Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

ΠΡΟΣΟΧΗ ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ

Η 1η Απριλίου είναι μιά μέρα που καλούμαστε όλοι λόγω εθίμου να πούμε αθώα ψεματάκια

[βουλη+με+ψευτες.jpg]Ακόμα και οι πολιτικοί της χώρας, αυτή την ημέρα, δικαιούνται να πούν κάποιο ψέμα ( για τις υπόλοιπες μέρες που δεν το επιβάλλει το έθιμο, κάποια άλλη θα είναι η αιτία )
Τα ψέμματα της πρωταπριλιάς είναι ένα έθιμο που μας έχει έρθει απ' την Ευρώπη. Υπάρχουν διάφορες εκδοχές σχετικά με τον τόπο και τον χρόνο που γεννήθηκε το έθιμο αυτό. Δυο απ αυτές είναι οι επικρατέστερες.
Σύμφωνα με την πρώτη εκδοχή, το έθιμο ξεκίνησε από τους Κέλτες. Λαός της βορειοδυτικής Ευρώπης, οι Κέλτες ήταν δεινοί ψαράδες. Η εποχή του ψαρέματος ξεκινούσε την 1η Απριλίου. Όσο καλοί ψαράδες και να ήταν , όμως, την εποχή αυτή του χρόνου τα ψάρια πιάνονται δύσκολα. Έτσι κι αυτοί όπως προστάζει ο κώδικας δεοντολογίας των ψαράδων όλων των εποχών, έλεγαν ψέμματα σχετικά με το πόσα ψάρια έπιασαν. Αυτή η συνήθεια έγινε με το πέρασμα του χρόνου έθιμο.
Η δεύτερη εκδοχή, θέλει γενέτειρα του εθίμου την Γαλλία του 16ου αιώνα. Μέχρι το 1564, πρωτοχρονιά των Γάλλων ήταν η 1η Απριλίου. Την χρονιά αυτή όμως, και επί βασιλείας Καρόλου του 9ου, αυτό άλλαξε και πρωτοχρονιά θεωρούνταν πλέον η 1η Ιανουαρίου. Στην αρχή αυτό δεν το δέχτηκαν όλοι οι πολίτες. Οι αντιδραστικοί συνέχιζαν να γιορτάζουν, την ψεύτικη πλέον, πρωτοχρονιά τους πρωτοχρονιά τους την 1η Απριλίου, ενώ οι υπόλοιποι τους έστελναν πρωτοχρονιάτικα δώρα για να τους κοροϊδέψουν Το πείραγμα αυτό μετατράπηκε με τον καιρό σε έθιμο.
Από όπου και να γεννήθηκε πάντως, γεγονός είναι ότι το έθιμο αυτό ήρθε στην Ελλάδα και διαφοροποιήθηκε αποκτώντας μιά Ελληνική χροιά. Η βασική ιδέα παρέμεινε ίδια. λέμε αθώα ψέμματα με σκοπό να ξεγελάσουμε το << θύμα μας >>. Σε κάποιες περιοχές της πατρίδας μας, θεωρούν ότι όποιος καταφέρει να ξεγελάσει τον άλλο, θα έχει την τύχη με το μέρος του, όλη την υπόλοιπη χρονιά. Σε κάποιες άλλες πιστεύουν ότι ο << θύτης >> θα έχει καλή σοδειά στις καλλιέργειάς του. Επίσης το βρόχινο νερό της πρωταπριλιάς , θεωρούν μερικοί, ότι έχει θεραπευτικές ιδιότητες. Όσο για το θύμα , πιστεύεται οτι, σε αντίθεση με τον θύτη, θα έχει γρουσουζιά τον υπόλοιπο χρόνο και πιθανότατα αν είναι παντρεμένος θα χηρέψει γρήγορα.
τον προηγούμενο αιώνα, η τεχνολογία βοήθησε κάποιους να ξεγελάσουν χιλιάδες άτομα την ημέρα αυτή. για παράδειγμα μια Αμερικανική εφημερίδα δημοσίευσε άρθρο στο οποίο αναφερόταν ότι ο Τόμας Εντινσον είχε εφεύρει μιά μηχανή που μετέτρεπε το νερό σε κρασί. Οι μερακλήδες χάρηκαν , αλλά οι μετοχές των εταιρειών παρασκευής και διακίνησης οίνου , σημείωσαν κατακόρυφη πτώση στο χρηματιστήριο.
Με μικρά η μεγάλα ψέμματα, η πρωταπριλιά είναι ημέρα χαράς και διασκέδασης, Βρείτε ένα καλό ψέμα Φορέστε το σοβαρό ύφος σας βγείτε για κυνήγι θηραμάτων.
Προσέξτε όμως όλοι εκείνη την ημέρα, κάνουν το ίδιο με σας.
Λένε ψέμματα
.
sxeseis

Δεν υπάρχουν σχόλια: