Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Χρήστος Ηλ. Κολοβός : Διευθυντής Ορχήστρας.


Βιολιστής, θεωρητικός και μουσικολόγος με καταγωγή από τις Κροκεές Λακωνίας. Γόνος μουσικής οικογένειας (γιος των Ηλία Κολοβού-Μάρως Μαύτα, μικρανιψιός της Λ. Μαύτα-Καλογερά) σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών (πιάνο με τη μητέρα του, θεωρητικά με τους: Θ. Τζοάνου-Τσαπουλάρη, Χ. Κουρή, Ν. Ξανθουλη και Μπ. Κανά, μουσική δωματίου με τον Τ. Αποστολίδη). Διπλωματούχος βιολιού (τάξη Γ.Αλ. Τζουμάνη) συνεχίζει σπουδές ανώτερων θεωρητικών με τον Π. Κούκο. Είναι παράλληλα φοιτητής στο Τμήμα μουσικολογίας του Παν/μίου Αθηνών. Μέλος της Μαθητικής Ορχ. του Ωδείου Αθηνών (με εμφανίσεις σε «Παλλάς», Τζια, Καλαμάτα, κ.λπ.) και της ΣΟ Καλαμάτας. Ενίσχυσε και τη ΣΟ Ρεθύμνου σε συναυλία στα Χανιά καθώς και άλλα Σύνολα. Ως μουσικολόγος, προθυμοποιήθηκε να βοηθήσει τη συλλογή στοιχείων για τους τελευταίους τόμους του παρόντος Λεξικού--κάτι που έκανε ακούραστος, με ενάργεια, γνώση και ανιδιοτέλεια, κερδίζοντας πανάξια την καλλιτεχνικη μας εκτίμηση και την βαθειά μας ευγνωμοσύνη. Επεξεργάστηκε επίσης τον πλήρη Κατάλογο έργων του Κων/νου Κυδωνιάτη.πηγη
Ο Χρήστος Κολοβός γεννήθηκε στην Αθήνα το 1979 και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Είναι διπλωματούχος βιολιού από το Ωδείο Αθηνών (τάξη Ι. Τζουμάνη, 2002) και κάτοχος Bachelor of Music από το Prins Claus Conservatorium του Hanzehogeschool του Groningen της Ολλανδίας (τάξη Florian Donderer, 2007).
Στο Ωδείο Αθηνών παρακολούθησε μαθήματα ανωτέρων θεωρητικών με τον Π. Κούκο. Έχει λάβει μέρος ενεργά σε σεμινάρια βιολιού των Carolyn Stuart, Diana Ligeti κ.ά., και έχει πάρει μαθήματα από τους Grigory Zhislin και Harald Thedéen. Παρακολούθησε μαθήματα διεύθυνσης ορχήστρας με τον Οδυσσέα Δημητριάδη (1998-1999) και τον Ολλανδό Lucas Vis του Conservatorium van Amsterdam (2007). Από το Σεπτέμβρη του 2008, σπουδάζει διεύθυνση ορχήστρας στο Fontys Conservatorium van Tilburg με τον Arjan Tien. Επίσης, φοιτά στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Διετέλεσε μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας Καλαμάτας (1998-2003) και έχει συνεργασθεί με διάφορα σύνολα, δίνοντας συναυλίες σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Επίσης, συνεργάσθηκε με την Ε.Λ.Σ. σε διάφορες παραγωγές της και με διάφορα άλλα σύνολα, ορχηστρικά και μουσικής δωματίου, εμφανιζόμενος σε Ελλάδα, Τουρκία, Ολλανδία και Γερμανία, ενώ έχει δώσει και ατομικά ρεσιτάλ σε διάφορες πόλεις της Ελλάδας και της Ολλανδίας. Ιδρυτικό μέλος και πρώτο βιολί του «Κουαρτέττου Εγχόρδων Κυδωνιάτης», με συναυλίες στη Σπάρτη, τον Πύργο, την Πάτρα και στο Διεθνές Φεστιβάλ Σύμης. Την περίοδο 2003-2008 αποτέλεσε μόνιμο ντούο με τον πιανίστα Τίτο Γουβέλη. Έχει δώσει σε πρώτη παγκόσμια, πρώτη πανελλήνια και πρώτη ολλανδική εκτέλεση αρκετά έργα ελλήνων συνθετών.
Κατά καιρούς έχει διοργανώσει και επιμεληθεί καλλιτεχνικές εκδηλώσεις και συναυλίες για διάφορους έλληνες συνθέτες· ειδικότερα για τον Κωνσταντίνο Κυδωνιάτη (1908-1996), το αρχείο του οποίου επιμελήθηκε την περίοδο 1998-2008. Έχει συντάξει και επιμεληθεί τον «Πλήρη και Λεπτομερειακό Κατάλογο των Έργων» του, μέρος του οποίου δημοσίευσε στην Πολυφωνία (τ. 4). Ακόμη, συνεργάσθηκε με τον Τ. Καλογερόπουλο, στο επτάτομο Λεξικό του της Ελληνικής Μουσικής (εκδ. Γιαλλελής) και στο Λεύκωμα για τα 60χρονα της Κ.Ο.Α. Προϊστορία και Ιστορία της Κ.Ο.Α., καθώς και με το Γ. Κατραλή, στη βιο-εργογραφία του Κ. Κυδωνιάτη (εκδ. Παρουσία). Έχει εργασθεί ως ηχολήπτης και από το 2006 συνεργάζεται με τον μουσικό εκδοτικό οίκο Μ. Νικολαΐδης – εκδόσεις “Orpheus” ως επιμελητής εκδόσεως έργων του Κ. Κυδωνιάτη. Τη διετία 2003-2005 αρθρογραφούσε σε τοπική εφημερίδα του Δήμου Καλλιθέας. Άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στον ημερήσιο τύπο και σε διάφορα μουσικά περιοδικά (Ριζοσπάστης, Αντίφωνον, Πολύτονον κ.ά.). Δίδαξε στο Μουσικό Γυμνάσιο και Λύκειο Ιλίου (2001-2003). Τέλος, την περίοδο 2007-2008 διετέλεσε εξάρχων της Amsterdam Symphonie Orkest “Con Brio”.πηγη
Κολοβός Ηλίας
(Κροκεές Λακωνίας 1946). Εκλεκτός σύγχρονος κλαρινετίστας. Σπούδασε στο Ωδείο Αθηνών με τον Χ. Φαραντάτο (μαθητεύοντας προηγουμένως στον Αλ. Αινιάν). Διετέλεσε βασικό στέλεχος της Ορχ. "Παναρμόνια". Από ετών είναι «1ο κλαρινέτο» στην Ορχήστρα της ΕΛΣ και βασικό στέλεχος του Συγκροτήματος πνευστών "Νικόλαος Μάντζαρος" (αποτελώντας ιδρυτικό μέλος). Παράλληλα, και επί 25ετία, μετείχε στη σύνθεση της Φιλαρμονικής του Δήμου Αθηναίων. Έχει δώσει διάφορα ρεσιτάλ συνοδευόμενος από τη γυναίκα του εκλεκτή πιανίστα Μάρω Μαύτα, με την οποία (και με τη σύμπραξη του ομποϊστα Χρήστου Αργυρόπουλου και του φαγκοτίστα Μίλτου Οικονόμου) σχηματίζουν κουαρτέτο που έχει εμφανιστεί σε αίθουσες της Αθήνας, της Πάτρας, κ.λπ. Είναι επίσης συνεπής και ακηδεμόνευτος συνδικαλιστής (επί σειρά ετών πρόεδρος των μουσικών της ΕΛΣ)

ΜΑΡΙΝΑ ΚΟΛΟΒΟΥ

Η Μαρίνα Κολοβού γεννήθηκε το 1984 στην Αθήνα και κατάγεται από μουσική οικογένεια. Σπούδασε βιολοντσέλο στο Ωδείο Αθηνών με τους Ν. Κοτζιά και Δ. Γούζιο από την τάξη του οποίου αποφοίτησε με άριστα παμψηφεί και Β' βραβείο" (2004). Συνέχισε τις σπουδές της στο Conservatorium van Amsterdam -από το 2006 με Υποτροφία του Ι.Κ.Υ.- με τον M. Mostert, απ' όπου πήρε το "Bachelor of Music" (2008). Έχει συμμετάσχει ενεργά σε σεμινάρια των V. Despalj, D. Ferschtman, Q. Viersen κ.ά.
Στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Βιολοντσέλλου της «Τέχνης» (Θεσσαλονίκη, 2005), βραβεύθηκε με το 3ο Βραβείο.πηγη
Κατά την περίοδο 2008-2009 είναι μέλος της Ο.Ν.Ε.Ε. Συνεργάσθηκε με την N.J.O., την "Amsterdam Jazz Philarmonic" κ.ά., εμφανιζόμενη σε Ελλάδα, Ολλανδία και Τουρκία. Είναι ιδρυτικό μέλος του "Κουαρτέττου Εγχόρδων Κυδωνιάτης" (2000) με το οποίο εμφανίσθηκε σε Πύργο, Πάτρα κ.α.
Ως σολίστ έχει εμφανισθεί με την «Μαθητική Ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών» και την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση των Τ. Αποστολίδη και C. Escher.
Από το 2005 παίζει με βιολοντσέλο από το Ολλανδικό Ίδρυμα "Oskar Back".

Δεν υπάρχουν σχόλια: