Παρασκευή 28 Νοεμβρίου 2008

Χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές

Χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς τομές υπόσχεται μία νέα, επαναστατική μέθοδος, που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Ελλάδα στον τομέα της γυναικολογίας. Η επέμβαση γίνεται μέσω του ομφαλού και η ασθενής πλέον χειρουργείται κι επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί.
Η νέα μέθοδος αποτελεί μετεξέλιξη της λαπαροσκοπικής χειρουργικής, η οποία είναι η πιο σημαντική καινοτομία της χειρουργικής επιστήμης τα τελευταία 50 χρόνια. Έδωσε τη δυνατότητα στους ασθενείς να μπορούν να αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα με ελάχιστο πόνο και γρήγορη επιστροφή στην εργασία τους’, επισημαίνει ο χειρουργός-γυναικολόγος, Δρ. Στέφανος Χανδακάς, λέκτορας του πανεπιστημίου Αθηνών και επιστημονικός συνεργάτης του ΙΑΣΩ.

Η λαπαροσκοπική χειρουργική ξεκίνησε με απλές επεμβάσεις (π.χ. σκωληκοειδίτιδα, χολή) και επεκτάθηκε σε όλες σχεδόν τις επεμβάσεις, συμπεριλαμβανομένων των γυναικολογικών, όπως: αφαίρεση κυστών, ενδομητρίωσης, ινομυωμάτων, ακόμη και ολικών υστερεκτομών. Οι ασθενείς επιστρέφουν στο σπίτι την ίδια ημέρα ή την επομένη με ελάχιστο πόνο.
Σήμερα, κάθε χρόνο, υπολογίζεται ότι πραγματοποιούνται περισσότερες από 4 εκατομμύρια λαπαροσκοπικές, χειρουργικές επεμβάσεις. Η παραδοσιακή λαπαροσκοπική επέμβαση απαιτεί 3 έως 5 μικρές τομές στην κοιλιακή χώρα και προκαλεί 2 έως 4 μόνιμες ουλές. Επί σειρά ετών, οι χειρουργοί διεθνώς αναζητούσαν μεθόδους και εργαλεία, που απαιτούν λιγότερες τομές και δεν αφήνουν ουλές. Και φαίνεται ότι τα κατάφεραν με τη μέθοδο S.P.L. (Single Port Laparoscopy), η οποία έχει παρουσιαστεί τους τελευταίους μήνες.
Με τη νέα μέθοδο, όλη η επέμβαση διενεργείται μέσω μόνο μίας οπής, αυτής του ομφαλού. Ο χειρουργός τοποθετεί έναν ειδικό καθετήρα στον ομφαλό του ασθενή και από εκεί εισάγει ταυτοχρόνως όλα τα αναγκαία εργαλεία και κάμερες. Παράλληλα, μειώνεται η καταπόνηση του χειρουργού και του εξασφαλίζει καλύτερο έλεγχο των εργαλείων’, εξηγεί ο κ. Χανδακάς.
Πέραν του άψογου αισθητικού αποτελέσματος, έχει βρεθεί ότι είναι λιγότερος και ο πόνος. Γενικά, ο πόνος που νιώθουν οι ασθενείς μετά από μία επέμβαση (ανοιχτή ή λαπαροσκοπική) οφείλεται στον τραυματισμό των μυών, που βρίσκονται κυρίως στην περιοχή της κοιλιάς.
Στην περίπτωση της παραδοσιακής, λαπαροσκοπικής επέμβασης, ο πόνος είναι μικρός και αντιμετωπίζεται μόνο με απλά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη και ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στις δραστηριότητές του μέσα σε 24ώρες. ‘Με τη νέα μέθοδο, ο πόνος είναι ακόμη πιο ήπιος. Έτσι, η ασθενής πλέον χειρουργείται και επιστρέφει σπίτι χωρίς να αισθάνεται ότι έχει χειρουργηθεί’, τονίζει ο κ. Χανδακάς.
Γενικά, όλοι οι ασθενείς που μπορούν να υποβληθούν σε λαπαροσκοπική χειρουργική επέμβαση, μπορούν να υποβληθούν και στη νέα μέθοδο. Εξαίρεση μπορεί να αποτελέσουν άτομα, που έχουν υποβληθεί σε πολλές, μείζονες επεμβάσεις στην κοιλιακή χώρα ή που είναι παθολογικά παχύσαρκοι, δεδομένου ότι και οι δύο αυτές καταστάσεις περιορίζουν την ορατότητα και την κίνηση μέσα στην κοιλιά.
Διεθνώς, η μέθοδος S.P.L. γνωρίζει ιδιαίτερη άνθηση τους τελευταίους μήνες και μέχρι σήμερα έχει πραγματοποιηθεί ένα ευρύ φάσμα επεμβάσεων, όπως χολοκυστεκτομές, σκωληκοειδεκτομές, λύσεις συμφήσεων, αποκατάστασεις βουβωνοκήλης, νεφρεκτομές, προστατεκτομές, κιρσοκήλες κ.ά. Στη χώρα μας, εφαρμόζεται με επιτυχία στον τομέα της γυναικολογίας.
Οφέλη για την ασθενή
* Λιγότεροι κίνδυνοι κατά την επέμβαση (τραυματισμοί οργάνων, λοιμώξεις, κοκ)
* Ταχύτερη ανάρρωση
* Ελάχιστος /Μηδενικός Πόνος!
* Άριστο αισθητικό αποτέλεσμα
* Μικρότερο κόστος για την ασθενή
http://www.iatronet.gr/newsarticle.asp?art_id=6858

Δεν υπάρχουν σχόλια: