Παρασκευή 28 Ιανουαρίου 2011

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Ο ποταμός Ευρώτας συνδέεται ιστορικά με την αρχαία Σπάρτη και τον πολιτισμό της που είναι σχεδόν γνωστή σ’ όλο τον κόσμο αλλά και τις παραδόσεις του τόπου μας.
Ο χαρακτηρισμός του σε υγροβιότοπο σπάνιων πτηνών, ψαριών και θηλαστικών και η σχέση του με την οικονομία των παρόχθιων περιοχών (άρδευση – ψάρεμα ) ενισχύει την ανάγκη για άμεση περιβαλλοντική προστασία.
Το πρόβλημα της μόλυνσης του ποταμού έχει εντοπιστεί και αξιολογηθεί χρόνια τώρα. Αλλά δυστυχώς κανένα ουσιαστικό μέτρο προστασίας του δεν έχει υλοποιηθεί.
Τις τελευταίες ημέρες για άλλη μια χρονιά γίναμε μάρτυρες μιας ρύπανσης που αγγίζει τα όρια της οικολογικής καταστροφής.
Η Λαϊκή συσπείρωση θεωρεί ότι η εξέλιξη αυτή δεν αποτελεί «κεραυνό εν αιθρία». Είναι η φυσική κατάληξη της συγκεκριμένης πολιτικής επιλογής που ακολουθείται για δεκαετίες. Πολιτική που ως γνώμονα και άξονα της δεν έχει την προστασία του περιβάλλοντος και του εισοδήματος των αγροτών, αλλά τα κέρδη των επιχειρήσεων, που ως «ανάπτυξη» αντιλαμβάνονται την ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση και ρύπανση του φυσικού περιβάλλοντος.
Το μολυσμένο νερό δεν προέκυψε από το πουθενά. Για την μόλυνση υπεύθυνες είναι οι επιχειρηματικές δραστηριότητες μονάδων μεταποίησης αγροτικών προϊόντων, διάθεσης βοθρολυμάτων κλπ. Η καταστροφή της παρόχθιας βλάστησης και η αποψίλωση των πρανών επιτείνει το φαινόμενο των καταστροφικών πλημμυρών.
Η ανεξέλεγκτη δράση τους όμως δεν έρχεται από μόνη της. Αντίθετα κάποιοι την ανέχτηκαν και την προώθησαν. Αυτοί οι «κάποιοι» δεν είναι άλλοι από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ – ΝΔ καθώς και τις Νομαρχιακές και Δημοτικές αρχές που μέχρι τώρα στηρίζουν και στηρίζονται από αυτές.
Τα πρόστιμα που πιθανόν έχουν επιβληθεί ή θα επιβληθούν δεν ενοχλούν αυτούς που ρυπαίνουν γιατί πολύ απλά, αν και όταν αυτά πληρώνονται, αποτελούν πολύ μικρό μέρος της κερδοφορίας τους και προτιμούν ο «ρυπαίνων να πληρώνει» παρά να δημιουργούν προϋποθέσεις λήψης ριζικών μέτρων.
Εμείς ζητάμε:
Η προστασία του περιβάλλοντος πρέπει να ενταχθεί σε γενικότερο κρατικό σχεδιασμό ανάπτυξης της οικονομίας της χώρας μας σε όφελος των αγροτών (και του Λαού γενικότερα) και όχι των επιχειρήσεων.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες της περιφέρειας ν αναλάβουν τις ευθύνες τους και να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα συνολικά.
Άμεση στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών προστασίας του περιβάλλοντος με μόνιμο προσωπικό βάση των αυξημένων αναγκών της περιοχής.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Ευρώτα , να αποφασίσει άμεσα δράσεις για την άρση των αιτιών μόλυνσης και την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος του ποταμού και γενικότερα του χερσαίου και θαλάσσιου χώρου.
Αυτό που θα πρέπει να έχουμε υπόψη μας, είναι ότι, σε μια κοινωνία που όλα σχετίζονται, εξαρτώνται και έχουν ως κριτήριο μόνο το κέρδος, τέτοια φαινόμενα θα αποτελούν τον κανόνα.
Τέλος πιστεύουμε ότι για να εκλείψουν αυτά τα φαινόμενα, θα πρέπει να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο, προς ένα άλλο δρόμο ανάπτυξης. Ανάπτυξη προς όφελος του Λαού.
Η προστασία του ποταμού Ευρώτα και του περιβάλλοντος γενικότερα να γίνει υπόθεση αγώνων του Λαϊκού Κινήματος.

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια: