Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Επιστολή Διαμαρτυρίας των λογιστών για το κλείσιμο της ΔΟΥ ΜΟΛΑΩΝ

Κύριε Υπουργέ, Κύριε Υφυπουργέ,
Με την παρούσα θα θέλαμε να διαμαρτυρηθούμε και να σας εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκειά μας και την αντίθεσή μας στο σχεδιαζόμενο κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. ΜΟΛΑΩΝ, αφού έχει ήδη προηγηθεί το κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Νεαπόλεως Βοιών, και από 01-11-2011 λειτουργεί σαν μια υπηρεσία, στους Μολάους.

Η Δ.Ο.Υ. ΜΟΛΑΩΝ, εξυπηρετεί όλο το νοτιοανατολικό άκρο της Λακωνίας, περιοχή με πολύ κακό οδικό δίκτυο και μεγάλες αποστάσεις. Η απόσταση μεταξύ της Δ.Ο.Υ. υποδοχής (Δ.Ο.Υ. Σπάρτης) και της πιο απομακρυσμένης Τοπικής Κοινότητας είναι περίπου 190 χιλιόμετρα και με πολύ κακό οδικό δίκτυο (εκτιμώμενος χρόνος πρόσβασης 2.5 ώρες). Η Νεάπολη, έδρα του πρώην δήμου Βοιών (σήμερα Δημοτική Ενότητα Βοιών του Καλλικρατικού Δήμου Μονεμβασίας) απέχει 120 χιλιόμετρα (με, επίσης, πολύ κακό οδικό δίκτυο) από τη Σπάρτη, η πόλη των Μολάων απέχει 65 χιλιόμετρα (φυσικά με το ίδιο κακό οδικό δίκτυο) και επί πλέον υπάρχει και η Ελαφόνησος με ακόμα πιο δύσκολη πρόσβαση. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να είναι πολύ δύσκολο έως εξοντωτικό να διανύονται καθημερινά οι συγκεκριμένες αποστάσεις τόσο από τους φορολογούμενους, όσο και από τους επαγγελματίες λογιστές – φοροτεχνικούς, αλλά βεβαίως και από τους υπαλλήλους.

Θα θέλαμε να τονίσουμε ότι το κόστος μετακίνησης των φορολογουμένων αλλά και των υπαλλήλων, θα είναι μεγάλο και δυσβάσταχτο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν και τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Πρέπει να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση απευθύνεται σε λίγους γνώστες της ηλεκτρονικής τεχνολογίας και έτσι οι πολλοί θα αναγκασθούν είτε να ταλαιπωρούνται, είτε να πληρώνουν ιδιωτικά γραφεία, που ετοιμάζονται να δημιουργηθούν για το σκοπό αυτό με σημαντική οικονομική επιβάρυνση.

Επί πλέον μια τέτοια κίνηση (κλείσιμο της Δ.Ο.Υ. Μολάων) δεν μπορεί και δεν πρέπει να πραγματοποιηθεί, αφού από την πολιτεία δεν έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις εκείνες, οι οποίες θα καθιστούσαν δυνατή την εξυπηρέτηση των πολιτών με εναλλακτικούς τρόπους, χωρίς να είναι απαραίτητη η φυσική τους παρουσία.

Η περιοχή μας έχει μεγάλη τουριστική κίνηση, και η συγκεκριμένη Δ.Ο.Υ. εξυπηρετεί δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς όπως Μονεμβασιά, Ελαφόνησο, Νεάπολη, Κυπαρίσσι, Πλύτρα και πολλές άλλες τουριστικές περιοχές, περιοχές με πολλές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα του τουρισμού, αλλά και στους άλλους τομείς της οικονομίας, και επομένως, κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες, παρατηρείται μεγάλη συναλλαγή με την Δ.Ο.Υ.

Σας υπενθυμίζουμε ότι η Δ.Ο.Υ. μας, αν και είναι Β΄ τάξης και μικρή ως προς των αριθμό των υπηρετούντων υπαλλήλων, εξυπηρετεί περίπου 20.000 φορολογούμενους, στο δε σύνολο των ενεργών επιχειρήσεων της Λακωνίας, ένα μεγάλο ποσοστό, πλέον του 30% αυτών, υπάγεται στην αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Μολάων.

Συγχρόνως, στην χωρική αρμοδιότητα της Δ.Ο.Υ. Μολάων, υπάγεται ο μεγαλύτερος αριθμός υγιών, ενεργών, παραγωγικών Αγροτικών Συνεταιρισμών και Συνεταιριστικών Επιχειρήσεων της Λακωνίας, με πολλά μέλη αγρότες, οι οποίοι δραστηριοποιούνται ως παραγωγοί, με μεγάλη παραγωγική κίνηση.

Είμαστε όλοι σύμφωνοι ότι πρέπει να υπάρξουν αλλαγές για την καλύτερη οργάνωση των υπηρεσιών, την καλύτερη εξυπηρέτηση των φορολογουμένων και την αποτελεσματική αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την καλύτερη και αποτελεσματικότερη οργάνωση του κράτους. Όμως οι αλλαγές αυτές δεν είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν ούτε με την κατάργηση υπηρεσιών, όπως η Δ.Ο.Υ. Μολάων ούτε με την μείωση προσωπικού. Αντίθετα θεωρούμε ότι όλα αυτά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθούν, αφού υλοποιηθούν οι εξαγγελίες της πολιτείας για τον εκσυγχρονισμό του φορολογικού συστήματος και την ανάπτυξη εναλλακτικών τρόπων συναλλαγής με τις φορολογικές αρχές τόσο σε θεσμικό επίπεδο όσο και σε επίπεδο υποδομών.

Πιστεύουμε ότι αποτέλεσμα της κατάργησης της Δ.Ο.Υ. Μολάων δεν θα είναι η καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών, ούτε η αποτελεσματικότερη οργάνωση της υπηρεσίας και η πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, αλλά η καθημερινή ταλαιπωρία φορολογουμένων και επαγγελματιών και σίγουρα η αναστάτωση αυτή που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μας δεν εξυπηρετεί, αντίθετα, εμποδίζει την επιχειρηματικότητα και την ανάπτυξη που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος.

Σας γνωρίζουμε τέλος, ότι ο Δήμος Μονεμβασιάς, έχει την πρόθεση να προβεί στην παραχώρηση κτιρίου, κατάλληλου για τη στέγαση της Δ.Ο.Υ. Μολάων, μειώνοντας έτσι το κόστος λειτουργίας της υπηρεσίας. Άλλωστε και με το κλείσιμο και της Δ.Ο.Υ. Μολάων η μόνη οικονομία που θα επιτευχθεί, είναι το κόστος στέγασής της, αφού όλοι γνωρίζουμε ότι προβλέπεται η στέγαση όλων των Δ.Ο.Υ σε ένα κτίριο.

Μετά τα ανωτέρω, γίνεται σαφές ότι το θέμα της λειτουργίας της Δ.Ο.Υ. Μολάων πρέπει να επανεξετασθεί από μηδενική βάση και με μοναδική προοπτική να συνεχισθεί η λειτουργία της, θέλουμε δε να πιστεύουμε ότι απευθυνόμαστε σε ευήκοα ώτα.



ΟΙ ΛΟΓΙΣΤΕΣ – ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΟΙ

ΑΒΔΟΥΛΟΣ ΧΡΗΣΤΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………….

ΑΒΔΟΥΛΟΥ ΧΡΥΣΟΥΛΑ – ΜΟΛΑΟΙ ………………………………………….

ΑΤΣΙΔΑΚΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ – ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ …………………………………….

ΒΛΑΧΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ ……………………………………….

ΒΥΡΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………….

ΓΕΩΡΓΟΥΔΗ ΕΛΕΝΗ – ΝΕΑΠΟΛΗ …………………………………………….

ΕΞΑΡΧΑΚΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ ……………………………………….

ΚΑΙΣΑΡΗΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………….

ΚΑΡΑΓΑΝΝΗ ΕΛΕΝΗ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………….

ΚΑΡΥΤΣΙΩΤΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΜΟΛΑΟΙ ………………………………………….

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑΚΟΣ ΔΑΜΙΑΝΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ ………………………………….

ΜΙΧΑΛΕΤΟΣ ΓΕΩΡΓΙΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ …………………………………………….

ΠΑΝΑΓΑΚΟΥ ΣΠΥΡΙΔΟΥΛΑ – ΠΑΠΑΔΙΑΝΙΚΑ ………………………………….

ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑ – ΜΟΛΑΟΙ ………………………………

ΠΑΡΔΑΛΗ ΕΥΔΟΚΙΑ – ΜΟΛΑΟΙ ……………………………………………………

ΠΕΡΔΙΚΟΓΙΑΝΝΗ ΔΗΜΗΤΡΑ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………

ΠΕΤΡΑΚΗ ΚΥΡΑΝΝΗ – ΜΟΛΑΟΙ ………………………………………………….

ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ …………………………………….

ΣΠΥΡΙΔΑΚΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΣ – ΜΟΝΕΜΒΑΣΙΑ ……………………………….

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ ………………………………………….

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΘΕΟΔΩΡΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ ……………………………………….

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ ΠΑΥΛΟΣ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………….

ΣΤΙΒΑΚΤΑ ΒΕΝΕΤΙΑ – ΝΕΑΠΟΛΗ …………………………………….……….

ΣΤΙΒΑΚΤΑ ΣΤΑΜΑΤΙΚΗ – ΝΕΑΠΟΛΗ ………………………………………….

ΤΖΟΥΛΙΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ – ΝΕΑΠΟΛΗ …………………………………….

ΦΑΒΒΙΟΥ ΣΤΥΛΙΑΝΗ – ΝΕΑΠΟΛΗ …………………………………………..….

ΚΑΡΟΥΝΗΣ ΣΠΥΡΙΔΩΝ – ΜΟΛΑΟΙ …………………………………………..…

ΟΙ ΦΟΡΕΙΣ

ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΩΝ ΝΟΤΙΟΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ

ΜΟΛΑΩΝ



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΚΑΙ ΒΙΟΤΕΧΝΩΝ ΜΟΛΑΩΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΜΟΛΑΩΝ – ΠΑΚΙΩΝ





Δεν υπάρχουν σχόλια: