Πέμπτη 8 Μαρτίου 2012

ΣΕ ΘΕΤΙΚΗ ΚΑΤΕΥΘΥΝΣΗ Η ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΟΦΕΙΛΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΙΜΩΝ ΤΡΙΤΩΝ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ Ο.Τ.Α. ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΩΣ ΑΛΛΑΓΕΣ

Νέα επιστολή απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα Η. Παναγιωτακάκος προς τον Υπουργό Οικονομικών Ε. Βενιζέλο, τους Αναπληρωτές Υπουργούς Οικονομικών Π. Οικονόμου και Φ. Σαχινίδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Τ. Γιαννίτση και τον Υφυπουργό Εσωτερικών Π. Κουκουλόπουλο.

Στην επιστολή, η οποία κοινοποιήθηκε στον Πρόεδρο της ΚΕΔΕ Κ. Ασκούνη, επισημαίνεται η ευνοϊκή τροπή που έχει λάβει το θέμα της ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων τρίτων προς τους Ο.Τ.Α., στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο. Σκοπός της παρέμβασης του Αντιδημάρχου, αυτή τη φορά, είναι η παροχή διευκρινίσεων και η ύπαρξη μέριμνας, κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στο Δήμο Ευρώτα.
Αναλυτικά το περιεχόμενο της επιστολής έχει ως εξής:

Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων τρίτων προς τους Ο.Τ.Α., που εισάγεται με το άρθρο 9 παρ. 6 του υπό συζήτηση νομοσχεδίου που αφορά στις ΄΄Ρυθμίσεις για την Τοπική Αυτοδιοίκηση και την Αποκεντρωμένη Διοίκηση- Ενσωμάτωση Οδηγίας 2009/ 50 ΕΚ΄΄, κατόπιν και της παρέμβασής μας ως Δήμος Ευρώτα βρίσκεται σε θετική τροχιά.
Απαιτούνται αλλαγές και διευκρινίσεις, κυρίως για τα φυσικά πρόσωπα, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους απέναντι στους Ο.Τ.Α.
Συγκεκριμένα προτείνουμε:
i) Nα ισχύσει και για τα φυσικά πρόσωπα το ποσό των 75.000 € σε ληξιπρόθεσμες οφειλές.
ii) Το αίτημα χορήγησης ρύθμισης ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τους Ο.Τ.Α. άνω των 24 δόσεων, να εξετάζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του οικείου Δήμου, μετά την αιτιολογημένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής.
iii) Το Δημοτικό Συμβούλιο, μετά την αιτιολογημένη απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, να μπορεί να αποφασίζει για θέματα που αφορούν σε ληξιπρόθεσμες οφειλές και δε συμπεριλαμβάνονται στο παρόν νομοσχέδιο.
Παρακαλούμε για τη θετική ανταπόκριση και σ’ αυτές τις αλλαγές που προτείνουμε, ώστε να μπορέσουν οι συμπολίτες μας να ανταποκριθούν, στο πλαίσιο των οικονομικών τους δυνατοτήτων, στις υποχρεώσεις τους.
Η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να παίξει πρωταγωνιστικό λόγο, αρκεί να έχει πόρους και θεσμική κατοχύρωση, ιδιαίτερα στον τομέα που αφορά στην είσπραξη εσόδων εκ μέρους των πολιτών.

Γραφείο Τύπου Δήμου Ευρώτα

Δεν υπάρχουν σχόλια: