8 Μαρτίου. Παγκόσμια γιορτή της γυναίκας!! Η γιορτή αυτή καθιερώθηκε το 1910 στις 19 Μαρτίου από τη Διεθνή Γυναικεία Διάσκεψη της Κοπεγχάγης, ύστερα από πρόταση της μεγάλης φεμινίστριας Κλάρας Τσέτκιν. Το 1913 μεταφέρθηκε στις 8 Μαρτίου.
Η 8 Μαρτίου δεν είναι μια ακόμα εμπορική γιορτή, είναι η μέρα που πριν από έναν αιώνα περίπου, 20.000 εργάτριες της κλωστοϋφαντουργίας της Ν. Υόρκης κατέβηκαν σε μαζική απεργία και ανάγκασαν την εργοδοσία να δεχτεί το αίτημα για μείωση των ωρών εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς, σε μια εποχή που ο συνδικαλισμός ήταν απαγορευμένος.
Σκοπός της ήταν να διατηρηθεί η ανάμνηση της πρώτης διαδήλωσης των Αμερικανίδων, που είχε γίνει 53 χρόνια νωρίτερα, το 1857. Από τότε η μέρα αυτή δεν έπαψε να συμβολίζει τους αγώνες των γυναικών για τα δικαιώματά τους και τη διεθνή αγωνιστική αλληλεγγύη τους. Έτσι κάθε χρόνο δίνεται η ευκαιρία στις γυναίκες να προβάλουν τις διεκδικήσεις τους με αλληλεγγύη για ένα ευτυχέστερο μέλλον .Ας θυμηθούμε μερικά χαρακτηριστικά γεγονότα:
8 Mαρτίου 1911: οι γυναίκες Αμερικής και Γερμανίας διαδηλώνουν για κλύτερες συνθήκες εργασίας.
8 Μαρτιου 1913: οι γυναίκες της Τσαρικής Ρωσίας ξεσηκώνονται με το σύνθημα ''Κάτω η πείνα-Κάτω ο πόλεμος''
1914:Διαδήλωση γυναικών στο Παρίσι για να ελευθερωθεί η επαναστατρια Ρόζα Λούξεμπουργκ.
8 Μαρτίου 1917:οι εργατριες της Πετρούπολης (σημερινό Λένιγκραντ) ζητούν Ειρήνη και ψωμί.
8 Μαρτίου 1923: δύο χιλιάδες Γαλλίδες συγκεντρόνονται και απιτούν ''ΟΧΙ ΑΛΛΟ ΠΟΛΕΜΟ''.
8 Μαρτίου 1936: οι γυναίκες της Ισπανίας διαδηλώνουν στη Μαδρίτη κατά του φασισμού.
Δεν είναι ημέρα κούφιων πανηγυρισμών, αλλά μια ημέρα αγώνων δράσης για τα γυναικεία δικαιώματα.Από τότε θεωρείται σύμβολο για τον αγώνα των γυναικών, που μόνο παρωχημένος δεν είναι.! Το 1/3 των Ελληνίδων υφίσταται βία σωματική, ψυχολογική, φραστική ή σεξουαλική. Οι γυναίκες αυτές είναι ηλικίας 31-50 σε ποσοστό 64%, το 6% κακοποποιήθηκαν στην πρώτη τους εγκυμοσύνη και το 67% είναι έγγαμες. Επίσης 7 στις 10 είναι απόφοιτες Δευτεροβάθμιας ή Πανεπιστιμιακής εκπαίδευσης, ενώ σε ποσοστό 33% υπέστησαν βιοπραγίες από τον σύντροφο-μνηστήρα τους πρίν το γάμο , αλλά του έδωσαν "άφεση αμαρτιών" και τον παντρεύτηκαν.
Στην Ευρώπη οι γυναίκες έχουν κατά μέσο όρο λιγότερες αρμοδιότητες από τους άντρες , λαμβάνουν χαμηλότερο μισθό και είναι άνεργες σε μεγαλύτερο ποσοστό.
Θα ήταν παράλειψή μας αν σήμερα, που γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, δεν ξαναθυμόμαστε μερικές γυναίκες, εκτός από την Κλάρα Τσέτκιν, που με τον αγώνα τους και τα λόγια τους μένουν αθάνατες στην ιστορία του Παγκόσμιου γυναικείου Κινήματος. Μία τέτοια γυναίκα είναι η Ολυμπία Ντε Γκούς, που ακόμη από τα χρόνια της Γαλλικής Επανάστασης, στη διακήρυξή της για τα δικαιώματα της γυναίκας έλεγε:
«Η γυναίκα γεννιέται ελεύθερη και έχει τα ίδια δικαιώματα με τον άνδρα. Όλοι οι πολίτες, άντρες και γυναίκες, είναι ίσοι απέναντι στο νόμο. Πρέπει να δοθεί η δυνατότητα να φορεί την τήβεννο και να κάθεται στη δικαστική έδρα.
Γ υ ν α ί κ ε ς............. ξ υ π ν ή σ τ ε ».
Με αφορμη τη σημερινή μέρα ας καταλάβουμε την αξία της γυναίκας:
Νιώθεις τη φροντίδα της όταν είναι ΑΔΕΡΦΗ
Νιώθεις τη ζεστασιά της όταν είναι ΦΙΛΗ
Νιώθεις το πάθος της όταν είναι ΕΡΩΜΕΝΗ
Νιώθεις την αφοσίωσή της όταν είναι ΣΥΖΥΓΟΣ
Νιώθεις την αγάπη της όταν είναι ΜΗΤΕΡΑ
Νιώθεις τη σοφία της όταν είναι ΓΙΑΓΙΑ
http://elevasta.blogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου