Σάββατο 22 Μαΐου 2010

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΡΑΜΜΟΥΣΑΣ


Σε πλήρη εγκατάλειψη βρίσκεται το σχολείο Γράμμουσας, με πόρτες και παράθυρα διάπλατα ανοιγμένα,με αποτέλεσμα σιγά σιγά να λεηλάτητε από διαφόρους και κάθε ιστορική ανάμνηση στο ότι κάποτε σε αυτό το χώρο ήταν σχολείο περνάει απαρατήρητο.
Είναι ένα πέτρινο κτίσμα, που το έφτιαξαν οι Γονείς μας, οι Παππούδες μας, οι Προπαππούδες μας, οι πρόγονοι μας, που στέγασε για πολλές δεκαετίες τα όνειρα των μικρών μαθητών του χωριού.
Μετά το κλείσιμο του σχολείου, ο χώρος αυτός φιλοξενούσε διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις του χωριού, με μεγάλη επιτυχία και με μεγάλη προσέλευση κατοίκων και από τη γύρω περιοχή.Εδώ και δυο χρόνια σταμάτησαν οι εκδηλώσεις και το κτίριο και ο προαύλιος χώρος αρχίζει να ρημάζει μέσα στην αδιαφορία όλων μας.
Δεν υπάρχει ένας σύλλογός του χωριού στο ν’ αφυπνίσει τους κατοίκους, το τοπικό συμβούλιο του χωριού, για την ανάγκη προστασίας, συντήρησης και ανάδειξης του παλιού σχολείου?
Εως πότε θα κάνουμε μνημόσυνα σε καθετί ιστορικό στοιχείο υπάρχει στα χωριά μας?
Ας αναλογιστούμε όλοι μας τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μας και είναι καιρός να ξυπνήσουμε από το λήθαργο της αδιαφορίας,
Είναι χρέος μας, προς τους προγόνους μας και την ιστορία μας.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΜΟΝΟ ΘΛΙΨΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΟΥ ΠΡΟΚΑΛΕΣΕΙ Η ΕΙΚΟΝΑ ΕΝΟΣ ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΕΝΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ!Ο ΠΑΠΠΟΥΣ ΜΟΥ,96 ΕΤΩΝ ΣΗΜΕΡΑ,ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΡΓΑΤΕΣ ΣΤΟ ΧΤΙΣΙΜΟ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΟ 1952,ΔΙΝΟΝΤΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΥΣΤΕΡΗΜΑ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΜΕ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΣΧΟΛΙΚΗ ΣΤΕΓΗ ΟΙ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΕΝΙΕΣ.ΣΗΜΕΡΑ ΒΛΕΠΟΝΤΑΣ ΤΟ ΕΤΣΙ ΜΗΝ ΜΠΟΡΩΝΤΑΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΠΗΓΕ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΑΛΛΑ ΜΑΤΑΙΑ,Η ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
ΕΙΝΑΙ ΚΡΙΜΑ ΚΑΙ ΑΔΙΚΟ ΣΤΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ,ΟΠΩΣ ΤΟΝ ΠΑΠΠΟΥ ΜΟΥ, ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΑΝ ΤΟΣΑ ΠΟΛΛΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΜΑΣ ΖΗΤΗΣΟΥΝ ΤΙΠΟΤΑ ΝΑ ΤΟΥΣ ΤΟ ΑΝΤΑΠΟΔΙΔΟΥΜΕ ΜΕ ΑΦΙΑΦΟΡΙΑ ΚΑΙ ΑΧΑΡΙΣΤΙΑ.
Β.Δ.Ο. 4/8/1915