Τρίτη 17 Νοεμβρίου 2009

Έλλειψη εκπαιδευτικού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας.

Όπως γνωρίζετε , η φετινή σχολική χρονιά ξεκίνησε με προβλήματα τα οποία, μέχρι σήμερα, δεν έχουν επιλυθεί. Αναφερόμαστε στην έλλειψη εκπαιδευτικού στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας που έχει σαν αποτέλεσμα στην ΣΤ ΄ τάξη να λειτουργεί ένα μόνο τμήμα.

Μετά από επικοινωνία προφορική και γραπτή που είχαμε με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και ενώ όλοι αναγνωρίζουν το δίκαιο του αιτήματός μας, δε μας δόθηκαν ικανοποιητικές απαντήσεις, απαντήσεις που θα οδηγήσουν στην επίλυση του προβλήματος αυτού.

Τονίζουμε ιδιαίτερα ότι η λειτουργία ενός μόνο τμήματος στην ΣΤ΄ τάξη, με 24 παιδιά, εγκυμονεί πολλούς κινδύνους:

1. Ο συνωστισμός τόσων παιδιών σε μία αίθουσα θέτει σε κίνδυνο την υγεία τους ιδιαίτερα σήμερα που τα κρούσματα της νέας γρίπης αυξάνονται και τα σχολεία κλείνουν το ένα μετά το άλλο. Δεν αποτελεί επιχείρημα ουσιαστικό, παρά μόνο γραφειοκρατικό τέχνασμα, ότι τα τμήματα χωρίζονται αν υπάρχουν πάνω από 25 παιδιά.

2. Θεωρούμε ότι δυσχεραίνει την εκπαιδευτική διαδικασία και το έργο του δασκάλου ο μεγάλος αριθμός των παιδιών στην ίδια τάξη. Κατ’ επέκταση τα προβλήματα αυτά μπορούν να οδηγήσουν στην απαξίωση του δημόσιου σχολείου και τη στροφή προς την παραπαιδεία, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά που δημιουργούνται.

3. Τέλος είναι ορατός σήμερα παρά ποτέ ο κίνδυνος υποβάθμισης του σχολείου μας. Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σκάλας είναι 12θέσιο γιατί οι ανάγκες και οι δυνατότητες της περιοχή το επιβάλλουν, όχι γιατί είναι γραμμένο στα χαρτιά.

Γίνεται λοιπόν σαφές ότι το πρόβλημα της έλλειψης ενός εκπαιδευτικού δεν είναι ένα «μικρό» πρόβλημα και οφείλουμε να μην το αφήσουμε να περάσει απαρατήρητο.

Το δημόσιο σχολείο θα πρέπει να προσπαθούμε να το ενισχύουμε και να το αναβαθμίζουμε όχι να το αφήνουμε ν’ ακολουθεί τη φθίνουσα πορεία που παρατηρείται σήμερα. Τα τμήματα πρέπει να λειτουργούν με λίγα παιδιά, τόσα όσα επιβάλλεται, προκειμένου ο δάσκαλος να επιτελεί το λειτούργημά του με τις καλύτερες προϋποθέσεις. Οφείλουμε να προστατεύσουμε τη σωματική, πνευματική και ψυχική υγεία των παιδιών μας.

Δεν γνωρίζουμε το λόγο που ο δάσκαλος δεν έρχεται. Υπάρχει έλλειψη δασκάλων, υπάρχει οικονομική κρίση και δεν μπορούμε να διορίσουμε άλλους ή υπάρχει κάποιο κρυμμένο σχέδιο υποβάθμισης των δημόσιων σχολείων; Διότι η ανεργία στη χώρα μας αγγίζει το 15% και οι πρώτοι που πλήττονται είναι οι νέοι πτυχιούχοι. Διότι την κρίση δε θα την πληρώσουμε εμείς και τα παιδιά μας με την υποβάθμιση των γνώσεων που παρέχονται. Διότι, τέλος, εμείς οι γονείς των παιδιών του 1ου Δημοτικού Σχολείου και κάτοικοι του Δήμου Σκάλας δεν θα επιτρέψουμε για άλλη μια φορά, όπως κάναμε και στο παρελθόν, την υποβάθμιση του σχολείου μας.

Το σχολείο μας ήταν και θα παραμείνει 12θέσιο. Για να διατηρήσουμε την κατάσταση αυτή θα προχωρήσουμε, εφόσον σε χρονικό διάστημα μιας εβδομάδας, δεν έρθει εκπαιδευτικός, σε κλείσιμο του σχολείου.

Η απόφαση αυτή δεν παίρνεται αβασάνιστα, καθώς χρέος μας είναι να «σπρώχνουμε» τα παιδιά μας προς το σχολείο και όχι να τα παίρνουμε από αυτό. Θεωρούμε το κλείσιμο του σχολείου ως την έσχατη λύση και ελπίζουμε να μη χρειαστεί να φτάσουμε ως εκεί.

Πρέπει όμως να τονίσουμε ότι αν μας αναγκάσουν θα κλείσουμε το σχολείο για όσο χρονικό διάστημα χρειαστεί.

Παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου

Ξερακιά Βάσω

Γουρδομιχάλη Λυγερή

Διαμαντάκου Γεωργία

Κωστάκου Ελένη

Η Πρόεδρος

Μαυροματίδη Μαρία

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

KAI EΛΛΕΙΨΗ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΥ, ΔΙΟΤΙ ΤΗΝ ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΗΜΕΡΑ
18/11/09 ΠΕΡΝΩΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΣΚΑΛΑΣ ΣΤΗΣ 08:18 ΠΡΩΤΑ ΛΕΠΤΑ ΤΟ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟ ΑΦΗΝΕ ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΠΑΙΔΙΑ
ΠΡΩΤΑΚΙΑ ΔΕΥΤΕΡΑΚΙΑ Κ.Α. ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΘΕΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΡΟΜΟΥ ΜΕ ΚΙΝΔΥΝΟ ΝΑ ΠΕΡΑΣΟΥΝ ΜΟΝΑ ΤΟΥΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΕΝΑΝ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΟΣΗ ΚΙΝΗΣΗ ΚΑΙ ΙΔΙΟΣ ΑΠΟ ΦΟΡΤΗΓΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ ΠΟΥ ΑΝ ΧΡΕΙΑΣΤΕΙ ΝΑ ΦΡΕΝΑΡΟΥΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΡΓΑ ΚΑΙ ΧΡΟΝΟΒΟΡΑ.
(ΟΥΤΕ Ο ΟΔΗΓΟΣ ΤΟΥ ΛΕΩΦΟΡΕΙΟΥ ΔΕΝ ΣΥΓΚΙΝΗΘΗΚΕ ΝΑ ΚΑΤΕΒΗ ΝΑ ΠΕΡΑΣΗ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΡΟΜΟ) ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΥΠΗΡΧΕ Ο ΣΧΟΛΙΚΟΣ ΤΡΟΧΟΝΟΜΟΣ