Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Aλλαγές έρχονται στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΛΓΑ.

Σε 4% για τη φυτική παραγωγή, 0,75% για τη ζωική και στο 0,5% για τα θερμοκήπια, ορίζονται εκ νέου τα ποσά της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι, στο πλαίσιο υποβολής των νέων δηλώσεων καλλιέργειας και εκτροφής.
Η νέα ΚΥΑ για τη διαδικασία υποβολής της φετινής Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής προσδιορίζει τα ποσά της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛΓΑ για το 2012. Στη φετινή απόφαση ίδιο παραμένει το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., για τη φυτική παραγωγή στο 4%, για τη ζωική παραγωγή στο 0,75% και για τη φυτική παραγωγή που παράγεται στο σύνολο της και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον» (θερμοκήπια) στο 0,5%.

Κάποιες διαφοροποιήσεις εντοπίζονται, ωστόσο, στις ασφαλιστικές εισφορές ανά προϊόν, σύμφωνα με το σχετικό παράρτημα της Κοινής Υπουργικής Απόφασης. Για παράδειγμα, η εισφορά για τα μήλα εκτοξεύεται φέτος στα 67,2 ευρώ το στρέμμα από 42 ευρώ το στρέμμα πέρυσι, ενώ μειώνεται στα 43 ευρώ το στρέμμα η εισφορά για τα βιομηχανικά ροδάκινα α’ ποιότητας σε σχέση με τα 49 ευρώ πέρυσι. Στις εκτατικές καλλιέργειες, σε πρώτη ανάγνωση, οι ασφαλιστικές εισφορές παραμένουν σταθερές σε σχέση με πέρυσι, στα 7,8 ευρώ το στρέμμα για τα τεύτλα, από 1,1 μέχρι 2,2 ευρώ για το σιτάρι ανάλογα με τον νομό, από 4,6 μέχρι και 6,2 ευρώ το στρέμμα για το καλαμπόκι, με τον νομό Σερρών να έχει την πιο υψηλή εισφορά και, τέλος η βιομηχανική ντομάτα στα 18,2 με 25,2 ευρώ ανά στρέμμα.
Μοναδική εξαίρεση το βαμβάκι για το οποίο η ασφαλιστική εισφορά κυμαίνεται από 3,7 μέχρι 5 ευρώ το στρέμμα, κατάτι λιγότερο από πέρυσι που έφτανε τα 5,2 ευρώ το στρέμμα για τους νομούς Λάρισας, Τρικάλων και Ημαθίας.
Να σημειωθεί ότι οι αιτήσεις κατατίθενται από τις 15 Ιανουαρίου μέχρι και τις 15 Μαΐου, ενώ όσοι παραγωγοί δεν «καταφέρουν» να υποβάλλουν στον ΟΠΕΚΕΠΕ όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά, οφείλουν να υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής στον ΕΛΓΑ, μέχρι τις 30 Ιουνίου, σύμφωνα με την απόφαση, που συνυπογράφουν ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης .
Ολόκληρη η Κ.Υ.Α. αριθμ. 235/23719/28.2.2012 έχει ως εξής:
Διαδικασία υποβολής της ετήσιας Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής σε εφαρμογή του νόμου 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160), τρόποι καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) και Ασφαλιστική Ενημερότητα.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β΄
Διαδικασία και χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας / Εκτροφής.
Άρθρο 2
Χρόνος υποβολής και υπεύθυνοι για την παραλαβή, τον έλεγχο και την παρακολούθηση της ορθής συμπλήρωσης και υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής.
1. Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής, υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλους όσους ασκούν αγροτική δραστηριότητα, μαζί με την Ενιαία Αίτηση για το καθεστώς της Ενιαίας Ενίσχυσης και τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στα πλαίσια των Κανονισμών (ΕΚ) αριθμ. 73/2009 και αριθμ. 1405/2006 του Συμβουλίου.
2. Αρμόδιος για την παραλαβή και επεξεργασία της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στην απόφαση αυτή, είναι ένας ή περισσότεροι από τους παρακάτω φορείς: α) ο ανάδοχος φορέας στον οποίο ανατίθεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η υλοποίηση του έργου για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης, β) οι περιφερειακές μονάδες του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., γ) τα περιφερειακά υποκαταστήματα του ΕΛ.Γ.Α. και δ) οι ανταποκριτές του ΕΛ.Γ.Α.
3. Ο χρόνος υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής είναι αυτός που καθορίζεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης της παραγράφου 1. Η ετήσια Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής υποβάλλεται από τις 15 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαΐου. Δηλώσεις που, για οποιοδήποτε λόγο, υποβάλλονται μετά την ημερομηνία αυτή είναι εκπρόθεσμες, εκτός αν με άλλη διάταξη προβλέπεται διαφορετικά.
4. Οι παραγωγοί που για οποιοδήποτε λόγο δεν δύνανται να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α. Η δήλωση της περίπτωσης αυτής υποβάλλεται μέχρι τις 30 Ιουνίου και ο παραγωγός οφείλει να συνυποβάλλει:
α. Υπεύθυνη Δήλωση του Ν. 1599/1986 (με βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής), όπου αναγράφονται: i) τα στοιχεία του αγροτεμαχίου (τοποθεσία, είδος καλλιέργειας και έκταση) και ii) τα στοιχεία του κατόχου του αγροτεμαχίου (ονοματεπώνυμο, διεύθυνση, Αριθμός Φορολογικού Μητρώου).
β. Αντίγραφο του χαρτογραφικού υπόβαθρου του αγροτεμαχίου, όπου φαίνεται ο 13ψήφιος κωδικός. Εφόσον έχει υποβληθεί από τον παραγωγό Ενιαία Αίτηση για άλλα αγροτεμάχια, η Δήλωση της παραγράφου αυτής θεωρείται συμπληρωματική της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής. Εάν δεν έχει υποβληθεί άλλη Δήλωση, αυτή αποτελεί την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής.
5. Το έργο της παρακολούθησης, της διαδικασίας υποβολής, παραλαβής και επεξεργασίας της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής συντονίζεται από Ομάδα Διοίκησης Έργου που συγκροτείται για το σκοπό αυτό σύμφωνα με το παράρτημα Γ της Σύμβασης Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών (ΣΔΕΤΤΥ) που έχει συναφθεί μεταξύ του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ως παρόχου και του ΕΛ.Γ.Α., ως λήπτη, στην οποία συμμετέχουν εκπρόσωποι του ΕΛ.Γ.Α., του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. και του φορέα υλοποίησης του έργου για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης. Η Ομάδα Διοίκησης Έργου παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης του έργου, εκδίδει τις απαραίτητες τεχνικές οδηγίες για την ορθή εκτέλεση του και εισηγείται στον πρόεδρο του ΕΛ.Γ.Α. ή του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., ανάλογα με την περίπτωση, τη λήψη τυχόν πρόσθετων ή συμπληρωματικών μέτρων που είναι απαραίτητα για την ορθή εφαρμογή της απόφασης αυτής.

Άρθρο 3
Τύπος, περιεχόμενο και διαδικασία υποβολής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής
1. Οι υπόχρεοι της παραγράφου 1 του άρθρου 1 της απόφασης αυτής οφείλουν να υποβάλουν μία και μοναδική Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής σε επίπεδο Χώρας και για το σύνολο της αγροτικής τους εκμετάλλευσης. Η δήλωση αυτή υποβάλλεται από τον ίδιο τον υπόχρεο και σε περίπτωση κωλύματος του από τον νόμιμο εκπρόσωπό του.
2. Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας /Εκτροφής συντάσσεται στο ειδικό έντυπο του ΠΑΡΑΡΤΗΜΑΤΟΣ Ι που παρατίθεται στο άρθρο 10 της απόφασης αυτής και περιλαμβάνει, ενδεικτικά, τα στοιχεία του παραγωγού, την έκταση της αγροτικής του εκμετάλλευσης, όλα τα επιμέρους αγροτεμάχια με τον δεκατριψήφιο κωδικό που αντιστοιχεί στο κάθε ένα από αυτά, το είδος και την έκταση κάθε διαφορετικού είδους καλλιέργειας κάθε αγροτεμαχίου, το τοπωνύμιο της περιοχής στην οποία βρίσκεται το αγροτεμάχιο, καθώς και τον αριθμό των ζώων ή μελισσοσμηνών και το είδος των ζώων, αν πρόκειται για κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Επίσης, στο ίδιο έντυπο αναγράφεται και ο τρόπος καταβολής της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 11 του Ν. 3877/2010 (ΦΕΚ Α΄ 160).
3. Ο φορέας που είναι αρμόδιος, σύμφωνα με τις παραγράφους 2 και 5 του άρθρου 2, για την παραλαβή και επεξεργασία της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, αφού την παραλάβει, την ελέγξει και διορθώσει ή συμπληρώσει τα στοιχεία που ενδεχομένως δεν έχουν συμπληρωθεί με την υποβολή της, την εισάγει στο πληροφοριακό σύστημα προκειμένου να υπολογιστεί το ακριβές ποσό της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. που αντιστοιχεί σε κάθε υπόχρεο. Στη συνέχεια, η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής τυπώνεται σε δύο αντίτυπα εκ των οποίων το ένα φέρει την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» και το άλλο την ένδειξη «ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ», τα οποία υπογράφονται από τον υπόχρεο ή τον εξουσιοδοτημένο εκπρόσωπο του. Μετά την υπογραφή, το πρωτότυπο επιστρέφεται στον ΕΛ.Γ.Α., και το αντίγραφο παραδίδεται στον υπόχρεο.
4. Στην περίπτωση που ο υπόχρεος επιλέγει να εξουσιοδοτήσει τον ΕΛΓΑ να εισπράξει την εισφορά από τον τραπεζικό του λογαριασμό κατά το χρόνο που θα κατατεθούν σε αυτόν απαιτήσεις από το δημόσιο, μαζί με την υπογραφή της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, απαιτείται η βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής του ίδιου του υπόχρεου ή του νόμιμα εξουσιοδοτημένου από αυτόν προσώπου, ή άλλος νόμιμος τρόπος με τον οποίο διασφαλίζεται η γνησιότητα της εξουσιοδότησης αυτής, όπως η ψηφιακή «αυθεντικοποίηση εγγράφου». Με τον όρο «απαιτήσεις από το δημόσιο» δεν νοούνται οι τυχόν απαιτήσεις του παραγωγού από τον ΕΛ.Γ.Α.
5. Η εξουσιοδότηση αυτή περιλαμβάνεται ή επισυνάπτεται στο αντίτυπο της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής που φέρει την ένδειξη «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ», με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα αυτής και φυλάσσεται με ευθύνη του αναδόχου του έργου ή κάθε άλλου αρμόδιου φορέα που την παρέλαβε, μέχρι και την παράδοση της στον ΕΛ.Γ.Α.. Σε περίπτωση που η εξουσιοδότηση περιλαμβάνεται στο σώμα της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του παραρτήματος Ι, ο εξουσιοδοτών δηλώνει ότι γνωρίζει τους όρους κατ τις προϋποθέσεις, καθώς και τις συνέπειες της εξουσιοδότησης αυτής, όπως αναφέρονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Ι και αποτελούν αναπόσπαστο τμήμα του.
6. Μέχρι την ημερομηνία παράδοσης του συνόλου των Δηλώσεων Καλλιέργειας/Εκτροφής μαζί με τις εξουσιοδοτήσεις του παραρτήματος Ι, ο ανάδοχος ή ο άλλος φορέας παραλαβής της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, υποχρεούται να παραδίδει αμέσως και χωρίς αδικαιολόγητη καθυστέρηση, τυχόν πρωτότυπα ή αντίτυπα Δηλώσεων Καλλιέργειας/Εκτροφής ή/και εξουσιοδοτήσεων που θα του ζητηθούν από τον ΕΛ.Γ.Α.
7. Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης και η ψευδής υποβολή στοιχείων, εκτός από τις συνέπειες που προβλέπονται στον κανονισμό ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α., συνεπάγεται και την επιβολή των κυρώσεων της παραγράφου 6 του άρθρου 22 του Ν. 1599/1986.

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Γ΄
Υπολογισμός της ειδικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. − Τρόπος καταβολής.
Άρθρο 5
Υπολογισμός της Ειδικής Ασφαλιστικής Εισφοράς
1. Η ειδική ασφαλιστική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α., υπολογίζεται από το φορέα που είναι υπεύθυνος για την παραλαβή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής, με τη χρήση του σχετικού λογισμικού που του παραδίδεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε,Π.Ε. ή τον ΕΛ.Γ.Α. και το ύψος της αναγράφεται υποχρεωτικά στο πρωτότυπο και το αντίγραφο του εντύπου που εκδίδεται από το φορέα σύμφωνα με το άρθρο 3. Το παραστατικό αυτό αποτελεί βεβαίωση της οφειλής και αποδεικτικό της απαίτησης του ΕΛ.Γ.Α. έναντι του υπόχρεου.
2. Το ύψος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., υπολογίζεται ως ποσοστό επί του συνόλου της ασφαλιζόμενης αξίας κάθε καλλιέργειας ή εκτροφής, με τους παρακάτω συντελεστές, ως εξής:
• τέσσερα τοις εκατό (4%) για τη φυτική παραγωγή και προκειμένου για την ελιά με συντελεστή ενάμιση τοις εκατό (1,5%)
• μισό τοις εκατό (0,5%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής που παράγεται στο σύνολο της και αποκλειστικά σε «ελεγχόμενο περιβάλλον», όπως αυτό ορίζεται στους σχετικούς Κανονισμούς Ασφάλισης του ΕΛ.Γ.Α.
• μηδέν εβδομήντα πέντε τοις εκατό (0,75%) επί της ασφαλιζόμενης αξίας του ζωικού κεφαλαίου.
3. Η εισφορά που αντιστοιχεί στο Ζωικό Κεφάλαιο υπολογίζεται και εμφανίζεται ξεχωριστά από αυτή που αντιστοιχεί στη φυτική παραγωγή.
4. Το συνολικό ποσό της ασφαλιζόμενης αξίας που προκύπτει από την Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο των 93.582,00 ευρώ.
Σε περίπτωση που από τα στοιχεία της Δήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής προκύπτει ποσό ασφαλιζόμενης αξίας που υπερβαίνει τα 93.582,00 ευρώ, η συνολική ασφαλιζόμενη αξία της εκμετάλλευσης περιορίζεται στο ποσό της παραγράφου αυτής και η ειδική εισφορά υπέρ ΕΛ.Γ.Α. υπολογίζεται με βάση το ποσό αυτό.
5. Για τις περιπτώσεις εκείνες, όπου εντός του τρέχοντος έτους θα υποβληθεί συμπληρωματική Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής του προηγούμενου έτους, για καλλιέργειες φύτευσης ή σποράς του προηγούμενου έτους που συλλέγονται εντός του α’ τριμήνου του επόμενου έτους, τότε το ανώτατο όριο της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς και των αντίστοιχων αποζημιώσεων σε περιπτώσεις ζημιών, ελέγχεται με βάση της Δήλωση του προηγούμενου έτους.
6. Αν στην ασφαλιζόμενη αξία της προηγούμενης παραγράφου περιλαμβάνονται καλλιέργειες για τις οποίες εφαρμόζεται διαφορετικός συντελεστής υπολογισμού της εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α., ή/και ζωικό κεφάλαιο, η προσαρμογή της ασφαλιζόμενης αξίας γίνεται αναλογικά, με την εφαρμογή του κατάλληλου συντελεστή στο τμήμα ασφαλιζόμενης αξίας που αντιστοιχεί στο συντελεστή αυτό.
7. Αν ο ασφαλισμένος παραγωγός εκτιμά ότι η ασφαλιζόμενη αξία της φυτικής παραγωγής του, είναι υψηλότερη ή χαμηλότερη από αυτήν που προκύπτει με βάση τον πίνακα του Παραρτήματος III, οφείλει να δηλώσει την αυξημένη ή μειωμένη ασφαλιζόμενη αξία και να καταβάλλει την εισφορά που αντιστοιχεί σ’ αυτήν. Η αύξηση ή μείωση της παραγράφου αυτής δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% της ασφαλιζόμενης αξίας της φυτικής παραγωγής, όπως ορίζεται στο Παράρτημα III και κατανέμεται ισομερώς σε όλα τα αγροτεμάχια που περιλαμβάνονται στην Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας. Η μεταβολή αυτή μπορεί να γίνει μόνο κατά την υποβολή της αρχικής Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής.
8. Σε περίπτωση που η συνολική ασφαλιζόμενη αξία μιας εκμετάλλευσης έχει υπολογιστεί σύμφωνα με τις παραγράφους 4, 5, 6 και 7 το ποσό της συνολικής εισφοράς υπέρ ΕΛ.Γ.Α. υπολογίζεται επί της προσαρμοσμένης ασφαλιζόμενης αξίας και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να είναι μεγαλύτερο των 3.743,28 ευρώ.
Βρείτε εδώ ολόκληρα τα σχετικά έγγραφα:πηγη
Διαδικασία υποβολής ενιαίας δήλωσης καλλιέργειας για το 2012.pdf
Ασφαλιστική εισφορά ανά προϊόν για το 2012.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: