Τρίτη 20 Ιανουαρίου 2009


ΑΝΑΛΥΣΗ ΤΩΝ ΑΙΤΙΩΝ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΕΩΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ…


Το σκηνικό έντασης που στήνεται το τελευταίο διάστημα στο Αιγαίο με υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών σε ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου μεγεθύνεται απειλητικά, πρόσφατα 4 τουρκικά Phantom F-4 και 4 F-16 εισήλθαν στον ελληνικό εθνικό εναέριο χώρο νοτίως της Σάμου τα 4 Phantom πέταξαν πάνω από το Αγαθονήσι σε ύψος 700 ποδών, δηλαδή 230 περίπου μέτρων και στη συνέχεια πέταξαν πάνω από το Φαρμακονήσι σε ύψος 100 μέτρων, τα περιστατικά αυτά -παρόλα τα Ελληνικά διαβήματα - συνεχίζονται σε καθημερινή βάση.
Η ένταση που παρατηρείται βαίνει διαρκώς αυξανόμενη με τις Ελληνικές ‘Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται σε κατάσταση ετοιμότητας, οι αιτίες της εντάσεως χρίζουν συστηματικής διερεύνησης-ανάλυσης και μπορούμε να πούμε ότι είναι δύο γενικών κατευθύνσεων.
Από την μια πλευρά έχουμε το Τουρκικό «βαθύ» Κράτος –Στρατιωτικό κατεστημένο- και τις διεκδικήσεις που προβάλλει έναντι της Ελλάδος, βλ. Γκρίζες ζώνες, Υφαλοκρηπίδα κ.α. θεωρώντας μονομερώς τις διμερής – Συνθήκη της Λωζάννης- αλλά και τις διεθνείς συνθήκες – Δίκαιο των Θαλασσών- ως άδικες ή απλά μη συμφέρουσες για την Τουρκία, η οποία εκτός των άλλων διεκδικεί και θέση Περιφερειακής δύναμης στον χώρο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, καθώς τα σημαντικά εσωτερικά προβλήματα ταλανίζουν και πάλι την γείτονα το τελευταίο διάστημα.
Από την άλλη πλευρά έχουμε τα Αμερικανικά συμφέροντα – Γεωπολιτικά, ενεργειακά, οικονομικά- που η Ελλάδα δεν εξυπηρετεί όσο θα ήθελε η άλλη πλευρά.
Ο συνολικός Τουρκικός απώτερος στόχος είναι διττός από την μία η εξαγωγή των προβλημάτων αυτών αποπροσανατολίζοντας της υγιείς Τουρκικές δυνάμεις και από την άλλη η αμφισβήτηση του υφιστάμενου Status Quo στο χώρο του Αιγαίου, ευχαριστώντας ταυτόχρονα την πέρα του ατλαντικού πλευρά.
Η συσχέτιση όλων αυτών μας δίνει την εικόνα που βλέπουμε το τελευταίο διάστημα, συλλήψεις ανώτατων αξιωματικών με την κατηγορία της συμμετοχής στην παρακρατική οργάνωση «Ergenekon» συνεχίζεται, ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΕΘΑ στρατηγός Ilker Basbug επισκέφτηκε αιφνιδιαστικά το πρωθυπουργό της γείτονος Κο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όπου συνομίλησε μαζί του επί μιάμιση ώρα, κάτι που είναι πρωτοφανές.
Ως συνέχεια ‘όλων αυτών έχουμε την « έξοδο» μετά το 1989 της Ρωσίας για την διεξαγωγή αεροναυτικών ασκήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, το αξιοπρόσεκτο της όλης υπόθεσης είναι ότι για πρώτη φορά, η Ελλάδα, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ ενέκρινε το αίτημα της Μόσχας για διεξαγωγή των ασκήσεων εντός του εθνικού της εναερίου χώρου και του FIR Αθηνών.
Επικεφαλής των ασκήσεων θα είναι το αεροπλανοφόρο «Ναύαρχος Κουζνέτσωφ», που ήδη βρίσκεται εδώ και καιρό στην ανατολική Μεσόγειο.
Η ρωσική πλευρά ζήτησε τη –άδεια- δέσμευση περιοχών νοτίως της Ρόδου και βορείως της Κύπρου, αλλά και νοτίως της Κρήτης, εντός του FIR Αθηνών.
Η άδεια δόθηκε από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας, όπως προβλέπεται αναγνωρίζοντας με τον τρόπο αυτό την Ελλάδα ως το νόμιμο κάτοχο από τον οποίο πρέπει να ζητείται οποιαδήποτε άδεια.
Αυτή η κίνηση προκάλεσε αμέσως και δικαιολογημένα το ενδιαφέρον όλων των δυτικών Πρεσβειών στην Αθήνα, πρωτίστως δε, της αμερικανικής με ταυτόχρονη έκφραση δυσφορίας από τον Αμερικανό Πρέσβη στην πρόσφατη συνάντηση του με την Ελληνίδα ΥΠΕΞ Κα Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία εμμέσως πλην σαφώς του δήλωσε –σύμφωνα με πληροφορίες- ότι οι ΗΠΑ έχουν υπερβεί τα εσκαμμένα όσον αφορά της πιέσεις που ασκούνται από την πλευρά τους και αφορούν συνολικά τις Ελληνο- Ρωσικές σχέσεις.
Η ευρύτερη περιοχή που δέσμευσαν οι Ρώσοι για τα αεροναυτικά γυμνάσια βρίσκεται νότια της Αττάλειας -Τουρκία- και ανατολικά της Ταρσού -Συρία- , και βρίσκεται στο επίκεντρο αντιπαράθεσης της Τουρκίας και της Κύπρου όσον αφορά πετρελαϊκά κοιτάσματα της ανατολικής Μεσογείου.
Στην συγκεκριμένη περιοχή έλαβε χώρα πρόσφατα συμβάν που προκάλεσε την άμεση επέμβαση της Αθήνας, αυτό ήταν ο εντοπισμός -νορβηγικού-, σκάφους μισθωμένου από την Τουρκία, που εκτελούσε έρευνες 80 μίλια νοτίως της Καρπάθου και εντός της ελληνικής οικονομικής ζώνης συμφερόντων (υφαλοκρηπίδα).
Το νορβηγικό σκάφος, και μία τουρκική φρεγάτα, αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν, μετά από την εμφάνιση ελληνικής κανονιοφόρου και τη διαβίβαση ναυτικού χάρτη, όπου καθορίζονται τα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.
Ο εντοπισμός κοιτασμάτων ενεργοποίησε την Άγκυρα που αμφισβητεί το δικαίωμα αποκλειστικής εκμετάλλευσής τους από την Κύπρο και τους φυσικούς συνεταίρους της (Αίγυπτο), εγείροντας δικαιώματα επί της περιοχής.
Η Ρωσία εμφανίζεται πλέον παρούσα σε διάφορα σημεία του πλανήτη από τα οποία, μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, είχε εντελώς απομακρυνθεί όπως η ανατολική Μεσόγειος καθώς μετά και την πολεμική σύγκρουση στην Γεωργία ενεργοποίησε τη ναυτική της βάση στην Ταρσό της Συρίας, προκαλώντας το άμεσο ενδιαφέρον των νατοϊκών δυνάμεων.
Από όλα αυτά καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή στους χειρισμούς της εξωτερικής πολιτικής της χώρας μας λόγω των πολλών ανοικτών μετώπων –Ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Σκοπιανό, ενεργειακή πολιτική, κ.α. ,
κάθε ενέργεια, κάθε χειρισμός μπορεί να αποβεί καθοριστικός στην έκβαση των Ελληνικού ενδιαφέροντος υποθέσεων, η πολιτική των ενεργειακών πηγών και δρόμων αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της εξ. πολιτικής καθώς σχετίζεται καθοριστικά με την μελλοντική θέση της χώρας.
Η δημιουργία συμμαχιών με χώρες με παρόμοια συμφέροντα ή παρόμοιους «εχθρούς», η σταθερότητα και σαφήνεια των σκοπών και στόχων της ακολουθούμενης εξ. πολιτικής – με εναλλακτικά σενάρια υλοποίησης- και η διακομματική κατά το δυνατόν στήριξη, θα καθορίσει την μελλοντική θέση της χώρας μας.
Στο σημείο αυτό πρέπει να επαναφέρω την πρόταση μου – και πολλών άλλων- η οποία θεωρώ ότι αποτελεί –μελλοντικά- μονόδρομο.
Αυτή είναι δημιουργία υπερκομματικού εθνικού συμβουλίου εξ. πολιτικής -με δύο σκέλη- ελπίζω και εύχομαι σαν Έλληνας και σαν Λάκωνας ότι όλοι –οι υπεύθυνοι- θα κατανοήσουν την αναγκαιότητα του, και έως τότε ελπίζω να μην έχουν γίνει ανεπανόρθωτα λάθη για την χώρα μας από άκριτα κάθε φορά διατυπωμένες μικροκομματικές σκοπιμότητες και ότι αυτές εξυπηρετούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια: