Τετάρτη 19 Ιανουαρίου 2011

ΨΗΦΙΣΜΑ ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

ΨΗΦΙΣΜΑ
ΤΩΝ ΣΥΜΒΟΥΛΙΩΝ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΤΟΠΙΚΩΝ ΚΟΙΝΟΤΗΤΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΟΧΘΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΤΟΥ ΠΟΤΑΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σύμβολο, σημείο αναφοράς, ιστορικό μνημείο και πάνω απ’ όλα έναν ζωντανό οργανισμό που «τρέφει» το Νομό Λακωνίας.
Το Δέλτα του ποταμού Ευρώτα αποτελεί έναν από τους τελευταίους σημαντικούς υγροβιότοπους στη Νότια Ελλάδα, ο οποίος περιλαμβάνεται στο Ευρωπαϊκό Δίκτυο NATURA.
Είναι το σημαντικότερο μέρος ξεκούρασης και διατροφής για έναν τεράστιο αριθμό μεταναστευτικών πτηνών στη Νότια Ελλάδα, αποτελεί τόπο ωοτοκίας για σημαντικό αριθμό πτηνών και ψαριών και τόπο διαβίωσης ενδημικών οργανισμών και απειλούμενων ειδών πανίδας.
Από τα νερά του Ευρώτα υδρεύονται οικισμοί, αρδεύεται ένα μεγάλο μέρος της καλλιεργήσιμης έκτασης του Νομού Λακωνίας και συντηρούνται αρκετές οικογένειες ψαράδων της περιοχής.
Ο ποταμός Ευρώτας αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδας.
Οι παρόχθιες περιοχές με τους οικισμούς, που αιώνες τώρα συνυπάρχουν αρμονικά με το φυσικό περιβάλλον και το Δέλτα του αποτελούν περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλων αναπτυξιακών δυνατοτήτων στα πλαίσια της ήπιας ανάπτυξης.
Ο ΠΟΤΑΜΟΣ ΕΥΡΩΤΑΣ ΕΧΕΙ ΕΓΚΑΤΑΛΕΙΦΘΕΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΔΙΑΦΟΡΙΑ ΤΩΝ ΑΡΧΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ!
Τις τελευταίες μέρες γίναμε μάρτυρες για άλλη μία φορά του βιασμού του οικοσυστήματος του Ευρώτα.
Εκατοντάδες ψάρια που ασφυκτιούσαν στα μολυσμένα από τα λύματα ελαιοτριβείων και άλλων ρυπογόνων μονάδων, νερά του ποταμού έβγαιναν από το νερό προσπαθώντας να επιβιώσουν.
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνονται καταγγελίες για το μεγάλο πρόβλημα της ρύπανσης του ποταμού. Η αναποτελεσματικότητα και η αναβλητικότητα της ελληνικής πολιτείας ήταν πάντα το μεγαλύτερο εμπόδιο για την ανάδειξη και την οριστική αντιμετώπιση του προβλήματος.
ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΟΥΜΕ ΟΛΟΥΣ ΟΣΟΥΣ ΡΥΠΑΙΝΟΥΝ ΑΥΤΗ ΤΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΟΝ ΠΟΤΑΜΟ ΕΥΡΩΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΜΕ ΑΠΟ ΤΙΣ ΑΡΜΟΔΙΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες να προβούν άμεσα στον εντοπισμό των ρυπογόνων μονάδων και να λάβουν τα μέτρα που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.
ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΓΙΑ ΑΛΛΗ ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΕΙ ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΠΕΔΙΟ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΚΑΙ ΔΟΣΟΛΗΨΙΩΝ ΚΑΙ ΝΑ ΜΕΤΑΤΡΑΠΕΙ ΣΕ ΑΠΟΔΕΚΤΗ ΡΥΠΟΓΟΝΩΝ ΟΥΣΙΩΝ.
ΤΟ ΠΟΤΑΜΙ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΜΑΣ ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ.
ΟΦΕΙΛΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΝΑ ΚΛΗΡΟΔΟΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΤΟ ΦΥΣΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΑΞΙΖΕΙ.
ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΑΠΟΦΑΣΙΣΜΕΝΟΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΟΥΜΕ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: