Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

100 ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ

ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ - ΔΗΜΟΣ ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑΣ

Σάββατο19 Σεπτεμβρίου 2009 Ώρα 20:30.

Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, Αίθουσα Φίλων της Μουσικής.

Κορυφαία μουσική εκδήλωση του Οργανισμού Πολιτιστικής Ανάπτυξης της Νομαρχιακής αυτοδιοίκησης Λακωνίας (ΟΠΑΝΑΛ) και του Δήμου Μονεμβασίας, για τα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γιάννη Ρίτσου.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα μελοποιημένα ποιήματα του Γιάννη Ρίτσου
ΕΠΙΤΑΦΙΟΣ από τον Μίκη Θεοδωράκη και Η ΔΙΨΑ ΣΤΟ ΜΥΣΤΡΑ από την Πηγή Λυκούδη.
Την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής και άλλους 24 μουσικούς διευθύνει ο Αλέξανδρος Μυράτ. Ερμηνεύει ο Μανώλης Μητσιάς, απαγγέλλει ο Γιάννης Φέρτης.

Είσοδος με προσκλήσεις και δελτία εισόδου.

Ο «Επιτάφιος» είναι το πρώτο μελοποιημένο ποίημα του Γιάννη Ρίτσου που είχε ηχογραφηθεί τρεις φορές. Οι δύο πρώτες εκδόσεις πραγματοποιούνται σχεδόν ταυτόχρονα το 1960 στην Αθήνα. Ο Χατζιδάκις ηχογραφεί την πρώτη, λυρική εκδοχή με τη Νάνα Μούσχουρη (Αύγουστος 1960). Ο Θεοδωράκης τη δεύτερη, δημοφιλέστερη και μάλλον ιστορική εκδοχή, με την ερμηνεία του Γρηγόρη Μπιθικώτση. (Σεπτέμβριος 1960). Ακολούθησε μία ακόμη γνωστή δισκογραφική έκδοση με τη Μαίρη Λίντα και το Μανώλη Χιώτη το 1963.

Σ’ αυτό τον τόπο η ευπρέπεια χαμογελάει πάνω απ’ τα κόκκαλα*

Η Δίψα στο Μυστρά του Γιάννη Ρίτσου (Ιούνιος 1954) είναι το τρίτο μέρος του συνθετικού ποιήματος του Ρίτσου Κυκλική Δόξα (Ποιήματα Γ΄, σ. 69-78), το οποίο εντάχθηκε στα Προσχέδια (1954-1960, Ποιήματα Γ΄).
[...]
η Κυκλική Δόξα και ιδιαίτερα το τρίτο και αρτιότερο μέρος της, η Δίψα στο Μυστρά, είναι ποίημα βαθύ, πυκνής διακειμενικής υφής, ένας καμβάς ιδεών, συμβολισμών και πολλαπλών νοηματικών επιπέδων, η ανακάλυψη των οποίων ανταμείβει πλουσιοπάροχα τον αναγνώστη. Έργο βαθιά ελληνοπρεπές, μεταδίδει τη διαχρονική αίσθηση της δοκιμασίας του χειμαζόμενου αλλά πάντοτε υπερήφανου ελληνισμού ανά τους αιώνες, μέρος της οποίας είναι και η δοκιμασία των σκληρά διωκόμενων αγωνιστών της Αριστεράς και συναγωνιστών του Ρίτσου στα ανελέητα χρόνια της εξορίας. Το ποίημα δονείται από την αίσθηση της αντίστασης, της μοναξιάς, της δίψας, τη στέρησης και εν ταυτώ της αντοχής και της αισιοδοξίας των ανθρώπων. [...]

Το ποίημα επιλέχθηκε και μελοποιήθηκε από τη συνθέτρια Πηγή Λυκούδη σε μορφή συμφωνικής σουίτας. Παρουσιάζεται σε επίσημη πρώτη στη συναυλία της 19ης Σεπτεμβρίου 2009.

*Απόσπασμα από το κείμενο της αναπληρώτριας Καθηγήτριας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστήμιο Αθηνών κας Τζίνας Καλογήρου που δημοσιεύεται στο πρόγραμμα της εκδήλωσης.
http://www.leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: