Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Λουκέτο» για πέντε ασφαλιστικές - Στον «αέρα» 1 εκατ. ασφαλισμένοι

Κεραυνός …όχι εν αιθρία στην ασφαλιστική αγορά, καθώς το Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης οποφάσισε την αναστολή της άδειας λειτουργίας των Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ, Ασπίς Πρόνοια ΑΕΑΖ, General Union και General Trust, εταιρείες συμφερόντων Π. Ψωμιάδη, καθώς και της ασφαλιστική Σκούρτης. Σύμφωνα με πληροφορίες, βάσει και της γνωμοδότησης της Τραπέζης της Ελλάδος, οι επιστολές πρόθεσης που κατέθεσε ο κ. Παύλος Ψωμιάδης βασικός μέτοχος της Ασπίς Πρόνοια ΑΕΓΑ και αγοραστής των General Union και General Trust δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως στοιχεία κάλυψης των κεφαλαίων που απαιτούνται για να ενισχυθούν τα περιθώρια φερεγγυότητας των ασφαλιστικών

Μη ικανοποιητικές κρίθηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και οι διευκρινίσεις και πιθανώς νέες εγγυήσεις, που προσκόμισε με την τελευταία επιστολή του προς την Επ. Ε. Ι. Α. ο κ. Ψωμιάδης την περασμένη Παρασκευή. Αντίθετα, κανονικά συνεχίζει την λειτουργία του ο όμιλος Commercial Value o οποίος περιλαμβάνει και τις Aspis Holding και Protοn Aσφαλιστική, επίσης συμφερόντων του κ.Παύλου Ψωμιάδη.

Για τους ασφαλισμένους, πάντως, με συμβόλαια ζωής, υπάρχει διασφάλιση σχετική ρύθμιση που έχει φέρει το υπουργείο Οικονομίας στην Βουλή και η οποία έχει τεθεί από της καταθέσεώς της σε ισχύ.

Συγκεκριμένα, στην περίπτωση που η άδεια της ασφαλιστικής εταιρείας ανακληθεί, ανάλογα με το ύψος των χαρτοφυλακίων ζωής που κατέχει, ορίζεται επόπτης χαρτοφυλακίων ζωής, διαφορετικός από τον επόπτη εκκαθάρισης και καθίσταται αποκλειστικά υπεύθυνος για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων αυτών τα οποία παραμένουν εκτός εκκαθάρισης.Η συγκεκριμένη διαδικασία αφορά τις περιπτώσεις που δεν καθίσταται δυνατή η μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου ζωής, από μία προβληματική ασφαλιστική εταιρεία σε μία άλλη.
Προκειμένου όμως να διευκολυνθεί η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων αυτών, το Δημόσιο θα παρέχει εγγυήσεις είτε υπέρ της αναδόχου εταιρείας, είτε υπέρ των ασφαλισμένων.Η συγκεκριμένη εγγύηση θα αποτελεί στοιχείο που υπολογίζεται στο περιθώριο φερεγγυότητας, ενώ η μεταβίβαση των χαρτοφυλακίων, θα γίνεται με επιμέλεια του επόπτη και θα επικυρώνεται με απόφαση του υπουργού Οικονομίας, μετά από πρόταση της Επιτροπής Εποπτείας Εταιρειών Ιδιωτικής Ασφάλισης.
Η κατάθεση της συγκεκριμένης ρύθμισης είχε σε μεγάλο βαθμό θεωρηθεί από την αγορά ως «φωτογραφική» για τους ασφαλισμένους του ομίλου της Ασπίς, για την μεταβίβαση του χαρτοφυλακίου της οποίας πληροφορίες από την αγορά θέλουν να έχουν υπάρξει επαφές και με εταιρείες συμφερόντων του Δημοσίου.πηγη protothema

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: