Δευτέρα 23 Ιουνίου 2014

Σύσκεψη στο Διοικητήριο Λακωνίας για τα εσπεριδοειδή

 
 Ευρεία σύσκεψη μετά από πρόσκληση της Αντιπεριφερειάρχη Λακωνίας κ. Αδαμαντίας Τζανέτεα πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 23 Ιουνίου στο Διοικητήριο Λακωνίας για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί εσπεριδοειδών στη Λακωνία παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Υγείας κ Λεωνίδα Γρηγοράκου, των βουλευτών του Νομού κ. Αθανάσιου Δαβάκη και κ. Φεβρωνίας Πατριανάκου , του Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Πέτρου Τατούλη, του Δήμαρχου Ευρώτα κ. Ιωάννη Γρυπιώτη,  ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Ηλία Στρατηγάκου, εκπροσώπων αγροτικών συνεταιρισμών της Λακωνίας , εξαγωγέων, ομάδων παραγωγών καθώς  και πλήθος ενδιαφερομένων.
 
      Στη συζήτηση που ακολούθησε επισημάνθηκαν καταρχήν, τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί πορτοκαλιών κυρίως λόγω της εξευτελιστικής τιμής πώλησης του προϊόντος τους σε σχέση με το δυσανάλογο μεγάλο κόστος καλλιέργειας.   Η ζήτηση έχει μειωθεί στο ελάχιστο, οι τιμές συνεχώς συμπιέζονται και υπάρχει κίνδυνος τις επόμενες χρονιές να υπάρξει υποβάθμιση του προϊόντος και μείωση της στρεμματικής απόδοσης. 
             Στο διάλογο που ακολούθησε  επισημάνθηκαν τα αίτια που δημιούργησαν το πρόβλημα και  διατυπώθηκαν προτάσεις για την άμεση αντιμετώπιση του, οι οποίες επικεντρώθηκαν σχεδόν από το σύνολο των παρευρισκομένων σε δύο βασικούς άξονες. Στην ένταξη των εσπεριδοειδών στη «συνδεδεμένη ενίσχυση» στη χυμοποίηση  η οποία προβλέπεται από τον κανονισμό που έχει συντάξει η επιτροπή για την νέα ΚΑΠ σε ποσοστό 8% επί του συνολικού ύψους της οικονομικής ενίσχυσης του κράτους μέλους ανά έτος, ποσοστό που για την Ελλάδα φτάνει το 13%  γεγονός που θα αποφασιστεί μέχρι την 1η Αυγούστου 2014 και στην ενεργοποίηση του κανονισμού De minimis, η οποία καταβάλετε στα μέλη -κράτη από την Ευρωπαϊκή Ένωση όταν αποδεδειγμένα υπάρχουν απρόβλεπτες μεταβολές που θέτουν σε κίνδυνο τα οικονομικά αποτελέσματα των γεωργικών εκμεταλλεύσεων. Παράλληλα, θα πρέπει να ενισχυθούν οι εξαγωγές, να αποκατασταθούν οι πληγέντες παραγωγοί, να ισχυροποιηθούν οι ομάδες παραγωγών και να δρομολογηθεί μια ολοκληρωμένη μελέτη για την αναδιάρθρωση της καλλιέργειας των εσπεριδοειδών.
             Τέλος, ανακοινώθηκε ότι θα πραγματοποιηθεί επίσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα 30 Ιουνίου στις 11:00π.μ.στο Υπουργείο  Αγροτικής Ανάπτυξης κ Τροφίμων,  όπου σε προγραμματισμένη συνάντηση με τον νέο Υπουργό κ. Καρασμάνη, θα τεθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον Λάκωνα παραγωγό,  με την απαίτηση   να ενταχθούν τα εσπεριδοειδή στη «συνδεδεμένη ενίσχυση» και να ενεργοποιηθεί ο κανονισμός De minimis για όλη τη Λακωνία.

      
                                                                             Από γραφείο Αντιπεριφερειάρχη

Δεν υπάρχουν σχόλια: