Τρίτη 29 Μαΐου 2012

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ «ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ» ΦΙΛΙΠΠΟΥ ΠΗΛΙΟΥΡΑ ΔΗΜΟΥ ΕΥΡΩΤΑ


 Κατά την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ευρώτα Λακωνίας της 28ης Μαΐου 2012 και προ ημερήσιας διάταξης, η δημοτική μας παράταξη έθεσε προς συζήτηση και λήψη απόφασης το θέμα: «Οικονομική εξαθλίωση των Λακώνων παραγωγών – Πρωτοβουλίες, προτάσεις για άμεση αντιμετώπιση».

Η συνεχής εξαθλίωση των παραγωγών των λακωνικών προϊόντων λαδιού και εσπεριδοειδών, δεν έχει τέλος. Ο εξευτελισμός  της αξιοπρέπειάς τους με την προσφορά τιμών, που δεν καλύπτουν πλέον ούτε το στοιχειώδες κόστος καλλιέργειας, οδήγησαν πλέον τους αγρότες μας ακόμα και σε σημείο αδυναμίας επιβίωσής τους.
Προτείνουμε άμεσα και με διαδικασία κατεπείγουσα:
1). Αποστολή αιτήματος προς τον ΕΛΓΑ, με πρωτοβουλία του Δήμου Ευρώτα και σε συνεργασία με τους συνεταιρισμούς και τις ομάδες παραγωγών, ώστε να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός αποζημιώσεων με αίτιο την μικροκαρπία. Είναι πλέον γνωστό ότι εδώ και μήνες, μόνη διέξοδος διάθεσης των εσπεριδοειδών είναι η χυμοποίηση, με αιτία ακριβώς, την εκτεταμένη μικροκαρπία.
2). Ανάληψη πρωτοβουλίας από το Δήμο Ευρώτα, σε συνεργασία με τις ομάδες παραγωγών, για άμεση προώθηση των προϊόντων μας σε τοπικές αγορές δήμων της Ελλάδας, όπως Νησιωτικών Δήμων ή της Κεντρικής και Βόρειας χώρας, ώστε και ο καταναλωτής να μπορέσει να αποκτήσει εκλεκτό προϊόν σε ανθρώπινες τιμές, αλλά και ο παραγωγός να απολαύσει καλύτερες τιμές.
3). Ανάληψη πρωτοβουλίας από τους ίδιους φορείς, ώστε επιτέλους οργανισμοί, όπως νοσοκομεία, ο στρατός κλπ, να προμηθεύονται προϊόντα απευθείας από τους συνεταιρισμούς, που είναι βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε δραστική μείωση του κόστους των προμηθειών τους.
4). Άμεση επαφή με Ενώσεις Ξενοδόχων, τουριστικών περιοχών όπως της Χαλκιδικής ή της Ρόδου κλπ, τα μέλη των οποίων προσφέρουν στους πελάτες τους, πλέον, αποκλειστικά Ελληνικά προϊόντα.
 Η πρότασή μας έγινε αποδεκτή από την πλειοψηφία και με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, ξεκινούν από σήμερα άμεσες ενέργειες επαφών και συνεννόησης με τους υπόλοιπους φορείς, για την δρομολόγηση της υλοποίησης των πρωτοβουλιών μας.
Είναι βέβαιο ότι κανείς πλέον δεν θα ανεχθεί την συνέχιση της αισχρής εκμετάλλευσης των παραγωγών μας.
Είναι βέβαιο ότι κανείς πλέον δεν θα ανεχθεί την συνέχιση της αδιαφορίας των υπευθύνων, για την σημερινή κατάντια των παραγωγών.
Οι αγρότες μας είναι αποφασισμένοι να ανακτήσουν την αξιοπρέπειά τους, ακόμη και αν απαιτηθούν δυναμικές κινητοποιήσεις.
Η πρωτοβουλία αυτή θα γνωστοποιηθεί και στους Λάκωνες εκπροσώπους μας στο κοινοβούλιο, ώστε να εξασφαλισθεί η συνδρομή τους σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα όλων μας.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
«ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΛΑΚΩΝΙΑ – ΔΥΝΑΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ»


Φίλιππος Ι. Πήλιουρας

Δεν υπάρχουν σχόλια: