Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Ρυθμίσεις στα επιτόκια δανείων των πυρόπληκτων επιχειρήσεων

ΠΡΟΣ:
Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γεώργιο Παπακωνσταντίνου
Τον Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Μιχάλη Χρυσοχοΐδη
Μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2007, η κυβέρνηση έλαβε μια σειρά από μέτρα οικονομικής στήριξης των περιοχών αυτών, με στόχο την τόνωση των τοπικών κοινωνιών.
Μεταξύ των μέτρων αυτών ήταν και η βούληση της Πολιτείας να χρηματοδοτήσει με χαμηλά επιτόκια τις επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών και για το λόγο αυτό ορίστηκε ως επιβάρυνση το τρέχον επιτόκιο των Έντοκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ) προσαυξημένο κατά 70% πλέον εισφοράς 0,6% του Ν. 128. Ωστόσο, λόγω του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας, το επιτόκιο των ΕΓΕΔ έχει εκτιναχθεί σήμερα στα ύψη, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις των πυρόπληκτων νομών να καλούνται τώρα να επιβαρυνθούν με επιτόκιο 8,8%, πολλές φορές υψηλοτέρα και από αυτά της αγοράς, κατά περιπτώσεις.
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι οι επιχειρήσεις που είχαν την ατυχία να δανειστούν κατά τα τελευταία χρόνια και που έχουν ήδη επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις των πυρκαγιών, να αντιμετωπίζουν τώρα πρόβλημα επιβίωσης μέσα σε ένα περιβάλλον βαθιάς οικονομικής ύφεσης και ανύπαρκτης ρευστότητας. Μια πρόταση που διατυπώνεται από πολλούς κοινωνικούς εταίρους είναι το επιτόκιο των πυρόπληκτων περιοχών να διαμορφώνεται με βάση αυτό του EURIBOR, δηλαδή με το επιτόκιο τηα διατραπεζικής αγοράς της ευρωζώνης και όχι με το αντίστοιχο Έντοκων Γραμματίων του Ελληνικού Δημοσίου (ΕΓΕΔ).
ΚΑΤΟΠΙΝ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ,
ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΜΟΔΙΟΙ ΥΠΟΥΡΓΟΙ:
Ποια μέτρα προτίθεται να λάβει η κυβέρνηση για τη στήριξη των πυρόπληκτων επιχειρήσεων που έχουν επηρεαστεί αρνητικά από τις επιπτώσεις των καταστροφικών πυρκαγιών και που τώρα πλήττονται και από την γενικότερη οικονομική ύφεση;
Θα γίνει δεκτή η πρόταση για τροποποίηση του νόμου και για αλλαγή του επιτοκίου βάσης και την υποκατάστασή του επιτοκίου του ΕΓΕΔ με αυτό του ΕURIBOR;
Αθήνα, 25.1.2011
Οι ερωτώντες Βουλευτές
1. Γρηγοράκος Λεωνίδας
2. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
3. Περλεπέ- Σηφουνάκη Αικατερίνη
4. Καρτάλης Κωνσταντίνος

Δεν υπάρχουν σχόλια: