Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

ΚΑΛΗ ΠΡΩΤΟΧΡΟΝΙΑ


Το ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς

Μια από τις παραδόσεις είναι και το ποδαρικό της Πρωτοχρονιάς. Ο πρώτος άνθρωπος που θα μπεί στο σπίτι μας μετά την αλλαγή του χρόνου, μπαίνει με το δεξί για το καλό ξεκίνημα της χρονιάς, και του χρεώνεται η όποια καλοτυχία ή κακοτυχία θα ακολουθήσει.
Κάποιοι επιλέγουν προσεκτικά τον άνθρωπο που θα κάνει ποδαρικό, ποιός θέλει άλλωστε έναν γρουσούζη να πρωτομπεί σπίτι του! Θα δούμε κάποιους να προτιμάνε ζώα για το ποδαρικό του σπιτιού τους, ενώ κάποιους άλλους να ποντάρουν την τύχη της χρονιάς τους στις αθώες παιδικές καρδιές.

Προσωπικά δεν ξέρω πόσο παλιό είναι το έθιμο του ποδαρικού και πως πρωτοξεκίνησε, όμως δεν είναι μόνο δικό μας έθιμο. Στη Σκωτία για παράδειγμα προτιμούν ψηλούς άντρες με σκούρα μαλλιά για να κάνουν το ποδαρικό του σπιτιού τους και σύμφωνα με το έθιμο πρέπει να προσφέρεις όσο φαγητό και ποτό ζητήσει ο άντρας αυτός.
Για κάποιους, έθιμα σαν το ποδαρικό, είναι δεισιδαιμονίες και προκαταλήψεις που ανήκουν στο παρελθόν, για κάποιους άλλους όμως έχουν πολύ μεγάλη σημασία ακόμα και στις μέρες μας.
Με το πρωτοχρονιάτικο τραπέζι και γλέντι,την γνωστή μας ρεβεγιόν, αποκορυφώνεται το εορταστικό των ημερών. Η λέξη Reveillon προέρχεται από τη λέξη réveil που σημαίνει άγρυπνος ή αυτός που μένει άγρυπνος. Είναι γαλλική λέξη και αφορά το γαλλικό εορταστικό χριστουγεννιάτικο τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων.
Το γαλλικό αυτό έθιμο, ξεκίνησε κάπου στον 18ο αιώνα όταν το τραπέζι στρωνόταν για να δειπνήσουν οι εκκλησιαζόμενοι Γάλλοι, που επέστρεφαν στα σπίτια τους μετά τη νυχτερινή λειτουργία και φυσικά δήλωνε και το τέλος της νηστείας.
Με τη διάδοση της γαλλικής κουζίνας, δε θα μπορούσε να μείνει στην αφάνεια ένα τόσο σημαντικό δείπνο. Αρχικά διαδόθηκε όπως είναι λογικό στις Γαλλικές αποικίες και στη συνέχεια έγινε περισσότερο γνωστό από τους Γάλλους σεφ σε όλο τον κόσμο.
Το Reveillon υιοθετήθηκε σχεδόν από όλες τις χώρες για να καταλήξουμε σήμερα να ρωτάμε τους φίλους μας που θα κάνουν ρεβεγιόν.
Σας εύχομαι όπως και όπου να κάνετε την Πρωτοχρονιά σας να περάσετε καλά και ο νέος χρόνος να σας εκπληρώσει τις επιθυμίες που δεν πρόλαβε ο παλιός. Καλή χρονιά!!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: