Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2010

ΖΗΜΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΑΓΕΤΟ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΕΥΡΩΤΑ

Σοβαρές ζημιές προκάλεσε ο παγετός του περασμένου Σαββατοκύριακου στο Δήμο Ευρώτα.
 Οι χαμηλές θερμοκρασίες και ο τοπικά ισχυρός παγετός που σημειώθηκε τις νυχτερινές ώρες του Σαββάτου και το πρωί της Κυριακής,  στα ορεινά - ημιορεινά αλλά και σε πεδινές περιοχές του δήμου Ευρώτα, κατέστρεψαν ελαιόδεντρα, εσπεριδοειδή, τις υπαίθριες καλλιέργειες κηπευτικών, αλλά και θερμοκηπιακές καλλιέργειες στις οποίες δεν υπήρχε σύστημα θέρμανσης..
Την μεγαλύτερη καταστροφή υπέστη επιτραπέζια ελιά τύπου Καλαμών,όσο και οι λαδοελιές.
Μεγάλες ζημιές καταγράφονται στα δ.δ.του Δήμου Ευρώτα, ΓΡΑΜΜΟΥΣΑΣ - ΒΡΟΝΤΑΜΑ ΜΥΡΤΙΑΣ - ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ- ΓΟΥΒΩΝ- ΒΛΑΧΙΩΤΗ  - ΜΑΚΡΥΝΑΡΑΣ, στους πρωην δήμους,  ΝΙΑΤΩΝ και ΚΡΟΚΕΩΝ,αλλά η μεγαλύτερη καταστροφή καταγράφεται στο Δήμο ΓΕΡΟΝΘΡΩΝ, όπου σύμφωνα με  πληροφορίες  από παραγωγούς του Δήμου Γερονθρών, η καταστροφή αγγίζει το 100%.
Η ζημιά αυτή έρχεται σε περίοδο συγκομιδής και την μοναδική καλλιέργεια σε ορισμένες περιοχές του δήμου Ευρώτα .
 Τα εσπεριδοειδή έχουν υποστεί κατά τόπους ζημιές  από τον παγετό,αλλά το μέγεθος του δεν μπορεί να εκτιμηθεί, καθώς τα συμπτώματα  παγοπληξίας θα φανούν την άνοιξη.
 Οι παραγωγοί είναι σε απόγνωση, καθώς είδαν  να χάνουν την παραγωγή τους μέσα σε μια βραδιά και τα έξοδα τους για να φέρουν εις πέρας τις καλλιέργειες, είναι τεράστια.
Η μόνη ελπίδα  που έχουν οι παραγωγοί  είναι  ο ΕΛΓΑ και στον οποίο ευελπιστούν να αποζημιωθούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: