Τετάρτη 10 Νοεμβρίου 2010

Θα ελέγξουν τις τιμές σε αγροτικά εφόδια.

Την πρόθεσή τους να ελέγξουν τις τιμές σε αγροτικά εφόδια, δηλαδή σε σπόρους, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, εξέφρασαν χθες οι υφυπουργοί Περιφερειακής Ανάπτυξης και Αγροτικής Ανάπτυξης, Ντίνος Ρόβλιας και Γιάννης Κουτσούκος, χωρίς ωστόσο να διευκρινίσουν πώς θα γίνει αυτό.
Κι αυτό, διότι εκκρεμεί ώς σήμερα η υπόθεση της εκτίναξης των τιμών των λιπασμάτων το 2008, όταν είχε επιληφθεί ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός, κι είχε στείλει τα στοιχεία στην Επιτροπή Ανταγωνισμού.
Σε διάστημα 6 ημερών από τη δημοσίευση της Αγορανομικής διάταξης αρ.9/2010 στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) οι επιχειρήσεις στον χώρο των αγροτικών εφοδίων, όπως ειπώθηκε χθες σε κοινή συνέντευξη Τύπου των δύο υφυπουργών, οφείλουν να στείλουν τιμοκαταλόγους χονδρικής στην αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης.
Οποιαδήποτε αύξηση τιμών πρέπει να αιτιολογείται αλλιώς δεν θα εγκρίνεται, είπαν. Σύμφωνα με τον γ.γ. του υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης Στ. Κομνηνό, ο τζίρος της αγοράς λιπασμάτων είναι 500 εκατ. ευρώ και των φυτοφαρμάκων 150-160 εκατ. ευρώ.
«Σε ό,τι αφορά τα λιπάσματα παρατηρούμε σημαντικές αυξήσεις τιμών μεταξύ άνοιξης 2010 και σήμερα που κυμαίνονται για βασικές κατηγορίες λιπασμάτων από 20%-40%», ανέφερε ο Γιάννης Κουτσούκος.
Ζητούμενο παρέμεινε, ωστόσο, με ποιους μηχανισμούς θα συγκρατηθούν οι τιμές ιδίως των λιπασμάτων, που κατά καιρούς τραβούν την ανηφόρα αυξάνοντας το κόστος παραγωγήςπηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: