Τετάρτη 20 Ιανουαρίου 2010

Πληρωμές με κουπόνια μέσω ΟΓΑ στους εργάτες στα αγροκτήματα

Κουπόνια για την αντιμετώπιση της εισφοροδιαφυγής, που φθάνει τα 8 δισ. ευρώ ετησίως, επιστρατεύει το υπουργείο Εργασίας, το οποίο μέσω του υφυπουργού κ. Γ. Κουτρουμάνη, κατέθεσε πρόταση, οι ανασφάλιστοι μέχρι σήμερα οικιακοί βοηθοί και εργάτες στα αγροκτήματα να πληρώνονται με ένα είδος κουπονιού ή επιταγής που θα εξαργυρώνουν στη συνέχεια στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ.

Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει μέχρι στιγμής γνωστά με σύστημα αυτό, ο εργοδότης θα «πληρώνει» τον ασφαλισμένο στο ΙΚΑ ή στον ΟΓΑ με διπλότυπα κουπόνια. Το ασφαλιστικό ταμείο (το ΙΚΑ ή ο ΟΓΑ κατά περίπτωση) θα αποδίδει στον εργαζόμενο την καθαρή αμοιβή του παρακρατώντας την εισφορά, ενώ ο εργοδότης θα έχει έκπτωση φόρου. Η εκτίμηση είναι ότι με το νέο αυτό μέτρο, ο ΟΓΑ και το ΙΚΑ θα έχουν ημερήσιο όφελος περίπου 2 εκατ. ευρώ, αφού στο σύστημα θα ενταχθούν περίπου 250.000 εργαζόμενοι (κυρίως αλλοδαποί).
Η νέα αυτή πρόταση μπορεί να απλοποιεί τη διαδικασία αλλά δεν είναι βέβαιο ότι θα λειτουργήσει, καθώς το ημερομίσθιο δεν μπορεί να είναι κατώτερο των 45 ευρώ, συμπεριλαμβανομένης και της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς που ισχύει για τους αλλοδαπούς εργαζόμενους. Ίσως, δηλαδή, λειτουργήσει και ως αντικίνητρο νομιμοποίησης των περίπου 250.000 αλλοδαπών που εργάζονται ως εργάτες γης ή οικόσιτο προσωπικό, αφού η αμοιβή τους δεν θα μπορεί στο εξής να είναι χαμηλότερη από τα 37-38 ευρώ. Στο ποσό αυτό αναμένεται να φτάσει το κατώτατο ημερομίσθιο μετά την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τη νέα Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας συν το ένσημο 6 ευρώ (είναι στο ήμισυ για το οικόσιτο προσωπικό) που εκτινάσσει την ημερήσια αμοιβή στα 45 ευρώ.
Το μέτρο πάνντως χρήζει επεξηγήσεων οι οποίες αναμένεται να δοθούν από τους κ. Λοβέρδο και Κουτρουμάνη στην αναλυτική παρουσίαση των ρυθμίσεων για την ασφάλιση των αλλοδαπών. Ωστόσο, συνδικαλιστές εκφράζουν επιφυλάξεις για την αποτελεσματικότητα της ρύθμισης και μιλούν για ταλαιπωρία των εργαζομένων.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: