Παρασκευή 16 Οκτωβρίου 2009

Κατάληψη Γενικού Λυκείου Σκάλας


Από την αρχή του σχολικού έτους οι ελλείψεις στο Γενικό Λύκειο Σκάλας ήταν σοβαρές. Ενώ ο Οκτώβρης είχε μπει για τα καλά, οι μαθητές της ΤΡΙΤΗΣ ΛΥΚΕΙΟΥ δεν είχαν καν αρχίσει το μάθημα των Μαθηματικών Θετικοτεχνολογικής κατεύθυνσης αλλά και γενικής παιδείας. Ενώ οι μαθητές αντιδρούσαν, η απαντήσεις και οι κινήσεις από την πλευρά των υπευθύνων ήταν νωθρές,

Γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο, την Τρίτη 13 Οκτώβρη, αποφασίστηκε ομόφωνα, να πραγματοποιηθεί κατάληψη, του κτιρίου του Λυκείου Σκάλας, ως ένδειξη διαμαρτυρίας γι' αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση. Έτσι κι έγινε. Την Τρίτη το σχολείο δεν λειτούργησε. Καθώς είχε ειδοποιηθεί η δευτεροβάθμια, ο διευθυντής της επισκέφθηκε το σχολείο και ήταν ανοιχτός προς κάθε συζήτηση. Ο διάλογος μεταξύ του 15μελούς και της διεύθυνσης κατέστησε σαφές ότι για το θέμα αυτό δεν ευθύνεται η δευτεροβάθμια, αλλά το υπουργείο. Ο διευθυντής ενημέρωσε, ότι την επόμενη ημέρα θα μπορούσε να γίνει διάλογος μεταξύ των μαθητών και του προϊστάμενου Δευτεροβάθμιας Σπάρτης, στο χώρο του Σχολείου. Την ίδια ημέρα μετά από συνέλευση και σύμφωνα με την πλειοψηφία, η κατάληψη λύθηκε ως ένδειξη, καλής θέλησης και όρεξης για παραγωγικό και γόνιμο διάλογο.

Πράγματι, την επόμενη ημέρα, (Τετάρτη 14 Οκτ.), το αντιπροσωπευτικό τμήμα του δεκαπενταμελούς, η διεύθυνση του σχολείου και ο προϊστάμενος, συζήτησαν για το καίριο ζήτημα του καθηγητή των μαθηματικών. Αφού η συζήτηση δεν επέφερε κάποιο επιθυμητό αποτέλεσμα, συγκαλέστηκε έκτακτη γενική συνέλευση. Αποφασίστηκε, συνέχιση της κατάληψης έως την εκπλήρωση των αιτημάτων μας. Μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, εστάλη μήνυμα στο Υπουργείο Παιδείας. Παράλληλα, ενημερώθηκαν από το 15μελές και τα υπόλοιπα σχολεία της Λακωνίας.. Όπως αντιληφθήκαμε, το δικό μας πρόβλημα, υπάρχει σε μεγαλύτερη κλίμακα.

Πέμπτη 15 Οκτώβρη

Η κατάληψη είχε περισσότερες παρουσίες κι από σχολική ημέρα! Το πρωτόγνωρο για μια τέτοια ενέργεια ήταν το γεγονός ότι δεν υπήρχε ένας πυρήνας παιδιών που οργάνωναν την διαμαρτυρία των υπολοίπων. Συμμετείχαν οι πάντες! Η προσέλευση μαθητών είχε αρχίσει από τις 7:00 το πρωί. Ακόμα πιο εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι η κατάληψη δεν έσπασε στις 2:00 η ώρα -στο τέλος δηλαδή της σχολικής ημέρας- ! ! Οι μαθητές και κατά τις απογευματινές ώρες ήταν εκεί! Κάποιοι μαθητές πέρασαν το βράδυ τους στο κτίριο....

Παρασκευή 16 Οκτώβρη

Ενώ δεν είχαμε προλάβει να χαρούμε την ζεστασιά του υπνόσακου, έρχεται το μαντάτο από την διεύθυνση. Ο καθηγητής ευρέθη. Το με ποιό τρόπο, είναι άγνωστο. Πώς εμφανίστηκε ο καθηγητής από την στιγμή που μας πληροφορούσαν οτι δεν υπάρχει διαθέσιμος, μάλλον δεν είναι δική μας δουλειά. Όταν πια μαθεύτηκε, το σχολείο αποδεσμεύτηκε.

Να σημειωθεί ότι το κτίριο παραδόθηκε, όπως ακριβώς ήταν. Με μηδενικές υλικές ζημιές.

Νομίζω πως οι ενέργειες και η συμπεριφορά των μαθητών διαψεύδει όλους αυτούς που υπαινίχθηκαν ή είπαν δημόσια, ότι η κατάληψη ήταν απλά μια αφορμή για να χαθούν διδακτικές ώρες.

Ευχαριστούμε όλα τα σχολεία που μας συμπαραστάθηκαν.!!!! Να είστε σίγουροι ότι θα ανταποδώσουμε!

underdogg

Δεν υπάρχουν σχόλια: