Τετάρτη 27 Μαΐου 2009

ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ: Κοινωνία και Περιβάλλον ή πως η συμπεριφορά του ενός στρέφεται κατά των άλλων»

ΗΜΕΡΙΔΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΟΜΙΛΙΑ ΝΟΜΑΡΧΗ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΚΩΣΤΑ ΦΟΥΡΚΑ

Κυρίες και κύριοι, Εκλεκτοί προσκεκλημένοι, ως λάτρης της αυτοκίνησης ο ίδιος, δε θα μπορούσα να λείψω από τη σημερινή εκδήλωση.
Όπως όλοι γνωρίζουμε το αυτοκίνητο τον 20ο αιώνα έδωσε απάντηση στην ουσιαστική ανάγκη της κοινωνίας για ελεύθερη μετακίνηση, και προσβασιμότητα.
Βέβαια, σήμερα έχουμε περάσει στο άλλο άκρο με την παντελή επικράτηση του αυτοκινήτου στους δρόμους, και το ίδιο να μετατρέπεται σε αυτοσκοπό ξεφεύγοντας από τον αρχικό του στόχο: να υπηρετεί τον άνθρωπο.

Ως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Λακωνίας από την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε αποτέλεσε προτεραιότητά μας:
• Αφενός η εξασφάλιση των κατάλληλων συνθηκών για την ασφαλή και γρήγορη κίνηση των αυτοκινήτων, όπου δρομολογήσαμε και υλοποιούμε μια σειρά από ουσιαστικές παρεμβάσεις, για παράδειγμα θα αναφέρω:
• τον νέο κλειστό αυτοκινητόδρομο Λεύκτρο – Σπάρτη,
• και μία σειρά από παρακάμψεις που ορισμένες από αυτές ολοκληρώθηκαν, άλλες ολοκληρώνονται και αλλάζουν τον οδικό χάρτη του νομού όπως:
o την παράκαμψη Σελασίας – Βουτιάνων,
o την Παράκαμψη Σπάρτης , την παράκαμψη Δαφνίου Κροκεών,
o την Παράκαμψη Σκαλας-Βλαχιώτη,
o την Παράκαμψη Μακρυνάρας,
o την παράκαμψη Γυθείου
o και τέλος την Παράκαμψη Κότρωνα
o καθώς και 308 άλλες κομβικές παρεμβάσεις και
• Αφετέρου η ανάδειξη και αξιοποίηση των υπολοίπων τρόπων δημόσιας συγκοινωνίας, που σε ορισμένες μετακινήσεις, πλεονεκτούν του αυτοκινήτου όπως το ποδήλατο και το περπάτημα, και έχουν σχεδόν αμελητέες επιπτώσεις για το περιβάλλον σε σχέση με αυτές του αυτοκινήτου.
Έτσι για πρώτη φορά καταθέσαμε μελέτες για ποδηλατοδρόμους και πεζόδρομους στη Λακωνία, με προτεραιότητα εφαρμογής σε περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, όπως:
• πεζόδρομος – ποδηλατόδρομος: Παλαιολόγιο – Μυστρά
• Νεάπολη - Παλαιόκαστρο
• Πλύτρα – Ελιά κ.λ.π.
• Παραευρώτιος στιν κάτω ρου του Ευρώτα
• Και τέλος η διερεύνηση τρόπων χρηματοδότησης από τη Νομαρχία της κατασκευής και λειτουργίας σύγχρονης και ασφαλούς πίστας με πολλαπλά οφέλη για την τοπική κοινωνία, από τη μία να σταματήσουν οι νέοι μας να τρέχουν στους επαρχιακούς δρόμους με τις όποιες τραγικές συνέπειες και από την άλλη να φέρουν έσοδα στο νομό αυξάνοντας την επισκεψιμότητα και την τουριστική προβολή του τόπου μας.
Χαιρετίζω λοιπόν τη Σημερινή εκδήλωση, περιμένω να ακούσω με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις τοποθετήσεις των ομιλητών και δηλώνω ενώπιον σας ότι θα είμαι αρωγός σε οποιαδήποτε πρωτοβουλία προκύψει από τα συμπεράσματα της σημερινής ημερίδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: