Σάββατο 22 Νοεμβρίου 2008

DARPA- Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ















ΚΥΡΙΑΚΟΥ Δ ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
Υπεύθυνου Τοπ. Αυτοδιοίκησης Α΄ & Β΄ Βαθμού ΑΔΕΔΥ Λακωνίας
Τ. Πρόεδρου Δημ. Υπαλλήλων Λακωνίας
Δημ. Αστυνόμου Σπαρτιατών- Οικονομολόγου
DARPA- Η ΥΠΗΡΕΣΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΟΝΕΙΡΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Ο κόσμος της τεχνολογίας αλλάζει ραγδαία, ιδιαίτερα στον χώρο των νέων οπλικών συστημάτων, η υπηρεσία που είναι επιφορτισμένη με τον ρόλο αυτό για τις Αμερικάνικές ένοπλες δυνάμεις είναι η πολυθρύλητη DARPA.
Η DARPA -Defense Advanced Research Projects Agency- ή κατά το ελληνικότερο -Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων- έχει ως αποστολή την δημιουργία βασικών πολεμικών
πλεονεκτημάτων τα οποία χαρακτηρίζονται επαναστατικά για τις Αμερικάνικές ένοπλες δυνάμεις, επεκτείνοντας την έρευνα και εκτός των στρατιωτικών εργαστηρίων.
Από την δεκαετία του 1970 ο ενεργός ρόλος της -στο κομμάτι που της αναλογεί- έχει οδηγήσει την Αμερικανική -στρατιωτική- διπλωματία σε συνεχή επίδειξη δυνάμεων προς τον υπόλοιπο κόσμο.
Για γίνει πιο κατανοητό, φανταστείτε απλώς πως πρόκειται για τον οργανισμό που από το 1958 όπου και ιδρύθηκε μοιράζει αστρονομικά ποσά σε «τρελούς» επιστήμονες με ιδέες που θα ταίριαζαν σε κόμικς και σενάρια επιστημονικής φαντασίας.

Αυτό που είναι πραγματικά εντυπωσιακό είναι ο μηχανισμός με τον οποίο η DARPA καταφέρνει επί δεκαετίες να μαζεύει την κορυφαία τεχνογνωσία σε κάθε επιστημονικό τομέα. Πώς ακριβώς «τρελαίνει» τους καλύτερους των επιστημόνων, οι οποίοι ανταγωνίζονται για το ποιος θα πάρει την επιχορήγηση με τα περισσότερα μηδενικά για την έρευνά του και το μισθό των περίπου 160.000 δολαρίων το χρόνο και πέντε εβδομάδες πληρωμένων διακοπών (υπερβολή για τα αμερικανικά δεδομένα). Όπως επίσης και η δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν λεφτά του στρατού για να υλοποιήσουν το πρότζεκτ των ονείρων τους, που πιθανότατα αργότερα θα περάσει στο ευρύτερο κοινό.Έτσι, στην DARPA οφείλουμε 52 τουλάχιστον διάσημες και σημαντικές εφευρέσεις, όπως τις διόπτρες νυκτός, τα λέιζερ υψηλής ενέργειας, τα αεροσκάφη Stealth, τα μη επανδρωμένα οχήματα και αεροσκάφη παρακολούθησης, ή το Arpanet, τον μακρινό πρόδρομο του Internet, πριν από 35 χρόνια...Μελλοντικά σχέδια είναι το «Heliplane», ένα υβρίδιο ελικοπτέρου και αεροπλάνου.
Το «Trauma pod», ένα ρομποτάκι που θα μπορεί να κυκλοφορεί στο πεδίο της μάχης και να χειρουργεί τραυματίες μόνο του.
Το 2004 η DARPA παρουσίασε το «phraselator», μια συσκευή τσέπης που βοηθούσε τους στρατιώτες να συνεννοηθούν σε ξένες γι' αυτούς γλώσσες, δίνοντας τους, άμεση μετάφραση και προφορά για απλές εντολές. Σήμερα σχεδιάζεται μια συσκευή αυτόματης μετάφρασης σε πραγματικό χρόνο. Το σύστημα -μέσω ενός laptop- μεταφράζει αυτόματα ό,τι ακούει από αραβικά σε αγγλικά και το αντίστροφο, θυμηθείτε το palm top που είχε ο δόκτωρ Σποκ στο Εντερπράιζ.
Το politicall correct του αμερικανικού στρατού, σε συνδυασμό με το εκρηκτικό κλίμα της Μέσης Ανατολής, έχουν οδηγήσει πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στην ανάπτυξη τεχνολογίας τεχνητών μελών. Έτσι, ήδη επιδεικνύονται τεχνητά μέλη με ηλεκτρομηχανικούς «μύες» που συνδέονται στα υπόλοιπα των φυσιολογικών και διαβάζουν τα ηλεκτρικά σήματα που στέλνει ο ασθενής σ' αυτούς αντιδρώντας ανάλογα. Και βέβαια τα ρομπότ , το StickyBot είναι ένα μίνι ρομπότ που μιμείται τις σαύρες και σκαρφαλώνει κολλώντας ακόμα και σε κλίση ενενήντα μοιρών, ακόμα σε κάθετες επιφάνειες από γυαλί, ενώ «κοντινός του συγγενής» ειδικεύεται σε πολύπλοκες επιφάνειες όπως πέτρα ή τούβλα.
Το PowerSwim είναι μια μηχανική συσκευή πτερυγίων που μιμείται την κυματοειδή κίνηση των θαλάσσιων θηλαστικών. Στην ουσία ένα σύστημα από ελάσματα μέσα τους, δίνει στα πόδια του κολυμβητή πολλαπλάσια ώθηση και τον μετατρέπει σε κολυμβητή-turbo. Η τιμή του είναι αυτή τη στιγμή 500 δολάρια το κομμάτι.
Η μεγάλη ατραξιόν όμως του φετινού show της DARPA ήταν σχεδόν αόρατη με γυμνό μάτι.Έργο του dr Amil Lal που σχεδιάζει να χρησιμοποιεί ιπτάμενα έντομα για αποστολές παρακολούθησης. Η ομάδα του ήδη έχει καταφέρει να εμφυτεύσει χειρουργικά ηλεκτρόδια σε μια ομάδα λεπιδοπτέρων στη φάση της ανάπτυξής τους, με ελάχιστη ζημιά στους ιστούς του εντόμου. Τα ηλεκτρόδια χρησιμοποιούνται για να μπορούν οι χειριστές να τηλεκατευθύνουν τις πεταλούδες εκεί που ακριβώς θέλουν, παρακολουθώντας στο μόνιτορ την πορεία τους. Ενώ εκτός από τα νανοσυστήματα παρακολούθησης που θα τους προσαρμόσουν οι ερευνητές, εξετάζουν την εκδοχή όλα τα gadgets του κάθε εντόμου να τροφοδοτούνται σε ενέργεια από την κίνηση και τον μεταβολισμό του οργανισμού.
Στις μεγαλύτερες επιτυχίες της DARPA εκτός από την "γέννηση" του διαδικτύου περιλαμβάνεται το GPS και το πασίγνωστο σε όλους «αόρατο αεροπλάνο» F-117A Stealth Combat Aircraft -τα συγκεκριμμένα επιτύγματα έχουν αλλάξει την ζωή πολλών ανθρώπων-.
Άλλα σχέδια είναι τα συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου τα οποία έχουν προσαρμοσθεί σε ειδικά κατασκευασμένα αεροσκάφη –πλατφόρμες- προσδίδοντας απεριόριστες δυνατότητες ενεργού «μπλοκαρίσματος» των ηλεκτρονικών του αντιπάλου και πλήρους καθοδήγησης των φίλιων δυνάμεων
Οχτώ από αυτά τα αεροσκάφη πέταξαν σε πάνω από 50 αποστολές στην επιχείρηση κατά του Ιράκ τον Μάρτιο – Απρίλιο του 2003.
Ακόμα, έχουμε τους πυραύλους που έχουν την δυνατότητα διάτρησης εναντίων των πολλαπλών θωρακίσεων οι οποίοι έχουν χρησιμοποιηθεί επιτυχώς σε στρατιωτικές αποστολές,
Επίσης έχουμε τα πλήρως τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη χωρίς πιλότο, -2 τύπων UAV- τα οποία χρησιμοποιούνται κατασκοπευτικά αλλά και επιθετικά.
Ο μελλοντικός σχεδιασμός της darpa έχει να κάνει με σχέδια που αγγίζουν τον χώρο της επιστημονικής φαντασίας για τους απλούς καθημερινούς ανθρώπους ολόκληρης της ανθρωπότητας, ένα από τα σχέδια αυτά είναι για ένα αεροσκάφος που θα μπορεί να επιπλέει σε ταραγμένες θάλασσες αλλά και να καταδύεται μεταφέροντας κομάντο σε εχθρικές ακτές.
Η DARPA (Υπηρεσία Προηγμένων Αμυντικών Ερευνητικών Προγραμμάτων) παραδέχεται ότι η ανάπτυξη ενός τέτοιου σκάφους θα είναι δύσκολη, δεδομένου ότι «οι σχεδιαστικές απαιτήσεις για τα υποβρύχια και τα αεροσκάφη είναι διαμετρικά αντίθετες».
Προηγούμενες προσπάθειες της υπηρεσίας, αναφέρει το δίκτυο AFP, είχαν αποτύχει επειδή εστιάζονταν σε υποβρύχια με πτητικές ικανότητες. «Η σχεδιαστική ιδέα που εξετάζεται εδώ αφορά καταδυόμενα αεροσκάφη, όχι ιπτάμενα υποβρύχια» διευκρινίζει η νέα προκήρυξη.
Το σκάφος θα πρέπει να μπορεί να πετά 1.000 ναυτικά μίλια, να κατεβαίνει κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας για τα επόμενα 100 ναυτικά μίλια, και τελικά να καταδύεται σε μικρό βάθος για τα τελευταία 12 μίλια μέχρι την ακτή.
Θα πρέπει επίσης να μπορεί να περιμένει την επιστροφή των κομάντο επί τρεις ημέρες, επιπλέοντας για αυτό το διάστημα σε κύματα ύψους έως και τεσσάρων μέτρων.
Τελειώνοντας αρχίζουμε να αναρωτιόμαστε σε ποιο σημείο τα όνειρα γίνονται πραγματικότητα;
«Αεροπλανοϋποβρύχιο» ενδιαφέρεται να αναπτύξει το Πεντάγωνο
Του ύψους και του βάθους
«Θέλουμε καταδυόμενα αεροσκάφη, όχι ιπτάμενα υποβρύχια» διευκρινίζει η DARPA Υπηρεσίες που ασχολούνται με έρευνα για τον αμερικανικό στρατό είναι :
Research Development & Engineering Command (RDECOM)Major Shared Resource Center (MSRC) Collaborative Technology Alliances (CTA)
eCYBERMISSION
Air Force Office of Scientific Research Army Materiel Command Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) DOD Small Business Innovation Research Office of Naval Research Πηγές
Ιστοσελίδα In.gr
Άρθρο Βαγγ. Βαγγελάτου εφημ. «ελευθεροτυπία»
Ιστοσελίδες :
Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA)
http://www.darpa.mil/body/pdf/P-3698_Vol_1_final.pdf,http://euroscienceingreece.blogspot.com/2008/05/darpa.htmlhttp://www.afp.com/english/home/

Δεν υπάρχουν σχόλια: