Πέμπτη 26 Ιουνίου 2008

Τ.Ο.Ε.Β ΤΡΙΝΑΣΟΥ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ

ΣΚΑΛΑ 25-6-2008

ΘΕΣΕΙΣ –ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ Τ.Ο.Ε.Β ΤΡΙΝΑΣΟΥ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟ ΕΡΓΟ ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΝΕΡΟΥ ΑΠΟ ΒΑΣΙΛΟΠΟΤΑΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΥΦΑΛΜΥΡΩΣΗΣ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΕΛΟΥΣ -ΜΟΛΑΩΝ- ΑΣΩΠΟΥ.
Ο Τ.Ο.Ε.Β Τρινάσου είναι ο φορέας Διοίκησης -Λειτουργίας-Συντήρησης του έργου του Πεδίου που επεκτείνεται στα δημοτικά διαμερίσματα Σκάλας- Στεφανιάς-Λεήμονα του δήμου Σκάλας το οποίο εξυπηρετεί σήμερα έκταση 25.000 στρεμμάτων.
Με τον Α.Ν 2069/ 1939 και τις 85933/28-1-59, 33877/295/11-4-1955, 14364/14-2-1959 αποφάσεις Υπουργού Γεωργίας, την 22971/24-6-58 απόφαση Νομάρχη Λακωνίας, την 203/1967 απόφαση Πρωτοδικείου Σπάρτης και 1/1970 απόφαση εφετείου Ναυπλίου η αποκλειστική χρήση των νερών του Πεδίου Τρινάσου έχει παραχωρηθεί στον Τ.Ο.Ε.Β Τρινάσου.
Τα έργα του Πεδίου Τρινάσου άρχισαν να κατασκευάζονται το 1926 και ολοκληρώθηκαν το 1974.
Η πολιτεία προγραμματίζει την κατασκευή του έργου μεταφοράς νερού από τις πηγές Βασιλοποτάμου στις περιοχές Έλους -Μολάων- Ασωπού για την αντιμετώπιση υφαλμύρωσης των περιοχών .
Ο Τ.Ο.Ε.Β μέχρι σήμερα δεν γνωρίζει τα γενικά στοιχεία της μελέτης, τα προβλεπόμενα έργα και ούτε του ζητήθηκε από τις αρμόδιες υπηρεσίες η κατάθεση θέσεων και απόψεων επί του έργου.
Ο Τ.Ο.Ε.Β Τρινάσου με αποφάσεις 8/2007 του Δ.Σ και 2/2007 της Γενικής Συνέλευσης που κοινοποιήθηκαν στις αρμόδιες υπηρεσίες ήταν αρνητικός με την κατασκευή του έργου μεταφοράς νερού από τις πηγές Βασιλοποτάμου στις περιοχές Έλους -Μολάων-Ασωπού χωρίς προηγουμένως να κατασκευαστεί κλειστό αρδευτικό δίκτυο στο Πεδίο Τρινάσου .
Τα 1500 μέλη του Τ.Ο.Ε.Β και η τοπική κοινωνία στηρίζουν την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της περιοχής στα νερά του Βασιλοποτάμου.
Λόγω της παρατεταμένης ανομβρίας των τελευταίων χρόνων αλλά και της παλαιότητας του αρδευτικού δικτύου ( οι διαρροές ξεπερνούν το 30%) έχουν μειωθεί δραματικά οι διαθέσιμες ποσότητες αρδευτικού νερού και τα μέλη αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα άρδευσης.
Για την αντιμετώπιση του σοβαρού προβλήματος της λειψυδρίας και την εξοικονόμηση νερού πρέπει η πολιτεία άμεσα να κατασκευάσει έργα στο Πεδίο Τρινάσου και συγκεκριμένα :
1) Κατασκευή φραγμάτων στον ποταμό Ευρώτα που θα επιτρέψουν την αναπλήρωση υδάτινων ελλειμμάτων και την μερική επαναφορά των υπογείων υδάτινων πόρων σε ανεκτή κατάσταση.
2) Κατασκευή κλειστού αρδευτικού δικτύου στο Πεδίο Τρινάσου για εξοικονόμηση νερού.
Μετά την κατασκευή του κλειστού δικτύου και με την προϋπόθεση ότι για τον εμπλουτισμό των υπόγειων υδάτων των περιοχών Έλους- Μολάων- Ασωπού θα χρησιμοποιηθεί το περίσσευμα των νερών από τις εκβολές του Βασιλοποτάμου τους χειμερινούς μήνες ώστε να μην υπάρχει στέρηση νερού στις θερμοκηπιακές καλλιέργειες και στην υψηλή ζώνη Στεφανιάς, να μην υπάρχουν επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον υδροφόρο ορίζοντα και να διατηρείται η κατάλληλη υδραυλική πίεση για την υποτροπή της θαλάσσιας διείσδυσης στο Πεδίο, να μην κατασκευαστούν γεωτρήσεις πλησίον των πηγών του Βασιλοποτάμου και να μην χρησιμοποιηθούν υπόγεια νερά του Πεδίου Τρινάσου για εμπλουτισμό των υπόγειων νερών των περιοχών Δήμων Έλους- Μολάων- Ασωπού .
Ο Τ.Ο.Ε.Β Τρινάσου δεν είναι αντίθετος με την κατασκευή του έργου για την αντιμετώπιση της υφαλμύρωσης στις ανωτέρω περιοχές.
Τα Μέλη του Τ.Ο.Ε.Β σε συνεργασία με τον Δήμο Σκάλας και τους φορείς θα αγωνιστούν για την άμεση κατασκευή από την Πολιτεία των αναγκαίων έργων στο Πεδίο Τρινάσου τα οποία θα δώσουν οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και μέλλον στην περιοχή.-

Τ.Ο.Ε.Β ΤΡΙΝΑΣΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια: