Τρίτη, 11 Δεκεμβρίου 2012

ΜΗΝΥΜΑ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΕΥΡΩΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥΟ σημερινός εορτασμός της παγκόσμιας ημέρας του παιδιού, είναι μια ακόμα αφορμή επιμερισμού της ιδιαίτερης ευθύνης που έχουμε όλοι εμείς οι μεγαλύτεροι απέναντί του.

Μολονότι η υφιστάμενη διεθνής σύμβαση- χάρτα της Unesco περί δικαιωμάτων του παιδιού έχει επικυρωθεί από όλα σχεδόν τα κράτη, στην πράξη αυτά καταστρατηγούνται. Πρωτίστως, δε θα μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε στην υπάρχουσα κατάσταση εξαθλίωσης των  παιδιών του τρίτου κόσμου, που παρά τις συντονισμένες προσπάθειες διεθνών οργανώσεων, υποφέρουν από την έλλειψη νερού, σίτισης και ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Στα παγιωμένα πλέον παρατηρούμενα φαινόμενα ψυχαναγκαστικής παιδικής εργασίας, παιδικής πορνείας και ψυχοσωματικής βίας που ασκείται στα παιδιά από τη γέννησή τους ακόμα.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση όμως, επέτεινε τα προβλήματα των παιδιών σ’ όλο τον κόσμο, καθιστώντας τα, ομολογουμένως, τα πιο αθώα θύματα αυτής της συγκυρίας. Γι’ αυτό το λόγο, η σημερινή ημέρα, που και τυπικά είναι αφιερωμένη στους μικρούς μας φίλους, ενέχει το στοιχείο της ιδιαιτερότητας, ίσως περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά.
Ας γίνει αυτή η 11 Δεκεμβρίου μέρα έναρξης μιας προσπάθειας, περιορισμού του πόνου τους. Όλοι θέλουμε να κοιτάμε στα μάτια τα παιδιά και να καθρεπτίζεται μέσα τους η ψυχή μας. «Ο κόσμος δε μας προσφέρθηκε απ' τους γονείς μας, μας τον δάνεισαν τα παιδιά μας»…
Δημοσίευση σχολίου