Σάββατο 14 Μαρτίου 2009

2η ΓΙΟΡΤΗ ΛΑΚΩΝΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ.

Έπεσε εχθές το βράδυ, η αυλαία για την 2η Γιορτή Λακωνικών Προϊόντων που πραγματοποιήθηκε από τις 10 έως τις 13 Μαρτίου 2009 στην αίθουσα Εκδηλώσεων του Μετρό στην Πλατεία Συντάγματος

H αφίσα στην είσοδο της έκθεσης.

Η φετινή έκθεση ήταν μεγαλύτερη από την πρώτη και η επιτυχία της ήταν αδιαμφισβήτητη , καθώς η αίθουσα ήταν και τις τρεις ημέρες από το πρωί έως το βράδυ κατάμεστη από κόσμο που ενδιαφερόταν να γνωρίσει από κοντά τα προϊόντα της Λακωνικής Γης.
Οι συνολικά 53 εκθέτες προέρχονταν από όλες τις γωνιές του νομού Λακωνίας και αυτό δείχνει το ενδιαφέρον των παραγωγών και των εμπόρων για προβολή, προώθηση και διαφήμιση των αγαθών της λακωνικής γής, καθώς και ανάδειξη της ομορφιάς του νομού στο ευρύ καταναλωτικό κοινό της Πρωτεύουσας.

Ο σκηνοθέτης Μανούσος Μανουσάκης στο περίπτερό του κτήματός του, παρέα με φίλους ηθοποιούς (Νατάσα Ασίκη, Αντώνης Αντωνίου κλπ).

Οι περιοχές που πήραν στην έκθεση ήταν οι εξής :
Αγοριανή, Αγ.Νικόλαος (Μονεμβάσιας), Αγ. Ιωάννης (Δ.Έλους), Βλαχιώτη, Βασιλάκιον (Κροκεών), Βελλιες (Μονεμβάσιας), Γλυκόβρυση , Γκορίτσα, Γεράκι, Γύθειο, Δαφνί, Έλος, Καμίνια, Κάμπος (Βοιών), Καρυές, Κροκεές, Κεφαλάς, Καλλιθέα, Λεύκη (Ανωγείων), Μυστράς, Μαγούλα (Μυστρά), Μολάοι, Μονεμβάσια, Νιάτα, Πέτρινα, Ράχη (Γυθείου), Ρείχια (Λακωνίας), Σκάλα, Σπάρτη, Σουστιανοί , Σελλασία, Τραπεζοντή.
Στα καλαίσθητα περίπτερα, δέσποζαν προϊόντα -με πολύ ωραιά παρουσίαση, όπως :
Ελιές, εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο, προϊόντα πορτοκαλιού, κηπευτικά, παραδοσιακά ζυμαρικά, αγνό μέλι και μελισσοκομικά προϊόντα (γύρη – κεριά), αρτοποιήματα (ψωμί – παξιμάδια- λαλάγγια), οίνος, ούζο, τσίπουρο, βότανα και αρωματικά φυτά (ρίγανη και τσάι βουνού από τον Ταϋγετο και Πάρνωνα), χυμοί διαφόρων εσπεριδοειδών, παραδοσιακά γλυκά και γλυκίσματα (μαρμελάδες, γλυκά κουταλιού , παστέλια, κουλουράκια, αμυγδαλωτά), αυγά, διάφορα είδη κρέατος, προϊόντα στρουθοκαμήλων, αλλαντικά (λουκάνικα, παστό, σύγλινο), τυριά, φέτα, καπνιστά είδη ψαριού και κρέατος, καθώς και προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας και παραγωγής όλων των ανωτέρω ειδών.

Γενικό πλάνο της έκθεσης.

Επίσης υπήρχαν περίπτερα διαφόρων αγροτικών συνεταιρισμών, εξαιρετικών υφαντών, ξυλόγλυπτων έργων λαϊκής τέχνης, εικόνων και κατασκευής κεριών και φυτώρια ελιάς και εσπεριδοειδών (πορτοκαλιές, λεμονιές, μανταρινιές).
Τέλος, υπήρχε και το περίπτερο της Ενώσεως Ξενοδοχείων Λακωνίας, που προέβαλε την τουριστική πλευρά και την φυσική ομορφιά του νομού, με αφίσες διαφόρων μαγευτικών τοπίων και διανομή φυλλαδίων καθώς και με μια κλήρωση που θα πραγματοποιήσει για δωρεάν παροχή τριημέρου για ένα ζευγάρι σε επιλεγμένα ξενοδοχεία του νομού.
Το παρόν έδωσαν και οι οργανωτές της εκθέσεως με περίπτερα και υποστήριξη (καθώς και ενημέρωση των καταναλωτών)
Noμαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας,
Τοπική Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων Λακωνίας
Όπως και οι Συνδιοργανωτές :
Σύνδεσμος Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Νομού Λακωνίας
Επιμελητήριο Λακωνίας
Γιορτή Ελιάς και Λαδιού Σελλασίας
Ένωση Αγροτικών Συν/σμών Λακωνίας
Δια της απουσίας τους “έλαμψαν” αρκετά χωριά και πόλεις που “παραδοσιακά” έχουν άριστα τοπικά προϊόντα για προβολή και προώθηση καθώς και καλά οργανωμένους αγροτικούς συνεταιρισμούς.

Ο κ. Μανουσάκης («πρεσβευτής» του Λακωνικού λαδιού) παρέα με τον Κωνσταντίνο Μαστρογιαννάκο (εκ Στεφανιάς Σκάλας Λακωνίας)

Ευχόμαστε του χρόνου που θα πραγματοποιηθεί εκ νέου η έκθεση, να υπάρξει περισσότερη συμμετοχή από εκθέτες και ο ενθουσιασμός να είναι ίδιος με τον φετινό (αλλά και γιατί όχι, μεγαλύτερος !!!)

Δεν υπάρχουν σχόλια: