Όπως είναι γνωστό υπάρχουν δυο κατηγορίες λαχανικών. Η μια είναι αυτή στην οποία τα λαχανικά προσφέρονται στην κατανάλωση ακριβώς όπως μαζεύονται από τον τόπο παραγωγής τους και η άλλη είναι η κατηγορία στην οποία τα λαχανικά προσφέρονται αφού καταψυχθούν. Το εύλογο ερώτημα είναι το κατά πόσο και γιατί η μια κατηγορία υπερέχει της άλλης από διατροφική άποψη.
Πολλοί ίσως να πιστεύουν ότι τα φρέσκα/νωπά προϊόντα είναι καλύτερα. Κι όμως συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο, τα κατεψυγμένα λαχανικά είναι κατά πολύ καλύτερα και για την υγεία μας και για την διατροφή μας. Αυτό ισχύει πρώτον, διότι συλλέγονται από τον αγρό, καταψύχονται και συσκευάζονται μερικά λεπτά έως μερικές ώρες μετά με αποτέλεσμα οι απώλειες λόγω ασθενειών και λόγω αναπνοής αυτών να είναι οι ελάχιστες. Τα φρέσκα/νωπά προϊόντα για να φτάσουν μέχρι την κατανάλωση τους μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες με αποτέλεσμα αυτά να έχουν υποστεί σημαντικές απώλειες. Τα κατεψυγμένα λαχανικά θεωρούνται ασφαλέστερα για την υγεία μας ακριβώς επειδή όλες οι καλλιεργητικές εργασίες ακολουθούνται αυστηρά από τους παραγωγούς αφού υπάρχει συνεχής ποιοτικός έλεγχος από τις εταιρείες με τις οποίες συνεργάζονται. Το τελευταίο δεν συμβαίνει πολλές φορές σε επίπεδο μεμονωμένων παραγωγών με αποτέλεσμα οι τελευταίοι να χρησιμοποιούν αλόγιστα την διαθέσιμη σε αυτούς επικουρική ενέργεια (φάρμακα, λιπάσματα κ.τ.λ.).
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΑ ΨΑΡΙΑ
Tο κατεψυγμένο ψάρι είναι σαφώς προτιμότερο από ένα μπαγιάτικο, με την προϋπόθεση βέβαια να έχει καταψυχθεί σωστά και να μην έχει αποψυχθεί καθόλου στα ενδιάμεσα στάδια της διακίνησής του μέχρι να φτάσει στον καταναλωτή. Σήμερα τα μεγάλα αλιευτικά σκάφη διαθέτουν και ψυγεία. Aυτό βοηθάει έτσι ώστε τα ψάρια να καθαρίζονται και να καταψύχονται σε ελάχιστο χρονικό διάστημα από τη στιγμή που θα αλιευθούν. Πάντως, ισχύει ότι το φρέσκο ψάρι, αν καταψυχθεί φρέσκο, παραμένει και φρέσκο, ενώ το μπαγιάτικο με την κατάψυξη παραμένει μπαγιάτικο. Aν λοιπόν δεν είμαστε σε θέση να αναγνωρίσουμε τη φρεσκότητα ενός ψαριού, είναι καλύτερα να προτιμήσουμε το κατεψυγμένο. Σίγουρα τα ποσοστά λάθους μικραίνουν. Tα λιπαρά ψάρια (σκουμπρί, ρέγκα, σαρδέλες), επειδή οξειδώνονται και το λίπος τους ταγκίζει εύκολα, καλό είναι να τρώγονται ολόφρεσκα. Tα κατεψυγμένα ψάρια αντέχουν σε μία καλή σπιτική κατάψυξη και 3 μήνες. Όταν θέλουμε να διατηρήσουμε τα φρέσκα ψάρια στο ψυγείο, πρέπει να ξέρουμε ότι οι 0°C είναι η καταλληλότερη θερμοκρασία. Tα διατηρούμε το πολύ για 2 ημέρες, αφού τους βγάλουμε τα σπλάγχνα, που επιταχύνουν τη σήψη. Η κατάψυξη είναι μια απλή, γρήγορη και υγιεινή μέθοδος συντήρησης για πολύ χρόνο χωρίς τη χρήση συντηρητικών. Η καλύτερη μέθοδος κατάψυξης είναι αυτή που γίνεται αμέσως μετά το ψάρεμα, σε θερμoκρασία τουλάχιστον -36°C (τούνελ κατάψυξης). Στη συνέχεια συντηρούνται σε ψυγεία, στη θερμοκρασία των -18°C.
TA KATEΨYΓMENA ΠOY ΓINONTAI ΦPEΣKA
Eνώ παρατηρούμε τα ψαρικά της βιτρίνας, το μάτι μας προσηλώνεται στις γαρίδες τύπου γίγας. Mας διαβεβαιώνουν ότι είναι φρεσκότατες και δηλωτικό της ζωντάνιας τους είναι φυσικά το χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα τους. Δεν θέλει και πολλή σκέψη λοιπόν για να κάνουμε την παραγγελία.
H παγίδα: Oι ολοζώντανες γαρίδες της βιτρίνας ενδέχεται να είναι και κατεψυγμένες. Mα το χρώμα; Tο χαρακτηριστικό πορτοκαλοκόκκινο χρώμα των καρκινοειδών (αστακοί, γαρίδες, καραβίδες) είναι ένα καροτινοειδές που λέγεται ασταζανθίνη. Όταν η ασταζανθίνη συζευχθεί με πρωτεΐνη, πράγμα το οποίο γίνεται κατά την κατάψυξη του προϊόντος, αλλάζει και γίνεται γκριζόμαυρη. Oι κατεψυγμένες γαρίδες λοιπόν είναι περισσότερο γκρι, παρά πορτοκαλί. Eπειδή αυτό είναι αναγνωριστικό, έχει βρεθεί και το αντίδοτο. Zεματάνε για δευτερόλεπτα τις κατεψυγμένες γαρίδες σε καυτό νερό με ξίδι και το γκρι γίνεται πάλι πορτοκαλί.
Πως να διακρίνετε το καλό κατεψυγμένο ψάρι
Τρία είναι τα ενδεικτικά σημεία στα οποία πρέπει να δίνουμε προσοχή:
Να υπάρχει καλό προστατευτικό εξωτερικό στρώμα πάγου (λεπτό και ομοιόμορφο).
Το δέρμα να είναι στιλπνό και το χρώμα του έντονο ζωηρό.
Τα μάτια να είναι λευκά, προεξέχοντα και όχι βαθουλωμένα
Είναι μια πρόσφορα από το κατάστημα
ΚΑΤΕΨΥΓΜΕΝΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ
ΛΕΙΜΟΝΙΤΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου