Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου 2012

Μέχρι 600% ακριβότερα φθάνουν τα πορτοκάλια Βαλέντσια στον καταναλωτή

Το πρόβλημα με τις πολύ χαμηλές τιμές στα πορτοκάλια βαλέντσια επανέφερε στην δημοσιότητα ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, κ. Πέτρος Τατούλης ο οποίος έκανε λόγο για λειτουργία καρτέλ στην αγορά.
Σύμφωνα με τον κύριο Τατούλη κάποιοι έμποροι αγοράζουν από τον παραγωγό τα προϊόντα σε τιμές που δεν ξεπερνούν τα 5 λεπτά/κιλό και εν συνεχεία αυτά διατίθενται στην αγορά έως και 80 λεπτά το κιλό. Σύμφωνα με όσα προκύπτουν από το ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, η φετινή χρονιά που ολοκληρώνεται τον Οκτώβριο στην εμπορία των πορτοκαλιών βαλέντσια ήταν μια ιδιαίτερα άσχημη χρονιά όσον αφορά τις τιμές παραγωγού αφού αυτές δεν ξεπέρασαν τα 10 λεπτά/κιλό. Αυτή είναι σύμφωνα με τους παραγωγούς και η τιμή που αγοράζουν τώρα οι έμποροι τα πορτοκάλια που οδηγούνται στο ράφι των σούπερ μάρκετ. Σύμφωνα με τους ίδιους η τιμή των 4 – 5 λεπτών το κιλό αφορούν τα πορτοκάλια που αγοράζονται για χυμοποίηση. Ωστόσο, σύμφωνα με τους παραγωγούς, δεν λείπουν οι περιπτώσεις εμπόρων οι οποίοι εκμεταλλευόμενοι τις πολύ χαμηλές τιμές της χυμοποίησης αγοράζουν πορτοκάλια στα 4 με 5 λεπτά το κιλό και εν συνεχεία διαλέγουν αυτά που είναι καλύτερης ποιότητας τα οποία διοχετεύουν σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ ή μανάβικα.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπάρχει φοβερό άνοιγμα της ψαλίδας των τιμών παραγωγού και καταναλωτή στα βαλέντσια», αναφέρει χαρακτηριστικά στον ΑγροΤύπο ο παραγωγός και Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας, Νίκος Προκοβάκης.
Παιχνίδια εμπόρων

Και προσθέτει: «Ένα πορτοκάλι μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή έχει ένα κόστος συσκευασίας και μεταφοράς. Όμως και πάλι η τιμή που αγοράζει ο καταναλωτής τα βαλέντσια είναι υψηλότερη (από την τιμή παραγωγού) σε ποσοστό ακόμα και 600%. Η πραγματικότητα είναι ότι 4 και 5 λεπτά/κιλό είναι η τιμή των πορτοκαλιών που κόβονται για χυμοποίηση και περίπου στα 10 λεπτά τα πορτοκάλια που οδηγούνται στην εμπορία. Όμως κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει το ενδεχόμενο ένας έμπορος να αγοράσει κάποια πορτοκάλια για χυμό και στην συνέχεια να διαλέξει τα καλύτερα ποιοτικά ώστε να τα διοχετεύσει στην αγορά ως νωπά».
Τιμές

Σύμφωνα με τον κ. Προκοβάκη η εμπορία των νωπών προϊόντων έχει πέσει γενικά σε «χέρια αναξιόπιστων». Ο ίδιος σε ερώτησή μας σχετικά με την πορεία της φετινής εμπορικής χρονιάς τόνισε ότι ήταν καλή σε γενικές γραμμές όσον αφορά την παραγωγή. «Ωστόσο από την αρχή της εμπορικής σεζόν δεν έφυγε κανένα πορτοκάλι ακριβότερο από 10 λεπτά/κιλό. Μια λογική τιμή θα ήταν στα 18 με 20 λεπτά/κιλό ενώ μια καλή τιμή θα ήταν πάνω από τα 30 λεπτά/κιλό όπως γινόταν παλιά. Μόνο το νερό εμένα προσωπικά για την καλλιέργεια μου στοιχίζει περίπου 2.000 ευρώ το χρόνο. Με αυτές τις τιμές που είχαμε φέτος ούτε αυτά τα χρήματα δεν μπορώ να βγάλω». Τέλος, αναφερόμενος στις δηλώσεις Τατούλη, ο κ. Πρόεδρος της ΕΑΣ Λακωνίας χαρακτήρισε της δηλώσεις αυτές «Ευχολόγια και διαπιστώσεις» αφού δεν ανέφερε - όπως ο ίδιος μας λέει - τον τρόπο που θα πατάξει τα καρτέλ.
Σούπερ μάρκετ

Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Α.Σ.Ε.Ε. Αμυκλών - Σπάρτης Λακωνίας κ. Σπύρος Παπαδάκος μας τόνισε σχετικά με το θέμα: «για τον παραγωγό οι τιμές αυτές είναι για την χυμοποίηση (8 έως 10 λεπτά/κιλό είναι για τα νωπά και συμπεριλαμβάνονται μέσα είναι και τα εργατικά). Για την εμπορία ο Περιφερειάρχης λογικά αναφέρεται στους εμπόρους οι οποίοι έρχονται στην περιοχή μας και εκμεταλλευόμενοι τις τιμές χυμοποίησης οπότε αγοράζουν τα πορτοκάλια στα 8 με 10 λεπτά/κιλά και εν συνεχεία τα διοχετεύουν στην αγορά σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ. Ωστόσο, θα πρέπει να εξετάσουμε και το ενδεχόμενο ότι ακόμα και αυτοί οι έμποροι διοχετεύουν στις αλυσίδες σε χαμηλές τιμές και στην συνέχεια τα σούπερ μάρκετ πωλούν στους καταναλωτές κατά το δοκούν».
Εξαγωγές

Σε ερώτηση του ΑγροΤύπου σχετικά με την ζήτηση φέτος ο κ. Παπαδάκος μας αναφέρει ότι «θα πρέπει να καταλάβουμε ότι το θέμα είναι ένα και έχει να κάνει με το γεγονός ότι δεν γίνονται εξαγωγές στα βαλέντσια. Αυτό συμβαίνει διότι δεν υπάρχουν κεφάλαια κίνησης. Αν υπήρχε η διέξοδος του εξωτερικού θα λειτουργούσε ο ανταγωνισμός και δεν θα είχαμε αυτά τα φαινόμενα. Το μυστικό είναι λοιπόν η έλλειψη των κεφαλαίων κίνησης».
Περιφερειάρχης Πελοποννήσου

Την αποφασιστικότητά του να «διαλύσει το καρτέλ» πορτοκαλιού στην Πελοπόννησο διακήρυξε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της ποικιλίας Valencia. Ειδικότερα, ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου με δηλώσεις του ανέφερε:

«Απ' ό,τι πληροφορούμαι σε ό,τι αφορά την παραγωγή πορτοκαλιών Valencia στην περιφέρεια Πελοποννήσου λειτουργεί καρτέλ, με αποτέλεσμα, ενώ η τιμή ανά κιλό για τον παραγωγό να κυμαίνεται από 0,04 - 0,05 ευρώ/κιλό, για τον καταναλωτή η αντίστοιχη τιμή να ξεκινά από 0,65 σε 0,80 ευρώ το κιλό». Όπως εμείς διαπιστώσαμε σε κεντρικό σούπερ μάρκετ του Αμαρουσίου η τιμή σήμερα, Τετάρτη 5 Σεπτεμβρίου, στα πορτοκάλια βαλέντσια ήταν 0,56 ευρώ/κιλό.

Συμπλήρωσε δε: «Πρόθεσή μου είναι να προβώ σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες προκειμένου να διαλύσω το καρτέλ αυτό και να προστατέψω και τον παραγωγό και τον καταναλωτή. Θεωρώ αυτή την πρακτική αδιανόητη και είμαι αποφασισμένος να στηρίξω τις προσπάθειες των παραγωγών σε αυτή την πολύ δύσκολη χρονική συγκυρία για τον αγροτικό κόσμο της Πελοποννήσου».

Τέλος, ο κ. Τατούλης υπογράμμισε πως «το ζήτημα αυτό είναι εξαιρετικά σοβαρό και για το λόγο αυτό θα αποτελέσει θέμα στο επόμενο ΠΕΣΥ Πελοποννήσου, όπου θα υπάρξει συγκεκριμένη εισήγηση - πρόταση για εξάλειψη του καρτέλ, η οποία θα διαβιβαστεί στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: