Τρίτη 13 Απριλίου 2010

Στήριξη για τα Βαλέντσια ζητάνε οι παραγωγοί της Σκάλας

Αντιπροσωπεία εσπεριδοπαραγωγών από την Λακωνία συναντήθηκε στο ΥπΑΑΤ, τη Δευτέρα (12/4), με το Γ. Γρ. του ΥπΑΑΤ κ. Γιώργο Κανελλόπουλο. Στη συνάντηση συμμετείχαν ο πρόεδρος του Α.Σ.Ε. «Sparta Orange» με έδρα τη Σκάλα Λακωνίας κ. Π. Μπλέτας, ο πρόεδρος του Τ.Δ. Πακίων του Δήμου Μολάων, παραγωγός πορτοκαλιών και μέλος του συνεταιρισμού κ. Μ. Καρούνης και ο Δήμαρχος Μολάων κ. Ιωάννης Τσαγκάρης. Στην συνάντηση οι παραγωγοί ενημέρωσαν τον κ. Κανελλόπουλο για το καυτό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την κατάρρευση τιμών των πορτοκαλιών ποικιλίας Βαλέντσια.
Όπως υποστήριξαν οι εκπρόσωποι των παραγωγών «μετά τη πλήρη αποδέσμευση του χυμού από την επιδότηση, η εικόνα του προϊόντος είναι τραγική. Ξεκίνησε να κατρακυλά η τιμή του και από την τιμή των 22 λεπτών, μειώθηκε σταδιακά σε 20, 18, 16, 12, 8 λεπτά η εξαγωγή και ο χυμός 4,5 λεπτά έως 6.
Η τιμή βάσης που δημιουργούσε η τιμή του χυμού και ήταν 18 – 22 λεπτά δεν υπάρχει πια και έτσι σε αυτόν τον πανικό διαμορφώθηκε μια τιμή από 8 έως 12 λεπτά. Έτσι η νότια Λακωνία, που το κύριο προϊόν της είναι η ποικιλία Βαλέντσια και είναι εντελώς αδιάθετη, πράγμα πρωτόγνωρο για την εποχή μας, αποτελεί το εξιλαστήριο θύμα της όλης κατάστασης.
Βέβαια τα επόμενα χρόνια στη θέση αυτή θα είναι και οι υπόλοιπες περιοχές, που δεν θα έχουν προλάβει να δώσουν τη μισή τους παραγωγή το μήνα Νοέμβριο και Δεκέμβριο στο χυμό, καθώς δε θα υπάρχει πλέον επιδότηση.

Για τούτο ζητάμε να υπάρχει μια μικρή παρέμβαση από την πολιτεία, ώστε να στηριχθεί το προϊόν. Η περιοχή μας έχει περίπου 150 – 180 χιλιάδες τόνους αδιάθετα Βαλέντσια. Πρέπει λοιπόν, ένα μέρος της τάξεως των 50.000 τόνων να οδηγηθεί στην χυμοποίηση και να στηριχθεί εθνικά, καθώς υπάρχει έγκριση λόγω της κρίσης από την Ε.Ε.
Η διαδικασία της ενίσχυσης θα γίνει ανά οικογένεια, μέχρι του ποσού που θα ορίσει η κυβέρνηση και θα αντιστοιχεί σε 12 λεπτά ανά κιλό του χυμοποιηθέντος πορτοκαλιού. Π.χ. αν ένας παραγωγός χυμοποιεί 50.000 κιλά, αυτός θα λαμβάνει 50.000 Χ 0,12 = 6.000 ευρώ.
Βέβαια αν η πολιτεία βάλει ένα πλαφόν, π.χ. 8.000 ευρώ ανά οικογένειαμ τότε η μέγιστη ποσότητα που θα χυμοποιηθεί θα είναι 66.000 κιλά.
Βέβαια η συνολική επιβάρυνση για τους 50.000 τόνους, δε θα υπερβαίνει τα 6.000.000 ευρώ. Πολύ μικρό ποσό αν αναλογισθεί κανείς ότι για διακόσιους λιμενικούς διατέθηκαν 80.000.000 ευρώ, για τον ΟΣΕ 1 δις ευρώ το μήνα, για τις αστικές συγκοινωνίες 1,5 δις ευρώ το χρόνο κ.τ.λ.».πηγη

Αγροτικός Συνεταιρισμός Σκάλας Λακωνίας «Sparta Orange»

Δεν υπάρχουν σχόλια: