Κυριακή 6 Ιανουαρίου 2013

Η εφορία καλεί τους ιδιοκτήτες αγροτεμαχίων για τη δήλωση στοιχείων εκτός σχεδίου και οικισμών.

Ηλεκτρονικό προσκλητήριο για τη δήλωση στοιχείων αγροτεμαχίων εκτός σχεδίου και οικισμών σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών για το πρώτο τρίμηνο του έτους. 
Η επικαιροποίηση του αρχείου για τα χωράφια θα έχει τριπλό στόχο: την επιβολή ενιαίου φόρου ακινήτων σε κάθε ακίνητο, με στόχο έσοδα 3 δισ. ευρώ το 2013, την επέκταση του συστήματος των αντικειμενικών αξιών, αλλά και τη δημιουργία ηλεκτρονικού περιουσιολογίου για κάθε έναν από τα 8,5 εκατομμύρια φορολογούμενους.

Στο πλαίσιο αυτό, εκατομμύρια φορολογούμενοι με αγροτεμάχια εκτός σχεδίου θα κληθούν το πρώτο τρίμηνο του έτους να δηλώσουν ή τουλάχιστον να διασταυρώσουν ότι έχουν δηλωθεί κανονικά τα χωράφια τους.
Σχετική διάταξη έχει περιληφθεί στο άρθρο 21 του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται να ψηφιστεί στις 11 Ιανουαρίου στη Βουλή. Στο συγκεκριμένο άρθρο ορίζεται: «Φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε γήπεδα εκτός σχεδίου πόλης ή οικισμού υποχρεούνται να συμπληρώσουν, να τροποποιήσουν και να οριστικοποιήσουν την περιουσιακή τους κατάσταση όπως αυτή αποτυπώνεται στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων. Νομικά πρόσωπα τα οποία κατά την 1-1-2013 έχουν εμπράγματα δικαιώματα σε ακίνητα, υποχρεούνται σε ηλεκτρονική υποβολή δήλωσης στοιχείων ακινήτων μέχρι 31-3-2013, στην οποία θα περιλαμβάνεται η περιουσιακή τους κατάσταση, όπως είναι διαμορφωμένη κατά τις 31-12-2012». 
Μετά την επικαιροποίηση του αρχείου ιδιοκτητών αγροτεμαχίων, θα έρθει ο φοροπέλεκυς με δύο τρόπους: 
• Με την επέκταση του συστήματος αντικειμενικού προσδιορισμού της αξίας των ακινήτων στο σύνολο της χώρας. Σήμερα, σε περιοχές «φιλέτα», εκτός σχεδίου, οι αξίες των ακινήτων προσδιορίζονται με τις λεγόμενες Αρχικές Τιμές Βάσης ή Ειδικές Τιμές (ΑΒΑ και ΕΒΑ), οι οποίες σε ορισμένες περιπτώσεις είναι υπερβολικά χαμηλές σε σχέση με τις πραγματικές αξίες, ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.
Η ένταξη των εκτός σχεδίου περιοχών στο σύστημα των αντικειμενικών αξιών θα αποτελέσει το πρώτο βήμα του υπουργείου Οικονομικών πριν από την πλήρη εξίσωση αντικειμενικών και αγοραίων τιμών, η οποία σύμφωνα με το νέο μνημόνιο, θα πρέπει να γίνει τον Μάρτιο του 2013. Οι αναπροσαρμογές αυτές θα φέρουν μεγάλη αύξηση των φόρων μεταβίβασης, γονικών παροχών, κληρονομιών και δωρεών στα εκτός σχεδίου.
Με την ένταξη των εκτός σχεδίου στον ενιαίο φόρο ακινήτων. Ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα αντικαταστήσει -σύμφωνα με τους σχεδιασμούς- από το 2013, τον ΦΑΠ αλλά και το «χαράτσι» μέσω της ΔΕΗ (αφού πληρωθεί κανονικά έως τον Απρίλιο για το 2012, στο δεύτερο εξάμηνο θα πληρωθεί και ο ενιαίος φόρος ακινήτων).
Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του υπουργείου Οικονομικών, ο ενιαίος φόρος ακινήτων θα επιβαρύνει κάθε ιδιοκτήτη με σπίτια, γραφεία, καταστήματα, οικόπεδα και αγροτεμάχια εντός και εκτός σχεδίου. Οι συντελεστές θα κυμαίνονται κατά πάσα πιθανότητα από 0,2% έως και 2%, ενώ το επικρατέστερο σενάριο αφορά την καθιέρωση αφορολόγητου ορίου 50.000 ευρώ.
Οι αποφάσεις θα κλειδώσουν εντός του Ιανουαρίου.πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: