Πέμπτη 9 Ιουλίου 2009

Αστυνομικοί σε κύκλωμα μαστροπείας-μαμούθ

Τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί και ένας απότακτος συνάδελφός τους κατηγορούνται ότι... απασχολούνταν σε κύκλωμα μαστροπείας με διεθνείς προεκτάσεις, που δρούσε στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια, με «εγκέφαλο» 57χρονο επιχειρηματία.

Χρειάστηκαν πολύμηνες έρευνες των αστυνομικών του Τμήματος Καταπολέμησης Εμπορίας Ανθρώπων και της Υποδιεύθυνσης Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος για να εξιχνιαστεί μια από τις μεγαλύτερες εγκληματικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην οικονομική και σεξουαλική εκμετάλλευση αλλοδαπών γυναικών στη χώρα μας. Επειτα από γιγαντιαία επιχείρηση οι αστυνομικοί πραγματοποίησαν ταυτόχρονους ελέγχους σε οκτώ νυχτερινά κέντρα, τέσσερις οίκους ανοχής, δύο σκάφη και 10 οικίες. Συνολικά προσήχθησαν 2 00 άτομα. Είκοσι πέντε μέλη της οργάνωσης, ανάμεσά τους και τέσσερις αστυνομικοί, συνελήφθησαν, ενώ κατηγορούνται 42 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόκειται για τρεις εν ενεργεία χαμηλόβαθμους αστυνομικούς και έναν υψηλόβαθμο που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής, καθώς και στα Αστυνομικά Τμήματα Καλλιθέας και Νίκαιας. Από αυτούς -σύμφωνα με πληροφορίες- οι δύο είχαν απασχολήσει για ποινικές υποθέσεις την υπηρεσία τους, επέστρεψαν όμως στην ΕΛ.ΑΣ. με δικαστικές αποφάσεις. «Πρωταγωνιστικό» ρόλο στο κύκλωμα είχε και απότακτος συνάδελφός τους, ο οποίος είχε κατηγορηθεί στο παρελθόν για συμμετοχή σε κύκλωμα μαστροπείας.

Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης συνελήφθησαν 25 μέλη της σπείρας, μεταξύ των οποίων τέσσερις εν ενεργεία αστυνομικοί που υπηρετούν στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής και στα Αστυνομικά Τμήματα Καλλιθέας και Νίκαιας. Επίσης κατηγορούνται για την ίδια υπόθεση ακόμη 42 άτομα στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Στις έρευνες συμμετείχαν περισσότεροι από 150 αστυνομικοί και προσήχθησαν πάνω από 200 άτομα.

Τα μέλη του κυκλώματος είχαν διακριτούς ρόλους και δρούσαν σε πέντε τομείς-πυρήνες. Ο πρώτος τομέας είχε την ευθύνη των οκτώ νυχτερινών κέντρων (στριπτιζάδικα) στην Αθήνα και ενός στη Γερμανία, τα οποία φαίνονταν να ανήκουν σε διαφορετικές εταιρείες, αλλά και δύο ακόμη που ετοιμάζονταν να ανοίξουν σε Περιστέρι και Ρόδο.

Οσοι υπάγονταν στον δεύτερο τομέα ήταν υπεύθυνοι για την εκμετάλλευση τουλάχιστον 12 παράνομων οίκων ανοχής στο κέντρο της Αθήνας και όσοι ήταν στον τρίτο ήταν «χρεωμένοι» με τον εντοπισμό και την προμήθεια των γυναικών-θυμάτων τους μέσω αγγελιών στον Τύπο ή ιστοσελίδων σε συνεργασία με ρωσικές, τσεχικές, πολωνικές και ρουμανικές εγκληματικές οργανώσεις.

Εντόπισαν τις γυναίκες και εκμεταλλευόμενοι την ευάλωτη οικονομική και κοινωνική τους θέση, τις έπειθαν να μεταβούν στο εξωτερικό προκειμένου να εργαστούν με μεγάλο μισθό. Στη συνέχεια τις έφερναν στην Ελλάδα μέσω Γερμανίας ή Τσεχίας και αφού τις εγκαθιστούσαν σε διαμερίσματα ή ξενοδοχεία, τις οδηγούσαν σε οίκους ανοχής, σε κέντρα διασκέδασης και σε ερωτικά ραντεβού. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ., φρόντιζαν να τις νομιμοποιήσουν στην Ελλάδα είτε με την έκδοση πλαστών διαβατηρίων είτε με αιτήσεις πολιτικού ασύλου είτε με εικονικούς γάμους.

Στον τέταρτο τομέα του δαιδαλώδους κυκλώματος, περιλαμβανόταν η παροχή «προστασίας» από τους ελέγχους των διωκτικών αρχών. Ο τομέας α υτός απαιτούσε τη συμμετοχή των εν ενεργεία αστυνομικών και του απότακτου, οι οποίοι όφειλαν να ενημερώνουν έναντι αμοιβή ς την οργάνωση για επικείμενους ελέγχους είτε στους ίδιους είτε στις... επιχειρήσεις. Και ήταν χρεωμένοι να εκδίδουν άδειες παραμονής και εργασίας για τις αλλοδαπές γυναίκες-θύματά τους.

Οσοι ήταν στον πέμπτο τομέα αναλάμβαναν να ξεπλένουν τα παράνομα έσοδα, τα οποία ανέρχονταν σε δεκάδες εκατομμύρια ευρώ, μέσω διαφόρων off shore εται ρειών, εταιρειών εμπορίας αυτοκινήτων, αγορές πολυτελών σκαφών και νυχτερινών κέντρων, αλλά και μέσω τυχερών παιχνιδιών.

Κατά τη διάρκεια των ερευνών κατασχέθηκαν μεταξύ άλλων δύο πολυτελή 20μετρα γιοτ, 61.760 ευρώ, 800 αμερικανικά δολάρια και 47 κινητά τηλέφωνα.

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν χθες στον Εισαγγελέα, ο οποίος τους άσκησε δίωξη για «σωματεμπορία» και «σύσταση εγκληματικής οργάνωσης» και θα απολογηθούν στον 25ο τακτικό ανακριτή.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι αστυνομικοί ενημέρωναν τη σπείρα για τις κινήσεις της ασφάλειας και συντόνιζαν την έκδοση άδειων διαμονής και εργασίας των γυναικών.

Εγκέφαλος του κυκλώματος φέρεται ότι είναι ο 50χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Νικολουλέας και υπαρχηγοί ο 43χρονος επιχειρηματίας Γεώργιος Βούλγαρης και ο πρώην ανώτατος αξιωματικός της αστυνομίας Αναστάσιος Μητσώνης, 55 χρόνων.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες είναι οι εξής:

Ντοβλέτης Κωνσταντίνος του Νικολάου, ετών 50, επιχειρηματίας

Racheru Elena -Manuela του Costica, ετών 23, χορεύτρια,

Ogonowski Waslaw-Zozdislaw του Marian, ετών 46 άεργος,

Παντελαίος Κωνσταντίνος του Ελευθερίου, ετών 44, ιδιωτικός υπάλληλος,

Βούλγαρης Χαράλαμπος του Σταύρου, ετών 58, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μανής Γεώργιος του Παναγιώτη, ετών 41, ξενοδοχοϋπάλληλος,

Φιλιάνδρας Νικόλαος του Δημητρίου, ετών 32, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μορφονιός Ευστάθιος του Γεωργίου, ετών 45, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μεγαλίδης Στυλιανός του Χρυσάφη, ετών 39, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μαρινάκης Ελευθέριος του Ευαγγέλου, ετών 57, ιδιωτικός υπάλληλος,

Χριστόπουλος Αλέξανδρος του Γρηγορίου, ετών 49, ιδιωτικός υπάλληλος,

Σταυρουλάκης Εμμανουήλ του Γεωργίου, ετών 54, ιδιωτικός υπάλληλος,

Παυλίδης Θεόδωρος του Χριστοφόρου, ετών 42, ιδιωτικός υπάλληλος,

Κουρής Συμεών του Γεωργίου, ετών 41, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μπίνιος Δημήτριος του Σωτηρίου, ετών 63, συνταξιούχος,

Νταρδης Λάμπρος του Χρήστου, ετών 49, σερβιτόρος,

Πολυτάρχης Νικόλαος του Αντωνίου, ετών 46, ιδιωτικός υπάλληλος,

Μακρής Δημήτριος του Γεωργίου, ετών 38, ιδιωτικός υπάλληλος,

Σταυριανάκος Ιωάννης του Ευσταθίου, ετών 43, αστυνομικός,

Δρακόπουλος Παναγιώτης του Δημητρίου, ετών 48, αστυνομικός,

Αλεξιας Κωνσταντίνος του Χρήστου, ετών 37, αστυνομικός,

Σταυριανάκος Βασίλειος του Ευσταθίου, ετών 40, αστυνομικός,

Κατηγορούνται επίσης οι: Βούλγαρης Χρήστος του Σταύρου, ετών 62, επιχειρηματίας

Μπαμάκος Αναστάσιος του Νικολάου, ετών 39, επιχειρηματίας

Χαμεζόπουλος Ιωάννης του Βασιλείου, ετών 57, επιχειρηματίας,

Klinger Annette του Rall, ετών 37, ιερόδουλος

Βραϊλας Κωνσταντίνος - Γεώργιος του Νικόλαου, ετών 62, ιδιωτικός υπάλληλος.
http://leimonitis.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια: