Τετάρτη 21 Απριλίου 2010

Χρωστάς στον ΤΟΕΒ; Δεν παίρνεις επιδότηση

Να έχουν εξοφλήσει τυχόν οφειλές τους για το νερό άρδευσης, θα πρέπει οι αγρότες για να έχουν δυνατότητα είσπραξης των επιδοτήσεων. Αυτό προβλέπει έγγραφο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που εστάλη στις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, και αφορά ρυθμίσεις στο πλαίσιο της πολλαπλής συμμόρφωσης, που έχει φιλο-περιβαλλοντικό χαρακτήρα.

Με τις ρυθμίσεις αυτές προβλέπεται επίσης το νερό να χρησιμοποιείται βάσει νόμου από ιδιωτικές γεωτρήσεις ή μέσω Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ).

Στο έγγραφο, που υπογράφει ο Παύλος Πέζαρος, προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγροτικής Πολιτικής και Τεκμηρίωσης του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αναφέρονται τα εξής:

«Με την πρόσφατη αναθεώρηση της Κ.Α.Π. και σε ό,τι αφορά το καθεστώς των άμεσων ενισχύσεων (Καν. (EE) 73/2009 του Συμβουλίου), εισάγεται στις υποχρεώσεις της «πολλαπλής συμμόρφωσης» ένα νέο πρότυπο σχετικό με τα ύδατα, το οποίο αναφέρεται ως «Τήρηση των διαδικασιών έγκρισης για τη χρήση των υδάτων για άρδευση, εφόσον προβλέπεται».

Το πρότυπο αυτό ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία ως εξής: «Από 1.1.2010, οι γεωργοί που αρδεύουν τις καλλιέργειες τους θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες έγκρισης χρήσης νερού προς άρδευση.

- Οι γεωργοί οι οποίοι είναι μέλη Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, Τοπικές Επιτροπές Άρδευσης, Προσωρινές Διοικούσες Επιτροπές, Α.Ο.Σ.Α.Κ., Οργανισμός Κωπαΐδας), κατέχουν βεβαίωση ότι ανήκουν και υδροδοτούνται από τον αντίστοιχο ΟΕΒ, θεωρημένη από την αρμόδια Υπηρεσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, στην περιοχή της οποίας λειτουργεί το αντίστοιχο έργο ή τμήμα του έργου.

- Αν δεν ανήκουν σε συλλογικό φορέα άρδευσης θα πρέπει να τηρούν τις διαδικασίες του παράγωγου δικαίου του νόμου 3199/2003, για την αδειοδότηση της υδροληψίας».

Γεωτρήσεις

Σχετικά με τις γεωτρήσεις ισχύουν τα παρακάτω:

1. Εφόσον ο γεωργός διαθέτει ήδη άδεια χρήσης ή έχει κάνει αίτηση για αδειοδότηση στον αρμόδιο φορέα, το σχετικό έγγραφο αποτελεί αποδεικτικό συμμόρφωσης.

2. Εφόσον ο γεωργός δε διαθέτει άδεια, θα πρέπει να κάνει αίτηση στις νομαρχιακές ή περιφερειακές υπηρεσίες, όπου θα δηλώνει τη θέση της υδροληψίας, τον τύπο της και τα χαρακτηριστικά της. Σε αυτή την αίτηση θα πρέπει επίσης να δηλώνει εάν η υδροληψία λειτουργεί πριν ή μετά το Μάιο του 1989, προκειμένου να λάβουν βεβαίωση ή να εκκινήσουν τη διαδικασία έκδοσης αδείας. Και τούτο διότι στην ελληνική νομοθεσία υπάρχει διάκριση υποχρεώσεων για αυτούς που έχουν δικαίωμα χρήσης νερού προ της 11 Μαΐου 1989, οι οποίοι διατηρούν το δικαίωμα αυτό μέχρι την έκδοση απόφασης η οποία θα ρυθμίζει το καθεστώς χρήσης νερού».πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: