Δευτέρα, 1 Δεκεμβρίου 2008

Δωρεάν Ίντερνετ σε 5.000 σημεία

Πλατείες, λιμάνια, σταθμοί λεωφορείων, τρένων και αεροδρόμια θα έχουν ασύρματη σύνδεση

Δωρεάν σερφάρισμα στο γρήγορο Ίντερνετ από πλατείες, λιμάνια, σταθμούς των υπεραστικών λεωφορείων, των τρένων και του Μετρό, ακόμα και από τα πιο μικρά αεροδρόμια, θα μπορούν να έχουν από τον ερχόμενο χρόνο οι χρήστες του Διαδικτύου σε όποιο σημείο της χώρας κι αν βρίσκονται.
Το μόνο που χρειάζεται είναι να διαθέτουν οι χρήστες κατάλληλους φορητούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές (laptop) και κινητά τηλέφωνα που επιτρέπουν την πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω Wi-Fi (σημεία ασύρματης πρόσβασης).
Το επιτυχημένο πείραμα της δωρεάν πρόσβασης στο Ίντερνετ από τα τρία Wi-Fi της Πλατείας Συντάγματος, του Θησείου και της Πλατείας Κοτζιά εξαπλώνεται σε ολόκληρη την Ελλάδα- στόχος είναι πλέον να δημιουργηθούν συνολικά περίπου 5.000
Σημεία Wi-Fi!
Πρόκειται για καινούργιο πρόγραμμα, που θα αρχίσει να υλοποιείται μέσα στο 2009 από το υπουργείο Μεταφορών.
Όπως αποκαλύπτουν σήμερα «ΤΑ ΝΕΑ», τα τρία Wi-Fi που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας εδώ και περίπου δύο χρόνια και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή για τη νεολαία και τους τουρίστες παρατείνουν τη λειτουργία τους για άλλον έναν χρόνο (ώς τον Δεκέμβριο του 2009).
Όσον αφορά το πρόγραμμα για την εγκατάσταση και λειτουργία των 5.000 καινούργιων Wi-Fi σε όλη τη χώρα, προβλέπεται να υλοποιηθεί από τα υπουργεία Μεταφορών και Επικοινωνιών, και Εμπορικής Ναυτιλίας, Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής.
ΑΛΛΟΝ ΕΝΑΝ ΧΡΟΝΟ
Τα τρία Wi-Fi που λειτουργούν στο κέντρο της Αθήνας εδώ και περίπου δύο χρόνια παρατείνουν τη λειτουργία τους για άλλον έναν χρόνο Σύμφωνα με τον γενικό γραμματέα Μεταφορών και Επικοινωνιών Γ. Αναστασόπουλο, «το πρόγραμμα αυτό θα καλύπτει σημεία δημόσιου ενδιαφέροντος σε ολόκληρη την Ελλάδα, όπως λιμάνια, αεροδρόμια, σιδηροδρομικούς σταθμούς, σταθμούς άλλων μέσων μαζικής μεταφοράς αλλά και πλατείες, χώρους συνάθροισης πολιτών, κ.λπ.».
Ανοιχτό για όλους

Η πρόσβαση στο Ίντερνετ θα είναι «public access», δηλαδή ανοιχτή- διαθέσιμη για όλους τους πολίτες, ενώ το όλο πρόγραμμα ανάπτυξης και εγκατάστασης του απαραίτητου εξοπλισμού θα χρηματοδοτηθεί από το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς (ΕΣΠΑ) και εθνικούς πόρους. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε περίπου 3,25 εκατ. ευρώ.


ΑDSL και στις ακριτικές περιοχές μέσω δορυφόρου

«ΟΥΡΑΝΟΚΑΤΕΒΑΤΟ» γρήγορο Ίντερνετ αποκτούν σύντομα ακόμα και οι πιο δυσπρόσιτες περιοχές της Ελλάδας. Πρόκειται για ευρυζωνικές συνδέσεις (adsl)

που τον ερχόμενο χρόνο θα φτάσουν στις παραμεθόριες περιοχές, μέσω του ελληνικού δορυφόρου Ηellas Sat. Σε πρώτη φάση οι ευρυζωνικές συνδέσεις δορυφορικού Ίντερνετ θα καλύψουν πάνω από 1.600 σημεία, εξυπηρετώντας αντίστοιχους φορείς της δημόσιας διοίκησης (σχολεία, δημόσιες υπηρεσίες κ.λπ.) σε απομακρυσμένες γεωγραφικά περιοχές της χώρας, όπου η τεχνολογία adsl δεν μπορεί να φτάσει λόγω υψηλού κόστους.
Ήδη πρόσβαση στο Ίντερνετ μέσω δορυφορικής σύνδεσης έχουν αποκτήσει η Γαύδος και τα νησάκια Δονούσα, Ηρακλειά, Σχοινούσα και Κίναρος. Αντίστοιχες πρωτοβουλίες έχουν ληφθεί για τον Αϊ-Στράτη και τον πυρόπληκτο Δήμο Ανδανίας στην Πελοπόννησο. Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού, που ονομάζεται Δόρυ, θα χρησιμοποιηθεί περίπου ένας ολόκληρος αναμεταδότης του δορυφόρου Ηellas Sat (31 ΜΗz), από το φάσμα (72 ΜΗz συνολικά)που διαθέτει το ελληνικό Δημόσιο στον δορυφόρο.
Εξοπλισμός
Συγκεκριμένα, από την επόμενη χρονιά θα αρχίσει η εγκατάσταση του τεχνικού εξοπλισμού στα 1.600 σημεία και στη συνέχεια θα αρχίσει η παροχή των υπηρεσιών προς τους πολίτες των ακριτικών περιοχών.
Με το πρόγραμμα αυτό οι κάτοικοι απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας θα μπορούν να έχουν στη διάθεσή τους προηγμένες υπηρεσίες ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, ίδιας ποιότητας με αυτές που έχουν σήμερα οι υπόλοιποι πολίτες, εκεί όπου καλύπτεται η χώρα από την τεχνολογία ΑDSL.
Το athenswifi άνοιξε τον δρόμο!

ΞΕΠΕΡΑΣΑΝ ΤΟΥΣ 35.000

οι χρήστες του Ίντερνετ, οι οποίοι καθισμένοι σε κάποιο από τα παγκάκια ή τα καφέ της Πλατείας Συντάγματος, του Θησείου και της Πλατείας Κοτζιά, με τον φορητό υπολογιστή τους χρησιμοποίησαν το δημόσιο ασύρματο δίκτυο πρόσβασης (athenswifi) για να σερφάρουν στο Διαδίκτυο.
Το δίκτυο athenswifi προσφέρει πιλοτικά δωρεάν ασύρματη ευρυζωνική πρόσβαση στο Ίντερνετ για όλους, στο πλαίσιο της εξοικείωσης με τις ασύρματες τεχνολογίες και το Ίντερνετ. Η λειτουργία του άρχισε επίσημα τον Ιούνιο του 2006, καλύπτοντας την ευρύτερη περιοχή της Πλατείας Συντάγματος, ενώ από τις αρχές Σεπτεμβρίου 2007 καλύπτονται πλέον η περιοχή του Θησείου (πεζόδρομος Αποστόλου Παύλου, Ασωμάτων, σταθμός ΗΣΑΠ Θησείου) και η Πλατεία Κοτζιά.
Από την αρχή λειτουργίας του δικτύου έχουν γίνει πάνω από 120.000 συνδέσεις, ενώ πάνω από 35.000 πολίτες το έχουν χρησιμοποιήσει για να συνδεθούν στο Ίντερνετ, μεταφέροντας πάνω από 5,5 ΤerraΒyte (ΤΒ) δεδομένων.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=2&ct=1&artId=4489677
Δημοσίευση σχολίου