Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου 2012

Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε γεωργικά προϊόντα

Σας ενημερώνουμε ότι ήδη διενεργούνται οι έλεγχοι για την ύπαρξη υπολειμμάτων σε οπωροκηπευτικά σε όλα τα σημεία συγκέντρωσης, διακίνησης και διάθεσης προϊόντων φυτικής προέλευσης της Περιφερειακής μας Ενότητας και για τη φετινή χρονιά, βάσει του
επισήμου ετησίου προγράμματος ελέγχου υπολειμμάτων του Υ.Π.Α.Α. & Τροφίμων.
Το επίσημο πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων, βάσει του υπ’ αριθ. 912/11928/31-1-2012 εγγράφου του Υπ.Α.Α.& Τροφίμων, για το 2012 προβλέπει λήψη δειγμάτων σε : μελιτζάνες, μπανάνες, κουνουπίδι ή μπρόκολο, επιτραπέζιο σταφύλι, χυμό πορτοκάλι, αρακά, σιτάρι, παρθένο ελαιόλαδο, αμπελόφυλλα και παιδικές τροφές φυτικής προέλευσης. Έχουν ληφθεί, επίσης, δείγματα σε πορτοκάλια, μανταρίνια, σπανάκι και μαρούλια. Τονίζουμε ότι μπορούν να πραγματοποιηθούν και δειγματοληψίες και σε άλλα είδη οπωροκηπευτικών, σε περίπτωση καταγγελιών. Κρίνουμε αναγκαία την κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων του 2011.
Συνολικά ελέγχθηκαν τριάντα δύο (32) δείγματα νωπών προϊόντων και εννέα (9)  δείγματα ελαιολάδου.
Ως Π.Δ
Έλεγχοι για υπολείμματα φυτοπροστατευτικών ουσιών σε γεωργικά προϊόντα .
Αναλυτικότερα, ελέγχθηκαν : δεκαεπτά (17) δείγματα πορτοκαλιών, ένα (1) δείγμα μανταρινιών, πέντε (5) δείγματα σπανακιού , έξι (6) δείγματα μαρουλιών, ένα (1) δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού και δύο (2) δείγματα καρότων.
Τα δείγματα αυτά ελήφθησαν από τη Λαϊκή αγορά της Σπάρτης, συσκευαστήρια, διάφορα οπωροπωλεία και υπεραγορές (ιδιωτικές και αλυσίδες) της περιοχής ευθύνης μας και όλα αφορούσαν είδη συμβατικής καλλιέργειας .
Η ανάλυση των δειγμάτων πραγματοποιήθηκε από τα αρμόδια εργαστήρια ελέγχου για το νομό μας, τα οποία είναι το Εργαστήριο Υπολειμμάτων Γεωργικών Φαρμάκων του Μπενακείου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου και το Εργαστήριο Ελέγχου Υπολειμμάτων του Π.Κ.Π.Φ.& Π.Ε. Ναυπλίου.
 Η ανάλυση στα δώδεκα (12) δείγματα πορτοκαλιών, τα οποία αφορούσαν φορτία προοριζόμενα για εξαγωγή στη Ρωσική ομοσπονδία, έγινε από διαπιστευμένο αναλυτικό εργαστήριο.
Από τα συνολικά σαράντα ένα (41) δείγματα που ελέγχθηκαν, διαπιστώθηκε πρόβλημα σε πέντε (5) δείγματα. Συγκεκριμένα βρέθηκε:
•Ένα (1) δείγμα μικρόκαρπου αγγουριού σε υπεραγορά, προέλευσης Ιεράπετρας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία oxamyl (νηματωδοκτόνο) σε υπέρβαση των Ανωτέρων Επιτρεπτών Ορίων, τα οποία μάλιστα και υπερέβαιναν τους σχετικούς τοξικολογικούς δείκτες οξείας τοξικότητας, όσον αφορά την κατανάλωση του προϊόντος από όλες τις κατηγορίες καταναλωτών.
•Ένα (1) δείγμα καρότων από τη Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης , προέλευσης Αρκαδίας,, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία chlorpyrifos (εντομοκτόνο) σε υπέρβαση των Ανωτέρων Επιτρεπτών Ορίων.
•Ένα (1) δείγμα μαρουλιού από τη Λαϊκή Αγορά της Σπάρτης , προέλευσης Λακωνίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστική ουσία metalaxyl (μυκητοκτόνο).
•Ένα (1) δείγμα σπανακιού σε υπεραγορά, προέλευσης Αρκαδίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια δραστική ουσία cypermethrin (εντομοκτόνο).
•Ένα (1) δείγμα ελαιολάδου από αγροτικό συνεταιρισμό παραγωγής ελαιολάδου, προέλευσης Λακωνίας, με υπολείμματα του φυτοπροστατευτικού προϊόντος με τη μη εγκεκριμένη δραστική ουσία για τη συγκεκριμένη καλλιέργεια chlorpyrifos ethyl (εντομοκτόνο).
Από αυτές τις περιπτώσεις έχει περατωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία, επιβλήθηκαν δηλαδή οι διοικητικές ποινές, και οι φάκελοι έχουν διαβιβαστεί στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σπάρτης για τις προβλεπόμενες ποινικές κυρώσεις.
Από τα έξι (6) δείγματα που ελήφθησαν από τη λαϊκή αγορά τα δύο (2) είχαν πρόβλημα υπολειμμάτων, ποσοστό δηλαδή 33,3% των δειγμάτων, από τα έντεκα (11) τα οποία ελήφθησαν από υπεραγορές τα δύο (2) , ποσοστό δηλ. 18,2% και από τα τρία δείγματα οπωροπωλείων κανένα δεν παρουσίασε πρόβλημα.
Ήδη με δελτία τύπου σας έχουμε ενημερώσει με αναφορές στα τοπικά Μ.Μ.Ε, για την όλη κατάσταση και τη διαδικασία που ακολουθείται, για τους ελέγχους που χρόνο με το χρόνο θα αυξάνονται, καθώς επίσης και για τις επιπτώσεις που υπάρχουν για τις προβληματικές περιπτώσεις. Παρόλα αυτά, φαίνεται ότι, οι παραγωγοί δεν έχουν ακόμα πειστεί για τη σοβαρότητα της κατάστασης.
Οι παραγωγοί θα πρέπει να μην εφησυχάζουν ούτε όταν διακινούν αγροτικά προϊόντα εντός της Περιφερειακής μας Ενότητας, άλλα ούτε όταν στέλνουν τα προϊόντα τους σε άλλες περιοχές της χώρας πιστεύοντας ότι δε γίνονται έλεγχοι
 Οι άλλες Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής διενεργούν ελέγχους και σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων, εκτός από την επιβολή προστίμων, εγκυμονεί και ο κίνδυνος δυσφήμησης των λακωνικών αγροτικών προϊόντων.
Επισημαίνουμε ότι, σε όλες τις περιπτώσεις οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί καλούνται να υποβάλλουν έγγραφο υπόμνημα με τις θέσεις ή αντιρρήσεις για κάθε διαπιστωθείσα παράβαση. Επίσης, σε όλες τις περιπτώσεις ανίχνευσης μη επιτρεπτών υπολειμμάτων
Φ.Π, οι εμπλεκόμενοι παραγωγοί, υποχρεωτικά θα προσκομίζουν το «Ημερολόγιο αγρού» στο οποίο έχουν καταγράψει όλες τις εφαρμογές τις οποίες έχουν πραγματοποιήσει με γεωργικά φάρμακα καθώς επίσης και την αναλυτική καρτέλα με τις συνολικές αγορές γεωργικών εφοδίων που πραγματοποίησαν από το κατάστημα εμπορίας Φ.Π που συνεργάζονται. Ιδιαίτερο βάρος θα πρέπει να δοθεί από τους εμπόρους λιανικής πώλησης οπωροκηπευτικών στην ιχνηλασιμότητα των προϊόντων, ώστε σε περίπτωση εύρεσης υπολειμμάτων, να μπορεί να βρεθεί δια μέσου νόμιμων παραστατικών ο παραγωγός..
Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι η κάθε περίπτωση με υπολείμματα φυτοπροστατευτικών προϊόντων, αφού ολοκληρωθεί η προβλεπόμενη διαδικασία επιβολής διοικητικών και ποινικών κυρώσεων, αναρτάται στο διαδίκτυο από το Υ.Π.Α.Α. &Τροφίμων. Κάθε ενδιαφερόμενος έχει έτσι τη δυνατότητα να ενημερωθεί αναλυτικά και γιατί όχι να προφυλάξει την υγεία του, πάντα με το νόμο των
πιθανοτήτων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: