωνα με την παράδοση, ενθουσιάστηκε με το τοπίο του Aθω και ζήτησε από τον Γεσουάχ να της δωρίσει τη χερσόνησο. Τότε η παράδοση αναφέρει ότι ακούστηκε η φωνή του Χριστού, που αφιέρωνε αιώνια τον Aθω στην Παναγία: «Έστω ο τόπος ούτος κλήρος σος και περιβόλαιον σον και παράδεισος, έτι δε και λιμήν σωτήριος των θελόντων σωθήναι».Σύμφωνα με πληροφορίες, οι παραδόσεις των μοναχών που θέλουν την Παναγία στην χερσόνησο του Aθω πηγάζουν στα απόκρυφα ευαγγέλια. Τα κείμενα εκείνα που επίσημα η Ορθοδοξία έχει αποκηρύξει ως ψεύτικα, αλλά αποτελούν συνάμα και την έγκυρη πηγή μιας ιστορικής παράδοσης 1200 χρόνων. Μιας παράδοσης, η οποία θέλει τη μισή πλάση του Θεού, που δεν κάνει διακρίσεις φύλου, καταγωγής, επαγγέλματος κ.λ., να αποκλείει εξ ολοκλήρου και δια παντός τις γυνή χριστιανισμός επεβλήθη δια της βίας από την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Αργότερα η Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασχίστηκε στη δυτική και στην ανατολική (Βυζάντιο). Οι Βυζαντινοί αυτοί κατακτητές δεν άφησαν κανένα ίχνος των πέντε αρχαίων αποικιών της χερσονήσου. Καμία ανασκαφεί, καμία πληροφορία, κανένα αρχαιολογικό εύρημα. Δεν γνωρίζουμε τίποτα για την προ χριστιανική παράδοση του Αθω. Κι αυτό γιατί πολύ απλά ο χώρος τους ανήκει. Ανήκει στους μοναχούς, ανήκει στην εκκλησία, ανήκει στην παράδοση. Μια παράδοση που μπόρεσε να κρατηθεί ζωντανή χάρις στην συνεργασία των μοναχών με τους εκάστοτε κατακτητές. Μεταξύ άλλων των Τούρκων, του Χίτλερ, της Χούντας κ.λ..

Μια πικραμένη Χριστιανή

Ανώνυμος είπε...

Διάβασε την τραγωδία "Αγαμέμνων" του Αισχύλου, εκεί θα βρεις μια αναφορά στον Άθω ως το ιερό όρος του Δία. Φαίνεται ότι ο τόπος ήταν ιερός για τους έλληνες πριν την επικράτηση του χριστιανισμού.
Το θέμα που θέτει ο Ανδριανόπουλος περί του εάν οι Μονές ήταν "δορυάλωτες" θα ήθελα να το έθετε και για το Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως. Γιατί η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε ισλαμικό τέμενος ενώ ο Άγιος Γεώργιος στο Φανάρι παρέμεινε χριστιανικός ναός? Αλλά ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος είναι ο προστατευόμενος των ΗΠΑ και ο Ανδριανόπουλος αποφεύγει να θίγει αυτό το είδος ανθρώπων... Αυτό που θέλω να πω είναι ότι δεν συνθηκολόγησε μόνο η κοινότητα του Αγίου Όρους, αλλά ακόμα και συνοικίες μέσα στην ίδια την Κωνσταντινούπολη, με πιο γνωστή το Φανάρι. Αδικείται η ιστορία του Αγίου Όρους αν αναφερόμαστε μεμονωμένα στη συνεργασία των μοναχών με τους οθωμανούς. Δεν ήταν μόνοι αυτοί που προσκύνησαν, ήταν και πολλοί άλλοι.
Η ουσία της υπόθεσης όμως είναι ότι μία ομάδα κυπρίων μοναχών (οι οποίοι εγκαταστάθηκαν στη Μονή Βατοπαιδίου με ενέργειες και με τις ευλογίες του Πατριάρχη Βαρθολομαίου) επί πολλά χρόνια προσπαθεί να ανταλλάξει οικόπεδα και αγροτεμάχια της μονής με ακίνητα μεγάλης εμπορικής αξίας σε αστικές περιοχές. Οι σχέσεις τους με πολιτικά πρόσωπα στην Κύπρο είναι γνωστές. Εντελώς τυχαία(?), ο προηγούμενος πατριάρχης Αλεξανδρείας που σκοτώθηκε στο γνωστό δυστύχημα με το ελικόπτερο προερχόταν επίσης από την Κύπρο. Να θυμίσω ότι ήταν κατηγορούμενος για το φόνο του μητροπολίτη Ναϊρόμπι και επρόκειτο να δικαστεί. Εκτός από κατηγορούμενος ήταν και συγγενής του Γιάννου Κρανιδιώτη. Σίγουρα κάτι περίεργο συμβαίνει με όλους αυτούς τους ανθρώπους της εκκλησίας που προέρχονται από την Κύπρο. Για όσους δεν γνωρίζουν, αναφέρω ότι οι εκλογές των μητροπολιτών στην εκκλησία της Κύπρου διεξάγονται με τη συμμετοχή του απλού κόσμου και είναι καθαρά κομματικοποιημένες. Υπάρχει σαφής διάκριση μεταξύ υποψηφίων που ανήκουν στο ΑΚΕΛ και αυτών που ανήκουν στο ΔΗΣΥ. Αν σκεφτεί κανείς όλα αυτά, τις διασυνδέσεις εκκλησιαστικών παραγόντων και πολιτικών προερχομένων όλων εκ Κύπρου, θα καταλάβει ότι η απάτη που στήθηκε από τον ηγούμενο Εφραίμ σε βάρος του ελληνικού δημοσίου στήθηκε με μεθοδικότητα και σχέδιο. Δεν επρόκειτο για τυχαία αρπαχτή. Ευτυχώς αποκαλύφθηκε και σταμάτησε. Αλλά το μεγαλύτερο θύμα αυτής της απάτης δεν είναι το ελληνικό δημόσιο. Το ελληνικό δημόσιο έχασε μόνο χρήματα. Το μεγαλύτερο θύμα είναι το ίδιο το Άγιο Όρος, το οποίο κέρδισε μεν χρήματα, αλλά έχασε πολύ σημαντικότερα πράγματα. Χρειάστηκαν 1200 χρόνια για να χτίσει η ιερά κοινότητα μια παράδοση και ένα όνομα παγκοσμίως γνωστό και σεβαστό σε πιστούς και μη, αλλά λίγα μόλις χρόνια διοίκησης του ηγουμένου Εφραίμ ήταν αρκετά για να γκρεμιστεί αυτή η παράδοση και να χαθεί ο σεβασμός του κόσμου.