Παρασκευή 5 Ιουνίου 2009

ΑΥΞΗΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΕΙΣΦΟΡΕΣ ΥΠΕΡ Ο.Α.Ε.Ε

Χαμηλώνει, λόγω της... κρίσης στην αγορά, στο 4% ο πήχης της αύξησης των εισφορών που θα επιβληθεί το 2009 στους ελεύθερους επαγγελματίες - ασφαλισμένους στον ΟΑΕΕ υπέρ του κλάδου των συντάξεων.
Μεγαλύτερη (έως 13%) θα είναι, ωστόσο, σε? αντιστάθμισμα η αύξηση των εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας με το επιχείρημα ότι αυτές παραμένουν «παγωμένες» στα επίπεδα του '07.
Στην απόφαση να μην επιβληθούν, λόγω των ειδικών συνθηκών που επικρατούν στην αγορά, οι αρχικά σχεδιαζόμενες αυξήσεις του 6% ή και του 8% υπέρ του κλάδου των συντάξεων (όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια) και να «ξεπαγώσει» η απόφαση που είχε ληφθεί στα τέλη του '07, αλλά ποτέ δεν υλοποιήθηκε, για την αύξηση κατά 10% - 13% των εισφορών υπέρ του κλάδου ασθενείας, οδηγείται η διοίκηση του Οργανισμού Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών.

Απόφαση

Το πλαίσιο των αυξήσεων των εισφορών αποτέλεσε, ήδη, αντικείμενο «διαβούλευσης» ανάμεσα στους εκπροσώπους των μικρομεσαίων επαγγελματιών και εμπόρων και στον διοικητή του ΟΑΕΕ Κ. Παπαθανασίου ο οποίος αναμένει την επίσημη εξαγγελία της εισοδηματικής πολιτικής της κυβέρνησης έτσι ώστε να οριστικοποιήσει την τελική πρόταση.
Η εισήγηση του ΟΑΕΕ θα προβλέπει, παράλληλα, τη χορήγηση κλιμακωτών αυξήσεων στις συντάξεις, της τάξης τουλάχιστον 4% για τα ποσά έως 700 ευρώ και 3% για τα ποσά πάνω από τα 700 ευρώ με στόχο να ενισχυθούν περισσότερο, λόγω και της οικονομικής συγκυρίας, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στο Ταμείο.
Ο ΟΑΕΕ, όπως προκύπτει από τον προϋπολογισμό του '09, θα έχει έλλειμμα τουλάχιστον 545 εκατ. ευρώ (το πραγματικό εκτιμάται ότι θα υπερβεί τα 700 εκατ. ευρώ). Το '08 ο ΟΑΕΕ είχε αύξηση 6,5% στα έσοδα από εισφορές ενώ ο στόχος για το '09 είναι να εισπράξει 3 δισ. ευρώ.

Διαβάστε την επιστολή διαμαρτυρίας από το πρόεδρο του επιμελητηρίου Λακωνίας


imerisia

Δεν υπάρχουν σχόλια: