Σάββατο 19 Ιουλίου 2008

ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΣΤΗ ΣΚΑΛΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ


Κτηνοτροφικό πάρκο δημιουργείται στην Σκάλα Λακωνίας

Την απόφαση να προχωρήσει στη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου στον Δήμο Σκάλας του Νομού Λακωνίας, ανακοίνωσαν οι υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Επικρατείας, στα πλαίσια του προγράμματος ανασυγκρότησης των πυρόπληκτων περιοχών της χώρα μας.
Την Πέμπτη 17 Ιουλίου, ο Νομάρχης Λακωνίας Κωνσταντίνος Φούρκας συνοδευόμενος από την επιστημονική ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου που έχει αναλάβει την εκπόνηση της σχετικής μελέτης, για τη δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, συνάντησαν τα μέλη του τοπικού κτηνοτροφικού συνεταιρισμού προκειμένου να συζητήσουν τις λεπτομέρειες της μεγάλης αυτής επένδυσης.Είχε προηγηθεί τις προηγούμενες ημέρες άλλη συνάντηση διερευνητική των προθέσεων των κτηνοτρόφων. Θα πρέπει να σημειωθεί, ότι, ο Νομός Λακωνίας επελέγη αυτός και μόνον προκειμένου να εφαρμοστεί πιλοτικά στη χώρα μας η επένδυση αυτή.
Βασικό σημείο της χθεσινής συζήτησης ήταν το οικονομικό σκέλος της υλοποίησης του κτηνοτροφικού πάρκου.

Τονίστηκε, ότι κατ΄ αρχήν, θα δημιουργηθεί ένας φορέας, στον οποίο θα συμμετέχουν είτε ο Δήμος είτε η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση ο οποίος και θα αναλάβει την χρηματοδότηση εξ΄ ολοκλήρου των έργων που επιβάλλεται να πραγματοποιηθούν στους κοινόχρηστους χώρους. Η συνολική υποδομή θα είναι δωρεάν.

Οι κτηνοτρόφοι από την πλευρά τους θα αναλάβουν σε ποσοστό 60% το κόστος κατασκευής των ιδιοκτησιών τους, δηλαδή των στάβλων τους, μέσα στη μονάδα. Το υπόλοιπο 40% θα είναι επιδοτούμενο, μέσω Σχεδίων Βελτίωσης.

Με την δημιουργία κτηνοτροφικού πάρκου, ενισχύονται οι πιθανότητες να επιτευχθεί βελτίωση του ζωικού κεφαλαίου, καλύτερη εκπαίδευση των κτηνοτρόφων ενώ υπάρχει προοπτική περαιτέρω ανάπτυξης με τη δημιουργία μεταποιητικής μονάδας.

Επιπλέον θα είναι εφικτή η εξασφάλιση καλύτερων τιμών για τα παραγόμενα προϊόντα, ενώ θα μπορούν να διεκδικούν και καλύτερες τιμές για τις ζωοτροφές.

http://www.paseges.gr/portal/cl/co/c0d0fccc-769f-42e0-97cf-6473c6acda15

Δεν υπάρχουν σχόλια: