Κυριακή 20 Απριλίου 2008

Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΤΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1821


Η πραγματική έναρξη της Επαναστάσεως του 1821 από τους Μανιάτες

Για τις τελευταίες αυτές προετοιμασίες της κήρυξης της Επανάστασης του '21 ο Γενναίος Κολοκοτρώνης, γιός του Θεόδωρου, γράφει: "Αναπτυσσομένης της ιδέας περί της Επαναστάσεως, ο σπινθήρ της Ελευθερίας ήναπτε τον ενθουσιασμό των Ελλήνων, οίτινες διενοούντο περί της ενάρξεως του πολέμου. Όθεν την 17ην Μαρτίου (1821) οι πρόκριτοι της Μάνης συνεννοήθησαν να λάβωσι τα όπλα κατά των Τουρκών." Πράγματι την 17ην Μαρτίου του 1821 συγκεντρώθηκαν στην Αρεόπολη (Τσίμοβα) οι πρόκριτοι της Μάνης και όλοι οι ένοπλοι Μανιάτες με αρχηγό τον Πετρόμπεη Μαυρομιχάλη(είχε εκλεγεί αρχηγός από τη Συνέλευση των Κιτριών) και ορκίστηκαν κάτω από το λάβαρο του Αγώνα, που το στήσανε προ του ιερού ναού των Ταξιαρχών "Νίκη ή Θάνατος", κηρύσσοντας την έναρξη της Επαναστάσεως. Στη συνέχεια ξεκίνησαν για την Καλαμάτα ειδοποιώντας και τα λοιπά επαναστατικά στρατεύματα της Μάνης, όσα ευρίσκοντο εκτός της Αρεόπολης, να συγκεντρωθούν σε ορισμένα σημεία για να βαδίσουν όλοι μαζί προς κατάληψη και απελευθέρωση της Καλαμάτας. Ο Ι. Θ. Κολοκοτρώνης στα Ελληνικά Υπομνήματα γράφει: "...κατά δε την 22ην Μαρτίου οι Μαυρομιχαλαίοι, Μούρτζινοι και λοιποί πανστρατιά εισήλθαν εις Καλαμάς, ότε αμαχητεί παρεδόθη ο Βοεβόδας μεθ' όλων των εκεί ευρεθέντων Τούρκων υπέρ των 150..."

Από το Φωτάκο μαθαίνουμε πολλά ονόματα αγωνιστών που εισέβαλαν τότε στην Καλαμάτα: "Πρώτοι λοιπόν εισήλθον κατά την 22αν Μαρτίου 1821 εις τας Καλάμας, οι Σταυριανός Καπετανάκης, Ιωάννης Ν.Καπετανάκης, Μιχαήλ Ν.Καπετανάκης, Ηλίας Π.Μαυρομιχάλης. Ταυτοχρόνως ήλθον ο Γαλάνης Κουμουνδουράκης, την δέ πρωίαν της 23ης Μαρτίου ήλθον ο Κατσής Μαυρομιχάλης, ο Ηλίας Κατσάκος-Μαυρομιχάλης, τη ιδία δε ημέρα ήλθον ο Γεώργιος Καπετανάκης, ο Ιωάννης Καπετανάκης, ο Παναγιώτης και Διονύσιος Μούρτζινοι, ο Παναγιώτης Μπουκουβαλέας, ο Γεώργιος Ντουράκης, ο Παναγιώτης Ντουράκης, ο Παναγιώτης Βενετσανάκος και άλλοι πολλοί. Αυτοί ήσαν με τον Θ.Κολοκοτρώνην. Ακολούθως ήλθον ο Πανάγος Κυβέλος, Νικόλαος Χριστέας, Ηλίας Χρυσοσπάθης, Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης, Κυριακούλης Κουτράκος, Χρισόδουλος Καπετανάκης, Κωνσταντίνος Πιεράκος, Δημήτριος Πουλικάκος, Θεόδωρος Μεσικλής, Ιωάννης Γρηγοράκης, ο Σκλαβούνος από τον Πύργο της Μάνης και ο Πιέρος Βοϊδής.

Να πως περιγράφει στα απομνημονεύματα του ο Θ.Κολοκοτρώνης τα γεγονότα που ακολούθησαν: " Εις τας 23 Μαρτίου επιάσαμεν τους Τούρκους εις την Καλαμάτα, τον Αρναούτογλου σημαντικόν Τούρκον της Τριπολιτσάς. Είμεθα 2000 Μανιάτες, ο Πετρόμπεης, ο Μούρτζινος, Κυβέλος. Δυτική Σπάρτη 100 ήτον οι Τούρκοι μαζεμένοι, ως 10.000 η φήμη τους μεγάλη. Η Ανατολική Σπάρτη εκινήθη την ίδια ώρα. Ο Τζαννετάκης με την Κακοβουλία εκκινήθη δια τον Μυστρά. Οι Τούρκοι της Μπαρδούνιας και Μυστρά υπάγουν, τραβιούνται εις την Τριπολιτσά. Οι Τούρκοι είχαν βάλει την υποψία, επροσκάλεσαν προεστούς και δεσποτάδες και αυτοί επήγαν. Ήταν έμβα του Μαρτίου. Δεν τους εσκότωσαν. Οι Σπαρτιάται αφού επήραν λάφυρα, προχωρούν και πολιορκούν τη Μονεμβασιά. Εις την Καλαμάτα εκάμαμε συνέλευσην, πόθεν να πρωτοκινήσωμεν τα στρατεύματα. Οι Καλαματιανοί εκατάφεραν τον Μπέη να πάμε εις την Κορώνη δια να μη βάλουν σπαθί οι Τούρκοι εις τους Χριστιανούς, εγώ δεν εστέρχθηκα, είπα να πάμε εις την παλαιάν Αρκαδία, εις το κέντρο, δια να βοηθούμε τους άλλους. Του Μούρτζινου αρρώστησε το παιδί του, ο Διονύσιος, και έτσι δεν εκίνησαν όλοι οι Μανιάτες, έλαβα 200 από αυτόν και 70 από τον Μπέη με τον καπετάν Βοϊδή και με 30 δικούς μου εγένηκαν 300, και έκοψα ευθύς δύο σημαίες με σταυρό και εκίνησα".

Αυτή είναι η αληθινή ιστορία της έναρξης της Επαναστάσεως του 1821, ιστορία που πολλοί επιχείρησαν να υποβιβάσουν.Stelios Chamodrakas Home Site

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

14/03/1821 Χτυπιούνται από τον Σολιώτη Τούρκοι φοροεισπράκτορες στο Αγρίδι Καλαβρύτων. Ο Σολιώτης ήταν άνθρωπος του Χαραλάμπη.
16/03/1821 Χτυπιούνται από τον Χοντρογιάννη φοροεισπράκτορες στην θέση Χελωνοσπηλιά κοντά στην Λυκούρια Καλαβρύτων. Ο Χοντρογιάννης ήταν άνθρωπος του Ζαϊμη.
17/03/1821 Στο Λειβάρτζι με εντολή του Φωτήλα νεαροί Καλαβρυτινοί σκότωσαν δυό Σπαχήδες που είχαν πάει εκεί από την Τρίπολη.
Την ίδια μέρα στο γεφύρι του Αμπήμπαγα συνελήφθει ο Σελήμ Αγάς που γυρνούσε από την Πάτρα στο Ναύπλιο.
18/03/1821 Ο Σολιώτης χτυπάει Φοροεισπράκτορες στου Αρφαρά και την ίδια μέρα ο ίδιος χτυπάει 60 Τουρκαλβανούς στην Βερσοβά Αιγιαλείας.
21/03/1821 επαναστάτες της περιοχής Καλαβρύτων καταλαμβάνουν τα Καλάβρυτα αφού η Τούρκικη φρουρά παραδίνεται μετά από σύντομη μάχη. Την ίδια μέρα στην περιοχή του Αιγίου γίνονται μικρές μάχες με Τουρκαλβανούς υπό τον Γιουσούφ Σελήμ, που ξεκίνησαν από το κάστρο του Ρίο για να εγκατασταθούν και να ελέγξουν το Αίγιο.
22/03/1821 κηρύχτηκε η επανάσταση στην Πάτρα από τους Λόντο, Ζαϊμη Παπαδιαμαντόπουλο, Κουμανιωταίους και άλλους και η Τούρκικη φρουρά κλείστηκε στο κάστρο.

Αυτά μόνο για την Αχαϊα... μην επεκταθούμε σε Γορτυνία, Πάρνωνα - Κυνουρία κι άλλες περιοχές.... κατά τα άλλα, αφού το λένε οι Μανιάτες, σίγουρα όλα ξεκίνησαν από την Μάνη....

Φιλικά
Κώστας Μ.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι περίεργος αν θα το δημοσιεύσεις....

Ανώνυμος είπε...

Σωστός και μπράβο!
και συγνώμη που αμφέβαλα αν θα το ανεβάσεις.

Φιλικά
Κώστας Μ.