Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Μεταναστευτική πολιτική στο Δήμο Ευρώτα



Επιστολή προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Υγείας, Δημόσιας Τάξης& Προστασίας του Πολίτη και Εργασίας, απέστειλε ο Αντιδήμαρχος Ευρώτα κος Παναγιωτακάκος, εστιάζοντας στις πρωτοβουλίες που έχει καταβάλει ο Δήμαρχος Γ. Γρυπιώτης ως προς τη χάραξη ορθής και ισορροπημένης μεταναστευτικής πολιτικής.

   Ο Αντιδήμαρχος αναφέρθηκε στην ασθένεια της ελονοσίας που έχει ενδημήσει τα τελευταία χρόνια στην περιοχή, εξαιτίας της αθρόας συγκέντρωσης λαθρομεταναστών. Επεσήμανε τις συντονισμένες, συνεπείς και συντεταγμένες προσπάθειες που έχει καταβάλει ο Δήμος Ευρώτα προς την κατεύθυνση αντιμετώπισης της νόσου, καταδίκασε φαινόμενα αυτοδικίας, ρατσισμού και ξενοφοβίας και πρότεινε εφαρμόσιμα μέτρα, που λαμβάνουν υπόψη τόσο τους μετανάστες, όσο και το ζήτημα της ανεργίας που πλήττει τους ημεδαπούς.
  Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή του κου Παναγιωτακάκου:


Αξιότιμοι Κύριοι Υπουργοί,
            Η ακολουθούμενη μεταναστευτική πολιτική εδώ και πολλά χρόνια αποδεδειγμένα έχει επιφέρει σοβαρά αδιέξοδα στην ελληνική κοινωνία και τις επιπτώσεις τις αντιλαμβανόμαστε όλοι μας.  Δεν είναι η ώρα των αναλύσεων και των στοχασμών, αλλά της αποτελεσματικής δράσης για τη δρομολόγηση λύσεων, όπου θα αρχίζουν να διαμορφώνουν το επιζητούμενο κλίμα ασφάλειας των πολιτών.

            Είναι κατανοητό και αποδεκτό, ότι απαιτείται η συνδρομή και η συμβολή της Διεθνούς Κοινότητας, κυρίως της Ε.Ε., ώστε να αποτραπεί η προσπέλαση των πάσης φύσεως μεταναστών.
            Το πρόβλημα όμως είναι ΕΔΩ και οι μέχρι σήμερα πολιτικές απέβησαν αναποτελεσματικές, με αποτέλεσμα την όξυνση των προβλημάτων και την επίταση του συναισθήματος της ανασφάλειας να είναι το κυρίαρχο συναίσθημα στις τοπικές κοινωνίες.
            Ο Δήμαρχος Ευρώτα κ. Γιάννης Γρυπιώτης σε ανύποπτο χρόνο (στη διάθεσή σας ο φάκελος επικοινωνίας), ως Δήμαρχος του πρώην Δήμου Σκάλας έθεσε το ζήτημα, κυρίαρχα στον τομέα της Υγείας.
            Είναι γνωστό το πρόβλημα της ελονοσίας στην περιοχή μας, καθώς και τα ημίμετρα που ελήφθησαν από την Πολιτεία, όλο αυτό το χρονικό διάστημα.  Γιατί καλές είναι οι νουθεσίες και οι θεωρητικές παρεμβάσεις (π.χ. ενημέρωση των πολιτών), όμως καλύτερες είναι οι δράσεις για τη ριζική αντιμετώπιση του προβλήματος.
            Όπως γνωρίζετε οι δράσεις απαιτούν επιχορηγήσεις, που δυστυχώς ο Δήμος Ευρώτα ποτέ δεν έλαβε και προσπάθησε με ίδιους πόρους να αντιμετωπίσει το πρόβλημα.
            Δηλαδή προσπαθήσαμε με τις πρωτοβουλίες του Δημάρχου και τη συνδρομή του Δημοτικού Συμβουλίου να δοθούν αποτελεσματικές λύσεις (ψεκασμοί, εκτεταμένοι καθαρισμοί, κ.λ.π.) για τον δραστικό περιορισμό της Ελονοσίας. 
Τα αποτελέσματα είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά για τη φετινή περίοδο.  Όμως ένας Δήμος, όπως ο Δήμος Ευρώτα εν μέσω οικονομικής κρίσης και με δραματική μείωση του προϋπολογισμού, δεν μπορεί να συνεχίσει μόνος του την αντιμετώπιση της ελονοσίας.
Εκτός του αποτελέσματος, δηλαδή της επανεμφάνισης, της ελονοσίας υπάρχουν και τα αίτια «γένεσης της».
Η αθρόα εγκατάσταση πάσης φύσεως μεταναστών κυρίως ασιατικής και αφρικανικής προέλευσης, διαμόρφωσε ακαριαία ένα διαφορετικό μοντέλο ζωής στην περιοχή, μη αποδεικτικό και αφομοιωμένο από τη τοπική κοινωνία.
Το πρόγραμμα «ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ» δεν μπορεί και δεν πρέπει να έχει στόχο την μετακίνηση των μεταναστευτικών πληθυσμών στην ενδοχώρα.
Σας επισημαίνουμε τη δραματική κατάσταση που βιώνουν οι πολίτες του Δήμου μας, με κυρίαρχο το ζήτημα της Υγείας.  Εκτός από το ρατσισμό και την ξενοφοβία υπάρχει η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ ως αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών, που οφείλουμε να το προασπίσουμε.
Επανερχόμαστε σε μέτρα και εφαρμόσιμες πολιτικές που είχαμε προτείνει και πιστεύουμε ότι θα τύχουν της ευαισθησίας και του ενδιαφέροντός σας.
1.                   Απογραφικό Δελτίο όλων των μεταναστών που θα περιλαμβάνει:
·         Το ονοματεπώνυμο και τη χώρα προέλευσης (κατά δήλωσή του).
·         Τον τόπο προσωρινής διαμονής – κατοικίας – χώρο εργασίας, κ.τ.λ.
2.                   Προσωρινό Α.Φ.Μ. και υποβολή υποχρεωτικής δήλωσης στις εφορίες (πάταξη φοροδιαφυγής- φοροαποφυγής).
3.                   Προληπτικές ιατρικές εξετάσεις με εμβολιασμό των μεταναστών (κυρίως Ασιατικής και Αφρικανικής καταγωγής) με επιβολή τέλους υγείας.
4.                   Συνθήκες Υγιεινής όλων των χώρων παραμονής των μεταναστών με επιβολή προστίμων στους παρανομούντες.
5.                   Δημοτικό τέλος παραμονής ανάλογο των Δημοτικών Τελών.
6.                   Πολιτικές δραστικής επαναπροώθησης των παράνομων μεταναστών.
7.                   Επιδότηση εργοσήμου για τους Έλληνες εργάτες γης από τον ΟΑΕΔ, ώστε να υπάρξουν ελκυστικές πολιτικές απασχόλησης ανάλογες των επιχειρήσεων, των μεταποιητικών μονάδων, κ.λ.π. (Αφορά την τόνωση της απασχόλησης).
Ο Δήμος Ευρώτα έχοντας σταθερές θέσεις στα ζητήματα της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας και της Ισονομίας των πολιτών θα προασπίσει την ηρεμία και την ομαλότητα στην περιοχή.  Αντιτιθέμεθα στα φαινόμενα της αυτοδικίας και σε κάθε μορφή βίας.
 Αναμένουμε όμως και από την Πολιτεία να δράσει με εφαρμόσιμες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα αναζωογονήσουν την περιοχή, θα τονώσουν την τοπική οικονομία και θα αναπτερώσουν το ηθικό των συμπολιτών τους.
Επιζητούμε άμεσα τη συνεργασία σας για την επίλυση εκτός των άλλων, των ιδιόμορφων προβλημάτων που απασχολούν την περιοχή μας.

Ο ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΣ
ΗΛΙΑΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΚΑΚΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: