Κυριακή 10 Αυγούστου 2008

ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ< 2>

Τις βάσεις προκειμένου η Αυτοδιοίκηση να εξελιχθεί σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα βάζει το υπουργείο Εσωτερικών με τη διοικητική μεταρρύθμιση. Στόχος του η αποκέντρωση και η μεγαλύτερη απορρόφηση των κοινοτικών κονδυλίων.

Οι δήμοι υπολογίζεται ότι θα μειωθούν κατά 60% και οι νομαρχίες κατά 70% περίπου.

Το μοντέλο που εξετάζει η κυβέρνηση προβλέπει η χώρα να χωριστεί σε υπερνομαρχίες οι οποίες θα μετονομαστούν σε διοικητικές περιφέρειες. Επικεφαλής θα είναι ο αιρετός περιφερειάρχης, ο οποίος είτε θα εκλέγεται άμεσα ως επικεφαλής του ψηφοδελτίου είτε έμμεσα από τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου. Για το θέμα αυτό η ΕΝΑΕ ζητά την άμεση εκλογή του περιφερειάρχη, ενώ το υπουργείο Εσωτερικών έχει αντίθετη άποψη. Οι νομάρχες θα εξακολουθούν να υφίστανται ως αιρετοί διοικητές των νομαρχιακών διαμερισμάτων που θα απαρτίζουν κάθε υπερνομαρχία.

Αλλαγές
Οι περιφέρειες από 13 που είναι σήμερα θα μειωθούν σε 7-10. Θα εξακολουθούν να διοικούνται από τους περιφερειάρχες οι οποίοι θα ορίζονται από την κυβέρνηση.

Οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα μειωθούν αισθητά. Από τους 914 δήμους και τις 120 κοινότητες που υπάρχουν σήμερα θα μείνουν περίπου 400 με 450 δήμοι. Για ελάχιστες κοινότητες με ιστορική σημασία μελετάται το ενδεχόμενο να παραμείνουν ως έχουν.

Για τις υπερνομαρχίες το νούμερο θα κυμανθεί μεταξύ 15 με 20, από τις 54 που είναι σήμερα. Να σημειωθεί ότι το εθνικό χωροταξικό του ΥΠΕΧΩΔΕ προβλέπει μέχρι και 17 νέες υπερνομαρχίες και μέχρι 400 δήμους. Το σχέδιο προβλέπει και μείωση των κοινοτήτων της Αττικής οι οποίες θα συνενωθούν σχηματίζοντας δήμους. Μάλιστα η σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Τοπικής Αυτοδιοίκησης αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο και για συνενώσεις μεταξύ δήμων της Αττικής όπου μπορεί, για παράδειγμα, ο μεγάλος δήμος της Κηφισιάς να απορροφήσει τη μέχρι πρότινος κοινότητα της Εκάλης.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας θα το θέσει σε δημόσιο διάλογο ο υπουργός Εσωτερικών κ. Προκόπης Παυλόπουλος τις επόμενες εβδομάδες. Ο διάλογος μεταξύ των υπουργείου Εσωτερικών, ΚΕΔΚΕ και ΕΝΑΕ εκτιμάται ότι μέχρι το Δεκέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί, με βασική προϋπόθεση να έχουν λυθεί τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα ο θεσμός. Τον όρο αυτόν η ΚΕΔΚΕ τον θεωρεί απαράβατο προκειμένου να εμπλακεί στο διάλογο για τη διοικητική μεταρρύθμιση.

Ο σκοπός του κ. Παυλόπουλου είναι το θέμα της αλλαγής του διοικητικού χάρτη της χώρας να συζητηθεί και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια της Βουλής πριν από το τέλος του χρόνου. Από τη στιγμή που θα ψηφιστεί το νομοσχέδιο, θα ξεκινήσει η εφαρμογή του με τη δημιουργία των υποδομών για να μην προκληθούν τα ίδια προβλήματα με τον πρώτο Καποδίστρια.

Ο στόχος της κυβέρνησης είναι ο νέος διοικητικός χάρτης της χώρας να εφαρμοστεί από τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2010. Ωστόσο, αν κάποια προβλήματα δεν λυθούν άμεσα, όπως τα οικονομικά, οι αρμοδιότητες και ο ρόλος των νέων δήμων μέσα στο κράτος, δεν αποκλείεται να μετατεθεί για τις εκλογές του 2014. Αυξημένες αρμοδιότητες, δικαίωμα παρέμβασης σε τοπικά ζητήματα και μεγάλη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια θα έχουν οι δήμοι που θα προκύψουν από τον «Καποδίστρια 2.»

Εκχώρηση αρμοδιοτήτων

Τις αρμοδιότητες αλλά και τους απαραίτητους πόρους θα τους εκχωρήσουν στους ΟΤΑ τα υπουργεία. Για παράδειγμα, οι νέοι δήμοι θα είναι υπεύθυνοι για το οδικό δίκτυο, εκτός από τις εθνικές οδούς. Παράλληλα θα είναι οι υπεύθυνοι για την προνοιακή πολιτική των πόλεών τους που έχει να κάνει με τους παιδικούς σταθμούς, τα ΚΑΠΗ αλλά και την Πρωτοβάθμια Υγεία. Ηδη το μοντέλο δοκιμάζεται στο Δήμο Αθηναίων όπου μετατρέπει, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας, τα δημοτικά του ιατρεία σε πολυϊατρεία. Ταυτόχρονα οι δήμαρχοι θα έχουν την ευθύνη για τις αθλητικές εγκαταστάσεις, το περιβάλλον, το πράσινο, τη διαχείριση των υδάτων και τους κοινόχρηστους χώρους.

Το υπουργείο Οικονομικών θεωρεί τη μεταβίβαση των πόρων ως μια χρυσή ευκαιρία προκειμένου να μειώσει τις κρατικές δαπάνες, καθώς γνωρίζει ότι πολλά κονδύλια που γράφονται στους προϋπολογισμούς των υπουργείων είναι υπέρογκα και χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς από τους οποίους αναφέρονται. Οι δήμαρχοι, ωστόσο, ζητούν τα ίδια κονδύλια με αυτά των υπουργείων, θέμα που έχει προκαλέσει τριβές μεταξύ κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης. Το θέμα είναι πάντως ότι υπάρχει η πολιτική βούληση για αποκέντρωση από όλα τα κόμματα, γεγονός που θα βοηθήσει τον «Καποδίστρια 2» να λειτουργήσει χωρίς πολλά προβλήματα.

http://www.e-tipos.com/newsitem?id=47537

Δεν υπάρχουν σχόλια: