Τετάρτη 25 Φεβρουαρίου 2009

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΑΝΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ



ΚΥΡΙΑΚΟΥ Δ. ΔΙΑΜΑΝΤΑΚΟΥ
Υπεύθυνου Τοπ. Αυτοδιοίκησης Α΄ & Β΄ Βαθμού ΑΔΕΔΥ Λακωνίας
Τ. Πρόεδρου Δημ. Υπαλλήλων Λακωνίας
Δημ. Αστυνόμου Σπαρτιατών- Οικονομολόγου

ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
ΚΑΙ
ΑΝΤΙΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ


Η εγκληματικότητα σήμερα αναγνωρίζεται ως ένα από τα κυρίαρχα κοινωνικά προβλήματα. Η ποσοτική και ποιοτική της μετεξέλιξη την έχει καταστήσει σύγχρονο διακύβευμα για την κοινωνία μας. Η αναπαραγωγή και η προβολή της από τα μέσα ενημέρωσης έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του φόβου του κοινού απέναντι στο έγκλημα και την επικίνδυνη αύξηση φαινομένων όπως η ξενοφοβία και ο ρατσισμός.
Ο συνδυασμός αυτής με την οικονομική κρίση που βιώνει ο πλανήτης μας, και κατά συνέπεια η χώρα μας αποτελεί ένα εκρηκτικό μείγμα το οποίο χρίζει ιδιαίτερης προσοχής.
Η διαρκής αύξηση της δύναμης που έχει το οργανωμένο έγκλημα, ταυτόχρονα η ισχυροποίηση των εγκληματικών οργανώσεων και η διαρκώς αυξανόμενη βίαιη εγκληματικότητα, αποτελούν παράγοντες που δεν επιτρέπουν εφησυχασμό σε κανένα από εμάς.
Η Παρουσίαση του
Στρατηγικού -Επιχειρησιακού σχεδιασμού δράσεων της ΕΛΛ.ΑΣ 2008-2010 από την Αστυνομική Δ/νση Λακωνίας που έλαβε χώρα στην πόλη μας κινείται προς την σωστή κατεύθυνση, η συν-ευθύνη των πολιτών αποτελεί ένα από τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά αυτής όσον αφορά την προστασία της ασφάλειας, της κοινωνικής ειρήνης και της περιουσίας καθενός εξ ημών αποτελώντας υποχρέωση όλων.
Φαινόμενα «ωχαδερφισμού» και νοοτροπιών αδιαφορίας είναι πλέον ανεπίτρεπτα από όπου αυτά και αν προέρχονται – πολίτες ή υπηρεσιακοί παράγοντες-, όλοι πρέπει να βάλουμε το «λιθαράκι» μας προς την κατεύθυνση αυτή.
Η οικονομική κρίση πρέπει να μας οδηγήσει ως κράτος στο σχεδιασμό μιας ορθολογικότερης αντιεγκληματικής πολιτικής με καλύτερη κατανομή των κονδυλίων του εθνικού προϋπολογισμού για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια. Για την επίτευξη του στόχου αυτού κρίνεται ως απαραίτητη η ποσοτική και ποιοτική καταγραφή της εγκληματικότητας στις πραγματικές της διαστάσεις.
Στον τομέα αυτό σημαντική θα μπορούσε να αποδειχθεί η συμβολή του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.).
Οι μορφές της σύγχρονης εγκληματικότητας στις οποίες θα πρέπει να δοθεί έμφαση τόσο από την εγκληματολογική έρευνα, όσο και από τους φορείς του επίσημου κοινωνικού ελέγχου του εγκλήματος είναι η τρομοκρατία, το οργανωμένο έγκλημα, τα εγκλήματα βίας, τα οικονομικά εγκλήματα, η εγκληματικότητα των λαθρομεταναστών η εγκληματικότητα με δράστες και θύματα ανήλικους και παιδιά, και η οδική ασφάλεια.
Επίσης σημαντικό θα ήταν να διαχωριστούν οι μύθοι από την πραγματικότητα σχετικά με την επικινδυνότητα των μεταναστών και να σχεδιαστεί ένα μακρόπνοο πρόγραμμα προστασίας των ανηλίκων και των παιδιών από το έγκλημα.
Η μελέτη των παραπάνω μορφών εγκληματικότητας απαιτούν την αρμονική συνεργασία Πολιτείας και Επιστήμης.
Η Πολιτεία πρέπει να σχεδιάζει και να αποφασίζει, η Επιστήμη να παρέχει έγκυρα στοιχεία εισηγούμενη τις πλέον κατάλληλες προτάσεις από τις οποίες θα προκύψουν τα καταλληλότερα μέτρα πρόληψης και καταστολής της εγκληματικότητας.
Στην συνολική αυτή διευθέτηση απαραίτητος θεωρείται ο επαναπροσδιορισμός του ρόλου και της λειτουργίας των διωκτικών αρχών, καθώς και οι πιθανές μεταρρυθμίσεις στις οργανωτικές τους δομές, προκειμένου να αποκατασταθεί η σχέση εμπιστοσύνης και συνεργασίας του κοινού με τους μηχανισμούς δίωξης της εγκληματικότητας, ξεπερνώντας πιθανούς παρελθοντικούς φόβους για την Αστυνομία ως «απομεινάρι» άλλων εποχών.
Η δημόσια ασφάλεια προϋποθέτει δημόσια τάξη, η δημόσια τάξη προϋποθέτει καλή αστυνόμευση, η καλή αστυνόμευση προϋποθέτει σύγχρονη και αποτελεσματική αστυνομία και η καλή αστυνομία προϋποθέτει καλά εκπαιδευμένο προσωπικό.
Απαραίτητες θεωρούνται και οι μεταρρυθμίσεις που σχετίζονται με την εργασιακή θέση του Έλληνα αστυνομικού, με έμφαση στη λήψη αποτελεσματικών μέτρων προστασίας αυτού και της οικογένειάς του, καθώς και την έναρξη μιας εκτεταμένης εκστρατείας ενημέρωσης των Ελλήνων πολιτών για το ρόλο και τις επιτυχίες της Αστυνομίας, με στόχο την προβολή της κοινωνικής της αποστολής.
Στον αγώνα για την παροχή ασφάλειας στους Έλληνες πολίτες είμαστε όλοι απαραίτητοι -από όποια θέση ο καθένας είναι ταγμένος να υπηρετεί-.
Χρέος μας είναι να δώσουμε τα χέρια και να συνεργαστούμε ουσιαστικά. Στο προσκλητήριο αυτό δεν περισσεύει κανείς.
Πηγές
Α. Τσιγκρής: «Αντεγκληματική Πολιτική για την Ελλάδα του 21ου Αιώνα»
Κέντρο Μελετών Ασφάλειας(ΚΕ.ΜΕ.Α.). Τριετής Στρατηγικός -Επιχειρησιακός σχεδιασμός δράσεων ΕΛΛ. ΑΣ 2008-2010

Δεν υπάρχουν σχόλια: