Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2009

Αλλαγές στον τρόπο επιστροφής ΕΦΚ πετρελαίου Αγροτών.

Ο προβληματισμός για την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο, ήδη έχει αρχίσει να απασχολεί έντονα τη νέα πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Μπορεί να μην έχουν αρχίσει οι συζητήσεις επίσημα με τους φορείς αλλά ήδη η υπουργός έχει στα χέρια της υπομνήματα και προτάσεις για το πώς προτείνουν τόσο η ΠΑΣΕΓΕΣ όσο και ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας (ΣΕΚ) να «κοστολογείται» η επιστροφή.
Το πρώτο σίγουρο είναι ότι θα επανεξεταστεί το υπάρχον καθεστώς το οποίο ήταν «περίπλοκο» και κανείς δεν ήξερε ούτε ποια ήταν η επιτροπή που αποφάσιζε αλλά κυρίως σε ποια κριτήρια και υπολογισμούς βασιζόταν. Το δεύτερο σίγουρο είναι ότι δεν θα γίνεται με βάση τις δηλώσεις καλλιέργειας, -δηλαδή είτε παράγει, είτε δεν παράγει κάποιος, δεν θα ισχύει η κατ' αποκοπή χρηματοδότηση όλων των παραγωγών.

Πέρυσι - τον Αύγουστο 2008 - ο τότε υπουργός είχε πει στη Βουλή ότι «ο υπολογισμός της διαφοράς του φόρου που θα επιστραφεί, θα γίνεται με αντικειμενική διαδικασία και η Επιστροφή θα γίνεται χωρίς καμία απολύτως γραφειοκρατική επιβάρυνση για τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας».

Το αποτέλεσμα της παραπάνω «αντικειμενικής» διαδικασίας ήταν να μη δοθούν στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες αυτά που τους αναλογούν αλλά να «ανοίξουν» τη βάση γενικά σε όσους ήταν καταγεγραμμένοι στη «βάση» του ΟΠΕΚΕΠΕ και ειδικά μετά από τρεις-τέσσερις «μυστικές» συναντήσεις του τότε προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ με τον τότε υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας για το ποιοι θα είναι εκείνοι που θα εισπράξουν την Επιστροφή.
Το θέμα έχει μπει ήδη στην ατζέντα ώστε να «ομαδοποιηθούν» οι δικαιούχοι όσον αφορά τις αροτραίες καλλιέργειες, τις δενδρώδεις, άλλες ομάδες φυτικής καλλιέργειας, την κτηνοτροφία και ακόμη να υπάρξει κλιμάκωση του ποσοστού και του συντελεστή όπου θα υπολογίζεται η Επιστροφή του Ειδικού Φόρου. Να γίνει ένα πιο ισότιμο και αποτελεσματικό σύστημα.ΠΗΓΗ

http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: