Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2012

Επιτροπή των Περιφερειών: Ευρωπαϊκό και Κινέζικο φόρουμ Δημάρχων

Το πρώτο Ευρωπαϊκό και Κινέζικο Φόρουμ Δημάρχων που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες στις 19 και 20 Σεπτεμβρίου 2012, είχε ως στόχο την εδραίωση των δεσμεύσεων, για την αστική αειφορία οι οποίες εκφράστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Κίνα σε συνέχεια της «Εταιρικής Σχέσης Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την Αστικοποίηση» που εγκαινιάστηκε νωρίτερα φέτος.
 Το φόρουμ είχε ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας σε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που σχετίζονται με την αστικοποίηση, συγκεντρώνοντας σχεδόν 100 εισηγητές μεταξύ των οποίων πολιτικοί, περιφερειακοί εκπρόσωποι και δήμαρχοι από Κίνα και Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ολομέλεια που συνεδρίασε τη δεύτερη μέρα φιλοξενήθηκε από την Επιτροπή των Περιφερειών.
Η Εταιρική Σχέση Ευρωπαϊκής Ένωσης και Κίνας για την Αστικοποίηση είναι μια νέα πολιτική πρωτοβουλία που προσπαθεί να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της αστικοποίησης, μέσω συνεργασιακών δράσεων μεταξύ ενδιαφερόμενων μερών σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης. Οργανώθηκε και συντονίστηκε από τη Γενική Διεύθυνση για την Ενέργεια της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και υποστηρίζεται από το Σύμφωνο των Δημάρχων, το Υπουργείο Στέγασης και Αστικής-Αγροτικής Ανάπτυξης και από την Κινεζική Ένωση Δημάρχων. Ανάμεσα στα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη δεύτερη ημέρα του φόρουμ, ήταν και:
Η βελτίωση του Οικιστικού Περιβάλλοντος και Βιώσιμη Αστική Διαχείριση
Οι Τεχνολογίες Ενεργειακής Αποτελεσματικότητας για την Αειφόρα Ανάπτυξη της Πόλης
Ο Σχεδιασμός και Κατασκευή Οικολογικών Πόλεων με Χαμηλά Επίπεδα Άνθρακα και Αειφόρος Αστικός Σχεδιασμός
 Οι Δήμαρχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Κίνας υπέγραψαν τέλος μία συμφωνία που σηματοδοτεί την επόμενη φάση συνεργασίας ως μέρος μιας κοινής προσπάθειας προώθησης αειφόρων πόλεων. Στις εργασίες του φόρουμ από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν οι δήμαρχοι Αμύνταιου Μάκης Ιωσηφίδης και Ευρώτα Ιωάννης Γρυπιώτης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: