Τρίτη 29 Σεπτεμβρίου 2009

Χωροθέτηση αιολικού πάρκου σε προστατευόμενη περιοχή στη Λακωνία.

Προεκλογικός «μποναμάς» έρχεται την επόμενη εβδομάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το περιβάλλον. Η Ελλάδα καλείται να απολογηθεί για τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου σε προστατευόμενη περιοχή στη Λακωνία, για την έλλειψη ποιοτικών ελέγχων σε λίμνες και ποτάμια, για την αδυναμία της να θεσπίσει ζώνες προστασίας των άγριων πτηνών και για τη μη ενσωμάτωση σειράς περιβαλλοντικών οδηγιών.Μια νέα υπόθεση «φιγουράρει» πρώτη στη λίστα των νέων υποθέσεων.

Πρόκειται για την αποστολή προειδοποιητικής επιστολής στην Ελλάδα για τη χωροθέτηση αιολικού πάρκου σε δύο προστατευόμενες περιοχές Natura: στα όρη της ανατολικής Λακωνίας, καθώς και στην περιοχή της Μονεμβασιάς και των ορέων Γιδοβούνι, Χιονοβούνι, Γαϊδουροβούνι, Κορακιά, Καλογεροβούνι και Κουλοχέρα.

Σύμφωνα με την Επιτροπή, η Ελλάδα αποφάσισε να δημιουργήσει αιολικό πάρκο στις συγκεκριμένες ζώνες χωρίς να έχει μεριμνήσει επαρκώς για την προστασία τους, όπως ορίζει η κοινοτική νομοθεσία (Οδηγία 1992/43). Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή περιβαλλοντική νομοθεσία, για την έγκριση μεγάλων έργων σε περιοχές Natura πρέπει να ακολουθείται ειδική διαδικασία ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν θα προκληθεί ανεπανόρθωτη βλάβη στο περιβάλλον, κάτι που δεν έχει γίνει στη συγκεκριμένη περίπτωση.πηγη kathimerini.

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: